...

Crash 1929, door de ogen van de sixties

19 februari 2009, 20:23 | US Markets Redactie | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Hoe sprak men in de 1960’er jaren over de crash van 1929 en de daarop vol­gende recessie? Hoe beschreef men toen de maa­trege­len van de toen­ma­lige pres­i­dent Hoover en zijn opvol­ger Roo­sevelt, de man van de New Deal? 


Crash 1929, door de ogen van de sixties




Sinds vele jaren zijn we de toch nog alti­jd trotse eige­naar van edi­tie 1964 van de Amerikaans-Brits-Canadese Ency­clopae­dia Bri­tan­ni­ca. Op geregelde tijd­stip­pen con­sul­teren we deze volu­mineuze ken­nistank, al was het maar om de ken­nis en bepaalde stand­pun­ten van 45 jaar gele­den te toet­sen aan wat we nu weten of menen te weten.

Zo von­den we het intrigerend om na te gaan, hoe men in 1964 aan­keek tegen de beurscrash van 1929, de daaropvol­gend depressie en de her­stel­maa­trege­len van de toen­ma­lige over­heid, Franklin Roo­sevelts New Deal op kop.



Om ons wat terug te kun­nen ver­plaat­sen in de tijd, eerst een tabel­let­je met de Amerikaanse pres­i­den­ten van het begin van de 20ste eeuw tot de peri­ode waarin onze Ency­clopae­dia Bri­tan­ni­ca ver­scheen. Tot en met de jaren van de crash dom­i­neer­den Repub­likeinse pres­i­den­ten de scène. 

De infor­matie die nu vol­gt, ontle­nen we volledig aan geciteerde ency­clo­pe­die. Alsof we burg­ers zijn van de sixties. 




Nadat hij op 4 maart 1929 begonnen was aan zijn ambt­ster­mi­jn, con­cen­treerde pres­i­dent Hoover zich aan de bestri­jd­ing van de al dan niet geor­gan­iseerde mis­daad en aan de ver­sterk­ing van het gerechtelijke appa­raat. De VS waren de wereldlei­der (nvdr: zo staat het let­ter­lijk in de ency­clo­pe­die) op het gebied van doo­d­slag, hold-ups, inbraak en omkoper­ij. Gang­sters gewapend met machi­negew­eren gebruik­ten zware wagens om dood en ver­schrikking te zaaien, ook onder de poli­tiemensen. Niet meer dan 3 mis­daden op 100 wer­den bestraft. Om aan deze mis­toe­s­tanden paal en perk te stellen, stelde Hoover een com­missie samen onder lei­d­ing van een advo­caat, George Wickersham. 

Nog lang voor het eerste rap­port van de com­missie-Wick­er­sham tot stand kwam, stortte Wall Street ineen. Tot okto­ber 1929 lag schi­jn­baar de weg naar rijk­dom breed open voor allen (sic). De aan­de­lenko­ersen had­den astronomis­che hoogtes bereikt en er leek geen einde te komen aan de sti­jging. Mil­jar­den dol­lars wer­den bij de banken geleend en beland­den bij de make­laars in Wall Street. Er ontstond een verkoop­golf, die even wild was als de aankoop­golf tot op dat moment. Op dins­dag 29 okto­ber wer­den 16,4 miljoen aan­de­len aan gelijk welke pri­js in de markt gegooid. 


Hier­boven ziet u de terug­val van de koersen van enkele toen (en som­mige nu nog) belan­grijke aan­de­len, in de ency­clo­pe­die vermeld. 

Poli­tieke en finan­ciële lei­ders noem­den het voor­val een kramp’ van de markt. Pres­i­dent Hoover en zijn staatssec­re­taris Mel­lon zeg­den dat de economie fun­da­menteel gezond’ was en dat een grootse hero­plev­ing van de wel­vaart lag te wacht­en om de hoek’. 
In jan­u­ari 1930 had vol­gens de pres­i­dent een opwaartse trend terug ingezet, in maart luid­de het dat de cri­sis bin­nen de 60 dagen voor­bij zou zijn en in mei dat het erg­ste achter de rug was. 

