We leven in een periode die gedomineerd wordt door het wel en vooral het wee van (groot)banken. Maar wie zijn nu de 10 grootste en hoe verhouden ze zich tot de meest veilige?
Om het over ‘s werelds 10 grootste banken te hebben, hebben we als criterium hun beurswaarde gekozen. Het tiendtal dat u aantreft in onderstaande tabel vertegenwoordigde in juli 2012 een gezamenlijke beurswaarde van bijna 1.075 miljard euro. We zullen ze in het kort aan u voorstellen. Nadien gaan we kijken of we deze banken terugvinden bij de als het veiligst beschouwde sectorgenoten.
Op plaats 10 staat de Commonwealth Bank of Australia. Ze werd opgericht in 1911 als overheidsbank, wat ze bleef tot 1991 om dan publiek te gaan. Ze is vooral actief in Oceanië, maar ook in het VK. Samen met ANZ, National Australia Bank en Westpac maakt ze deel uit van de Australische ‘grote vier’ op bankgebied. Ze telt 45.000 medewerkers.
Citigroup bestaat sinds 1998 als resultaat van de fusie van Citicorp en Travelers Group. De bank kwam in 2007 en in 2008 op negatieve wijze in het nieuws omdat het zakencijfer enorme klappen kreeg tengevolge van de hypotheekcrisis in de VS. De groep kreeg overheidssteun en slaagde erin om uit het dal te krabbelen. Maar dat gebeurde ten koste van vele tienduizenden jobs. Uiteindelijk is het bedrijf terug gezond en het heeft nog 263.000 personeelsleden wereldwijd.
Bank of America (BAC) is een naam die klinkt als een klok. Het is de derde grootste onderneming ter wereld en telt 288.000 medewerkers. BAC zag het levenslicht in 1928, net op tijd om de crash van 1929 mee te maken. Er zijn prettiger omstandigheden om een bedrijf op te starten. In de jaren 2008 begon de ene na de andere grootbank te wankelen, denk aan Barclays, Lehman en consoorten. Bank of America ging op koopjesjacht en nam uiteindelijk Merrill Lynch over. Nochtans is het niet al rozengeur en maneschijn, want ook BAC kende en kent problemen met zware afschrijvingen van niet te innen hypotheken, vooral afkomstig van de hypotheekmaatschappij Countrywide, door BAC overgenomen in 2007.
De zonet besproken drie banken hebben een beurswaarde van iets meer dan 60 miljard euro. Met nummer vier, Bank of China (BOC), belanden we in de 100 miljard euroregio. BOC bestaat al sinds 1912, nota bene het jaar waarin de Titanic zonk maar dit geheel ter zijde. BOC telt bijna 250.000 personeelsleden. BOC is de Chinese bank met het meeste filialen wereldwijd, nl. in 27 landen in alle continenten.
De Amerikaanse JPMorgan Chase gaat qua geschiedenis het verste terug van het tiental, want het bedrijf startte al in 1799. Ook deze reuzenbank ontsnapte niet aan de kredietcrisis en moest financieel geholpen worden door de overheid. Wereldwijd telt deze bank 250.000 personeelsleden.
Nummer 5 brengt ons weer naar China (en dat is niet ons laatste bezoek daar in deze context). De Agricultural Bank of China (ABC) is een product van de Chinese burgeroorlog van 1949. De jaren nadien was er rivaliteit tussen diverse banken die fusies aangingen om hun macht te versterken. Uiteindelijk ontstond uit deze fusies ABC in 1955. ABC heeft meer dan 444.000 medewerkers en is niet alleen in China en het Verre Oosten actief, maar ook in Australië, Japan, Europa en de VS.
Nummer 4, HSBC, is weliswaar gevestigd in Londen, maar is van oorsprong in Hong Kong, toen daar de Hong Kong and Shanghai Banking Corporation in 1865 werd opgericht. HSBC is het zevende grootste bedrijf ter wereld en telt bijna 272.000 medewerkers. Het bedrijf haalt het grootste deel van de omzet in het Verre Oosten.
Nu arriveren bij de top‑3, die een beurswaarde van meer dan 130 miljard euro hebben bereikt. Nummer 3, China Construction Bank, is ontstaan in 1954 en is gespecialiseerd in hypothecaire leningen, verzekeringen en vermogensbeheer. De onderneming heeft meer dan 329.000 medewerkers en kende frequente wissels aan de top, waarbij beschuldigingen van gesjoemel de hoofdrol speelden.
Met bijna 138 miljard dollar beurswaarde is Wells Fargo de onbetwiste nummer 2. De naam wordt vandaag nog geassocieerd met de Far West en het was inderdaad door het organiseren van transporten in huifkarren dat de firma naam maakte. We spreken hier van de 1850’er jaren. Wells Fargo werd inderdaad opgericht in 1852 en heeft nog altijd zijn hoofdzetel in de Far West, nl. San Francisco. Momenteel werken meer dan 264.000 mensen voor deze grootbank.
Het grootste bedrijf in deze top-10 heeft een gigantische beurswaarde van 182 miljard euro en laat hiermee de overig 9 ver achter zich. We hebben het over de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Het is één van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld met 18.000 filialen wereldwijd. ICBC bestaat sinds 1984 en heeft meer dan 405.000 medewerkers.
Tot daar het overzicht van de top-10 qua beurswaarde. Wat we ons afvroegen toen we aan dit artikel begonnen was of we deze banken ook aantreffen tussen de veilige bankinstellingen.
Daarom tonen we nogmaals de tabel van ons artikel van 19 juli 2012 over dit thema:
We hadden een vermoeden dat de tabel met de meest solide, m.a.w. veiligste banken er grondig anders zou uitzien. Maar dat geen enkele van de top-10 met de grootste beurswaarde deel zou uitmaken van deze solide elite, dat hadden we eerlijk gezegd niet verwacht. Big is not safe?
De eerlijkheid gebied ons om te melden, dat één van de top-10 grootste zich in 2008 nog bevond in het klassement van de top-10 veiligste. Het betreft Wells Fargo, die in 2008 op de 9de plaats stond en in 2011 was weggezakt naar de 36ste positie.
Zodra we over updates beschikken zetten we de grootste naast de veiligste banken, kan interessant worden.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets.nl