...

Crash 1987: visie Greenspan

14 maart 2008, 18:59 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Alan Greenspan was nauwelijks voorzit­ter van de Fed toen hij al gecon­fron­teerd werd met een beurscri­sis. U leest hier zijn relaas over deze gebeurte­nis en de manier waarop hij het prob­leem heeft aangepakt.

Crash 1987: visie Greenspan

In zijn boek The Age of Tur­bu­lence’ geeft Alan Greenspan o.m. het relaas van de gebeurtenis­sen op Black Mon­day’, maandag 19 okto­ber 1987. We zullen hem vol­gen gedurende deze span­nende dagen en zien hoe hij reageerde. 


Alan Greenspan
Bron: Wash­ing­ton Post

Alan Greenspan werd op 11 augus­tus 1987 door pres­i­dent Ronald Rea­gan benoemd tot opvol­ger van Paul Vol­ck­er als voorzit­ter van de Fed. Het was de bedoel­ing van de kers­verse, toen 61-jarige voorzit­ter zich gelei­delijk in te werken in zijn nieuwe func­tie. Tot die datum was hij voorzit­ter geweest van het economis­che advies­bu­reau Townsend-Greenspan & C°, dat zijn activiteit­en stopzette toen Greenspan baas van de Fed werd.

Hij leerde dagdagelijks om te gaan met een staf van 2000 medew­erk­ers die hem eerbiedig Mr. Chair­man’ noem­den en niet Alan zoals hij tot dan gewoon was. Hij leerde de geplo­gen­heden en eige­naardighe­den van zijn ambt. 

Wat op hem aan­vanke­lijk een grote indruk maak­te, was het 7‑koppige Fed­er­al Open Mar­ket Com­mit­tee (FOMC), dat o.m. instaat voor het vast­leggen van de basis­rente (dis­count rate), een van de meest invloedrijke fac­toren van de VS-economie. Het FOMC ver­gaderde in het geheim en nie­mand buiten de 7 leden kende de agen­da. Een week nadat Greenspan de voorzit­ter­shamer mocht hanteren moest hij het FOMC al lei­den en naar eigen zeggen had hij geen idee van de manier van stem­men of argumenteren. 

Na 2 maan­den kwam er een abrupt einde aan Greenspans inloopperiode. 

Greenspan kende toen al zijn klassiek­ers en uit zijn boek blijkt dat hij terug­dacht aan de okto­berda­gen in 1929. Toen blok­let­ter­den de kran­ten dat er niets aan de hand was. En nu, in sep­tem­ber 1987, zat Greenspan met nare voorgevoelens. 

Hij moet hebben gemerkt, dat er een al te duidelijke par­al­lel met 1929 gaande was. Sinds het begin van 1987 steeg de DJIA, er was blijk­baar geen houden meer aan. Aan­de­len waren zeer pop­u­lair en velen droom­den ervan, slapend rijk te worden.

De economie, die onder Ronald Rea­gan nu al het vierde jaar op rij aan het groeien was, ver­toonde vol­gens Greenspan tekens van overver­hit­ting. De vast­goed­sec­tor deed mee en noteerde exu­ber­ante prijzen.

Hij was van oordeel, dat de economie aan afkoel­ing toe was. Tij­dens een zit­ting van het FOMC in sep­tem­ber 1987 stelde Greenspan voor, de rente te ver­hogen van 5,5 naar 6%. Dat was een grote en gedurfde stap, maar alle FOMC-leden vol­gen­den hun nagel­nieuwe voorzitter.

Zoals u uit de grafiek hier­boven ziet u wat er gebeurde: de DJIA zak­te. Meer in detail ging dat als vol­gt. Op 25 augus­tus 1987, Greenspan lei­d­de net twee weken de Fed, had de DJIA de record­ko­ers van 2.722,42 pun­ten bereikt, een sti­jging van ca 40% tegen­over het begin van het­zelfde jaar. Kort hier­na en waarschi­jn­lijk tengevolge van de rentesti­jging nam de DJIA wat gas terug en zak­te tegen eind sep­tem­ber 1987 tot ca 2.500 pun­ten. Maar dan klom hij terug en bereik­te op 7 okto­ber 1987 de 2.551,08 pun­ten. Voor velen, ook experts, was die korte terug­val naar 2.500 een adem­pauze en was de DJIA niet van plan deze hoge regio­nen te verlaten. 

