...

CONFRONTATIE WEST-OOST

26 augustus 2014, 20:23 | Robert Broncel | leestijd: 13 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Voor een goed begrip van de huidi­ge span­nin­gen tussen West en Oost met Oekraïne nu als draaipunt dienen we even” een duik te nemen in het verleden, terug naar het ontstaan van de Sovi­et-Unie na de com­mu­nis­tis­che revolutie.


Deze rev­o­lu­tie was het gevolg van de buitenge­woon slechte economis­che omstandighe­den in die tijd die tot grote wrev­el lei­d­de jegens het gezag, in casu de tsaar dat hem met z’n fam­i­lie de kop kostte, iden­tiek aan Louis XVI en z’n Marie Antoinette ten tijde van de Franse rev­o­lu­tie. Teneinde aan de rijk­dom van het tsaren­dom cum suis een einde te mak­en werd alle bez­it ver­beurd verk­laard en kwa­men alle kap­i­tal­is­tis­che ver­wor­ven­heden inclusief de pro­duc­tiemid­de­len aan de staat toe. Dat gold ook het boerenbedri­jf als wel het pri­vate vast­goed­bez­it. De arme bevolk­ing stond maar al te graag achter deze coup, zoals dat ook gebeurde na de opgelegde dwang­bepalin­gen in het vre­desakko­ord van Ver­sailles in 1919 die uitein­delijk het nation­aal social­isme van Hitler aan de macht brachten.

De vraag in het Krem­lin rees al snel op welke wijze daad­w­erke­lijk een doo­d­klap aan het ver­maledi­jde kap­i­tal­isme kon wor­den uitgedeeld. Na Lenin’s heen­gaan was het Stalin’s rivaal Trotzky die de rev­o­lu­tie zo snel mogelijk wen­ste te inter­na­tion­alis­eren. Stal­in daar­ente­gen vond dat er thuis eerst meer orde op zak­en gesteld diende te wor­den alvorens de rev­o­lu­tie naar buiten te bren­gen. Trotzky ver­loor en moest uitwijken naar Mex­i­co waar hij lat­er door de GPU, voor­lop­er van de KGB, werd geliq­uideerd. Wel bleef de vraag actueel hoe het kap­i­tal­isme het beste kon wor­den bestre­den. Lenin sug­gereerde door de koop­kracht van de munt (de dol­lar) te onder­graven. Intussen hebben de Amerika­nen deze sug­gestie van Lenin zelf in prak­tijk gebracht. Ver­vol­gens wilde Stal­in weten of het kap­i­tal­isme gezien de economis­che schom­melin­gen wellicht zelf de kiemen van de onder­gang in zich droeg. Daarop kwam de Rus­sis­che econoom Kon­drati­eff in beeld met zijn cyclus the­o­rie die hem door Stal­in niet in dankbaarheid werd afgenomen. 

Hoewel de Men­sjewi­ki als min­der­heid het had afgelegd tegen de Bol­sjewi­ki als meerder­heid bleef deze fac­tor latent een rol spe­len als gevolg waar­van Stal­in steeds meer macht naar zich toetrok. Zijn pop­u­lar­iteit steeg naar­mate het Sovi­et leg­er onder lei­d­ing van gen­er­aal Zjoekov mid­dels tang­be­weg­in­gen de naz­itroepen wist uit te schake­len tot aan Berli­jn toe. Niet­temin claim­den de geal­lieer­den komende vanaf Nor­mandië de ein­dover­win­ning. Deze claim werd onder­bouwd met de wapen­lever­anties aan de Russen via de noordelijke haven Moer­man­sk. Bij de bezetting van Berli­jn in 1945 bleek even­wel al het wapen­tu­ig Rus­sisch te zijn. De V.S. had weliswaar wapen­tu­ig ges­tu­urd maar dat werd meren­deels onder­schept door de Duitse u‑boten en boven­di­en was deze noord­haven in de win­ter­maan­den onbereikbaar.

Mid­dels drie con­fer­en­ties van de Grote Drie (Rooseveld/​Truman, Stal­in en Churchill) in achtereen­vol­gens Teheran, Yal­ta en Pots­dam werd het lot van Europa beslecht, in die zin dat het veroverde ter­ri­toir in Oost-Europa (Oost-Duit­s­land, Polen, Baltische Stat­en, Tse­choslowak­i­je, Hon­gar­i­je, Bul­gar­i­je en Roe­menië onder de Rus­sis­che invloedss­feer zou bli­jven. Dit als buffer tegen mogelijk toekom­stige invallen vanu­it het West­en (na Napoleon en Hitler). Stal­in ging er boven­di­en vanu­it dat het door de geal­lieer­den veroverde ter­ri­toir onder de Amerikaanse invloedss­feer zou blijven.