Maar gedurende het jaar 1930 werd het duidelijk, dat de VS een ern­stige recessie te wacht­en stond. Buiten­landse han­del slabak­te, fab­rieken wer­den ges­loten, de werk­loosheid nam angst­wekkende pro­por­ties aan, hypotheken wer­den niet meer ingelost, banken gingen 
overkop, div­i­den­den wer­den niet meer uit­ge­keerd, de pri­jzen van grond­stof­fen zoals tar­we, katoen, kop­er, olie kelder­den, fed­erale bud­get­taire reserves veran­der­den in teko­rten en de koop­kracht van de ganse natie was verlamd. 

Eén jaar na okto­ber­crash in Wall Street kondigde pres­i­dent Hoover een aan­tal maa­trege­len af om het onge­mak van werk­loosheid’ (sic) te ver­licht­en. Het kwam neer op het volgende:

 — aan­leggen van wegen
 — optrekken of ren­ov­eren van open­bare gebouwen
 — aan­leggen van dijken en drainagekanalen om over­stro­min­gen onder con­t­role te houden
 — uit­bouwen van luchthavens
 — ver­lenen van kredi­eten aan de landbouw

Alweer een jaar lat­er, we schreven toen als okto­ber 1931, slaagde Hoover erin de bankiers te over­tu­igen geza­men­lijk een bedrag van ½ mil­jard dol­lar bijeen te leggen waarmee min­der for­tuin­lijke sec­torgenoten ges­te­und kon­den worden.



En in jan­u­ari 1932 had Hoover een zg. Recon­struc­tion Finance Plan klaar, dat 2 mil­jard dol­lar ter beschikking stelde van o.m. noodli­j­dende banken, verzek­er­ings­maatschap­pi­jen, land­bouw­coöper­atieven en spoorwegmaatschappijen.

Het zou relatief gemakke­lijk zijn geweest om deze plan­nen te realis­eren, moesten de nodi­ge fond­sen voorhan­den zijn geweest, wat niet het geval was. Maar door de depressie die (en we citeren) de raderen van de indus­trie tot stil­stand had gebracht, waren de bron­nen van de over­hei­dsinkom­sten opge­droogd’. Tussen eind 1931 en mid­den 1932 was de over­hei­dss­chuld gek­lom­men van 900 miljoen naar 2 mil­jard dollar. 

Eind 1931 won Franklin Delano Roo­sevelt de pres­i­dentsverkiezin­gen. Gedurende de 4 maan­den tussen deze verkiez­ing en de daad­w­erke­lijk inau­gu­ratie op 4 maart 1932 invi­teerde pres­i­dent Hoover zijn opvol­ger meer­malen voor besprekin­gen over hoe de economis­che sit­u­atie ver­be­terd moest wor­den. Maar Roo­sevelt besloot aan de kant te bli­jven staan tot­dat de poli­tieke macht bij hem zou liggen. Tussen decem­ber 1931 en maart 1932 besloten meerdere stat­en banken te sluiten, om paniek­trans­ac­ties te ver­mi­j­den. Al te veel spaarders had­den angst, het weinige geld dat hen nog restte te ver­liezen door nog onbek­ende maa­trege­len van de nieuwe pres­i­dent. Gedurende zonda­gnacht 5 maart 1932 stelde Roo­sevelt zijn eerste daad als pres­i­dent: over het ganse grondge­bied moesten alle banken 4 dagen ges­loten bli­jven. Hij noemde deze maa­tregel bank hol­i­day’. Op 9 maart riep hij het Con­gress bijeen en werd zijn Emer­gency Bank­ing wet met over­don­derende meerder­heid gestemd. Deze wet riep een sys­teem in lev­en waar­bij offi­cieel aangestelde per­so­n­en toe­lat­ing kon­den geven om banken te herope­nen, die vold­e­den aan strenge cri­te­ria. Hier­door werd het vertrouwen her­steld en het geld stroomde terug naar de banken. 

