...

Crash 2007 afgewend of komt de klap nog?

20 augustus 2007, 14:34 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

What goes up, must go down, dit gezegde werd de laat­ste maan­den her­haalde malen geciteerd als men het over de beurzen wereld­wi­jd had. De afgelopen dagen bek­lem­to­nen de media dat de indices terug aan het sti­j­gen zijn. Betekent dit het einde van de dreig­ing van een beurscrash? Of is het een korte adem­pauze die de aanzet is voor de echte koersval? We gin­gen op zoek naar par­al­lellen …


Crash 2007 afgewend of komt klap nog?


Dat er een einde gekomen is aan de beurseu­forie van de laat­ste maan­den is voor iedereen duidelijk. Alle media had­den het over spec­tac­u­laire terug­val van de aan­de­lenko­ersen’ of maak­ten andere state­ments in die zin. Dezelfde bron­nen die pak­weg drie maan­den gele­den de aan­de­len de hemel in prezen, manen nu aan tot voorzichtigheid. 


De afgelopen beur­sweek (1317 augus­tus 07) zijn de cen­trale banken aan het werk geto­gen door het injecteren van vele mil­jar­den dol­lars in de mark­ten. De beleg­gers kre­gen terug moed en reageer­den door terug aan het kopen te slaan, met het­zelfde fanatisme dat ze aan de dag leg­den om kort ervoor nog te verkopen. Ergo: o.m. de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA) (zie grafiek hier­boven), de S&P 500 en de Nas­daq kozen dadelijk een noord­waartse richting. 

De vraag is of hier­mee de dreig­ing voor een beurscrash, gevol­gd door een grootschalige recessie, bed­won­gen is. Wij betwi­jfe­len het in alle geval. Zoals Guy Boscart op 15 novem­ber 2006 al aan­haalde in Er hangt een CRASH in de lucht, maar wan­neer? is er in de VS een per­fide mech­a­nisme op gang gekomen dat niet veel goeds belooft. In dat mech­a­nisme spe­len de sput­terende Amerikaanse won­ing­markt en de invloed hier­van op de aan­de­len­mark­ten een cru­ciale rol. Immers, de meeste Amerika­nen hebben het gros van hun ver­mo­gen gesto­ken in aan­de­len of andere beur­swaar­den en hun won­ing. Als de waarde hier­van daalt, zal dat zijn weer­slag op de koop­kracht en dus de economie niet missen. 

Het wel en (spi­jtig genoeg) het wee van de won­ing­markt in de VS is op deze plaats al meerdere malen bespro­ken, zie bij voor­beeld ons artikel van 8 april ll. Won­ing­markt VS ver­schraalt.

De laat­ste weken waren de beurzen in de ban van wat men in de media de sub­prime-cri­sis is gaan noe­men, naar de zg. sub­prime-hypotheken’, aange­gaan door Amerika­nen van wie het inkomen eigen­lijk niet vol­staat om een won­ing te ver­w­er­ven. Zodra de rente op bouwlenin­gen sti­jgt, zoals dit het de afgelopen maan­den het geval was, begint het krak­en in de voe­gen van de hypotheek­markt. Want de sub­prime-krediet­ne­mers kun­nen hun afbe­tal­ing niet meer aan, de hypotheekver­strekkers proberen de wonin­gen in kwest­ie van de hand te doen in een markt die al tegen de verzadig­ing zit. In die con­text zakt de waarde van het onroerend goed snel onder het ini­tiële peil en de ver­liezen stape­len zich op. Hier­mee wor­den ook banken getrof­fen, die de sub­prime-hypotheken mee hielpen financieren. Dit gaat niet alleen over Amerikaanse banken, maar ook buiten­landse. Denken we hier­bij aan UBS in Zwit­ser­land die onlangs een winst­waarschuwing pub­liceerde. En de Ned­er­landse bank NIBC viel door sub­prime-prob­le­men als over­name­prooi in han­den van het IJs­landse Kaupthing. Ook het Franse Crédit Agri­cole ver­wit­tigt in dit ver­band voor ver­liezen, die de investeerders zullen moeten slikken.

We zijn eens gaan kijken naar de grafieken van belan­grijke indices ten tijde van beruchte beurscrash­es en vroe­gen ons daar­bij af, of er geen par­al­lellen waren met de huidi­ge situatie.

Hier­boven ziet u hoe de DJIA vrolijk de hoogte inschoot om te pieken vlak voor 24 okto­ber 1929, die onver­getelijke Black Thurs­day. Na een pijl­snelle val leek het erop, dat het erg­ste kwaad voor­bij was. Dit heeft zelfs een economisch genie zoals Irv­ing Fish­er op een ver­keerd been gezet, zoals hij tot zijn schade en schande heeft moeten ondervin­den. Als we deze grafiek vergelijken met die van de DJIA het afgelopen jaar (zie hoger) kun­nen we niet ontken­nen, dat er gelijkenis­sen zijn.


Een andere beruchte datum is Black Mon­day 19 okto­ber 1987. Lat­en we hieromtrent even kijken naar wat de S&P 500 deed. De scherpe terug­val werd gevol­gd door een reeks ups en downs, die toch een opwaarts kanaal vol­gden. Het­zelfde her­stelfenomeen vin­den we in dezelfde peri­ode terug bij de DJIA en de Nas­daq. Hier­bij mogen we niet ver­geten, dat in 1987 het Plunge Pro­tec­tion Team, de Pop­pen­spel­ers zoals wij van US Mar­kets deze groep noe­men, actief is geworden. 

Een ver­loop dat lijkt op de DJIA in 1929 zien we bij de Nas­daq toen op vri­jdag 10 maart 2000 deze index in de dieperik gleed. Ook hier zien we een her­stel­be­weg­ing, tot tweemaal toe, om dan in een neer­waarts kanaal te belanden. 

Als we de chart van de Nas­daq van het afgelopen jaar bek­ijken, kun­nen we de gelijke­nis met de chart van deze index in 1999 en begin 2000 niet negeren.

Dat er iets begint mis te lopen met de koop­kracht van de VS-burg­er zien we o.m. aan de grafiek van de doe-het-zelf keten Home Depot. Op amper een maand ver­loor het aan­deel 8 dol­lar, dit is ca 20% van zijn koers.

Ook het aan­deel van de groot­waren­huis­gi­gant Wal-Mart kreeg klap­pen, zoals u hier­boven kunt zien.

Dit zijn sig­nalen die we niet mogen over het hoofd zien.





In schril con­trast staan de grafieken van het duo Fan­nie Mae (FNM) en Fred­die Mac, de semi-over­hei­ds­bedri­jven die de financiers zijn van de hypotheekver­strekkers. Bericht­en dat de regering achter deze bedri­jven bli­jft staan geven de beleg­gers hoop dat langs deze kant het prob­leem zal wor­den opgelost, wat zich uit in de sti­j­gende belang­stelling voor deze aandelen. 

Zoals we bij het begin van dit artikel al zeg­den, zijn er al mil­jar­den dol­lars geïn­jecteerd in de mark­ten. De Pop­pen­spel­ers beschikken over veel, heel veel cash. Maar aan deze cash kan ook een einde komen. Boven­di­en is een groot deel van deze cash geleend geld, dat vroeg of laat zal opgeëist worden. 

Naar onze mening bal­anceert de VS-economie en per uit­brei­d­ing ook de werelde­conomie op een slap koord. Een ver­keerde beweg­ing is genoeg om ten val te komen. En als het koord wat langer is dan ingeschat, zal de koord­danser moe worden…

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

21 augus­tus 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.