De financieel/​economische onhoud­baarheid van het Sovi­et sys­teem eind jaren 80 bracht toen­ma­lig par­ti­jchef Gor­batschov aan tafel met toen­ma­lig pres­i­dent Rea­gan. Gor­by zag wel in dat de geopoli­tieke sta­tus quo in Oost-Europa niet te hand­haven viel toen z’n eigen Sovi­et-Unie op imploderen stond. Een en ander zou impliceren dat dan ook de min of meer ingeli­jfde Sovi­et Repub­lieken w.o. Oekraïne op eigen benen zouden komen te staan. Dit ont­lok­te lat­er toen­ma­lig pres­i­dent Bush Sr te spreken van een New World Order’ waarin de V.S. gold als s werelds enig resterende super­ma­cht. De over­win­ning op de Sovi­et-Unie zon­der een schot te lossen was immers een feit geworden.

De Nieuwe Werel­dorde startte met onder­han­delin­gen over de herenig­ing van Duit­s­land die z’n beslag kreeg in okto­ber 1990. Dat impliceerde dat de Sovi­et-Unie haar gehele leg­er van 380.000 man uit Oost-Duit­s­land diende terug te trekken. Besprekin­gen von­den plaats tussen Gor­batchov, Hel­muth Kohl en Amerika’s min­is­ter van Buiten­landse Zak­en, James Bak­er III. Gor­batchov ver­langde daarop dat de NAVO haar ter­ri­toir richt­ing Rus­land niet zou uit­brei­den. Deze toezeg­ging werd door Bak­er en Kohl gedaan zon­der dat Gor­by aan­drong op een schriftelijke verk­lar­ing, het­geen werd afgedaan als een gentleman’s agree­ment. Daarmee stond de herenig­ing van Duit­s­land niets meer in de weg. Wat schet­ste even­wel ver­baz­ing in Mosk­ou toen niet­temin de NAVO richt­ing Rus­land begon op te schuiv­en. Als gevolg van Rusland’s verzwak­te posi­tie op alle fron­ten kwam daarop niet meer dan een ver­baal verweer.

Robert11 fa13a

De Amerika­nen zagen hierin een goede gele­gen­heid om defin­i­tief met de Rus­sis­che ter­ri­to­ri­ale ver­lan­gens af te reke­nen. Zo wer­den lan­den als Polen, de Baltische stat­en, Hon­gar­i­je, Tsjechië, Slowak­i­je (thans geschei­den), Roe­menië en Bul­gar­i­je uitgen­odigd lid van de NAVO te wor­den. Ook voor­ma­lige Sovi­et-Repub­lieken als Georgië, Kyr­gis­tan en Oekraïne had­den wel oren naar een NAVO-lidmaatschap.

Tij­dens mijn bezoek aan Rus­land eind 1990 bleek nog een grote meerder­heid der Russen pro-Amerikaans te zijn maar in 1999 was dat al pre­cies ander­som. Voor Putin was uit­brei­d­ing van de NAVO een sig­naal dat het West­en totaal niet te vertrouwen was zon­der dat hij er op dat moment er iets aan veran­deren. Sterk­er, aan­vanke­lijk had hij nog wel oren om Rus­land bij de NAVO aan te doen aan­schuiv­en. Vooral Chi­na wist dat tegen te houden maar ook de V.S. zag er weinig heil in.

In 1992 werd door toen­ma­lig Amerikaans min­is­ter van Defen­sie Dick Cheney alsmede Pen­ta­gon Paul Wol­fowitz een strate­gie ontwikkeld om de post-Cold War wereld bli­jvend te kun­nen over­heersen. Voorts diende geen enkele macht in Europa (Duit­s­land!) nieuwe aspi­raties te koesteren. Als onderdeel hier­van dien­den de cen­trale banken in Europa inclusief Zwit­ser­land grootscheeps afs­tand te doen van hun goud­voor­raad. Dit zou tegelijk­er­ti­jd de invloed van de dol­lar ver­groten op grond waar­van de V.S. jaren­lang gratis bood­schap­pen” kon bli­jven doen in het buiten­land. Immers, the dol­lar will be as good as gold’ (Nixon in 1971) onder garantie” van de drukpers.