Greenspan bleef ongerust. De economie bleef ver­tra­gen en de dol­lar verzwak­te tegen­over de Yen en de Europese munten. Investeerders en finan­ciële instellin­gen kwa­men tot het besef dat voor mil­jar­den dol­lar aan spec­u­latief kap­i­taal geen cent zou opleveren.


Een bij­na ver­geten gevoel stak zijn kop op: angst. Daar­door zak­te in de eerste week van okto­ber de DJIA ca 6%. De week daarop werd het erg­er. Op vri­jdag 16 okto­ber 1987 bij voor­beeld ver­loor de DJIA op één dag 108 punten.

Greenspan rek­ende uit dat op die dag sinds het einde van sep­tem­ber 1987 al voor bijna 
500.000 mil­jard (!) dol­lar belegde waarde in rook was opge­gaan. Toen begon de angst om te slaan in paniek.

In Time mag­a­zine van de week van 12 tot 16 okto­ber 1987 ver­scheen lang artikel onder de titel Wall Street’s Octo­ber Mas­sacre.’ Pro­fetis­che woor­den, want het erg­ste moest nog komen…

Op de inmid­dels beruchte maandag 19 okto­ber 1987 vloog voorzit­ter Greenspan naar Dal­las, Texas om daar de dag erop een toe­spraak te houden voor een con­gres van Amerikaanse bankiers. Voor hij opsteeg, had hij nog ver­nomen dat de DJIA de eerste uren alweer 200 pun­ten kwi­jt was. Bij zijn aankomst vroeg Greenspan hoe het stond met de DJIA (zelfs het woord gsm bestond nog niet) en hij kreeg als antwo­ord: Down five oh eight.’
Greenspan glim­lachte opgelucht en zegde: Great! What a ter­rif­ic ral­ly!’. Waarop hij door zijn toe­ho­orders met gefron­ste wenkbrauwen werd aangekeken. Hij had namelijk ‘ five oh eight’ op de gebruike­lijke manier geïn­ter­pre­teerd als 5,08. Toen werd het hem duidelijk gemaakt dat de DJIA 508 pun­ten was geza­kt, een crash van 22,5%. Dat ziet u in de chart hierboven. 

De ganse avond en een goed deel van de nacht bracht Greenspan tele­fonerend door. Hij praat­te met zijn vice-voorzit­ter Man­ley John­son en andere leden van zijn staf, met ver­ant­wo­ordelijken van Wall Street en van andere belan­grijke beurzen in de VS. Hij liet een cri­sis man­age­ment team samen­stellen om hem en zijn staf bij te staan.

Greenspan was zich er wel van bewust, dat het de ver­ant­wo­ordelijkheid van de Fed is, om zg. finan­ciële ver­lam­ming te voorkomen. In een soort­gelijke sit­u­atie zoals tij­dens en na lack Mon­day’, 19 okto­ber 1987, hebben de banken de neig­ing om hun onder­linge betalin­gen uit te voeren, noch om lenin­gen toe te staan. Gevolg: de economie komt tot stilstand. 

En hier doet Greenspan in zijn boek een vage ver­wi­jz­ing naar het ontstaan van de Work­ing Group on Finan­cial Mar­kets, die opgericht werd in 1988 op ini­ti­atief van Ronald Rea­gan. Deze werk­groep is lat­er, zoals wij aan­halen in het artikel 

Bewi­jzen beurs­ma­n­ip­u­latie: deel 1 

http://​www​.usmar​kets​.nl/​m​o​d​u​l​e​s​.​p​h​p​?​n​a​m​e​=​N​e​w​s​&​f​i​l​e​=​a​r​t​i​c​l​e​&​s​i​d​=​53468

van 12 sep­tem­ber 2005, het Plunge Pro­tec­tion Team (PPT) gaan het­en. Het PPT heeft als doel desta­bil­isatie van de VS-economie te ver­mi­j­den ten gevolge van dal­ende marktprestaties. 

