![](/images/legacy-images/images/johan_lamote_04.gif)
Je kan de markt vandaag verlamd van angst ondergaan en je verliezen bij elkaar tellen, maar er is ook een tweede mogelijkheid: durf nu te handelen. Mijn indicator hier: Dirk Müller, of “Dirk of The Dax”. Het opduiken van Dirk in talloze publicaties kan wijzen op een aankoopmoment.
Hij is een hele tijd weggeweest, “Dirk of the Dax”. Maar niet voor mij: hij hangt op het prikbord in m’n bureau, uitgeknipt uit een financiële krant, en keek me al die tijd aan. De foto moet geknipt zijn in de periode 2001 – 2003, toen Dirk regelmatig in de kranten verscheen bij bloedrode dagen.
Trader Dirk Mueller reacts as he sits in front of the German DAX index board at Frankfurt’s stock exchange January 22, 2008. REUTERS/Kai Pfaffenbach
Wie toen kocht, heeft het zich achteraf niet beklaagd, ook al leek de bodem toen uit de markt gehaald.
Dirk is terug, en hoe: in zowat alle financiële en algemene dagbladen prijkte hij op de voorpagina. Met een nieuwe moderne stijl (z’n vrouw is kapster…), met een modernere display op de achtergrond, maar met dezelfde pijnlijke gelaatsuitdrukkingen. In de krant De Tijd verscheen trouwens een mooie collage over verschillende kranten waar Dirk op prijkt.
Ben ik blind voor de vele gevaren? Ik blijf het gevoel hebben dat de markten overdrijven en stel me dan ook op als een contrarian. Ik voel me hier vrij alleen in en uiteraard kwetsbaar, ook al komen de eerste artikels naar boven die spreken over koopgelegenheden. Ik denk niet dat je ‘alles’ kan kopen, maar enkele pareltjes oppikken als je cash hebt, is zeker te overwegen. Let wel: in de huidige omstandigheden vergt dit dagelijkse opvolging en reflectie. Terugkomen op eerder gemaakte beslissingen kan nodig zijn wanneer het opnieuw keert.
Ik schreef het reeds in m’n vorige column ‘Nu instappen?’: als dit nog enkele dagen doorgaat, koop ik. Het bloedbad dat volgde had ik niet op zo’n korte tijd verwacht. Eergisteren kocht ik: Fortis aan 14,08 EUR, de dag ervoor Omega Pharma aan 31.33 EUR (kort het verhaal van Omega: tegenvallende cijfers, mindere vooruitzichten, maar een afstraffing die volgens mij overdreven is, en een aankoopprogramma van eigen aandelen dat nu toch lucratief voor het bedrijf kan worden genoemd).
En dan kwam gisteren: wat een dag: bekijk de intraday grafiek van de AEX en je ziet de hallucinante situatie. De beurzen bleven aan recordtempo doorzakken, om dan aan een verschroeiend tempo te herstellen toen het FED-besluit duidelijk werd. Het werd enigszins verwacht, maar de kracht van de beslissing miste z’n effect niet.
Vandaag gaat de AEX opnieuw lagere regionen opzoeken en komt het besef dat deze renteverlaging (en die op 30 januari) zeker niet hét middel is om de markten op langere termijn tot rust te brengen. Geert Noels van Petercam vergelijkt dit trouwens met de situatie van 2001, toen de actie van Greenspan uiteindelijk aan de wieg stond van de vastgoed excessen in de V.S.. Hij refereert in een artikel in de Tijd naar Trichet die de markt vrijuit laat gaan. Inderdaad: vandaag zorgt Trichet met z’n commentaren voor verdere afkoeling van de beurzen: hij voelt zich immers niet gewonnen om het Bernanke-voorbeeld te volgen.
Bron: site De Tijd
Ik weet uiteraard dat mijn Dirk-of-the-Dax-indicator simpel en weinig onderbouwd is, maar voor mij geeft het een goede indicatie over de paniek in de markt. Ik weet: paniek is een slechte raadgever, en hoe meer sites en publicaties je gisteren las, hoe groter de paniek werd. Ik koop graag op dergelijke momenten, maar weet goed dat het einde van de dalingen wellicht nog niet in zicht is. Vandaar dat ik m’n aankopen spreid in de tijd. Wellicht komt Dirk nog enkele keren in beeld, en ook dan ga ik opnieuw m’n huiswerk maken.
Ik verwacht een (tijdelijke) heropleving en stap dan mogelijks opnieuw uit, want verschillende artikels laten mij toch besluiten dat er nog steeds veel gevaar in de markten schuilt. Het worden bijzonder spannende en moeilijke beurstijden. Dirk, zorg dat je er scherp blijft uitzien, het einde van je foto-carrière is waarschijnlijk nog niet in zicht.
Ik eindig graag met een verwijzing naar een interview in De Tijd van vandaag met L. Bertrand, gedelegeerd bestuurder van Ackermans & van Haaren: hierin vraagt hij zich af of de huidige crisis niet mede wordt veroorzaakt door de IFRS-boekhoudregels. Hierin moet immers steeds de onmiddellijke marktwaarde worden geboekt, terwijl er veel onderliggende activa zijn die op termijn wel degelijk hun waarde blijven behouden. Tegen die enorme afboekingen zouden dan ook belangrijke opwaarderingen kunnen staan.
Deze factor kan na het uitzieken het herstel ondersteunen.