...

CRASH op komst ... deel 2

11 februari 2013, 10:40 | Guy Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Vorige week in mijn col­umn had ik het over de mogelijkhe­den dat er een beurscrash zou kun­nen komen gezien de ontwik­kelin­gen die er zich nu plaatsvin­den. Ja, er is wat gaande op de finan­ciële mark­ten momenteel maar het drukt zich nog niet af in het ver­loop van de koersen. Al valt een en ander wel op nu, Europa schaamt zich al redelijk voor de standen waar waarop het eindigde eind jan­u­ari, daar is nu alles al als sneeuw voor de zon verd­we­nen en staan we gewoon onder de begin­stand van dit jaar … Wall Street echter nog niet, daar nog steeds weer nieuwe record­standen op de bor­den … En, de Olie, de val­u­ta en de rentemark­ten bewe­gen ook opnieuw fors … Een update is weer nodig dus …


It’s bet­ter to burn out than to fade away”
De woor­den zijn offi­cieel van Neil Young maar passen blijk­baar goed bij het ver­loop van de finan­ciële mark­ten op dit moment, en dat op alle vlakken blijk­baar … Een update hoeft niet al te uige­breid te zijn, in mijn vorige colum staan er al rede­nen genoeg voor het­geen ik vrees momenteel. Zie de col­umn http://​www​.usmar​kets​.nl/​c​o​l​u​m​n​s​/​159171​-​c​r​a​s​h​-​o​p​-​k​o​m​s​t​.html om een en ander mee te kri­j­gen over het waarom ik verwacht dat de markt deze run omhoog moeil­ijk tot niet vol kan houden de komen. Ook al denken velen dat 2013 het jaar van de aan­de­len, ofwel de beurzen zal gaan wor­den, ook dit soort gelu­iden hebben we vak­er aan moeten horen waar­van we ons nog herin­neren dat dat ook het advies was net voor de grote dal­ing rond eind 2007. Het ver­volg ken­nen we, nu is de sit­u­atie niet dezelfde als toen, maar net zo gevaar­lijk aangezien alles dri­jft op los zand door de grote over­hei­ds kredi­et bubbel … Zo meer over Ponzi … FED

Let op, het bli­jft heel gevaar­lijk om volledig in te zetten op een grote dal­ing maar de kansen zijn wel groot genoeg om bijvoor­beeld deels erop in te zetten. Wall Street zou door de hoge standen daar wel het best passen bin­nen een strate­gie om short op te bouwen. Let ook op de enorme geld­cre­atie die er gaande is momenteel zow­el in de VS als in bijvoor­beeld Japan. Wat Japan betre­ft, de Japanse yen crasht zowaar tegen­over de USD momenteel …

Ponzi .…FED !!!
Geld­cre­atie in de VS ten top, meer en nog meer geld is er nodig om de groei te bli­jven stim­uleren welke er dan ook nog amper is. Groei is in feite iets wat eigen­lijk vanzelf zou moeten gaan als er sprake moet zijn van een gezonde economie. Echter is dat al lange tijd niet meer het geval, er bestaat een soort reken­som­met­je wat er aan over­hei­ds­geld nodig is om 1 dol­lar econ­momie (GDP) te gener­eren. In de jaren 80 was dat al zo‘n 4 dol­lar voor 1 dol­lar GDP, tussen pak­weg 1990 en 2003 groei­de dat behoor­lijk aan, om 1 dol­lar GDP te realis­eren was er al 10 dol­lar aan nieuw kredi­et nodig via de over­heid (staatspa­pi­er verkopen). Maar, het stopt hier­bij niet, sinds 2006 groei­de dat al aan tot 20 dol­lar aan nieuw geld voor het bereiken van 1 dol­lar GDP. Nu in 2013 passeren we zelfs al de grens van de 25 dol­lar om 1 dol­lar GDP te behalen.

Onwaarschi­jn­lijk dat er zo‘n ver­houdin­gen nodig zijn om de economie (let wel … AMPER) draaiende te houden momenteel. Op den duur is dat natu­urlijk onhoud­baar, men kan dat onmo­gelijk vast houden op de lan­gere ter­mi­jn, en wees er maar zek­er van dat de FED de drukpers nooit meer kan stilzetten als men economis­che groeu wil bli­jven forceren …

Hoe dan ook, dit zal op den duur uit­slaan met een enorme inflatie natu­urlijk, dat kan niet uit­bli­jven. Aan de andere kant is het zelfs ook mogelijk dat het deflatie wordt zodra het pub­liek de pijp aan Maarten geeft. Men weet het gewoon­weg niet, we bevin­den ons op een ter­rein dat nieu­mand kent … Is het daarom dat de meters over­al ROOD uit­slaan op de mark­ten? Zie de val­utabe­weg­in­gen … men weet het blijk­baar niet hoe het moet wor­den aangepakt … Daarom nog­maals … de FED past de strate­gie It’s bet­ter to burn out than to fade away” toe momenteel … Het lijkt wel op Bernanke, de FED voorzit­ter, zijn lijf geschreven deze zin ..!!! Dat de kosten voor 1 dol­lar economis­che groei explosief zijn toegenomen tot 25 over­hei­ds­dol­lars maakt dat duidelijk, de expantie van kredi­et zal op den duur de economie totaal kapot mak­en met als het gevolg daar­van een mogelijk jaren­lange recessie in de VS. Meer is daarover te lezen via de Amerikaanse beurs web­sites uit­er­aard.

Daarom zeg ik het nog maar eens duidelijk, er komt een moment dat men dat niet meer zal geloven, en dan zullen de poorten wagewi­jd open gaan. 2013 zag ik eerder al als een jaar waar we wel eens tegen de muur zouden kun­nen lopen voor wat betre­ft de finan­ciële mark­ten. Het jaar is nog geen 2 maan­den oud en ik merk al aan alle kan­ten dat er iets niet klopt momenteel. Des­on­danks vult men de finan­ciële mark­ten vanu­it alle hoeken en gat­en met vers geld, zow­el van de over­heid in de vorm van QE3 maar deze keer ook via de nog nietver­moe­dende beleg­gers die plots door wat voor reden dan ook het vertrouwen lijken te kri­j­gen om over te schake­len van Bonds naar aan­de­len.

NIET DOEN !!! dat is mijn advies, ten­min­ste, als u niet het risi­co wenst te lopen op een enorme beurscrash die zal plaatsvin­den mogelijk al vrij snel (voor de zomer). Men zal u blij mak­en voor het instap­pen via wat opklim­mende koersen nog, dat zien we nu duidelijk, men laat Wall Street niet weg gli­j­den en via slimme tech­nieken zorgt men ervoor dat alles net bin­nen de gren­zen kan bli­jven. Al zorgt dat wel voor hogere hoogtes waar­door als het omlaag duikt de afs­tand tot het opvangnet steeds grot­er aan het wor­den is. Vooral bij de Trans­port Index en de Nas­daq is dat merk­baar, maar ook bij de Dow Jones en de S&P 500 index in wat min­dere mate. Denk aan 2007 en vooral aan 2000 waar ik het al over had in de vorige col­umn … We staan heel waarschi­jn­lijk nu op een soort­gelijk kruis­punt .…

SP 500 Index week­grafiek:


Dow jones Dag­grafiek:


Trans­port Dag­grafiek:


Guy Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.