De 10 rijkste dames ter wereld, anno 2009
Het is alweer meer dan drie jaar geleden, dat we u ‘s Werelds 7 rijkste dames hebben voorgesteld. Hoog tijd dus voor een update. En Forbes schoot ons ter hulp, want begin deze maand publiceerde deze website interessante info op dit gebied.
Hierboven staan ze dus, netjes in een tabel, de namen van de 10, zeker op financieel gebied, weelderigste dames ter wereld.
Op kop van het dollarpeloton staat Christy Walton, de weduwe van John Walton, zoon van Sam Walton, de stichter van het Wal-Mart imperium. Zoon John stierf in 2005 in een vliegtuigongeluk. Christy klopt haar zus Alice, nummertje 2 in onze lijst, met een luttele
300 miljoen dollar. Samen met hun moeder Helen, die in 2007 stierf, en nog enkele andere familieleden erfden ze het enorme kapitaal van John Walton. Maar de namen Van Christy en Alice komen niet voor in de lijst van Wal-Mart executives. Blijkbaar hebben ze andere dingen te doen.
Het bedrijf Wal-Mart hield relatief goed stand in deze barre crisistijden en heeft nog altijd wereldwijd meer dan 7.900 winkels, stelt 2,1 miljoen mensen tewerk en realiseerde in 2008 een omzet van ca 403 miljard dollar. Geïnspireerd door wijlen haar echtgenoot doet Christy beleggingen in bedrijven voor alternatieve energie. Zo heeft ze een stevige voet in huis in First Solar, producent van fotovoltaïsche zonnepanelen.
Zus Alice heeft een passie voor paarden en brengt veel tijd door in haar stoeterij.
Het brons gaat naar een dankbaar onderwerp voor schandaalblaadjes, Liliane Bettencourt. Haar vader, Eugène Schueller, was de stichter van het cosmeticaconcern L’Oréal en tot vandaag heeft ze nog 30% van de aandelen ervan in handen en speelt ze een rol in het bestuur van de firma.
Het leven van de rijkste Française wordt overschaduwd door de vete met haar dochter Françoise, die vindt dat mama te kwistig de euro’s rondstrooit en die niet liever wil dan haar moeder onder curatele te zien plaatsen.
Nummer 4 en tevens de jongste dame in onze tabel is iemand die liever niet in de schijnwerpers staat, maar noodgedwongen niet anders kan. Susanne Klatten, met als meisjesnaam Sudanne Quandt, erfde van haar vader Herbert Quandt een meerderheidsparticipatie in het farmabedrijf Altana, waar ze een plaats bekleedt in de raad van bestuur. Dat ze daar haar vrouwtje kan staan, daaraan moeten we niet twijfelen, want ze bezit diverse universitaire titels op het gebied van bedrijfsfinanciën en réclame. Als toetje erfde ze van papa ook 12,5% van de aandelen van de BMW-groep, waar ze ook een plaats heeft als bestuurster. Niet te verwonderen dat ze de rijkste dame in Duitsland is.
Van een heel ander kaliber is de Zwitserse Birgit Rausing. Ze leeft teruggetrokken ergens op een bergflank in haar vaderland en gunt haar kinderen het genoegen van plaatsen te bekleden in de raad van bestuur van de verpakkingsreus Tetra Laval, opgericht door wijlen haar echtgenoot Gad Rausing.
Nummer 6 is Jacqueline Mars, de kleindochter van Frank Mars, de stichter van een van de zoetste bedrijven ter wereld. In 1919, toen was hij 15 jaar, vatte hij het plan op om chocolaatjes te fabriceren in de keuken bij zijn ouders. De business lukte en vandaag is het merk Mars wereldberoemd, samen met o.m. M&Ms, Twix, Snickers en Milky Way. Ook de poezen en de honden kennen het bedrijf via hun Whiskas en Pedigree. Onlangs nog (oktober 2008) nam Mars de kauwgomgigant Wrigley over voor het ronde bedrag van
23 miljard dollar.
De Nestor, of dan toch het vrouwelijke equivalent ervan, van het gezelschap is Anne Cox Chambers, nummer 7 in de reeks. Haar vader James Cox richtte in 1898 de communicatiemaatschappij Cox Enterprises op. Het bedrijf is niet alleen actief op het vlak van kabel-radio en –tv stations, maar ook van de autohandel. Als 90-jarige heeft ze natuurlijk alle recht om het wat kalmer aan te doen.
De achtste plaats komt toe aan Abigail Johnson, een dame die actief is in het dagelijkse reilen en zeilen van Fidelity Investments. Ze behaalde een MBA graad die haar goed van pas komt. Haar bedrijf beheert meer dan 650 miljard dollar activa. Maar tot nader order opereert ze in de schaduw van haar vader Edward Johnson, CEO van de onderneming.
De negende plaats komt toe aan de Indiase Savitri Jindal. Ze verloor haar man, Om Prakash Jindal, in een helikopterongeluk. Dat gebeurde in hetzelfde jaar 2005, toen Christy Waltons man omkwam in een vliegtuigcrash. Savitri Jindal heeft een toeziende functie in de raad van bestuur van het staal- en energieconglomeraat O.P. Jindal Group.
En op plaats 10 ontmoeten we een Nederlandse: Charlene de Carvalho, met als meisjesnaam Charlene Heineken. Ze is de dochter van Freddy Heineken (1923−2002), een naam die schuimt als het gelijknamige bier. Ze verwierf haar fortuin via erfenis in 2002 maar ze bleef niet bij de pakken zitten, want ze speelt een actieve rol in de raad van bestuur van de Heineken Holding, waarvan ze tevens hoofdaandeelhouder is. Ze nam de naam aan van haar man, Michel de Carvalho en woont met haar gezin in Londen.
***
Het moet gezegd worden: de meerderheid van al deze lady’s werd steenrijk via erfenis. Maar de meesten van hen blijven controle uitoefenen op de activiteiten van de bedrijven die hen rijk maakten. Dit in overeenstemming van de rol van veel vrouwen in maatschappij, deze van stille maar onwrikbare kracht op de achtergrond.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.