![](/images/legacy-images/images/070314-jvb-+-lawine.gif)
Crisis woningmarkt VS gestart?
We bekijken de situatie van twee Californische hypotheekverstrekkers, nl. Accredited Home Lenders (Nasdaq: LEND) en New Century Financial (NYSE: NEW).
Accredited Home Lenders stelt iets minder dan 4.200 mensen tewerk en heeft een marktkapitalisatie van 120 miljoen dollar en de waarde van de onderneming is 10 miljard dollar.
Op 14 februari van dit jaar maakte LEND een verlies van bijna 38 miljoen dollar bekend, tegenover een winst van 43 miljoen dollar het jaar ervoor. De omzet was in 1 jaar met 60% gedaald. Aan bovenstaande grafiek kunt u merken, dat de beleggers aanvankelijk niet reageerden op dit slechte nieuws. Dan begon de koers te dalen tot begin maart om dan keihard de dieperik in te gaan. Want dan besefte men dat er fundamenteel mis aan het lopen was, zie verder.
De tweede firma die we onder de loep nemen is New Century Financial. Daar werken 7.200 personen, de marktkapitalisatie is 92 miljoen dollar en de waarde van de onderneming is 22 miljard dollar.
Begin februari ll. werd bekend, dat de toekomst van het bedrijf niet rooskleurig meer was en van dan af ging het bergaf met de koers, sneller en sneller, blijkbaar op weg naar een waarde van enkele centen. Wat bleek? De grote geldschieters Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley zagen niet alleen af van nog verdere leningen, maar wilden ook hun gelden uit het bedrijf terughalen. Dit kan (zal) dramatische gevolgen hebben, want op deze manier kan New Century Financial geen nieuwe klanten aantrekken, er is immers geen geld meer om hypotheken te verstrekken. En vele van de lopende leningen worden met mondjesmaat of helemaal niet terugbetaald.
Hetzelfde (slecht terugbetalen van leningen) overkomt Accredited Home Lenders. Net als zijn sectorgenoot New Century Financial is het bedrijf ‘gespecialiseerd’ in hypotheken voor een weinig kapitaalkrachtig cliënteel. Deze mensen hebben zich laten meeslepen door de ‘schitterende’ voorwaarden en de kansen die geboden werden om een eigen woning aan te schaffen. Maar na een bepaalde tijd lukt het terugbetalen van de hypothecaire lening niet zo goed meer, de maanden volgen elkaar te snel op enzovoort. Resultaat: de terugbetaling stokt, er komen boze brieven van de hypotheekmaatschappij die op haar beurt boze brieven krijgt van haar financiers, want die willen ook hun centen.
Komt er dan voor New Century Financial als klap van de vuurpijl bovenop, dat de beurswaakhond SEC een onderzoek start naar aanleiding van mogelijke boekhoudkundige fraude. In deze context werd gisteren zelfs de aandelenhandel even gestaakt, omdat de aandelen voorbeurs al meer dan 50% waren gedaald. Waarnemers beschouwen voor deze firma het bankroet als onafwendbaar.
Of het voor Accredited Home Lenders tot een bankroet zal komen, is nog lang niet zeker. Dat hangt af van o.a. ander nieuws over de firma (houding financiers,…).
Trouwens, deze twee firma’s zijn niet de enige van deze sector die het water naar hun lippen zien stijgen. En voor sommige is het al fataal afgelopen, zoals voor het (eveneens) Californische Ownit Mortgage Solutions, dat vorige december de deuren sloot na 15 jaar zakendoen. Er werkten 700 personeelsleden en in 2005 was er nog een omzet van 8,3 miljard dollar. Een andere hypotheekmaatschappij, Accredited Home Lenders, zag deze week 65% van haar beurswaarde in rook opgaan. De financiële divisie van General Motors, GMAC, zag haar winstverwachtingen afkalven omdat GMAC-onderdeel Residential Capital getroffen is door hogervermelde terugbetalingsproblemen van hypothecaire leningen en ook door de verzwakking van de woningmarkt.
Het kan snel gaan. Dat is ook de vrees van iedereen die de Amerikaanse woningmarkt van ver of van nabij volgt. Want zodra de schuldenaars in gebreke blijven, komen er hiaten in de geldstromen en dat heeft zijn effect op de ganse economie. Een ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel.
We hopen dat het niet zo is, maar we kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten, dat gevallen zoals we hierboven aanhaalden de kern vormen van de sneeuwbal, die kan uitgroeien tot een verwoestende lawine. Hierbij zullen ook de ‘big shots’ zoals Fannie Mae en Freddie Mac niet gespaard worden. Later meer hierover.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
15 maart 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.