De over­heid bleef nood hebben aan fond­sen en in maart 1933 werd een wet gestemd, die de han­del in bier met 3,2% alco­hol toeli­et. Hier­door kwam het einde van de Droog­leg­ging (jan­u­ari 1920-decem­ber 1933 ) in zicht. 

Eve­neens in 1933 lanceerde Roo­sevelt de AAA, zijnde de Agri­cul­tur­al Adjust­ment Act die o.a. land­bouw­ers toeli­et hun pri­jzen te ver­hogen. In datzelfde jaar werd voor 3 mil­jard dol­lar nieuw geld gedrukt en werd de tegen­waarde in goud ver­sus de dol­lar gere­duceerd tot 50%. Miss­chien wel de meest ver­bi­jsterende maa­tregel van Roo­sevelt in 1933 was de Nation­al Indus­tri­al Recov­ery Act, een wet die de over­heid de con­t­role gaf over de voor­naam­ste indus­trieën. Onder impuls van deze wet werd kinder­ar­beid gro­ten­deels afgeschaft en kwa­men vak­bon­den tot stand om te bemid­de­len tussen werkgev­ers en werknemers. 

Deze wet­ten en maa­trege­len vor­m­den Roo­sevelts New Deal pro­gram­ma, waar­van de naam ontleend aan het kaart­spel. Tegen de zomer van 1934 had de over­heid al voor 5 mil­jard dol­lar geïn­vesteerd in zg. nooduit­gaven’ in het kad­er van de New Deal. 

Uit Repub­likeinse hoek was zware kri­tiek was op de New Deal, die omschreven werd als een serie onsamen­hangende en haastig ineenge­flanste reme­dies die een economis­che chaos zon­der einde veroorza­k­en’. Maar Roo­sevelt behield zijn pop­u­lar­iteit en bek­wam in 1935 een tweede kap­i­taalsin­jec­tie van 4,9 mil­jard dol­lar, te best­e­den aan de voortzetting van de New Deal. 

Sinds de herf­st van 1934 was de economis­che en finan­ciële activiteit begonnen met een voort­durend, zij het langza­am her­s­tel. Spoor­we­gen, banken en verzek­er­ings­maatschap­pi­jen betaalden hun ont­van­gen over­hei­d­slenin­gen terug. Firma’s die diep in het rood waren gegaan wer­den weer win­st­gevend. Div­i­den­den wer­den terug uit­ge­keerd. Lonen en salaris­sen ste­gen. De land­bouw­ers zagen hun inkom­sten sti­j­gen van 5,3 mil­jard dol­lar in 1932 naar 8 mil­jard dol­lar in 1935. De buiten­landse han­del, die in 1932 was weggeza­kt tot 2,993 mil­jard dol­lar, was in 1935 teruggekomen tot 4,329 mil­jard dollar. 
Spi­jts deze posi­tieve fac­toren, was het ook zo dat de nationale schuld van jaar tot jaar bleef aanzwellen. Er waren nog alti­jd veel werk­lozen, zo tussen 10 en 12 miljoen. 

Eind 1936 werd Franklin Roo­sevelt met grote meerder­heid herkozen als pres­i­dent en hij begon zijn tweede ambt­ster­mi­jn op 20 jan­u­ari 1937. Hij schreef zijn suc­ces toe aan de New Deal, maar wees er tij­dens zijn inau­gu­rale speech op, dat hij nog maar net begonnen was te vecht­en’ voor zijn pro­gram­ma en hij drong erop aan, onmid­del­lijk actie te nemen met de slo­gan action now’. 

Toen Roo­sevelt aan zijn tweede ambt­ster­mi­jn begon, was niet te voorzien dat gedurende datzelfde jaar 1937 de recessie een tweede maal zou toes­laan. Van de zomer tot de herf­st van 1937 viel de pro­duc­tie-index terug van 111 naar 89 pun­ten, er waren opnieuw 10 miljoen werk­lozen en de aan­deelko­ersen waren gedaald met gemid­deld 20%.