Om een en ander kracht bij te zetten – alweer ges­te­und door de drukpers alsmede de wapen­han­del – heeft de V.S. wereld­wi­jd tal­rijke mil­i­taire ste­un­pun­ten gecreëerd met name ron­dom Rus­land en Chi­na. Stel je voor dat deze lan­den het zelfde zouden hebben gedaan door bijvoor­beeld Cana­da en Mex­i­co in te kapselen.

Robert2 4a515

Vol­gens de Engelse Guardian in 2004 bleek dat de V.S. al sinds de jaren 80 bezig was om in diverse lan­den achter het toen­ma­lige IJz­eren Gordi­jn mensen te ron­se­len om wat werd genoemd Peo­ple Pow­er te pro­moten. Dit gebeurde via een netwerk van met elka­ar ver­w­even foun­da­tions and char­i­ties’ met vreedzame doelein­den, waar­bij vol­gens onafhanke­lijk jour­nal­ist George Wash­ing­ton ruim $5 mil­jard werd getrans­fer­eerd naar deze organ­isaties, waar­van Putin ook wel eens gerept heeft. Het meeste geld werd nota bene opge­hoest door de NAVO-leden en zelfs door het neu­trale Zwe­den. Ook de naam van mil­jar­dair George Soros kwam op deze lijst voor. Daarmee von­den in 2003 de Roze Rev­o­lu­tie in Georgië gevol­gd door de Oran­je Rev­o­lu­tie in Oekraïne in 2004 plaats. Vol­gens een boek van Mark MacK­in­non, een Rus­land ken­ner bij uit­stek, geciteerd door de Mon­tréal Gazette, zouden deze straat révoltes geen­szins het gevolg zijn geweest van spon­tane opstanden maar geïn­spireerd” door een col­lec­tief van NGO’s en andere geas­so­cieerde instanties onder regie van de betr­e­f­fende Amerikaanse ambas­sades ter plaatse. Naar bleek werd de V.S. hierin actief ges­te­und door o.m. lan­den als Groot-Brit­tan­nië, Noor­we­gen en ook Nederland!

Geïn­spireerd door Cheney’s strate­gie alsmede door de CEO’s van Europa’s groot­ste bedri­jven (w.o. Shell, Unilever, Akzo en Philips in Ned­er­land) diende de EU ver­sneld uit­brei­d­ing te zoeken in Oost-Europa tot aan de Rus­sis­che grens. Mid­dels het lid­maatschap van de NAVO en de EU zou er een sterk blok ontstaan jegens Rus­land. Rusland’s protesten daarte­gen haalden nauwelijks de West­erse pers. Immers, de Amerika­nen had­den de Koude Oor­log gewon­nen en Rus­land diende zich daar maar bij neer te leggen. Voor de Russen kwam de oproer in Oekraïne min of meer als een gods­geschenk om ver­vol­gens de door Chroestjov cadeau gedane Rus­sis­che Krim aan Oekraïne weer onder eigen gezag te plaatsen.

Immers, de Zwarte Zee is voor de Russen een uiterst belan­grijke strate­gis­che locatie. Reden te meer was het opstomen van de Amerikaanse zes­de vloot naar de Zwarte Zee waar ook de Rus­sis­che Mid­del­landse Zeevloot is ges­ta­tion­eerd. Met deze nage­noeg geruis­loze over­name zou Rus­land in West­erse ogen een casus bel­li hebben gecreëerd. Tot nog toe is het bij sanc­ties gebleven, waar­bij de slang in eigen staart bijt! Je kunt je afvra­gen in hoev­erre de Rus­sis­che beer zich koest houdt als Oekraïne als buffer­staat van Rus­land alsnog dreigt te ontglippen.

In elk geval is duidelijk dat blijkens een uit­gelekt tele­foonge­sprek tussen de Amerikaanse staatssec­re­taris van Buiten­landse Zak­en Vic­to­ria Nuland (‘fuck the EU’) en de Amerikaanse ambas­sadeur in Kiev Geof­frey Pratt in feb­ru­ari j.l. duidelijk werd dat de V.S. een beslis­sende say” had wie (‘Klitsch’ – Klitschko of Yats – Yat­senyuk) de nieuwe regering in Kiev moest gaan lei­den nadat de democ­ra­tisch verkozen pre­mier Yanukow­itch was gevlucht.