Ten tijde van Black Mon­day bestond dit team nog niet, maar Greenspan heeft het wel over het principe ervan en de noodza­ak om in dit ver­band te beschikken over liq­uide mid­de­len om insti­tu­tionele beleg­gers uit het slop te helpen. 

Dins­dag 20 okto­ber schrapte Greenspan zijn speech en vloog terug naar zijn post te Wash­ing­ton. Daar aangekomen ver­nam hij dat de NYSE van plan was de han­del stil te leggen bij gebrek aan kooporders. Nu ver­loor Greenspan even zijn kalmte. Hij besefte dat het sluiten van een beurs tot echte paniek lei­dt. Want zolang als er han­del is, hebben de beleg­gers nog het gevoel eron­deruit te kun­nen. Over de hierop vol­gende actie is Greenspan in zijn boek ook vaag. Hij zegt enkel dat een uur nadat hij wist wat de NYSE van plan was, er genoeg kop­ers waren om dit plan op te doen doeken. 

De dagen erop wendde Greenspan al zijn invloed en intel­lectuele ver­mo­gens aan om financiers, bankiers, beurs­mensen en politi­ci te kalmeren. Het FOMC gaf het bev­el aan han­de­laars in New York om voor mil­jar­den dol­lars schatk­isto­blig­aties te kopen op de open markt. Hier vin­den we het rudi­ment van de werk­ing van het PPT terug: er was terug geld in cir­cu­latie waar­door de inter­esten op korte ter­mi­jn verlaagden. 

Op poli­tiek vlak startte Greenspan gesprekken met o.m. stafchef James Jim’ Bak­er (zie inzet in boven­staande afbeeld­ing voor­pag­i­na Times). Het ging vooral over maa­trege­len om het teko­rt op de han­dels­bal­ans te beperken (is nota bene van­daag nog alti­jd een toren­hoog prob­leem in de VS) en de nationale bud­get­ten te herzien. Hier­van is niets in huis gekomen, schri­jft Greenspan, maar het heeft geholpen de gemoed­eren te bedaren. 

Greenspan liet zijn Oper­a­tions Cen­ter’ dag en nacht werken. Het ver­loop van de beurzen in Europa en in Japan werd op de voet gevol­gd en uit de slotko­ersen werd een kun­st­matige DJIA gedes­tilleerd, om een idee te kri­j­gen hoe Wall Street zou ope­nen. Bij dit fenomeen loont het de moeite even stil te staan. Want meestal is het zo, dat wij in Europa afwacht­en hoe het beursver­loop over de plas is geweest. Als het in New York regent… In okto­ber 1987 was het omge­keerd en elke keer als Ams­ter­dam, Brus­sel, Frank­furt, Lon­den of Par­i­js sti­jgin­gen toon­den, kon men in Wall Street wat beter ademen. 

Greenspan wijst er wel op, dat het meeste werk van de Fed in deze cri­sis­pe­ri­ode achter de coulis­sen gebeurde. Zo ging in de week na Black Mon­day de optiemarkt van Chica­go bij­na overkop, omdat de groot­ste trad­er in geld­nood zat. De Fed-afdel­ing van Chica­go kwam tussen­bei­de (hoe juist laat Greenspan in het mid­den) en de bui waaide over.

Vanaf novem­ber 1987 keerde de rust terug en Greenspan kon zijn cri­sis man­age­ment team ont­binden. Begin 1988 stond de DJIA terug op het peil van begin 1987 en kwam in een sti­j­gend trend­kanaal terecht. 

De crash had plaats­gevon­den, hier en daar zijn erdoor bedri­jven die hun deuren hebben moeten sluiten, maar tot een depressie is het gelukkig niet gekomen. Dit is zowat de con­clusie van Alan Greenspan over zijn eerste con­frontatie met een beurscri­sis. Het zou zijn laat­ste niet zijn.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.