...

Commodity Bull over ?

5 augustus 2008, 13:09 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De pri­jzen van grond­stof­fen zijn de afgelopen weken fors geza­kt. De CRB index is in één maand met meer dan 10% geza­kt, de groot­ste dal­ing sinds maart 1980. Ver­schil­lende anal­is­ten roepen dat door de min­dere economis­che groei de bull mar­ket in com­modi­ties over is, maar is dit ook zo?
In de 20e eeuw zijn er 3 bull mar­kets in grond­stof­fen van beteke­nis geweest. De eerste duurde van 1906 tot 1923, de tweede van 1933 tot 1955 en de derde van 1968 tot 1982. De laat­ste was de kort­ste met een loop­ti­jd van 14 jaar. Opval­lend is ook dat tij­dens deze peri­odes aan­de­len in een bear mar­ket ver­keer­den. Ander­som gaat de the­o­rie ook op: bull mar­ket aan­de­len is vaak bear mar­ket grondstoffen. 
.
Als de bull mar­ket in grond­stof­fen ten einde is, zou dit de kort­ste bull mar­ket (7 jr) van de afgelopen eeuw geweest zijn. Op top­pen van bull mar­kets is vaak iedereen vol belegd en heerst er extreem opti­misme. Weliswaar is de belang­stelling voor grond­stof­fen groeiende maar vooral­snog ont­breekt het extreme opti­misme en is er zek­er geen sprake van een hype onder de par­ti­c­uliere beleg­gers. Dit wijst er dus niet op dat we op de top der top­pen zijn aan­be­land. Ook inflatie-gecor­rigeerd zijn de grond­stof­fen nog verre van de top­pen uit het verleden (met uit­zon­der­ing van olie).
Zoals eerder gesteld; luidt het einde van een grond­stof­fen bull mar­ket vaak het begin van een nieuwe aan­de­len bull mar­ket in. Ook dit lijkt op dit moment niet erg waarschi­jn­lijk gezien de prob­le­men die er op dit moment zijn. Boven­di­en zijn de eerste 2 jaren van een nieuwe Amerikaanse pres­i­dent meestal niet de beste jaren voor aandelenbeleggers.
.
Vooral­snog lijkt het er op dat we een belan­grijke inter­im top gezet hebben. een top die voor­lop­ig waarschi­jn­lijk nog wel even­t­jes kan bli­jven staan. Op zich geen vreemd ver­schi­jnsel, dit is tij­dens vorige bull mar­kets vak­er gebeurd.
Even een blik op de charts.
.
De CCI (mand­je grond­stof­fen) index heeft gedurende de huidi­ge bull mar­ket steeds ste­un gevon­den rond het 200 daags gemid­delde. De uptrend bli­jft vooral­snog in tact. 
.
De oliepri­js heeft de steile uptrend ver­lat­en. Gezien de over­sold’ sit­u­atie lijkt het meest waarschi­jn­lijk dat er voor­lop­ig een sta­bil­isatie rond $ 120 zal zijn.
.
Goud is door de grond­stof­fendal­ing ook geza­kt ter­wi­jl goud eigen­lijk meer een cur­ren­cy is. Seizoens­matig breekt er vanaf sep­tem­ber een betere tijd aan voor goud. Chart­tech­nisch is het 50 weeks gemid­delde goede ste­un tij­dens deze bull market.
.
De goud- en zil­ver­mi­j­nen zijn door de dal­ing op de beurzen en door de dal­ing van de grond­stof­fen­pri­jzen ook flink geza­kt. Chart­tech­nisch is de uptrend nog in tact en is de XAU index oversold. 
.
Opval­lend is ook nog de vol­gende grafiek: de XAU:Goud ratio 
.
Hieruit blijkt dat de waarder­ing van goud­mi­j­nen t.o.v. de goud­pri­js sinds 2002 niet meer zo laag geweest is.
.
Overi­gens grond­stof­fen­gu­ru Jim Rogers schat in dat de bull mar­ket voor grond­stof­fen mogelijk­er­wi­js tot na 2020 kan voort­duren waar­bij de laat­ste jaren zoals gebruike­lijk het meest spec­tac­u­lair zullen zijn. Er zullen echter vol­gens hem ook min­dere jaren tussen zitten. 
Beleg­gin­gen in goud en zil­ver zullen van­wege de mon­e­taire func­tie min­der gevoelig zijn voor dal­ing, door min­der economis­che groei, dan andere grondstoffen. 
.
.
Rik Veld­huis
Dagelijks mark­t­com­men­taar na 10.00 uur op www​.tau​ruz​.nl
.

Rik Veld­huis is ver­mo­gens­be­heerder bij Total Invest­ment Ser­vices BV, een zelf­s­tandi­ge en onafhanke­lijke ver­mo­gens­be­heerder met ver­gun­ning onder de Wft. Deze col­umn is geschreven op per­soon­lijke titel. De hier opgenomen opinies en menin­gen zijn uit­drukke­lijk niet bedoeld als per­soon­lijk beleg­gingsad­vies of als aan­bevel­ing tot het doen van bepaalde beleg­gin­gen. Iedere lez­er van dit artikel moet zijn of haar eigen adviseur raad­ple­gen om te over­leggen of het waarde­pa­pi­er dat aan bod komt voor hem of voor haar een passende invester­ing is en of de opinies en aan­bevelin­gen overeen­stem­men met zijn of haar risi­co­profiel en beleg­ging­shori­zon. De hier opgenomen infor­matie is niet bedoeld als ver­vang­ing van enig per­soon­lijk advies.

Het is niet uit­ges­loten dat door Rik of col­le­ga’s van Total Invest­ment Ser­vices zow­el privé als voor relaties in de deze col­umn beschreven fond­sen wor­den en zullen wor­den aangehouden. 
Meer info over Total Invest­ment Ser­vices op www​.invest​.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.