![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De markt werd deze week positief verrast door meevallende macrocijfers vanuit de VS. Toch is de nervositeit onder beleggers onveranderd groot. De impact van de kredietcrisis bleek de afgelopen maanden groot te zijn. Nog altijd leeft de angst dat de malaise in de financiële sector een vervelend staartje krijgt in de komende maanden. De onzekerheid vertaalt zich in heftige koersbewegingen, die het technische plaatje van de beurzen per saldo geen goed doen.
Dinsdag kwam vanuit de VS het bericht dat de ISM Manufacturing Index in augustus is uitgekomen op 49,9 punten. Dit cijfer viel niet tegen: economen hadden een krimp tot 49,5 punten voorspeld. Een dag later was er opnieuw een meevaller: het aantal orders voor Amerikaanse fabrieken nam in de maand juli meer toe dan verwacht. De beurzen in de VS wisten echter niet optimaal te profiteren van deze hoopgevende berichten. Zo waren beleggers allesbehalve blij met het nieuws dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij Ospraie Management zijn grootste hedgefund opheft vanwege forse verliezen die op de grondstoffenmarkt zijn geleden (het fonds daalde circa 40% vanaf begin dit jaar). De Dow Jones heeft deze week een lagere top neergezet ten opzichte van augustus en probeert zich te handhaven binnen een korte termijn uptrend. De Nasdaq, tot voor kort de enige Amerikaanse index die een vitale indruk maakte, is neerwaarts uit een consolidatiedriehoek gebroken, waardoor het beeld voor deze index sterk verslechterd is. De S&P500 lijkt hetzelfde lot beschoren, al dient deze uitbraak nog wel bevestigd te worden in de komende dagen. De lange termijn dalende trend is nog steeds intact. Het beeld is voor de korte termijn nu ook weer verslechterd.
Rente test nog steeds de neklijn
Vanwege de kredietperikelen vluchtten beleggers vorig jaar massaal uit aandelen en in staatsobligaties, waardoor de rente sterk daalde. In maart werd een tussentijds laagtepunt net onder 4% bereikt. Voorlopig is de weerstandslijn rond 4,8% te sterk. Het is opmerkelijk dat veel beleggers genoegen nemen met een rentevergoeding van circa 4,3% per jaar. Zeker gezien de (officiële gerapporteerde Europese) inflatie (3,8%), belasting (1,2%) plus het risico van opnieuw dalende obligatiekoersen. Een stijgende inflatie is funest voor obligatiekoersen. Des te vreemder is het dat de rente sinds de piek in augustus daalt, terwijl de inflatiedruk blijft toenemen. De producentenprijzen, een belangrijke indicator voor de inflatoire ontwikkeling, rezen in juli de pan uit: +9% op jaarbasis. Vooralsnog weet de rente steun te vinden bij de voormalige neklijn. Een definitieve doorbraak van dit steunniveau zou een verdere daling richting 4% kunnen inluiden.
Nikkei zakt door de steun
De Japanse index kon vanaf maart tot juni stijgen tot circa 14.500 punten. Dit niveau bleek toch te hoog gegrepen. De index viel daarna weer sterk terug, op zoek naar de volgende bodem. De Nikkei testte de dalende weerstandslijn vanaf de top in juni, maar ketste hier keer op keer af. Zodra de Nikkei deze dalende weerstandslijn weet te doorbreken, klaart de lucht weer wat op. Maar tot nu toe voert deze weerstandslijn de neerwaartse druk alleen maar verder op. Indien de Nikkei neerwaarts uit de consolidatiedriehoek breekt, kan de index terugzakken richting 12.000 punten. Om de hoop niet te doen vervliegen, is het belangrijk dat de Nikkei niet verder afglijdt. De index staat aan de rand van de afgrond, aangezien de horizontale steunlijn het lijkt te begeven. Wordt de huidige doorbraak van deze steun in de komende dagen bevestigd, dan zijn de rapen gaar.
Eurostoxx50 ketst af op weerstanden
In de eurozone waren deze week zowel mee- als tegenvallende cijfers te melden. De producentenprijzen stegen in juli weliswaar tot een recordniveau, maar de toename viel mee ten opzichte van de marktverwachting. Eveneens bleek de terugloop van de economische activiteit in de Duitse dienstensector in augustus minder dramatisch te zijn dan eerder werd aangenomen. Onze Oosterburen hadden echter ook minder goed nieuws: de fabrieksorders zijn in de maand juli 1,7% gedaald, waar analisten hadden gerekend op een stijging met 0,4%. Duitse beleggers hadden per saldo geen goede week: de DAX vormde een lagere top ten opzichte van vorige maand. De Duitse index is nu weer op zoek naar een bodem. De Eurostoxx50 vormde eveneens een lagere top ten opzichte van augustus. Daarnaast ketste de index af op de horizontale weerstand. Zodra de bodem van augustus wordt doorbroken, is het inpakken en wegwezen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.