De pres­i­dent deed pogin­gen om nieuwe nood­maa­trege­len goedgekeurd te kri­j­gen door het Con­gress, maar dat mislukte. 

Er vol­gde een peri­ode van fric­tie tussen de pres­i­dent en het Con­gress en tussen de pres­i­dent en de verte­gen­wo­ordi­gers van de indus­trie, die hij open­lijk ver­weet zich meer bezig te houden met mid­de­len om hun belastin­gen niet te moeten betal­en dan met hun economis­che activiteit. Repub­likeinen en anti-New Deal activis­ten dwars­boom­den waar ze konden. 

Het was in dit moeil­ijke kli­maat dat de VS er getu­ige van waren, dat voor de tweede maal in 25 jaar in Europa een oor­log uit­brak. Aan­vanke­lijk wilde Roo­sevelt een neu­trale koers varen, maar de Japanse ver­rass­ingsaan­val op Pearl Har­bour op 7 decem­ber 1941 deed de VS ertoe besluiten, de oor­log te verk­laren aan Japan en kort daar­na aan Duit­s­land en Italië. 

Onze ency­clo­pe­die geeft niet aan, wan­neer en hoe de recessie geëindigd is. Wan­neer ver­meld wordt dat Har­ry Tru­man in 1944 de verkiezin­gen wint, ligt de focus op de Tweede Werel­door­log die in een eind­fase gekomen was en op de besliss­ing van Tru­man om in augus­tus 1945 twee kern­bom­men te drop­pen boven Japanse doel­wit­ten. Dat de economis­che cri­sis, ges­tart bij de crash in 1929 uitein­delijk echt voor­bij was in de jaren 1950 wordt ner­gens ver­meld. Wel dat in de 1950’er jaren de VS opgescheept zat­en met de oor­log in Korea, de Koude Oor­log werld­wi­jd en boven­di­en de tot para­noian­iveau opgezweepte com­mu­nis­ten­ver­vol­gin­gen onder impuls van de Repub­likein Joseph McCarthy. 

Tot slot een 21ste ‑eeuwse com­men­taar : als we zien wat Hoover en Roo­sevelt des­ti­jds bedacht hebben, dan merken we dat pres­i­dent Oba­ma zijn klassieken kent en vooral bij Roo­sevelt inspi­ratie heeft gezocht en gevon­den. Toch is het riskant om de par­al­lel tussen de crash van 1929 en die van 2008 te ver door te trekken. De huidi­ge mid­de­len zijn anders, de maa­trege­len (hopelijk) beter doordacht. 

Laat ons er daarom van uit­gaan, dat de oploss­ing van de cri­sis van 2008 niet zo lang op zich zal lat­en wacht­en als des­ti­jds deze van 1929. Toen waren de eerste teke­nen van her­s­tel er eerst in 1936. Als het nu even lang zou duren, moeten we nog wacht­en tot 2015 voor een verbetering…

Opti­mist als we zijn, bli­jven we ervan over­tu­igd dat het in 2009 anders zal lopen dan in 1930 omdat mensen zoals Barack Oba­ma toch wel de lessen van het verleden geleerd hebben. Er zijn trouwens toch wel markante ver­schillen tussen Roo­sevelt en Oba­ma. Laat­stge­noemde heeft meer belang­stelling voor het buiten­land, hij heeft zich van meet af aan omringd met bek­wame medew­erk­ers en speelt heel kort op de bal: van­daag 20 feb­ru­ari 2009 is hij net één maand aange­tre­den. Hij heeft zijn mil­jar­den dol­lars nood­hulp al bin­nen, heeft con­crete plan­nen klaar en is begonnen met het ont­war­ren van het kluwen Irak/Afghanistan/Mid­den-Oost­en.

Zullen we maar besluiten met de hoop dat het tij dit­maal sneller kan/​zal/​moet keren dan in de 1930’er jaren? 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.