...

CRISIS NOG LANG NIET VOORBIJ

22 juni 2008, 12:03 | Guy Boscart | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Guy had een inter­view met Beurs Goril­la over de op han­den zijnde aan­de­len­cri­sis die er aan zit te komen en waar­door de beurzen nog gemakke­lijk 30% kun­nen ver­liezen dit jaar …

Het meest opmerke­lijke bericht van afgelopen was wel de waarschuwing van Roy­al Bank of Scot­land (RBS), die een grote aan­de­len­cri­sis voorzi­et. Vol­gens een kredi­et­stra­teeg van de bank staan we aan de vooravond van een zeer verve­lende peri­ode.” Ook Guy Boscart van US Mar­kets onder­schri­jft die zienswi­jze: De cen­trale banken zijn de con­t­role kwi­jt over de situatie.”

De S&P 500 zou vol­gens een onder­zoek­srap­port van RBS tussen nu en sep­tem­ber van dit jaar 300 pun­ten kun­nen kwi­j­trak­en. In dat geval kan de totale markt zich gaan opmak­en voor een van de erg­ste bear­mar­kets’ van de laat­ste 100 jaar. RBS is vooral bezorgd over de inflatie. Die werkt ver­lam­mend voor grote cen­trale banken. De opvat­ting van RBS is juist”, aldus Boscart. De sit­u­atie is niet langer stu­ur­baar. Het is onver­mi­jdelijk dat bin­nen afzien­bare tijd de con­se­quen­ties hier­van merk­baar zullen worden.”

Ter­mi­jn

Een ter­mi­jn van drie maan­den, die RBS noemt, durft Boscart niet te noe­men: Dat is heel lastig te bepalen. Ook in eerdere gevallen is sprake geweest van uit­s­tel en het vooruitschuiv­en de prob­lematiek. Wel is het opmerke­lijk dat juist een com­mer­ciële bank dergelijke uit­sprak­en doet. Maar het is dan ook duidelijk dat de feit­en zijn zoals ze zijn. Eerder hebben ook mil­jar­dair George Soros en beleg­ging­sex­pert Jim Rodgers zich in vergelijk­bare ter­men uit­ge­lat­en. Ook DNB-pres­i­dent Nout Wellink heeft hier al voor gewaarschuwd.” 

Ook Boscart zelf kondigt een ineen­stort­ing van de finan­ciële sec­tor al tij­den aan: Sinds 2004 had de gehele finan­ciële wereld al ineen kun­nen storten, maar steeds is het niet gebeurd door ingrepen van cen­trale banken.” Vol­gens de man achter US Mar­kets zal de cri­sis zich niet tot de Verenigde Stat­en beperken: Tij­dens de kredi­et­cri­sis vie­len zware klap­pen in Zwit­ser­land en Enge­land. Momenteel zijn ook de Spaanse banken in zwaar weer. Als het mis­gaat, zal de gehele wereld dit merken. Alle banken zijn met elka­ar ver­w­even en als de eerste grote bank omvalt, zal het domi­no-effect mon­di­aal zijn.”

Gere­la­teerd:

Roy­al Bank of Scot­land waarschuwt voor aan­de­len­cri­sis — media

De Roy­al Bank of Scot­land Group plc (RBS) adviseert zijn clien­ten sterk reken­ing te houden met een grote cri­sis op de aan­de­len- en kredi­et­mark­ten, schri­jft The Dai­ly Tele­graph woensdag.

De bank kijkt vol­gens de krant in dit ver­band drie maan­den vooruit en voert inflatie aan als reden voor zijn bezorgdheid. Die werkt ver­lam­mend voor grote cen­trale banken. We staan aan de vooravond van een zeer verve­lende peri­ode”, zegt kredi­et­stra­teeg Bob Jan­juah bij RBS in de krant. De S&P 500 zou vol­gens een onder­zoek­srap­port van RBS tussen nu en sep­tem­ber van dit jaar 300 pun­ten kun­nen kwi­j­trak­en. Mocht dit gebeuren dan kan de markt zich opmak­en voor een van de erg­ste zoge­heten bear­mark­ten’ van de laat­ste 100 jaar, aldus het rap­port. RBS kreeg eerder de ABN Amro-divisies Glob­al Clients, Europa (exclusief Anton­vene­ta), Azie en de na de verkoop van LaSalle resterende activiteit­en in de VS in handen. 

RBS moest hier­voor € 27,2 mil­jard neertellen, exclusief de opbrengst van de verkoop van LaSalle


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.