![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De stijgende trend van de Dow Jones is volledig intact. Nadat er vorige week een nieuw record werd gevestigd, nam de index deze week echter wel wat gas terug. Prima kwartaalcijfers van giganten als Yahoo, Intel en JP Morgan Chase werden afgewisseld met tegenvallers van Citigroup en General Motors. Daarnaast werd het sentiment negatief beïnvloed door de stijgende olieprijs en woorden van Fed-voorzitter Bernanke, die waarschuwde voor aanhoudende problemen op de Amerikaanse huizenmarkt. Technisch bezien is er in de VS echter nog geen vuiltje aan de lucht. De Dow mag nog ver terugzakken voordat het beeld negatief wordt. De blik blijft naar boven gericht zolang de toppen en bodems steeds op een hoger niveau komen te liggen. De S&P500 zakte in lijn met de overige beurzen ook enkele procenten terug. Beleggers namen winst nadat vorige week een nieuwe all time high werd bereikt. Aangezien de koers zich boven in de opwaartse trend begeeft, kan ook deze index nog ver dalen voordat het beeld verslechtert. Mocht er een hogere bodem worden gevormd, dan kunnen nieuwe records niet worden uitgesloten. De technologie-index Nasdaq lijkt na de hogere top van vorige week last te hebben van de stijgende weerstandslijn. Het patroon van hogere bodems en hogere toppen is vanaf 2002 echter nog steeds intact, waardoor de index sterk oogt. Op de korte termijn behoort een gezonde correctie tot de mogelijkheden en blijft het overall beeld voor de Amerikaanse beurzen positief.
Euro scherpt record verder aan
De euro heeft na de vorming van een hogere bodem direct weer de aanval ingezet op het oude record en dit weten te verbeteren. De Europese munteenheid wist de afgelopen weken de ene na de andere zware weerstand te doorbreken. Nadat het koersdoel rond $ 1,38 werd behaald, nam de euro even wat gas terug. Daarbij vond de euro steun rond het niveau van $ 1,34. De euro consolideerde en heeft na de vorming van een hogere bodem, opnieuw de dollar zijn hielen laten zien. Inmiddels is de weerstand van $ 1,38 met overtuiging gebroken en zijn er recordniveaus boven $ 1,43 bereikt. De stijgende trend is daarmee nog steeds intact, waarbij het koersdoel ongewijzigd rond $ 1,45 ligt. Dit is de hoogste koers van de ecu in 1992, zijnde de voorloper van de euro. Beleggers hoeven zich pas zorgen maken als de jarenlange, oplopende steunlijn rond $ 1,35 het zou begeven. Maar daar ziet het voorlopig niet naar uit.
Brent-olie vestigt weer een nieuw record
De olieprijs wist eerder deze maand de aanval op de top van juli, rond $ 78, met succes af te ronden. Het koersdoel van $ 78 (de voormalige alltime high van augustus 2006) ontstond nadat het dalende wigpatroon aan de bovenzijde werd verlaten. Het Fibonacci-retracement niveau op $ 68 heeft goed zijn werk gedaan, want de olieprijs is daar in augustus netjes opgevangen. De opwaartse druk op de olieprijs blijft groot. Een extra factor was deze week de oorlogsdreiging in Turkije, die voor hogere koersen zorgde. Pas als de geopolitieke spanningen zouden afnemen of als alternatieve energiebronnen op korte termijn grootschalig inzetbaar worden, zal de opwaartse prijsdruk kunnen verminderen. Zover is het echter nog niet, gezien het feit dat de Brent, na een korte terugval, een nieuw record rond $ 84 heeft bereikt. De seinen staan dus allemaal op groen.
De CAC40 bevindt zich in een consolidatiefase na het passeren van de zware weerstand rond 5.762 punten. Hiermee wordt de doorbraak bevestigd en is de aanval op de top van dit jaar nog steeds in volle gang. Deze week onderwerpt de Franse index dit niveau opnieuw aan een zware test. Een succesvolle test zou een teken van kracht zijn. Nieuwe jaarrecords liggen dan in het verschiet. Een doorbraak creëert de mogelijkheid tot de vorming van een kop-schouderpatroon dat de trend zou kunnen omkeren. De Eurostoxx50 doorbrak twee weken geleden een zware weerstand en zette vervolgens een hogere top neer. Het uitbraakniveau doet nu dienst als steunniveau. Zo lang de Eurostoxx50 daar boven blijft, lijkt een weg naar de oude top van juli het meest waarschijnlijke scenario. De Duitse DAX blijft een van de meest sterke Europese indices. Ondanks het feit dat de index deze week te maken had met winstnemingen, blijft het beeld nog steeds positief. De Europese beurzen ogen echter aanzienlijk minder sterk dan die in de VS. De vraag is of Europa zich kan handhaven tijdens een eventuele (gezonde) correctie in de VS.
Met vriendelijke groet,
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.