De grote 3 van het digitale tijdperk zijn natuurlijk Microsoft, Apple en Google. Concurrentie tussen deze 3 bepaalt hoe het digitale landschap eruit ziet. Zoals beleggers nu wel al weten, heeft Google op de markt van de mobiele telefonie (hardware) toegeslagen. Door de aankoop van Motorola Mobility kan het beter concurreren met Apple, maar speelt het mogelijk Microsoft in de kaart. Samsung gebruikt bijvoorbeeld het opensourceplatform voor mobiele telefonie Android van Google, maar wordt nu direct beconcurreerd door Google via Motorola. Daarom zou het wel eens kunnen besluiten om op Windows over te gaan. Microsoft op zijn beurt kan nu gaan besluiten om Nokia in te lijven als reactie op Google en Apple. En zo verandert het digitale landschap weer.
Dit allemaal ter zijde, want we willen hier een discussie op gang brengen over de macht van Google. Om nog even kort te zijn over de strategie van Google: Google wil een revolutie ontketenen die het gebruik van de computer totaal anders maakt. Niets vindt meer plaats op de oude vertrouwde PC of Mac, maar alles zal in de Cloud moeten gaan plaatsvinden, waarbij alle data en software ter wereld op de mainframes van Google zullen komen te staan. Mensen zullen dan met lege computers op deze Cloud kunnen inloggen om zo gebruik te maken van alle rijkdom in deze wolk van technisch vernuft.
Dit is natuurlijk lekker makkelijk omdat je overal waar je ook bent ter wereld kan werken in precies dezelfde digitale werkomgeving. Qua gebruikersgemak gaat er veel van uit van deze manier van werken en ook zullen de kosten kunnen afnemen van hardware. Daarbij kan innovatie ook veel sneller gaan door de open source houding van Google. Laten we aannemen dat Google een betrouwbaar bedrijf is met een andere instelling dan enkel maar geld te verdienen, dan klinkt dit helemaal niet zo slecht en is het werken in de Cloud zeker een aanbeveling.
Maar, er is altijd een maar en dit is wel een hele dikke maar… Is het ook niet zo dat als de strategie van Google wordt uitgevoerd dat er dan weer een mogelijke black swan wordt gecreëerd? Een black swan is een onverwachte gebeurtenis met enorme impact die met de kennis van naderhand toch eigenlijk wel goed te voorspellen was geweest.
De schuldenproblematiek is ook een black swan. De meerderheid van de mensen had nooit gedacht dat deze schuldenproblemen echt tot een enorme crisis zouden leiden. Door een te hoog het-valt-wel-mee-gehalte en een korte termijn hebberigheid, werd de zwarte zwaan losgelaten. Naderhand waren de oorzaak en het gevolg eigenlijk wel heel erg logisch. Er waren veel te veel onverantwoorde risico’s genomen, maar de meeste mensen dachten dat deze risico’s wel te managen waren. Niet dus.
Zou dat over jaren ook over Google gezegd kunnen worden? De Cloud werkt toch fijn en het loopt allemaal toch niet zo’n vaart? Maar is het ook niet een onverantwoord risico om alle data en software ter wereld te centreren. M.a.w. de zwaar bewaakte datahuizen van Google zijn een interessant doelwit voor terroristen, maar ook voor hackers of voor natuurrampen of voor dictatoren of voor machtmisbruikende CEO’s van Google zelf.
Dus wat denkt u? Laat Google lekker zijn gang gaan en laten we gewoon in de Cloud gaan werken en profiteren van de voordelen ervan? Of kan Google beter zijn strategie van de Cloud overboord gooien ter voorkoming van een black swan? Zegt u het maar. Hieronder zijn de comments te plaatsen.
US Markets Redactie