...

Crisis is achter de rug

16 juli 2009, 16:59 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De cri­sis is achter de rug”, kopten we vorige week op de voor­pag­i­na. Dat was althans de mening van par­ti­c­uliere beleg­gers op basis van de ING Beleg­gers­Barom­e­ter. Nou, dat hebben we geweten! Vanaf het laag­ste punt maandag is de AEX 10% omhoog geschoten, dus iedereen stapte ken­nelijk vol weer in. Kun­nen we na bij­na 10 jaar dal­ing, de AEX stond in 2000 op 700 pun­ten (10 jaar lat­er is dus 23 van de waarde verd­we­nen), ein­delijk afscheid nemen van de problemen?

De cri­sis is achter de rug”, kopten we vorige week op de voor­pag­i­na. Dat was althans de mening van par­ti­c­uliere beleg­gers op basis van de ING Beleg­gers­Barom­e­ter. Nou, dat hebben we geweten! Vanaf het laag­ste punt maandag is de AEX 10% omhoog geschoten, dus iedereen stapte ken­nelijk vol weer in. Kun­nen we na bij­na 10 jaar dal­ing, de AEX stond in 2000 op 700 pun­ten (10 jaar lat­er is dus 23 van de waarde verd­we­nen), ein­delijk afscheid nemen van de problemen?

De vorige maand veelvuldig aange­haalde Cop­pock-indi­ca­tor sig­naleerde eve­neens dat de rouw­pe­ri­ode’ op de beurs voor­bij is. Deze indi­ca­tor werd ontwikkeld door de Amerikaanse econoom Edwin Cop­pock en is geïn­tro­duceerd in 1962 in een artikel in Barron’s Mag­a­zine. De koersen van de brede S&P500 ste­gen 16 van de 17 jaren na het gegeven sig­naal. Toch bli­jft er nog bij veel beleg­gers twi­jfel heersen of het erg­ste achter de rug is. Vorige week leek het er namelijk op dat de Europese beurzen gehoor had­den gegeven aan onze oproep om richt­ing te kiezen: de bears door­brak­en de lows van mei en juni. De EuroStoxx50 voltooide met deze door­braak een hoofd-schoud­er­pa­troon, dat bek­end staat als betrouw­baar omkeer­pa­troon, zodat het licht op rood sprong. Ook voor de CAC40 gold, dat de door­braak van de mei­bo­dem de afrond­ing van een hoofd-schoud­er­pa­troon betek­ende. De DAX wist zich even­min te hand­haven boven de nek­li­jn van een hoofd-schoud­er­pa­troon. Con­creet betekent dit voor de Europese aan­de­len dat de kans op een aanzien­lijke dal­ing groot was. Maar de lage omzetten op de beurs hebben waarschi­jn­lijk grote par­ti­jen ver­leid om de markt een week voor expi­ratie fors bij te sturen. 

Euro weer in de aanval

Vorig jaar viel de euro uit een sti­j­gend wig­pa­troon na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. Dit was tevens het start­sein voor een forse verzwakking van de euro. Door­dat de Fed de basis­rente in decem­ber 2008 ver­laagde tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een posi­tieve impuls tot cir­ca $ 1,47. Na deze heftige, maar kort­stondi­ge pull back-beweg­ing, daalde de euro verder richt­ing de ste­un­grens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De munt veerde sterk op vanaf de bodem in maart en heeft daar­bij de top van maart gepasseerd. De top van decem­ber is echter nog niet bereikt. De ECB heeft de afgelopen maan­den de rente eve­neens fors ver­laagd naar het huidi­ge, his­torisch lage niveau van 1%. De euro/​dollar con­solideert nog steeds in een brede trad­ing range, in afwacht­ing van een uit­braak. De afgelopen dagen veerde de euro weer wat op en lijkt opnieuw de aan­val te ope­nen op de top­pen van juni.

Brent neemt gas terug

Brent bereik­te in juli 2008 een record­niveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde ver­vol­gens tot $ 35 per vat. De oliepri­js wist vanaf het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, een sterke ral­ly in te zetten tot boven $ 70 per vat. Brent-olie bereik­te daarmee het hoog­ste punt van de afgelopen zeven maan­den. Dit betek­ende tevens een her­s­tel van 50% van de neer­waartse beweg­ing sinds vorig jaar. Inmid­dels heeft Brent een aanzien­lijke stap terug moeten doen en is nu naarstig op zoek naar de vol­gende bodem. Er is opnieuw sterke twi­jfel gerezen bij beleg­gers over het ver­meende her­s­tel van de (wereld)economie, het­geen de oliepri­js opnieuw parten speelt. Brent dook onlangs zelfs onder de $ 60-grens, waar­na de oliepri­js opnieuw opveerde. Desal­ni­et­temin is de korte ter­mi­jn dal­ende trend intact en doet de oliepri­js het even wat rustiger aan.

S&P500 veert op van mei-bodem

De S&P500 bereik­te in maart het laag­ste niveau van de afgelopen 13 jaar, maar toonde ver­vol­gens opval­lend veel veerkracht. Het her­s­tel dat daarop vol­gde, was zeer indruk­wekkend. De index kreeg eind mei een koopsig­naal van de zeer betrouw­bare Cop­pock-indi­ca­tor. In juni bereik­te de index het hoog­ste punt van 2009, maar de S&P500 wist dit niveau niet vast te houden en daalde ver­vol­gens tot het niveau van de bodem van mei. De index veerde opnieuw op van dit niveau en opent opnieuw de aan­val op de top­pen van jan­u­ari en juni. De Dow Jones door­brak de lows van mei, wat tevens de afrond­ing van een hoofd-schoud­er­for­matie inhield. Het door­breken van de nek­li­jn van een hoofd-schoud­er­pa­troon door diverse indices duid­de op lagere koer­sniveaus, zodat het korte ter­mi­jn­plaat­je aanzien­lijk ver­slech­ter­de. De Nas­daq zak­te vorige week door de bodem van juni, maar lijkt nu de top van juni te passeren. De heftige beweg­in­gen duiden ook hier op het sturen van de (dunne) markt om te prof­iteren van de aanstaande expi­ratie. Wij wacht­en even af tot de rook­wolken zijn opgetrokken, voor­dat we de vraag beant­wo­or­den of het erg­ste van de cri­sis nu echt voor­bij is. Na 10 jaar wordt dit overi­gens wel hoog tijd. 

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.