...

DANSEN ROND ROKENDE VULKAAN

30 november 2011, 12:47 | US Markets Redactie | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

This is the most seri­ous finan­cial cri­sis we’ve seen at least since the 1930’s, if not ever’, zei Sir Mervyn King als gou­verneur van de Britse Bank. Wellicht werd hij tot deze uit­spraak geïn­spireerd” door een artikel in de Britse Econ­o­mist met als title Be afraid’. Hierin stond dat de onder­huidse mon­e­taire span­nin­gen in feite niet meer te keren zijn. Een gas­masker opzetten van­wege de rookuit­stoot, vuur­vaste” bescher­mingskled­ing aantrekken of de brandweer inroepen kan zelfs niet meer wor­den aange­duid als symptoombestrijding.


Niet alleen de Britse banken mak­en thans overuren in het sme­den van ontsnappingsscenario’s voor het geval de euro onderuit gaat. In dat kad­er heeft Lloyd’s of Lon­don, s werelds groot­ste verzek­er­aar, begin deze maand het zekere voor het onzekere genomen en alle Europese banken de rug toege­keerd. Immers, welke mid­de­len staan thans nog open om de verwachte lavas­troom” te keren? De mid­de­len zijn uit­geput of zoals oud-pres­i­dent Clin­ton het onlangs in een inter­view aan­duid­de: it would be a fol­ly to raise tax­es or cut spend­ing at this stage of the eco­nom­ic cycle’ (het zou dwaasheid zijn in deze fase van de economis­che cyclus de belastin­gen te ver­hogen of te bezuini­gen). Een andere bij­zon­dere uit­spraak was dat those actions would scare the beje­sus out of busi­ness’ (er op neerkomend dat zulks het zak­en­leven grote zorg zou inboezemen).

Ook het IMF wilde niet achterbli­jven en waarschuwde voor een glob­al finan­cial meltdown’.

Zicht­bare ver­twi­jfel­ing:
In Europa is sprake van grote ver­twi­jfel­ing, vooral zicht­baar in de oplopende rentes. De Duit­sers kon­den nauwelijks geloven dat hen dat ook zou kun­nen overkomen en sloten bewust het luik toen de rente zich richt­ing 2% bewoog. Dat daarmee slechts voor 60% van de beoogde €6 mil­jard werd bin­nenge­haald, werd voor lief genomen. Uit de beweg­ing van de Duitse rente zal de al dan niet toegeeflijke houd­ing van bond­skanse­li­er Angela Merkel richt­ing de rest van Europa af te lezen zijn.

Mahamed El-Erian van PIM­CO, het groot­ste oblig­atie­fonds ter wereld, uitte eve­neens zijn bezorgdheid door te stellen dat eco­nom­ic con­di­tions are ter­ri­fy­ing, reces­sion chances are 50%’. Opval­lend dat ook hij liev­er spreekt van een recessie” dan van een depressie”. In de jaren 30 werd ook van een recessie gespro­ken. Pas na de oor­log begon men in de gat­en te kri­j­gen dat het om een diepe depressie ging, in bei­de gevallen veroorza­akt door een van politi­ci ingegeven sys­teem­cri­sis. Voorts gaf El-Erian aan: unlike Europe, the US doesn’t face an engi­neer­ing prob­lem but a polit­i­cal prob­lem (Democ­ra­t­en ver­sus Repub­likeinen), Europe has both’. De groot­ste dreig­ing voor de V.S. is vol­gens El-Erian dan ook in Europa gele­gen.

Mar­shall hulp II?
Het zou zomaar kun­nen zijn dat de EHBO” voor de belan­grijk­ste economie ter wereld niet vanu­it de BRIC lan­den komt maar juist – u raadt het al – uit de V.S., het enige land dat over een bij­na volau­toma­tis­che elek­tro­n­is­che drukpers beschikt. In de wan­del­gan­gen in Wash­ing­ton wordt hierop reeds aange­dron­gen met als moti­vatie: als we euroged­don niet weten in te dammen dan zal ook onze Mar­shall-hulp (na WO II) blijken voor niets te zijn geweest”. Gelet op Weiss’ lan­den rat­ings valt er weinig eer meer aan te behalen.



Zoals de vorige QE’s echter hebben aange­toond bereik je daarmee wel uit­s­tel van exe­cutie maar tegen een hoge col­lat­er­al dam­age’ (het kost meer dan het opbrengt). Natu­urlijk, Ital­ië bijvoor­beeld zou even meer lucht kun­nen kri­j­gen maar een land als Ier­land zal zich benadeeld voe­len door de hoge pri­js die het heeft moeten betal­en om de euro de red­den. Het zelfde geldt voor Por­tu­gal en Griekenland.

