Vorige week in mijn column had ik het over de mogelijkheden dat er een beurscrash zou kunnen komen gezien de ontwikkelingen die er zich nu plaatsvinden. Ja, er is wat gaande op de financiële markten momenteel maar het drukt zich nog niet af in het verloop van de koersen. Al valt een en ander wel op nu, Europa schaamt zich al redelijk voor de standen waar waarop het eindigde eind januari, daar is nu alles al als sneeuw voor de zon verdwenen en staan we gewoon onder de beginstand van dit jaar … Wall Street echter nog niet, daar nog steeds weer nieuwe recordstanden op de borden … En, de Olie, de valuta en de rentemarkten bewegen ook opnieuw fors … Een update is weer nodig dus …
“It’s better to burn out than to fade away”
De woorden zijn officieel van Neil Young maar passen blijkbaar goed bij het verloop van de financiële markten op dit moment, en dat op alle vlakken blijkbaar … Een update hoeft niet al te uigebreid te zijn, in mijn vorige colum staan er al redenen genoeg voor hetgeen ik vrees momenteel. Zie de column http://www.usmarkets.nl/columns/159171-crash-op-komst.html om een en ander mee te krijgen over het waarom ik verwacht dat de markt deze run omhoog moeilijk tot niet vol kan houden de komen. Ook al denken velen dat 2013 het jaar van de aandelen, ofwel de beurzen zal gaan worden, ook dit soort geluiden hebben we vaker aan moeten horen waarvan we ons nog herinneren dat dat ook het advies was net voor de grote daling rond eind 2007. Het vervolg kennen we, nu is de situatie niet dezelfde als toen, maar net zo gevaarlijk aangezien alles drijft op los zand door de grote overheids krediet bubbel … Zo meer over Ponzi … FED …
Let op, het blijft heel gevaarlijk om volledig in te zetten op een grote daling maar de kansen zijn wel groot genoeg om bijvoorbeeld deels erop in te zetten. Wall Street zou door de hoge standen daar wel het best passen binnen een strategie om short op te bouwen. Let ook op de enorme geldcreatie die er gaande is momenteel zowel in de VS als in bijvoorbeeld Japan. Wat Japan betreft, de Japanse yen crasht zowaar tegenover de USD momenteel …
Ponzi .…FED !!!
Geldcreatie in de VS ten top, meer en nog meer geld is er nodig om de groei te blijven stimuleren welke er dan ook nog amper is. Groei is in feite iets wat eigenlijk vanzelf zou moeten gaan als er sprake moet zijn van een gezonde economie. Echter is dat al lange tijd niet meer het geval, er bestaat een soort rekensommetje wat er aan overheidsgeld nodig is om 1 dollar econmomie (GDP) te genereren. In de jaren 80 was dat al zo‘n 4 dollar voor 1 dollar GDP, tussen pakweg 1990 en 2003 groeide dat behoorlijk aan, om 1 dollar GDP te realiseren was er al 10 dollar aan nieuw krediet nodig via de overheid (staatspapier verkopen). Maar, het stopt hierbij niet, sinds 2006 groeide dat al aan tot 20 dollar aan nieuw geld voor het bereiken van 1 dollar GDP. Nu in 2013 passeren we zelfs al de grens van de 25 dollar om 1 dollar GDP te behalen.
Onwaarschijnlijk dat er zo‘n verhoudingen nodig zijn om de economie (let wel … AMPER) draaiende te houden momenteel. Op den duur is dat natuurlijk onhoudbaar, men kan dat onmogelijk vast houden op de langere termijn, en wees er maar zeker van dat de FED de drukpers nooit meer kan stilzetten als men economische groeu wil blijven forceren …
Hoe dan ook, dit zal op den duur uitslaan met een enorme inflatie natuurlijk, dat kan niet uitblijven. Aan de andere kant is het zelfs ook mogelijk dat het deflatie wordt zodra het publiek de pijp aan Maarten geeft. Men weet het gewoonweg niet, we bevinden ons op een terrein dat nieumand kent … Is het daarom dat de meters overal ROOD uitslaan op de markten? Zie de valutabewegingen … men weet het blijkbaar niet hoe het moet worden aangepakt … Daarom nogmaals … de FED past de strategie “It’s better to burn out than to fade away” toe momenteel … Het lijkt wel op Bernanke, de FED voorzitter, zijn lijf geschreven deze zin ..!!! Dat de kosten voor 1 dollar economische groei explosief zijn toegenomen tot 25 overheidsdollars maakt dat duidelijk, de expantie van krediet zal op den duur de economie totaal kapot maken met als het gevolg daarvan een mogelijk jarenlange recessie in de VS. Meer is daarover te lezen via de Amerikaanse beurs websites uiteraard.
Daarom zeg ik het nog maar eens duidelijk, er komt een moment dat men dat niet meer zal geloven, en dan zullen de poorten wagewijd open gaan. 2013 zag ik eerder al als een jaar waar we wel eens tegen de muur zouden kunnen lopen voor wat betreft de financiële markten. Het jaar is nog geen 2 maanden oud en ik merk al aan alle kanten dat er iets niet klopt momenteel. Desondanks vult men de financiële markten vanuit alle hoeken en gaten met vers geld, zowel van de overheid in de vorm van QE3 maar deze keer ook via de nog nietvermoedende beleggers die plots door wat voor reden dan ook het vertrouwen lijken te krijgen om over te schakelen van Bonds naar aandelen.
NIET DOEN !!! dat is mijn advies, tenminste, als u niet het risico wenst te lopen op een enorme beurscrash die zal plaatsvinden mogelijk al vrij snel (voor de zomer). Men zal u blij maken voor het instappen via wat opklimmende koersen nog, dat zien we nu duidelijk, men laat Wall Street niet weg glijden en via slimme technieken zorgt men ervoor dat alles net binnen de grenzen kan blijven. Al zorgt dat wel voor hogere hoogtes waardoor als het omlaag duikt de afstand tot het opvangnet steeds groter aan het worden is. Vooral bij de Transport Index en de Nasdaq is dat merkbaar, maar ook bij de Dow Jones en de S&P 500 index in wat mindere mate. Denk aan 2007 en vooral aan 2000 waar ik het al over had in de vorige column … We staan heel waarschijnlijk nu op een soortgelijk kruispunt .…
SP 500 Index weekgrafiek:
Dow jones Daggrafiek:
Transport Daggrafiek:
Guy Boscart
US Markets