...

De 10 grootste banken ter wereld

1 november 2012, 11:18 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

We lev­en in een peri­ode die gedom­i­neerd wordt door het wel en vooral het wee van (groot)banken. Maar wie zijn nu de 10 groot­ste en hoe ver­houden ze zich tot de meest veilige?


Om het over s werelds 10 groot­ste banken te hebben, hebben we als cri­teri­um hun beur­swaarde gekozen. Het tiend­tal dat u aantre­ft in onder­staande tabel verte­gen­wo­ordigde in juli 2012 een geza­men­lijke beur­swaarde van bij­na 1.075 mil­jard euro. We zullen ze in het kort aan u voorstellen. Nadi­en gaan we kijken of we deze banken terugvin­den bij de als het veiligst beschouwde sectorgenoten. 

alt

Op plaats 10 staat de Com­mon­wealth Bank of Aus­tralia. Ze werd opgericht in 1911 als over­hei­ds­bank, wat ze bleef tot 1991 om dan pub­liek te gaan. Ze is vooral actief in Oceanië, maar ook in het VK. Samen met ANZ, Nation­al Aus­tralia Bank en West­pac maakt ze deel uit van de Aus­tralis­che grote vier’ op bankge­bied. Ze telt 45.000 medewerkers.

Cit­i­group bestaat sinds 1998 als resul­taat van de fusie van Citi­corp en Trav­el­ers Group. De bank kwam in 2007 en in 2008 op negatieve wijze in het nieuws omdat het zak­en­ci­jfer enorme klap­pen kreeg tengevolge van de hypotheekcri­sis in de VS. De groep kreeg over­hei­dss­te­un en slaagde erin om uit het dal te krabbe­len. Maar dat gebeurde ten koste van vele tien­duizen­den jobs. Uitein­delijk is het bedri­jf terug gezond en het heeft nog 263.000 per­son­eel­sle­den wereldwijd.

Bank of Amer­i­ca (BAC) is een naam die klinkt als een klok. Het is de derde groot­ste onderne­m­ing ter wereld en telt 288.000 medew­erk­ers. BAC zag het lev­enslicht in 1928, net op tijd om de crash van 1929 mee te mak­en. Er zijn pret­tiger omstandighe­den om een bedri­jf op te starten. In de jaren 2008 begon de ene na de andere groot­bank te wanke­len, denk aan Bar­clays, Lehman en con­soorten. Bank of Amer­i­ca ging op koop­jes­jacht en nam uitein­delijk Mer­rill Lynch over. Nochtans is het niet al rozengeur en maneschi­jn, want ook BAC kende en kent prob­le­men met zware afschri­jvin­gen van niet te innen hypotheken, vooral afkom­stig van de hypotheek­maatschap­pij Coun­try­wide, door BAC overgenomen in 2007.

De zonet bespro­ken drie banken hebben een beur­swaarde van iets meer dan 60 mil­jard euro. Met num­mer vier, Bank of Chi­na (BOC), belanden we in de 100 mil­jard eurore­gio. BOC bestaat al sinds 1912, nota bene het jaar waarin de Titan­ic zonk maar dit geheel ter zijde. BOC telt bij­na 250.000 per­son­eel­sle­den. BOC is de Chi­nese bank met het meeste fil­ialen wereld­wi­jd, nl. in 27 lan­den in alle continenten. 

De Amerikaanse JPMor­gan Chase gaat qua geschiede­nis het ver­ste terug van het tien­tal, want het bedri­jf startte al in 1799. Ook deze reuzen­bank ontsnapte niet aan de kredi­et­cri­sis en moest finan­cieel geholpen wor­den door de over­heid. Wereld­wi­jd telt deze bank 250.000 personeelsleden.

Num­mer 5 brengt ons weer naar Chi­na (en dat is niet ons laat­ste bezoek daar in deze con­text). De Agri­cul­tur­al Bank of Chi­na (ABC) is een prod­uct van de Chi­nese burg­eroor­log van 1949. De jaren nadi­en was er rivaliteit tussen diverse banken die fusies aangin­gen om hun macht te ver­sterken. Uitein­delijk ontstond uit deze fusies ABC in 1955. ABC heeft meer dan 444.000 medew­erk­ers en is niet alleen in Chi­na en het Verre Oost­en actief, maar ook in Aus­tral­ië, Japan, Europa en de VS

Num­mer 4, HSBC, is weliswaar geves­tigd in Lon­den, maar is van oor­sprong in Hong Kong, toen daar de Hong Kong and Shang­hai Bank­ing Cor­po­ra­tion in 1865 werd opgericht. HSBC is het zevende groot­ste bedri­jf ter wereld en telt bij­na 272.000 medew­erk­ers. Het bedri­jf haalt het groot­ste deel van de omzet in het Verre Oosten.

Nu arriv­eren bij de top‑3, die een beur­swaarde van meer dan 130 mil­jard euro hebben bereikt. Num­mer 3, Chi­na Con­struc­tion Bank, is ontstaan in 1954 en is gespe­cialiseerd in hypothe­caire lenin­gen, verzek­erin­gen en ver­mo­gens­be­heer. De onderne­m­ing heeft meer dan 329.000 medew­erk­ers en kende fre­quente wis­sels aan de top, waar­bij beschuldigin­gen van gesjoemel de hoof­drol speelden. 

Met bij­na 138 mil­jard dol­lar beur­swaarde is Wells Far­go de onbe­twiste num­mer 2. De naam wordt van­daag nog geas­so­cieerd met de Far West en het was inder­daad door het organ­is­eren van trans­porten in huifkar­ren dat de fir­ma naam maak­te. We spreken hier van de 1850’er jaren. Wells Far­go werd inder­daad opgericht in 1852 en heeft nog alti­jd zijn hoofdze­tel in de Far West, nl. San Fran­cis­co. Momenteel werken meer dan 264.000 mensen voor deze grootbank.

Het groot­ste bedri­jf in deze top-10 heeft een gigan­tis­che beur­swaarde van 182 mil­jard euro en laat hier­mee de overig 9 ver achter zich. We hebben het over de Indus­tri­al and Com­mer­cial Bank of Chi­na (ICBC). Het is één van de groot­ste beursgeno­teerde bedri­jven ter wereld met 18.000 fil­ialen wereld­wi­jd. ICBC bestaat sinds 1984 en heeft meer dan 405.000 medewerkers.

Tot daar het overzicht van de top-10 qua beur­swaarde. Wat we ons afvroe­gen toen we aan dit artikel begonnen was of we deze banken ook aantr­e­f­fen tussen de veilige bank­in­stellin­gen.

Daarom tonen we nog­maals de tabel van ons artikel van 19 juli 2012 over dit thema:

alt

We had­den een ver­moe­den dat de tabel met de meest solide, m.a.w. veilig­ste banken er grondig anders zou uitzien. Maar dat geen enkele van de top-10 met de groot­ste beur­swaarde deel zou uit­mak­en van deze solide elite, dat had­den we eerlijk gezegd niet verwacht. Big is not safe?

De eerlijkheid gebied ons om te melden, dat één van de top-10 groot­ste zich in 2008 nog bevond in het klasse­ment van de top-10 veilig­ste. Het betre­ft Wells Far­go, die in 2008 op de 9de plaats stond en in 2011 was weggeza­kt naar de 36ste positie.

Zodra we over updates beschikken zetten we de groot­ste naast de veilig­ste banken, kan inter­es­sant worden.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.