...

DE AMERIKAANSE CONSUMENT IS NOG NIET VERSLAGEN

3 oktober 2009, 11:46 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Naar alle waarschi­jn­lijkheid is de economie van de VS in het derde kwartaal weer gegroeid. De gou­verneur van de cen­trale bank gaf – met enige sla­gen om de arm – het sein veilig en verk­laarde de recessie voor ten einde. In eerdere artike­len ging ik reeds in op de vraag of deze prille lente zal over­gaan in een mooie zomer of dat we de win­ter­jassen te vroeg hebben opge­bor­gen. Er wordt nog serieus reken­ing gehouden met een nieuwe terug­val zodra de stim­u­ler­ings­maa­trege­len van de over­he­den wor­den teruggetrokken. Want – daar is een ieder het wel over eens – het is dank zij deze grootschalige staatsin­ter­ven­ties dat de economie uit het diepe dal van afgelopen voor­jaar lijkt te gaan klim­men. De scep­ti­ci onder ons zijn van mening dat de con­sument – geman­geld tussen een sti­j­gende werk­loosheid en dal­ende huizen­pri­jzen – eerst zijn schulden verder zal moeten saneren voor­dat er weer meer besteed kan gaan wor­den. En de con­sument in de VS is een zeer belan­grijke fac­tor in de economie. De con­sumentenbeste­din­gen beslaan in de VS niet min­der dan 70 % van het BNP. Waar moet verder economisch her­s­tel van­daan komen wan­neer de con­sument het laat afweten?


Enige weken gele­den bracht­en cijfers over de detail­han­delsverkopen in de VS meer duidelijkheid. De con­sument had 2,7 % meer uit­gegeven dan de maand er voor en dat was aan­merke­lijk meer dan verwacht. Sterk­er nog, de detail­han­delsverkopen bereik­ten een record voor de laat­ste drie jaar. Nu waren deze record­verkopen gro­ten­deels te danken aan het suc­cesvolle CARS (Car Allowance Rebate System)-programma. Een pro­gram­ma dat beter bek­end staat als Cash-for-Clunk­ers waar­bij auto­bezit­ters hun oude bar­rel tegen gun­stige voor­waar­den kon­den inruilen voor een nieuwe auto. De autoverkopen spron­gen met 10,6 % omhoog. Ook de hogere pri­jzen aan de ben­zinepomp droe­gen bij aan de geste­gen detailhandelsverkopen.

Maar ook buiten de auto­sec­tor ste­gen de detail­han­delsverkopen. Met uit­zon­der­ing van uit­gaven aan meubels en bouw­ma­te­ri­alen ste­gen alle andere sec­toren met 0,6 %. De con­sument lijkt zich dus enigszins te her­stellen. Stopzetting van Cash-for-Clunk­ers zal een verder her­s­tel van de detail­han­delsverkopen weer enigszins doen stag­neren. Maar uit recente cijfers blijkt dat het besteed­bare inkomen van de Amerikaan weer sti­jgt. En dat de afne­mende werkgele­gen­heid meer dan goedge­maakt wordt door de sti­j­gende lonen. Er wordt weer meer uitgegeven.

En dat is verk­laar­baar. Natu­urlijk vreest de con­sument de sti­j­gende werk­loosheid en ziet hij zijn huis in waarde dalen. Maar zijn bud­get is weer ruimer als gevolg van de gedaalde pri­jzen van grond­stof­fen. Zo is de oliepri­js sinds vorig jaar van 147 dol­lar per vat gedaald naar rond de 70 dol­lar. Dat merkt de con­sument onmid­del­lijk aan de pomp en komt neer op een belast­ingver­lag­ing “ van zo’n 1100 dol­lar per per­soon per jaar. Maar er is meer. Vol­gens het Bureau of Eco­nom­ic Analy­sis daalde het BNP in de VS de afgelopen 12 maan­den met 3,9 %. Maar vol­gens het BEA wordt de bij­drage van de con­sumentenbeste­din­gen daarin schromelijk over­schat. De afname van de con­sumentenbeste­din­gen droe­gen slechts zeer beperkt aan deze dal­ing bij. Sterk­er nog, ter­wi­jl de economie in elka­ar klapte in het eerste kwartaal van dit jaar ste­gen de con­sumente­nu­it­gaven. En dat was nog voor het over­hei­d­spro­gram­ma van de nieuwe regering ten uitvo­er werd gebracht.

Vol­gens het BEA waren de volledig ingeza­k­te investerin­gen daar­ente­gen veel meer schuldig aan de vri­je val van de economie. Voor­raadaf­bouw en uit­gestelde investerin­gen bleken desas­treus voor de economie. De con­sumentenbeste­din­gen bedra­gen weliswaar zo’n 70 % van het BNP maar hun afname heeft deze cri­sis nauwelijks veroorza­akt. De con­sument bleef overeind ondanks de fors sti­j­gende werk­loosheid en de ingeklapte huizen­markt. Een voort­gaand her­s­tel zal dan ook voor­namelijk door weer aantrekkende investerin­gen en voor­raadop­bouw tot stand gebracht moeten wor­den. En inmid­dels wor­den de voor­raden weer aange­vuld en wordt er weer geïn­vesteerd. Het her­s­tel van de Amerikaanse economie leunt min­der zwaar op een uit­bundig con­sump­tiepa­troon van de Amerikaanse burg­er dan vaak wordt veron­der­steld. En deze con­sument heeft weliswaar betere tij­den gek­end maar is nog niet afge­haakt.

Jan Willen Nijkamp.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.