![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Hoewel een reddingsactie al wekenlang in de lucht hing, reageerden beleggers blij verrast op het bericht dat de Amerikaanse overheid besloten heeft Fannie Mae en Freddie Mac onder haar hoede te nemen. Henry Paulson, de Amerikaanse schatkistbewaarder, liet zondag weten tot $ 200 miljard in Fannie Mae en Freddie Mac te willen injecteren, zodat het dreigende faillissement van de twee hypotheekreuzen voorlopig is afgewend. Hoewel het bericht maandag voor een euforische reactie op de beurzen zorgde, was de pret van zeer korte duur.
Beleggers hadden maandag wellicht het idee dat de redding van Fannie Mae en Freddie Mac een omslagpunt in de huidige crisis markeerde. Beurzen in Azië, de VS en Europa spoten omhoog. De realiteit is echter, dat de problemen in de financiële sector en de afkoelende wereldeconomie nog altijd niet zijn opgelost. Beleggers leken zich dit in de loop van de week ook te realiseren. Tegenvallende macrocijfers vanuit de VS, sombere woorden van ECB-voorzitter Trichet en zorgen omtrent het lot van Lehman Brothers zorgden dat de aandelenkoersen opnieuw onder druk kwamen te staan. De toonaangevende Europese beurzen, waaronder de CAC40 en de DAX, bevinden zich dan ook onveranderd in een dalende trend, zowel op lange als op korte termijn. Voor zowel de CAC40 als de DAX geldt, dat zij zich boven de bodems van juli dienen te handhaven, om erger te voorkomen. De indices balanceren derhalve aan de rand van de afgrond. Het blijft oppassen geblazen.
Brent test oplopende steunlijn
De olieprijs bereikte begin juli een recordniveau rond $ 147 per vat, maar zakte daarna hard weg. Analisten van Goldman Sachs lieten reeds in een vroegtijdig stadium weten dat de olieprijs binnen twee jaar het niveau van $ 200 kan bereiken. Voorlopig kan dit scenario weer in de ijskast worden gezet. Diverse orkanen zoals Gustav en Ike, hebben vooralsnog onvoldoende schade aangericht om de olieproductie volledig te ontregelen, waardoor geen (extra) opwaartse druk op de olieprijs ontstond. De olieprijs daalde hand in hand met een steeds zwakker wordende euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Voor korte termijn beleggers is het feest over, aangezien Brent-olie geen steun heeft kunnen vinden bij het eerste Fibonacci retracement level rond $ 109. Het tweede Fibonacci retracement level ligt rond $ 100. Indien de stijgende steunlijn vanaf februari 2007 (eveneens rond $ 100) ook nog wordt doorbroken, zouden lange termijn beleggers eveneens hun winst kunnen nemen. Deze steunlijn wordt momenteel aan een stevige test onderworpen.
Euro test meerjarige steunlijn
De Europese munteenheid is sinds de top rond $ 1,60 aanzienlijk verzwakt. Inmiddels is de euro versus de Amerikaanse dollar zelfs onder het dieptepunt van december 2007 gezakt. Beleggers met een langere horizon dienen nu wel uit hun fauteuil overeind te komen om hun winst binnen te halen. De stijgende steunlijn die zich vanaf 2002 in de grafiek aftekent, wordt momenteel aan een test onderworpen. In alle tijdshorizonnen is het beeld inmiddels behoorlijk verslechterd, aangezien de euro een maandenlang consolidatiepatroon aan de onderkant heeft verlaten. Zelfs al zou de euro herstellen tot circa $ 1,50 dan nog is de korte termijn dalende trend intact. Deze week kreeg de downtrend een nieuwe impuls vanwege sombere woorden die ECB-voorzitter Trichet sprak omtrent de conditie van de Europese economie. Het toch al tanende vertrouwen in de munt brokkelde hierdoor nog verder af. Vooralsnog blijft de euro dan ook vertwijfeld op zoek naar de bodem.
Dow blijft onder druk staan
Vanuit de VS kwam deze week niet alleen goed nieuws. De euforie rond Fannie Mae en Freddie Mac werd wreed verstoord door het bericht dat Korea Development Bank geen geld meer wenst te investeren in het noodlijdende Lehman Brothers. Beleggers straften de Amerikaanse financial af met een koersdaling van niet minder dan 45%. Lehman Brothers maakte dinsdag vervroegd de cijfers over het derde kwartaal bekend, waaruit bleek dat de bank gedurende deze periode een miljardenverlies heeft geleden. De malaise rond Lehman Brothers illustreert dat de kredietcrisis nog altijd slachtoffers maakt. Het vertrouwen onder beleggers is dan ook ver te zoeken, hetgeen geïllustreerd wordt door de patronen die zich in de grafiek aftekenen. De S&P500, de Nasdaq en de Dow Jones bevinden zich eensgezind in dalende trends, zowel op korte als op lange termijn. Aangezien de indices op het randje van de afgrond wankelen is het crashgevaar nog altijd niet geweken en blijft Code Orange van kracht.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.