
Wat beleggers nog zorgwekkender vonden, was dat Freddie Mac onlangs onheilspellende uitlatingen deed. Amerika’s tweede grootste hypotheekverstrekker is in zwaar weer terechtgekomen door de ergste val van de huizenmarkt in 16 jaar. Lehman Brothers en Goldman Sachs zijn inmiddels in de arm genomen om het kapitaal te versterken. Daarbij gaan er bedragen rond van circa $ 6 miljard. Freddie Mac overweegt zelfs om de dividenduitkering te halveren. Bij de financials wringt hier de schoen. Beleggers zijn bang dat ook andere zwaar getroffen (Europese) financiële instellingen de dividend- en winstverwachtingen neerwaarts bijstellen. Aangezien binnen de CAC40 financials ruim vertegenwoordigd zijn, doet de Franse index het relatief slechter dan de DAX en Eurostoxx50. Desalniettemin staan ook deze indices zwaar onder druk. De grote vraag is dan ook waar een volgende bodem kan worden gevonden. Alleen zodra deze boven het laagste punt van augustus wordt gevonden, is er nog hoop. Bij een doorbraak van deze grens, zou het luik daarentegen (wagenwijd) open kunnen gaan. Kortom, de indices scheren momenteel langs de rand van de afgrond.
Brent-olie scherpt record verder aan
Brent-olie heeft de wind nog steeds in de zeilen en blijft maar naar boven doordenderen. Het ene na het andere record wordt vrijwel moeiteloos gebroken. De $ 100-grens komt hierbij opnieuw in het vizier. De opwaartse druk op de olieprijs blijft groot. Aangezien olie in Amerikaanse dollars genoteerd wordt, speelt eveneens een steeds verder verzwakkende dollar de olieprijs in de kaart. Pas als geopolitieke spanningen zouden afnemen of als alternatieve energiebronnen grootschalig inzetbaar worden, zal de opwaartse prijsdruk kunnen verminderen. Nadat Brent onlangs wat stoom heeft afgeblazen, werd de stijgende lijn weer opgepakt. De seinen staan dan ook nog steeds op groen. Zeker zolang de olieprijs boven $ 75 weet te blijven. Rond dit niveau bevindt zich namelijk de stijgende steunlijn vanaf begin dit jaar.
Euro zet zegetocht versus dollar voort
De euro zet de zegetocht versus de dollar onverminderd voort. De Europese munteenheid weet nog steeds de ene na de andere weerstand als waren het luciferhoutjes te doorbreken. Inmiddels is zelfs een recordniveau boven $ 1,48 bereikt. De stijgende trend is daarmee nog steeds volledig intact en het is de (grote) vraag waar het volgende station voor de euro ligt. Lange termijn beleggers kunnen comfortabel in hun fauteuil blijven zitten en hoeven zich pas zorgen te maken als de jarenlange, stijgende steunlijn rond $ 1,36 het zou begeven. Voor de korte termijn beleggers is de stijgende steunlijn vanaf augustus op circa $ 1,45 van belang. Zodra deze neerwaarts wordt doorbroken, zal het licht voor hen op oranje springen. Aangezien de euro record na record breekt, kan het een behoorlijke tijd duren voordat de huidige stijgende trend een halt wordt toegeroepen.
Dow Jones zakt door 13.000-puntengrens
Vanwege de aanhoudende onzekerheid doorbrak de Dow Jones de 13.000-puntengrens onlangs in neerwaartse richting. Het dieptepunt van augustus werd bereikt net boven 12.500 punten. Tenzij er spoedig een (krachtig) herstel komt, zullen de gevolgen niet te overzien zijn. Voor de korte termijn heeft de ‘belangrijkste’ Amerikaanse graadmeter een groot dalingspotentieel. De bredere S&P500 laat (uiteraard) een soortgelijk beeld zien. Voor de korte termijn staan de signalen op rood en voor de middellange termijn is het plaatje neutraal geworden. Voor de lange termijn ziet het er daarentegen nog wel rooskleurig uit en hebben de Dow, S&P500 en de NASDAQ een behoorlijke ruimte om te dalen voordat de positieve trend ‘om’ is. Hoewel lange termijn beleggers vooralsnog in hun fauteuil kunnen blijven zitten, is het de vraag of men dit dalingspotentieel wil meemaken. Korte(re) termijn beleggers zien alleen maar een dalende trend. Als het luik verder opengaat, dan zullen het niet alleen kalkoenen zijn die de kerst niet halen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.