...

Cijfers houden beurzen in de greep

19 oktober 2007, 08:46 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Deze week kwa­men de eerste bedri­jven met hun derde kwartaal­ci­jfers. De resul­tat­en zijn vooral­snog verdeeld. Beleg­gers lijken daarom even te wacht­en op meer duidelijkheid. Inter­na­tion­aal blazen de meeste indices wat stoom af. De euro en de oliepri­js vor­men echter wel nieuwe records. 

De sti­j­gende trend van de Dow Jones is volledig intact. Nadat er vorige week een nieuw record werd geves­tigd, nam de index deze week echter wel wat gas terug. Pri­ma kwartaal­ci­jfers van gigan­ten als Yahoo, Intel en JP Mor­gan Chase wer­den afgewis­seld met tegen­vallers van Cit­i­group en Gen­er­al Motors. Daar­naast werd het sen­ti­ment negatief beïn­vloed door de sti­j­gende oliepri­js en woor­den van Fed-voorzit­ter Bernanke, die waarschuwde voor aan­houdende prob­le­men op de Amerikaanse huizen­markt. Tech­nisch bezien is er in de VS echter nog geen vuilt­je aan de lucht. De Dow mag nog ver terugza­kken voor­dat het beeld negatief wordt. De blik bli­jft naar boven gericht zolang de top­pen en bodems steeds op een hoger niveau komen te liggen. De S&P500 zak­te in lijn met de overige beurzen ook enkele pro­cen­ten terug. Beleg­gers namen winst nadat vorige week een nieuwe all time high werd bereikt. Aangezien de koers zich boven in de opwaartse trend begeeft, kan ook deze index nog ver dalen voor­dat het beeld ver­slechtert. Mocht er een hogere bodem wor­den gevor­md, dan kun­nen nieuwe records niet wor­den uit­ges­loten. De tech­nolo­gie-index Nas­daq lijkt na de hogere top van vorige week last te hebben van de sti­j­gende weer­stand­sli­jn. Het patroon van hogere bodems en hogere top­pen is vanaf 2002 echter nog steeds intact, waar­door de index sterk oogt. Op de korte ter­mi­jn behoort een gezonde cor­rec­tie tot de mogelijkhe­den en bli­jft het over­all beeld voor de Amerikaanse beurzen positief.

Euro scherpt record verder aan

De euro heeft na de vorm­ing van een hogere bodem direct weer de aan­val ingezet op het oude record en dit weten te ver­beteren. De Europese munteen­heid wist de afgelopen weken de ene na de andere zware weer­stand te door­breken. Nadat het koers­doel rond $ 1,38 werd behaald, nam de euro even wat gas terug. Daar­bij vond de euro ste­un rond het niveau van $ 1,34. De euro con­solideerde en heeft na de vorm­ing van een hogere bodem, opnieuw de dol­lar zijn hie­len lat­en zien. Inmid­dels is de weer­stand van $ 1,38 met over­tuig­ing gebro­ken en zijn er record­niveaus boven $ 1,43 bereikt. De sti­j­gende trend is daarmee nog steeds intact, waar­bij het koers­doel ongewi­jzigd rond $ 1,45 ligt. Dit is de hoog­ste koers van de ecu in 1992, zijnde de voor­lop­er van de euro. Beleg­gers hoeven zich pas zor­gen mak­en als de jaren­lange, oplopende ste­un­li­jn rond $ 1,35 het zou begeven. Maar daar ziet het voor­lop­ig niet naar uit.

Brent-olie ves­tigt weer een nieuw record

De oliepri­js wist eerder deze maand de aan­val op de top van juli, rond $ 78, met suc­ces af te ron­den. Het koers­doel van $ 78 (de voor­ma­lige all­time high van augus­tus 2006) ontstond nadat het dal­ende wig­pa­troon aan de boven­z­i­jde werd ver­lat­en. Het Fibonac­ci-retrace­ment niveau op $ 68 heeft goed zijn werk gedaan, want de oliepri­js is daar in augus­tus net­jes opgevan­gen. De opwaartse druk op de oliepri­js bli­jft groot. Een extra fac­tor was deze week de oor­logs­dreig­ing in Turk­i­je, die voor hogere koersen zorgde. Pas als de geopoli­tieke span­nin­gen zouden afne­men of als alter­natieve energiebron­nen op korte ter­mi­jn grootschalig inzetbaar wor­den, zal de opwaartse pri­js­druk kun­nen ver­min­deren. Zover is het echter nog niet, gezien het feit dat de Brent, na een korte terug­val, een nieuw record rond $ 84 heeft bereikt. De seinen staan dus alle­maal op groen.

CAC test cru­ci­aal niveau

De CAC40 bevin­dt zich in een con­sol­i­datiefase na het passeren van de zware weer­stand rond 5.762 pun­ten. Hier­mee wordt de door­braak beves­tigd en is de aan­val op de top van dit jaar nog steeds in volle gang. Deze week onder­w­erpt de Franse index dit niveau opnieuw aan een zware test. Een suc­cesvolle test zou een teken van kracht zijn. Nieuwe jaar­records liggen dan in het ver­schi­et. Een door­braak creëert de mogelijkheid tot de vorm­ing van een kop-schoud­er­pa­troon dat de trend zou kun­nen omk­eren. De Eurostoxx50 door­brak twee weken gele­den een zware weer­stand en zette ver­vol­gens een hogere top neer. Het uit­braakniveau doet nu dienst als ste­un­niveau. Zo lang de Eurostoxx50 daar boven bli­jft, lijkt een weg naar de oude top van juli het meest waarschi­jn­lijke sce­nario. De Duitse DAX bli­jft een van de meest sterke Europese indices. Ondanks het feit dat de index deze week te mak­en had met win­st­ne­min­gen, bli­jft het beeld nog steeds posi­tief. De Europese beurzen ogen echter aanzien­lijk min­der sterk dan die in de VS. De vraag is of Europa zich kan hand­haven tij­dens een eventuele (gezonde) cor­rec­tie in de VS

Met vrien­delijke groet, 

www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.