...

De AEX-index deze week

15 augustus 2006, 08:39 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De koers van de AEX- index is de afgelopen week per sal­do met bij­na een half pro­cent geste­gen. De korte ter­mi­jn grafiek laat een zijwaartse beweg­ing zien, ter­wi­jl de lange ter­mi­jn grafiek (de week­grafiek over twee jaar) een posi­tief beeld geeft voor de wat lan­gere termijn. 

Koer­stech­nisch

De koers van de AEX- index is de afgelopen week per sal­do met bij­na een half pro­cent geste­gen. De korte ter­mi­jn grafiek laat een zijwaartse beweg­ing zien, ter­wi­jl de lange ter­mi­jn grafiek (de week­grafiek over twee jaar) een posi­tief beeld geeft voor de wat lan­gere termijn. 

Voor de korte ter­mi­jn is het dus afwacht­en op de richt­ing die zal wor­den gekozen tot­dat de zijwaartse beweg­ing wordt beëindigd. Het lijkt logisch dat uitein­delijk de opwaartse beweg­ing zal wor­den her­vat. Dat kan vanaf het huidi­ge niveau of na het nemen van een aan­loop­je dat ons eerst naar een niveau ron­dom de 440 pun­ten zal bren­gen. (de onderkant van het trend­kanaal op de uur grafiek) 

Fun­da­menteel

Enigszins veron­trustend is het feit dat er momenteel door de markt terughoudend wordt gereageerd op de zeer goede cijfers die door de finan­ciële sec­tor wer­den gep­re­sen­teerd. For­tis kwam met veel betere cijfers dan waarop was gean­ticipeerd. Het man­age­ment is zo zelfverzek­erd dat het heeft aange­durfd om de groe­ici­jfers voor de komende jaren naar omhoog te bren­gen. ING overtrof eve­neens de verwachtin­gen van de markt en Aegon liet een sterke oper­a­tionele per­for­mance zien. 

De net­towinst van het laat­ste bedri­jf was lager dan dat van vorig jaar maar dat was te wijten aan de veel lagere winst die uit haar beleg­gin­gen werd behaald. Deze post wordt tegen­wo­ordig meegenomen in het resul­taat waar­door die sterk afhanke­lijk is gewor­den van de beweg­in­gen op de oblig­atiemark­ten. — Een oplopende rente zorgt voor lagere koersen op de markt, dus een lagere waarder­ing van een oblig­atieporte­feuille, het ver­schil wordt per kwartaal in de resul­tat­en bij Aegon verwerkt—

Deze goede cijfers zor­gen voor een lage waarder­ing van deze fond­sen als er vanu­it wordt gegaan dat deze resul­tat­en op het­zelfde niveau zullen bli­jven. Toch wor­den de koersen niet in snel tem­po omhoog gebracht. Het­zelfde vin­dt plaats in Ameri­ka. De ger­ap­por­teerde resul­tat­en van de finan­cials over het afgelopen kwartaal waren gemid­deld boven de mark­t­con­sen­sus en toch is het koer­sniveau van de sec­tor de afgelopen week met 3,27% gedaald. Alle andere sec­toren presteerde beter.

Een ander negatief sig­naal wordt afgegeven door de fond­sen die licht tegen­val­lende resul­tat­en bek­end maak­te. De koersen van die bedri­jven wer­den zeer sterk omlaag gebracht. Voor­beelden daar­van zijn te vin­den bij Getron­ics, Vedior, Buhrmann en DSM. Vooral de uitzend­sec­tor is zwaar getrof­fen en dat beperkt zich niet tot Ned­er­land. De koersen zijn over een breed front sub­stantieel omlaag gebracht.

Tra­di­tion­eel is deze sec­tor vroeg in de cyclus. Lopen dus voorop als de markt aantrekt en zijn de eerste die getrof­fen wor­den als er een groeiver­trag­ing optreedt. De koers­be­weg­in­gen die nu plaats vin­den mak­en dus duidelijk dat de markt er niet gerust op is dat de terug­val in de economis­che groei van Ameri­ka, waarop over het alge­meen wordt gean­ticipeerd door de belei­ds­mak­ers, mee zal vallen. 

De markt is terughoudend ondanks de matige fun­da­mentele waarderin­gen van dit moment. Dat maakt dat we ons op moeten mak­en voor wat teleurstellin­gen in de toekomst vanu­it de fun­da­mentele hoek en er een kans bestaat op tijdelijke hoogtepun­ten bij de ger­ap­por­teerde win­st­ci­jfers. De relatief lage waarderin­gen zor­gen daar­bij voor een vangnet onder de koersen.

De dol­lar

De mid­del­lange ter­mi­jn trend wijst nog steeds op een verzwakking van de dol­lar ten opzichte van de euro. Deze trend is niet zo sterk als we die gezien hebben in de voor­gaande peri­ode van 20022004. Er is fun­da­menteel dan ook geen sprake meer van een sterk overge­waardeerde dollar. 

Nu de cyclus van rentev­er­hogin­gen in Ameri­ka ten einde loopt en de teko­rten op de han­dels­bal­ans op een hoog niveau bli­jft is er nog ruimte voor een verdere ver­sterk­ing van de euro.

Op de driemaan­den grafiek is te zien dat de korte ter­mi­jn opgaande trend is afge­bro­ken. Dat betek­end dat we voor de korte ter­mi­jn reken­ing moet houden met een cor­rec­tie waarin de dol­lar weer wat aan kracht kan win­nen. Het niveau van 1,25 bli­jft cru­ci­aal. De kans dat de koers daar­naar toe zal cor­rigeren acht­en wij niet zo groot.

Deze week­brief wordt door mij voor www​.open​buy​.nl geschreven en zal met een bepaalde regel­maat op usmar­kets wor­den weergegeven. 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.