...

Dalende prijzen; stijgende koersen

6 augustus 2009, 17:30 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Don­derdag meldde het Cen­traal Bureau voor de Sta­tistiek (CBS) dat de inflatie in Ned­er­land vorige maand daalde tot 0,2%, het laag­ste inflatieci­jfer sinds eind 1987. Het CBS liet tevens weten dat naar de maat­staven van de Europese gehar­moniseerde meth­ode (HICP) het inflatieci­jfer in juli uit kwam op ‑0,1%. Het is voor het eerst sinds 1997 dat het inflatieci­jfer negatief” is, aldus het CBS. Het sta­tistiek­bu­reau wilde het niet met zoveel woor­den zeggen, dus doen wij het maar: geme­ten naar de HICP is er sprake van deflatie.

Don­derdag meldde het Cen­traal Bureau voor de Sta­tistiek (CBS) dat de inflatie in Ned­er­land vorige maand daalde tot 0,2%, het laag­ste inflatieci­jfer sinds eind 1987. Het CBS liet tevens weten dat naar de maat­staven van de Europese gehar­moniseerde meth­ode (HICP) het inflatieci­jfer in juli uit kwam op ‑0,1%. Het is voor het eerst sinds 1997 dat het inflatieci­jfer negatief” is, aldus het CBS. Het sta­tistiek­bu­reau wilde het niet met zoveel woor­den zeggen, dus doen wij het maar: geme­ten naar de HICP is er sprake van deflatie.

Vraag is dus, of er vanu­it fun­da­menteel per­spec­tief zoveel reden is tot opti­misme. (Hyper)inflatie is geen pret­je, maar deflatie kan een economie geheel ver­lam­men, zoals men in Japan al twee decen­nia ondervin­dt. Waarom zou immers een con­sument van­daag zijn porte­mon­nee trekken als mor­gen alles weer goed­kop­er is? Cen­trale bankiers, politi­ci en beleg­gers lijken zich min­der aan te trekken van deze dreig­ing. En lat­en we het maar negatieve inflatie noe­men om geen ongerus­theid te creëren. Vanu­it tech­nisch per­spec­tief is er daar­ente­gen veel reden tot opti­misme: de beurzen in Europa en op Wall Street liggen er goed bij. De S&P500 slaagde erin de nek­li­jn van een omge­keerd hoofd­schoud­er­pa­troon te door­breken. Hier­mee is het bodem­pro­ces voltooid, zodat een verdere koerssti­jging reëel is. De S&P500 test momenteel de 1000-pun­ten­grens, een belan­grijke psy­chol­o­gis­che bar­rière. Voor de Nas­daq is de 2000-pun­ten­grens de eerstvol­gende horde. De indices bevin­den zich nog alti­jd in een uptrend. Ook de Dow Jones voltooide een omge­keerde hoofd­schoud­er­for­matie. Zolang de Dow niet door de nek­li­jn van dit patroon zakt, is opti­misme gerechtvaardigd. 

Rente op zoek naar de bodem

In 2008 zette de rente de dal­ende trend, voor­namelijk van­wege de kredi­et­cri­sis, opnieuw in vanaf een niveau rond 4,85%. De bodem die de rente in jan­u­ari 2009 vor­mde (rond 3,5%), vormt een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. De rente oogt echter niet sterk: de lange dal­ende trend is nog steeds intact, het­geen duidt op de sluip­mo­or­de­naar deflatie. Over­he­den drukken en masse geld bij, bedoeld voor red­dings­ac­ties en kap­i­taal­in­jec­ties ter stim­u­ler­ing van de economie. De exploderende geld­ho­eveel­heid zou vroeg of laat tot forse gel­dont­waard­ing (hyper­in­flatie) kun­nen lei­den. Het geld zal daar­bij wel in de reële economie dienen te belanden in plaats te verd­wi­j­nen in het zwarte gat. In eigen land zouden de onge­brei­delde uit­gaven van onze min­is­ter van Finan­ciën W‑Alt‑A’ Bos ram­pza­lige gevol­gen kun­nen hebben voor de rente­las­ten van BV Ned­er­land. De zwaar in prob­le­men ger­aak­te Ned­er­landse vast­goed­markt kraakt onder de acties van Bos. Zow­el een defla­toir als hyper­in­fla­toir sce­nario is namelijk funest voor de vastgoedmarkt.

Nikkei rondt bodem­pa­troon af

De Nikkei noteerde ruim twee decen­nia gele­den rond een niveau van 40.000 pun­ten. De drama­tis­che koers­dal­ing die daarop vol­gde, resul­teerde in een ver­lies van cir­ca 80%. Hier­mee wordt duidelijk geïl­lus­treerd wat voor drama­tisch resul­taat een buy and hold-strate­gie u kan oplev­eren. Actief porte­feuille­be­heer zoals Beurs­Bul­letin dat voert, blijkt een duidelijk meer win­st­gevende strate­gie. De mon­di­ale oplev­ing van de aan­de­lenindices sinds maart is niet aan de Japanse index voor­bij gegaan. De Japanse index worstelde geruime tijd met de psy­chol­o­gisch belan­grijke 10.000-puntengrens, alsmede de juni-top. De Nikkei deed daar­bij ver­woede pogin­gen om de lange ter­mi­jn dal­ende trend om te buigen. Inmid­dels is de Japanse hoofd­graad­me­ter hier nota bene in ges­laagd en scherpte het record voor dit jaar verder aan. Het beeld dat decen­nia uiterst somber was voor de Japan­ners, begint zowaar wat op te klaren.

Eurostoxx50 rondt bodem­pa­troon af

Niet alleen in Ned­er­land is sprake van dal­ende pri­jzen: vorige week bleek uit cijfers van het Duitse fed­erale bureau voor de sta­tistiek dat het deflatiespook ook al bij onze Oost­er­bu­ren rond­waart. Toch lat­en de Europese beleg­gers zich hier­door niet van de wijs bren­gen. Veel grafieken hebben met elka­ar overeen, dat ze duiden op het uit­bode­men van de aan­de­len­mark­ten. De DAX steeg tot voor­bij de juni-top en scherpte het record voor dit jaar verder aan. Door de recente opwaartse uit­braak is er ook voor de lange ter­mi­jn een posi­tief sig­naal afgegeven. De CAC40 worstelde geruime tijd met de top van juni en wist deze bar­rière onlangs te door­breken. Hier­mee is een omge­keerd hoofd-schoud­er­pa­troon voltooid, zodat de blik omhoog gericht mag wor­den. De EuroStoxx50 is bezig met een ral­ly en scherpte het record voor 2009 verder aan. Het is hoopgevend dat ook hier een omge­keerd hoofd-schoud­er­pa­troon is voltooid, wat op bodemvorm­ing duidt. 

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.