De Rus­sis­che Coun­cil on For­eign Rela­tions (CFR) maak­te in een verk­lar­ing in feb­ru­ari j.l. duidelijk dat de Oekraïne cri­sis het werk van het West­en was en niet van Putin. Dit in het kad­er van de reeds voldon­gen uit­brei­d­ing van de NAVO in weer­wil van de gemaak­te afspraak in 1990. De CFR betitelde de poging om Oekraïne in te lijven in het West­erse web als een blun­der van de eerste orde. Ook wist de CFR te melden dat de Amerikaanse non-prof­it organ­isatie Nation­al Endow­ment for Democ­ra­cy (NED) meer dan 60 ver­schil­lende pro­jecten in Oekraïne had gefi­nancierd om de stem­ming onder de bevolk­ing een posi­tieve draai” te geven. De pres­i­dent van deze organ­isatie Carl Ger­sh­man zou de ommezwaai in Oekraïne de biggest prize’ sinds WO II hebben genoemd. De Wash­ing­ton post citeerde zijn woor­den: Ukraine’s choice to join Europe will accel­er­ate the demise of the ide­ol­o­gy of Russ­ian impe­ri­al­ism that Putin rep­re­sents’ (Oekriëne’s keus om zich aan te sluiten bij Europa zal de teloor­gang van de ide­olo­gie van het Rus­sisch impe­ri­al­isme versnellen).

Al in 1998 voor­spelde voor­ma­lig Amerikaans ambas­sadeur in Mosk­ou George Ken­nan dat NATO expan­sion would pro­voke a cri­sis, in stead the U.S. and its allies should aban­don their plan to west­ern­ize Ukraine and instead aim to make it a neu­tral buffer between NATO and Rus­sia, akin to Austria’s posi­tion dur­ing the Cold War’ (dat de NATO uit­brei­d­ing een cri­sis zal uit­lokken en in plaats daar­van juist een buffer zou moeten wor­den gecreëerd tussen de NAVO en Rus­land, soort­gelijk aan Oost­en­rijks posi­tie gedurende de Koude Oorlog. ‘

Even­zo stond in een blog van George Wash­ing­ton te lezen dat het neer­lat­en van de A‑bommen op Nagasa­ki en Hiroshi­ma een 2‑ledig doel diende, n.l. niet alleen om Japan defin­i­tief op de knieën te kri­j­gen maar ook om Stal­in duidelijk te mak­en dat de V.S. over een zeer krachtig wapen beschik­te om daarmee lever­age’ (voordeel) te behalen tij­dens de meet­ing in Pots­dam in 1945. Zon­der inzet van het A‑wapen had Japan het vol­gens his­tori­ci wellicht nog een paar maan­den kun­nen vol­houden maar ook niet langer. Gen­er­aal George Mar­shall betitelde de atom­aire aan­val niet als mil­i­tair maar als poli­tiek doel! Nu von­den duizen­den onschuldige burg­ers de dood, met lang­durige naweeën voor de over­leven­den. Dus dit inci­dent” was ondergeschikt aan het sig­naal aan Stal­in geen nieuwe activiteit­en in Azië te ont­plooien. Met de over­win­ning op Japan hoopte de V.S. haar supre­matie ook op dat wereld­deel te kun­nen ves­ti­gen. Chi­na ging even­wel onder Mao z’n eigen weg maar Viet­nam werd tot de orde geroepen, echter met een omge­keerd evenredig resul­taat. De V.S. had des­ti­jds geen benul dat Viet­nam en Chi­na ondanks hun gemeen­schap­pelijke ide­olo­gie nooit vrien­den waren geweest. De ves­tig­ing van nieuwe mil­i­taire ste­un­pun­ten moest Amerika’s supre­matie bekrachtigen.

Robert1 62e61

Ook pres­i­dent Oba­ma heeft Cheney’s strate­gie omar­md en is met Oekraïne nog een streep­je” verder gegaan. Daaruit blijkt dat Cheney’s geopoli­tieke ideeën de con­sen­sus van de Repub­likeinen alsook van de Democ­ra­t­en heeft gekre­gen die voor Putin als nogal bedreigend overkomen. Van­daar zijn toe­nader­ing tot Chi­na en van­daar mijn oproep Han­den af van Oekraïne” ten beho­eve van onze gemeen­schap­pelijk fel bevocht­en vrede!

Robert Bron­cel
Voor US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.