Mal­in­vest­ment:
Ongeacht aan welke soort bailout (dit woord is intussen in nage­noeg alle lan­den ter wereld inge­burg­erd!) ook wordt gedacht, je poet­st er de schulden niet mee weg. De economis­che voorde­len van mon­e­taire expan­sie blijken niet meer dan een Key­ne­si­aanse mythe te zijn. De economie wordt min­der effi­ciënt niet alleen als gevolg van schuldin­stand­houd­ing maar ook van­wege nieuwe schuld­cre­atie, in feite niet meer dan een mal­in­vest­ment. Het effect van economis­che groei is slechts zeer tijdelijk. Dit blijkt o.m. uit de schuld­groei in de V.S. die de afgelopen 10 jaar onder een gemid­delde 10-jaars rente van 4,2% met bij­na 8 biljoen dol­lar groei­de. Opval­lend genoeg groei­de het BBP met iets meer dan de helft van dat bedrag. Dit cijfer wordt boven­di­en vertek­end door de inflatie er niet van af te trekken. Dat gebeurde vroeger terecht wel.

Ook een nieuw op te zetten (mini)stabiliteitspact onder lei­d­ing van Duit­s­land en Frankrijk(?) saneert niet de mas­sale schuld­cre­atie bin­nen de euro­zone, in de vol­strekt ver­keerde veron­der­stelling dat het sov­er­eign risk hier­mee zou kun­nen wor­den terugge­bracht. In ieder geval is het feestje van de financier­ing van de noordelijke export door de zuidelijke joie de vivre’ lan­den voor­bij nu Merkel vooral­snog te ken­nen heeft gegeven niet voor nog meer PIIGS schuld te willen opdraaien. Om die reden heeft de euro z’n bestaan­srecht al voor een belan­grijk deel ver­loren. Merkel weet zich ges­te­und door de Duitse grondwet die ze als één der beste ter wereld betitelde. Die staat even­min over­hevel­ing van gezag aan Brus­sel toe. Vanu­it die posi­tie zijn de gedacht­en aan een eurobond of het toeken­nen van meer ruimte aan de ECB om meer staatsobli’s uit de PIG­GS op te kopen formeel niet mogelijk.

Enige mon­e­taire alter­natief:
Na de gigan­tis­che uitverkoop in de afgelopen 15 jaar ligt er bin­nen de euro­zone nog voor ruim 10.000 ton goud opges­la­gen met een huidi­ge waarde van bij­na €450 mil­jard. De verkoop des­ti­jds geschied­de vee­lal tegen rock-bot­tom pri­jzen in de over­tuig­ing dat het niks” opbracht en alleen maar vierkante meters vrat”. Intussen is deze mening uit hoofde van voortschri­j­dend inzicht” aan­merke­lijk bijgesteld. Het is daarom nauwelijks denkbaar dat deze voor­raad zal wor­den ingezet ter lenig­ing van de excessief opgelopen schulden. Tevens zou hier­mee wor­den toegegeven dat goud zoals vanouds het echte geld blijkt te zijn.

Finan­cieel ter­ror­isme:
Waar de Amerikaanse cen­trale bank naar believen de rente kan bijs­turen om het economisch pro­ces te kun­nen bli­jven aans­turen — hoe desas­treus ook de gevol­gen — heeft de ECB formeel geen bred­er man­daat dan de inflatie in de hand te houden. Dus schulden opkopen, overne­men of geld bij­drukken is de ECB bij het ver­drag in Maas­tricht in 1992 formeel niet toeges­taan. Dat dit via de ach­ter­deur toch gebeurt is dan ook een hoogst bedenke­lijke zaak omdat hier­mee slechts tijd wordt gewon­nen zon­der dat het ook maar iets oplost en alleen meer schuld creëert!

Ander voor­beeld: Als de rente in de V.S. onder de huidi­ge omstandighe­den aan de markt zou wor­den overge­lat­en dan zou de 10-jarige lening ten­min­ste uitkomen op een niveau van min­stens 7%, als we ons baseren op het gemid­delde in de peri­ode 19802000. Toen was er nog geen sprake van excessieve geld­groei. De bizar laag gehouden rentevoet van thans staat de over­heid toe tegen schan­dalig lage rentes nieuwe staat­slenin­gen uit te schri­jven om het ene gat met het andere te dicht­en. Dat de spaarders en pen­sioen­vorm­ers het bos wor­den inges­tu­urd lijkt daaraan ondergeschikt.

De rente is niets anders dan de pri­js van het geld dat de laat­ste jaren door de cen­trale banken zeer nadrukke­lijk tot een nage­noeg waarde­loos ruilmid­del is aange­merkt. Bij een posi­tieve reële rente (rente hoger dan inflatie) zou het edel­metaal ook weer kun­nen terugk­eren tot de niveaus van de jaren 80 en 90. Nu dient alles in het werk te wor­den gesteld om te voorkomen dat goud de rol van ruilmid­del weer dreigt over te nemen. Dat is ondenkbaar omdat daarmee de cen­trale rol van de staat is uit­ge­speeld en er bijgevolg geen beleid meer kan wor­den gevo­erd anders dan op basis van het goud als onderpand.

