...

Code Orange op effectenbeurzen

11 september 2008, 17:41 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Hoewel een red­dings­ac­tie al weken­lang in de lucht hing, reageer­den beleg­gers blij ver­rast op het bericht dat de Amerikaanse over­heid besloten heeft Fan­nie Mae en Fred­die Mac onder haar hoede te nemen. Hen­ry Paul­son, de Amerikaanse schatk­ist­be­waarder, liet zondag weten tot $ 200 mil­jard in Fan­nie Mae en Fred­die Mac te willen injecteren, zodat het dreigende fail­lisse­ment van de twee hypotheekreuzen voor­lop­ig is afgewend. Hoewel het bericht maandag voor een euforische reac­tie op de beurzen zorgde, was de pret van zeer korte duur.

Hoewel een red­dings­ac­tie al weken­lang in de lucht hing, reageer­den beleg­gers blij ver­rast op het bericht dat de Amerikaanse over­heid besloten heeft Fan­nie Mae en Fred­die Mac onder haar hoede te nemen. Hen­ry Paul­son, de Amerikaanse schatk­ist­be­waarder, liet zondag weten tot $ 200 mil­jard in Fan­nie Mae en Fred­die Mac te willen injecteren, zodat het dreigende fail­lisse­ment van de twee hypotheekreuzen voor­lop­ig is afgewend. Hoewel het bericht maandag voor een euforische reac­tie op de beurzen zorgde, was de pret van zeer korte duur.

Beleg­gers had­den maandag wellicht het idee dat de red­ding van Fan­nie Mae en Fred­die Mac een omslag­punt in de huidi­ge cri­sis mar­keerde. Beurzen in Azië, de VS en Europa spoten omhoog. De realiteit is echter, dat de prob­le­men in de finan­ciële sec­tor en de afkoe­lende werelde­conomie nog alti­jd niet zijn opgelost. Beleg­gers leken zich dit in de loop van de week ook te realis­eren. Tegen­val­lende macro­ci­jfers vanu­it de VS, sombere woor­den van ECB-voorzit­ter Trichet en zor­gen omtrent het lot van Lehman Broth­ers zorgden dat de aan­de­lenko­ersen opnieuw onder druk kwa­men te staan. De toon­aangevende Europese beurzen, waaron­der de CAC40 en de DAX, bevin­den zich dan ook onveran­derd in een dal­ende trend, zow­el op lange als op korte ter­mi­jn. Voor zow­el de CAC40 als de DAX geldt, dat zij zich boven de bodems van juli dienen te hand­haven, om erg­er te voorkomen. De indices bal­anceren der­halve aan de rand van de afgrond. Het bli­jft oppassen geblazen. 

Brent test oplopende steunlijn

De oliepri­js bereik­te begin juli een record­niveau rond $ 147 per vat, maar zak­te daar­na hard weg. Anal­is­ten van Gold­man Sachs lieten reeds in een vroegti­jdig sta­di­um weten dat de oliepri­js bin­nen twee jaar het niveau van $ 200 kan bereiken. Voor­lop­ig kan dit sce­nario weer in de ijskast wor­den gezet. Diverse orka­nen zoals Gus­tav en Ike, hebben vooral­snog onvol­doende schade aan­gericht om de oliepro­duc­tie volledig te ontrege­len, waar­door geen (extra) opwaartse druk op de oliepri­js ontstond. De oliepri­js daalde hand in hand met een steeds zwakker wor­dende euro ten opzichte van de Amerikaanse dol­lar. Voor korte ter­mi­jn beleg­gers is het feest over, aangezien Brent-olie geen ste­un heeft kun­nen vin­den bij het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el rond $ 109. Het tweede Fibonac­ci retrace­ment lev­el ligt rond $ 100. Indi­en de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf feb­ru­ari 2007 (eve­neens rond $ 100) ook nog wordt door­bro­ken, zouden lange ter­mi­jn beleg­gers eve­neens hun winst kun­nen nemen. Deze ste­un­li­jn wordt momenteel aan een ste­vige test onderworpen.

Euro test meer­jarige steunlijn

De Europese munteen­heid is sinds de top rond $ 1,60 aanzien­lijk verzwakt. Inmid­dels is de euro ver­sus de Amerikaanse dol­lar zelfs onder het dieptepunt van decem­ber 2007 geza­kt. Beleg­gers met een lan­gere hori­zon dienen nu wel uit hun fau­teuil overeind te komen om hun winst bin­nen te halen. De sti­j­gende ste­un­li­jn die zich vanaf 2002 in de grafiek aftekent, wordt momenteel aan een test onder­wor­pen. In alle tijd­shori­zon­nen is het beeld inmid­dels behoor­lijk ver­slech­terd, aangezien de euro een maan­den­lang con­sol­i­datiepa­troon aan de onderkant heeft ver­lat­en. Zelfs al zou de euro her­stellen tot cir­ca $ 1,50 dan nog is de korte ter­mi­jn dal­ende trend intact. Deze week kreeg de down­trend een nieuwe impuls van­wege sombere woor­den die ECB-voorzit­ter Trichet sprak omtrent de con­di­tie van de Europese economie. Het toch al tanende vertrouwen in de munt brokkelde hier­door nog verder af. Vooral­snog bli­jft de euro dan ook ver­twi­jfeld op zoek naar de bodem.

Dow bli­jft onder druk staan

Vanu­it de VS kwam deze week niet alleen goed nieuws. De euforie rond Fan­nie Mae en Fred­die Mac werd wreed ver­sto­ord door het bericht dat Korea Devel­op­ment Bank geen geld meer wenst te investeren in het noodli­j­dende Lehman Broth­ers. Beleg­gers straften de Amerikaanse finan­cial af met een koers­dal­ing van niet min­der dan 45%. Lehman Broth­ers maak­te dins­dag vervroegd de cijfers over het derde kwartaal bek­end, waaruit bleek dat de bank gedurende deze peri­ode een mil­jar­den­ver­lies heeft gele­den. De malaise rond Lehman Broth­ers illus­treert dat de kredi­et­cri­sis nog alti­jd slachtof­fers maakt. Het vertrouwen onder beleg­gers is dan ook ver te zoeken, het­geen geïl­lus­treerd wordt door de patro­nen die zich in de grafiek afteke­nen. De S&P500, de Nas­daq en de Dow Jones bevin­den zich eens­gezind in dal­ende trends, zow­el op korte als op lange ter­mi­jn. Aangezien de indices op het rand­je van de afgrond wanke­len is het crashgevaar nog alti­jd niet geweken en bli­jft Code Orange van kracht.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.