...

DALING EURO KOMT ALS GEROEPEN

8 mei 2010, 09:52 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Afgelopen week kwam de Europese Cen­trale Bank voor zijn rentebe­sprek­ing bijeen in Liss­abon. Een eventueel te nemen besluit over de rente heeft echter niet de eerste pri­or­iteit. De tur­bu­lente ontwik­kelin­gen op de finan­ciële mark­ten zouden de cen­trale bankiers wel eens kun­nen inspir­eren tot het nemen van veel ingri­jpen­der maa­trege­len. De een­heid van de Euro­zone en het voortbestaan van de euro staan de laat­ste tijd tenslotte behoor­lijk onder druk.


Eind novem­ber vorig jaar werd voor het eerst duidelijk dat de schulden­last van de Grieken veel omvan­grijk­er was dan tot dan was aangenomen. Naar­mate de tijd ver­streek begon het tot de mark­ten door te drin­gen dat de Grieken hun schulden moeil­ijk op eigen kracht zouden kun­nen aflossen. En dat een Griekse decon­fi­ture veel verder zou reiken dan het land zelf. Veel Europese banken hebben de Griekse schuld immers mede gefi­nancierd. Een finan­ciële injec­tie van de Europese Unie en het IMF bleek noodza­ke­lijk. Diverse red­dings­plan­nen wer­den gelanceerd waar­bij de betrokken bedra­gen steeds grot­er van omvang wer­den. Maar ook het meest recente plan ter omvang van 110 mil­jard euro bleek niet in staat de finan­ciële mark­ten tot rust te bren­gen. De rente op diverse Zuid-Europese staat­slenin­gen steeg verder en de beurzen kelder­den. Een default is nog steeds niet uitgesloten.

Onder­tussen is de rente op bijvoor­beeld Por­tugese staat­slenin­gen geste­gen tot boven de 5 %. En dat is nu juist het per­cent­age waarte­gen de Eurolan­den – inclusief Por­tu­gal – de Grieken een lening willen gaan ver­strekken. Voor Por­tu­gal dus een ver­lies­gevende trans­ac­tie. En dan hebben we het nog niet over de zwaar geb­lesseerde Spaanse sti­er. De Spaanse staatss­chuld is weliswaar alleszins bin­nen de perken gebleven – bijvoor­beeld klein­er dan de Ned­er­landse schuld — maar het begrot­ing­steko­rt is van dien aard dat enige urgen­tie gebo­den is. En een werk­loosheid van 20 % helpt ook niet erg mee. De Spaanse economie is aan­merke­lijk grot­er dan de Griekse en een Spaans default zou voor de Europese Unie en de euro in zijn huidi­ge vorm waarschi­jn­lijk het einde betekenen.

Nu was de Europese Cen­trale Bank vanaf de opricht­ing een soort kopie van de Duitse Bun­des­bank. Het mon­e­taire beleid was – zoals het Duit­sers betaamt — con­ser­vatief en louter gericht op het beteuge­len van de inflatie. Onder druk van de finan­ciële cri­sis heeft de Europese Cen­trale Bank echter steeds meer Zuid-Europese trek­jes gekre­gen. Er wer­den exor­bi­tante bedra­gen aan het bankwezen uit­geleend teneinde het finan­ciële sys­teem overeind te houden. En sinds vorige week heeft de ECB de min­i­mum kredi­et­waardigheid voor het accepteren van onder­pand lat­en varen. Ook Griekse staat­slenin­gen – junk bonds immers – wor­den nu geac­cepteerd als onder­pand bij de Cen­trale Bank. 

Maar de ultieme stap voor de ECB zou dat­gene zijn waar men zich de afgelopen jaren steeds man­moedig tegen heeft verzet. Waar de cen­trale banken van de VS en Groot-Brit­tan­nië overgin­gen tot het opkopen van staat­slenin­gen – kwan­ti­tatieve ver­ruim­ing — om de markt liq­uide te houden en de rente laag heeft de con­ser­vatieve ECB dat tot op heden steeds geweigerd. De mark­ten speculeren inmid­dels voorzichtig op een draai van de ECB. Zou het ondenkbare denkbaar kun­nen wor­den? Een ECB – een kloon van de Bun­des­bank – die de geld­pers op volle toeren laat draaien? Het zou de ultieme daad zijn om de finan­ciële mark­ten tot rust te manen en oblig­atiebe­leg­gers de garantie te geven dat ze hun lenin­gen te allen tijde kun­nen verkopen tegen een redelijke prijs.

De prob­le­men in Zuid-Europa zijn ontstaan omdat deze economieën – vast­gek­lonken aan de euro — zich niet zo als voorheen uit de cri­sis kon­den deval­ueren. In het verleden deval­ueerde men de waarde van de drachme, lire of pese­ta en de economie draaide weer door. Door de invo­er­ing van de euro waren echter harde aan­passin­gen – bezuinigin­gen en loonsver­lagin­gen – nodig om de economie weer op gang te kri­j­gen. De voort­gaande dal­ing van de euro sinds novem­ber vorig jaar betekent echter de fac­to toch een deval­u­atie. En deze deval­u­atie zou de Zuid-Europese economieën nu net de lucht kun­nen geven om te over­leven. Veel harde bezuinigin­gen kun­nen dan wel eens over­bod­ig blijken. De dal­ing van de euro komt zo bezien nog niet zo slecht uit.

Jan-willem Nijkamp
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.