Van­daar de niet afla­tende dik­wi­jls kram­pachtige ingrepen op de Com­mod­i­ty Exchange (COMEX) om goud en zil­ver onder druk te houden, ter­wi­jl in Azië het edel­metaal bij gebrek aan een soci­aal vangnet juist terecht wordt gepop­u­lariseerd. De mon­di­ale goud- en zil­verinkoop is bijgevolg dit jaar nog nooit zo groot geweest. Goud geldt bij uit­stek als de anti-dol­lar of je zou bij­na spreken van anti-doping.

Afne­mende geloofwaardigheid:
Vooral de inkoop door de cen­trale banken buiten Europa en de V.S. is een klipp-und-klare vinger­wi­jz­ing dat het vertrouwen in de dol­lar afneemt. Dit in com­bi­natie met meren­deels insol­vente groot­banken brengt het vertrouwen in een verder neer­waartse spi­raal. Daar komt bij dat de Europese banken sinds kort een zeer belan­grijke financier­ings­bron hebben ver­loren: de Amerikaanse mon­ey-mar­ket funds. Deze blijken zich nu uit Europa terug te trekken en daar­door zal het Europese banken­sys­teem verder aan geloofwaardigheid inboeten. De afwaarder­ing van een groot aan­tal groot­banken w.o. onze” RABO door S&P (voor wat die club zelf nog aan geloofwaardigheid bez­it) afgezet tegen de ver­slechterende macro omstandighe­den is hier­aan natu­urlijk niet vreemd.

Bomb­shell’
Colum­nist en pub­li­cist Jonathan Weil liet op Bloomberg weten dat de Ital­i­aanse Uni­Cred­it met een lever­age van 24 op 1 wel eens de eerste bomb­shell’ zou kun­nen zijn. De ver­liezen van Italië’s groot­ste bank kun­nen zodanig oplopen dat die op nationale schaal niet meer zijn op te van­gen op straffe van een Griekse rentevoetontwikkeling.

Oba­ma heeft al aange­bo­den Europa te hulp te willen schi­eten maar hoe anders zou zulks kun­nen gebeuren dan mid­dels een mon­ster bailout door de Fed. Dit idee werd al eerder geop­perd door econoom/​nobelprijswinnaar Myron Scholes. Immers, de Fed kan ein­de­loos bij­drukken zij het met alle risico’s tot het inzetten van het hyper­in­flatie sce­nario. Een dergelijk idee kan alleen vanu­it sprook­jes­land komen. Dat daarmee de uit z’n schulden bars­tende dol­lar extinct’ raakt, wordt naar de achter­grond geschoven.

Een min­der sprook­je­sachtige uit­spraak was afkom­stig van econoom/​nobelprijswinnaar Mil­ton Fried­man: most peo­ple want the gov­ern­ment to pro­tect the con­sumer; how­ev­er more urgent is to pro­tect the con­sumer from the government’. 

Lehman’s schaduw:
Intussen wordt in de V.S. al gespro­ken van een mon­strous domi­no debt col­lapse als er niet mas­saal wordt bijge­drukt en hulp aan Europa uit­bli­jft. Daarmee verk­laart de krankzin­nige zich voor nog krankzin­niger en dat legt tevens de wan­hoop bloot. Men ziet de schaduw van Lehman naderen in de weten­schap dat die weer zwaar zal wor­den over­schaduwd. Tegen deze achter­grond dienen cash en edel­metaal (maar niet in tast­bare vorm want dit wordt bij aankoop gereg­istreerd zomin als een goudreken­ing bij de bank want met de val van de bank ben je je papieren goud kwi­jt!) in ieders porte­feuille vol­doende aan­wezig te zijn. Na de val komen de koop­jes en zal het edel­metaal als enige blijken reële koop­kracht­pariteit te bieden zoals dat door alle eeuwen heen het geval is geweest! Ook al zou de goud­pri­js nu naar $100.000 per ounce sti­j­gen, betekent dat niet dat de winst vanaf het huidi­ge niveau meer dan $98.000 zou bedra­gen. De koop­kracht is alleen met de omge­keerd evenredi­ge fac­tor gedaald of nage­noeg geheel geni­hiliseerd. Ik her­haal nog eens: het goud kent geen pri­js, alleen de waarde van het bankpa­pi­er wordt in goud uitgedrukt.

Het gehele Amerikaanse schulden­com­plex annex de Europese bank­ing nexus ad €31 biljoen (schat­ting IMF) overziende zou het maar het beste zijn deze vulka­an gewoon z’n werk te lat­en doen. Zek­er, het zal tijd kosten voor­dat de lava” bij­draagt tot nieuwe bodem­rijk­dom­men” maar dat is uitein­delijk wel het enige posi­tieve lange termijnvooruitzicht.

Veiligst is de grote insti­tuten (zie inlei­d­ing) te vol­gen en te zor­gen voor uit­plaats­ing van je ver­mo­gen buiten de euro­zone. Mijn Bank­plan als onderdeel van de Strate­gis­che Mod­el­porte­feuille, biedt daar­toe con­crete aan­knop­ingspun­ten.


Robert Bron­cel
Copy­right, 30 novem­ber 2011 www​.robert​bron​cel​.com.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.