Donderdag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de inflatie in Nederland vorige maand daalde tot 0,2%, het laagste inflatiecijfer sinds eind 1987. Het CBS liet tevens weten dat naar de maatstaven van de Europese geharmoniseerde methode (HICP) het inflatiecijfer in juli uit kwam op ‑0,1%. Het is voor het eerst sinds 1997 dat het inflatiecijfer “negatief” is, aldus het CBS. Het statistiekbureau wilde het niet met zoveel woorden zeggen, dus doen wij het maar: gemeten naar de HICP is er sprake van deflatie.
Vraag is dus, of er vanuit fundamenteel perspectief zoveel reden is tot optimisme. (Hyper)inflatie is geen pretje, maar deflatie kan een economie geheel verlammen, zoals men in Japan al twee decennia ondervindt. Waarom zou immers een consument vandaag zijn portemonnee trekken als morgen alles weer goedkoper is? Centrale bankiers, politici en beleggers lijken zich minder aan te trekken van deze dreiging. En laten we het maar negatieve inflatie noemen om geen ongerustheid te creëren. Vanuit technisch perspectief is er daarentegen veel reden tot optimisme: de beurzen in Europa en op Wall Street liggen er goed bij. De S&P500 slaagde erin de neklijn van een omgekeerd hoofdschouderpatroon te doorbreken. Hiermee is het bodemproces voltooid, zodat een verdere koersstijging reëel is. De S&P500 test momenteel de 1000-puntengrens, een belangrijke psychologische barrière. Voor de Nasdaq is de 2000-puntengrens de eerstvolgende horde. De indices bevinden zich nog altijd in een uptrend. Ook de Dow Jones voltooide een omgekeerde hoofdschouderformatie. Zolang de Dow niet door de neklijn van dit patroon zakt, is optimisme gerechtvaardigd.
Rente op zoek naar de bodem
In 2008 zette de rente de dalende trend, voornamelijk vanwege de kredietcrisis, opnieuw in vanaf een niveau rond 4,85%. De bodem die de rente in januari 2009 vormde (rond 3,5%), vormt een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. De rente oogt echter niet sterk: de lange dalende trend is nog steeds intact, hetgeen duidt op de sluipmoordenaar deflatie. Overheden drukken en masse geld bij, bedoeld voor reddingsacties en kapitaalinjecties ter stimulering van de economie. De exploderende geldhoeveelheid zou vroeg of laat tot forse geldontwaarding (hyperinflatie) kunnen leiden. Het geld zal daarbij wel in de reële economie dienen te belanden in plaats te verdwijnen in het zwarte gat. In eigen land zouden de ongebreidelde uitgaven van onze minister van Financiën ‘W‑Alt‑A’ Bos rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de rentelasten van BV Nederland. De zwaar in problemen geraakte Nederlandse vastgoedmarkt kraakt onder de acties van Bos. Zowel een deflatoir als hyperinflatoir scenario is namelijk funest voor de vastgoedmarkt.
Nikkei rondt bodempatroon af
De Nikkei noteerde ruim twee decennia geleden rond een niveau van 40.000 punten. De dramatische koersdaling die daarop volgde, resulteerde in een verlies van circa 80%. Hiermee wordt duidelijk geïllustreerd wat voor dramatisch resultaat een buy and hold-strategie u kan opleveren. Actief portefeuillebeheer zoals BeursBulletin dat voert, blijkt een duidelijk meer winstgevende strategie. De mondiale opleving van de aandelenindices sinds maart is niet aan de Japanse index voorbij gegaan. De Japanse index worstelde geruime tijd met de psychologisch belangrijke 10.000-puntengrens, alsmede de juni-top. De Nikkei deed daarbij verwoede pogingen om de lange termijn dalende trend om te buigen. Inmiddels is de Japanse hoofdgraadmeter hier nota bene in geslaagd en scherpte het record voor dit jaar verder aan. Het beeld dat decennia uiterst somber was voor de Japanners, begint zowaar wat op te klaren.
Eurostoxx50 rondt bodempatroon af
Niet alleen in Nederland is sprake van dalende prijzen: vorige week bleek uit cijfers van het Duitse federale bureau voor de statistiek dat het deflatiespook ook al bij onze Oosterburen rondwaart. Toch laten de Europese beleggers zich hierdoor niet van de wijs brengen. Veel grafieken hebben met elkaar overeen, dat ze duiden op het uitbodemen van de aandelenmarkten. De DAX steeg tot voorbij de juni-top en scherpte het record voor dit jaar verder aan. Door de recente opwaartse uitbraak is er ook voor de lange termijn een positief signaal afgegeven. De CAC40 worstelde geruime tijd met de top van juni en wist deze barrière onlangs te doorbreken. Hiermee is een omgekeerd hoofd-schouderpatroon voltooid, zodat de blik omhoog gericht mag worden. De EuroStoxx50 is bezig met een rally en scherpte het record voor 2009 verder aan. Het is hoopgevend dat ook hier een omgekeerd hoofd-schouderpatroon is voltooid, wat op bodemvorming duidt.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.