...

Dalende trend wordt weer vervolgd

4 september 2008, 17:45 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De markt werd deze week posi­tief ver­rast door mee­val­lende macro­ci­jfers vanu­it de VS. Toch is de ner­vositeit onder beleg­gers onveran­derd groot. De impact van de kredi­et­cri­sis bleek de afgelopen maan­den groot te zijn. Nog alti­jd leeft de angst dat de malaise in de finan­ciële sec­tor een verve­lend staart­je kri­jgt in de komende maan­den. De onzek­er­heid ver­taalt zich in heftige koers­be­weg­in­gen, die het tech­nis­che plaat­je van de beurzen per sal­do geen goed doen.

De markt werd deze week posi­tief ver­rast door mee­val­lende macro­ci­jfers vanu­it de VS. Toch is de ner­vositeit onder beleg­gers onveran­derd groot. De impact van de kredi­et­cri­sis bleek de afgelopen maan­den groot te zijn. Nog alti­jd leeft de angst dat de malaise in de finan­ciële sec­tor een verve­lend staart­je kri­jgt in de komende maan­den. De onzek­er­heid ver­taalt zich in heftige koers­be­weg­in­gen, die het tech­nis­che plaat­je van de beurzen per sal­do geen goed doen.

Dins­dag kwam vanu­it de VS het bericht dat de ISM Man­u­fac­tur­ing Index in augus­tus is uit­gekomen op 49,9 pun­ten. Dit cijfer viel niet tegen: economen had­den een krimp tot 49,5 pun­ten voor­speld. Een dag lat­er was er opnieuw een mee­valler: het aan­tal orders voor Amerikaanse fab­rieken nam in de maand juli meer toe dan verwacht. De beurzen in de VS wis­ten echter niet opti­maal te prof­iteren van deze hoopgevende bericht­en. Zo waren beleg­gers alles­be­halve blij met het nieuws dat de Amerikaanse invester­ings­maatschap­pij Ospraie Man­age­ment zijn groot­ste hedge­fund opheft van­wege forse ver­liezen die op de grond­stof­fen­markt zijn gele­den (het fonds daalde cir­ca 40% vanaf begin dit jaar). De Dow Jones heeft deze week een lagere top neergezet ten opzichte van augus­tus en probeert zich te hand­haven bin­nen een korte ter­mi­jn uptrend. De Nas­daq, tot voor kort de enige Amerikaanse index die een vitale indruk maak­te, is neer­waarts uit een con­sol­i­datiedriehoek gebro­ken, waar­door het beeld voor deze index sterk ver­slech­terd is. De S&P500 lijkt het­zelfde lot beschoren, al dient deze uit­braak nog wel beves­tigd te wor­den in de komende dagen. De lange ter­mi­jn dal­ende trend is nog steeds intact. Het beeld is voor de korte ter­mi­jn nu ook weer verslechterd.

Rente test nog steeds de neklijn

Van­wege de kredi­et­perike­len vlucht­ten beleg­gers vorig jaar mas­saal uit aan­de­len en in staat­soblig­aties, waar­door de rente sterk daalde. In maart werd een tussen­ti­jds laagtepunt net onder 4% bereikt. Voor­lop­ig is de weer­stand­sli­jn rond 4,8% te sterk. Het is opmerke­lijk dat veel beleg­gers genoe­gen nemen met een rentev­er­goed­ing van cir­ca 4,3% per jaar. Zek­er gezien de (offi­ciële ger­ap­por­teerde Europese) inflatie (3,8%), belast­ing (1,2%) plus het risi­co van opnieuw dal­ende oblig­atieko­ersen. Een sti­j­gende inflatie is funest voor oblig­atieko­ersen. Des te vreemder is het dat de rente sinds de piek in augus­tus daalt, ter­wi­jl de inflatiedruk bli­jft toen­e­men. De pro­du­cen­ten­pri­jzen, een belan­grijke indi­ca­tor voor de infla­toire ontwik­kel­ing, rezen in juli de pan uit: +9% op jaar­ba­sis. Vooral­snog weet de rente ste­un te vin­den bij de voor­ma­lige nek­li­jn. Een defin­i­tieve door­braak van dit ste­un­niveau zou een verdere dal­ing richt­ing 4% kun­nen inluiden.

Nikkei zakt door de steun

De Japanse index kon vanaf maart tot juni sti­j­gen tot cir­ca 14.500 pun­ten. Dit niveau bleek toch te hoog gegrepen. De index viel daar­na weer sterk terug, op zoek naar de vol­gende bodem. De Nikkei testte de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf de top in juni, maar ket­ste hier keer op keer af. Zodra de Nikkei deze dal­ende weer­stand­sli­jn weet te door­breken, klaart de lucht weer wat op. Maar tot nu toe voert deze weer­stand­sli­jn de neer­waartse druk alleen maar verder op. Indi­en de Nikkei neer­waarts uit de con­sol­i­datiedriehoek breekt, kan de index terugza­kken richt­ing 12.000 pun­ten. Om de hoop niet te doen vervliegen, is het belan­grijk dat de Nikkei niet verder afgli­jdt. De index staat aan de rand van de afgrond, aangezien de hor­i­zon­tale ste­un­li­jn het lijkt te begeven. Wordt de huidi­ge door­braak van deze ste­un in de komende dagen beves­tigd, dan zijn de rapen gaar. 

Eurostoxx50 ketst af op weerstanden

In de euro­zone waren deze week zow­el mee- als tegen­val­lende cijfers te melden. De pro­du­cen­ten­pri­jzen ste­gen in juli weliswaar tot een record­niveau, maar de toe­name viel mee ten opzichte van de mark­tverwacht­ing. Eve­neens bleek de terugloop van de economis­che activiteit in de Duitse dien­sten­sec­tor in augus­tus min­der drama­tisch te zijn dan eerder werd aangenomen. Onze Oost­er­bu­ren had­den echter ook min­der goed nieuws: de fab­riek­sor­ders zijn in de maand juli 1,7% gedaald, waar anal­is­ten had­den gerek­end op een sti­jging met 0,4%. Duitse beleg­gers had­den per sal­do geen goede week: de DAX vor­mde een lagere top ten opzichte van vorige maand. De Duitse index is nu weer op zoek naar een bodem. De Eurostoxx50 vor­mde eve­neens een lagere top ten opzichte van augus­tus. Daar­naast ket­ste de index af op de hor­i­zon­tale weer­stand. Zodra de bodem van augus­tus wordt door­bro­ken, is het inpakken en wegwezen. 

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.