![](/images/legacy-images/images/veldhuis04.jpg)
Na de spectaculaire stijging in
2006 en
2007 is de Chinese beurs vanaf de top in oktober
2007 ruim
60% gedaald. Tijd om in te stappen ?
Zoals ik ook al in mijn eerdere column over Vietnam schreef hebben forse beurscorrecties altijd mijn bijzondere aandacht.
China is en blijft de komende jaren één van de snelst groeiende landen ter wereld. China heeft een bevolking van ca. 1,3 mrd mensen waarbij de laatste 10 jaar ca. 300 mln Chinezen van het platteland vertrokken zijn naar de steden.
De afgelopen jaren is de economie jaarlijks met ruim 10% (tot zelfs 12%) gegroeid. Vanwege dreigende oververhitting van de Chinese economie heeft de Chinese overheid enkele keren de rente verhoogd en banken verplicht om hogere reserves aan te houden teneinde de kredietverlening te temperen.
Door deze maatregelen en ook door de wereldwijd inzakkende economische groei lijkt oververhitting nu afgewend en zal de groei waarschijnlijk tot 8% a 9% terugvallen.
Door het in werking stellen van deze maatregelen heeft de Chinese overheid duidelijk een signaal afgegeven dat de economie te hard groeit en dat een lager groeitempo wenselijk is. De Chinese beurs was in 2007 echter geprijsd voor een jarenlange aanhoudende hoge economische groei van boven de 10%.
Op de vooruitzichten van wat lagere economische groei lag een beurscorrectie logischerwijs in het verschiet.
Echter een correctie van 60% is wel erg rigoreus en zal deels ook wel op het conto van de kredietcrisis te schrijven zijn.
.
De vraag rijst nu of de beurs genoeg correctie heeft gehad en of we mogelijkerwijs weer in moeten stappen.
Voor het beantwoorden van die vraag is het belangrijk om naar de vooruitzichten van de Chinese economie te kijken.
.
- In tegenstelling tot het westen hebben Chinese banken weinig last van de kredietcrisis. Chinezen hebben weinig schulden en sparen veel. M.a.w. de Chinese consument is voorlopig zeker nog niet uitgeconsumeerd.
.
- De trek van het platteland naar de stad zal ook de komende 10 jaar doorgaan. Volgens schattingen zullen opnieuw ca. 300 mln Chinezen naar stedelijke gebieden verhuizen. In infrastructuur zal dus flink geïnvesteerd moeten worden.
.
- Ook in China speelt het probleem van oplopende inflatie. De inflatie is oplopen tot ca. 8% maar de laatste cijfers wijzen weer op een lichte daling. De daling van de grondstoffenprijzen en de stijgende Yuan kunnen de komende maanden gunstig uitpakken voor de inflatie in China waardoor de rente niet verder hoeft te stijgen.
.
- De Chinese valutareserves zijn nu meer dan $ 1.800 mrd . Aangezien de economische vooruitzichten voor Amerika en Europa minder zijn geworden is het heel goed mogelijk dat China deze reserves grotendeels in de binnenlandse economie gaat investeren. Vooral aan infrastrucuur staan al grote projecten gepland.
.
- De meest recente signalen die de Chinese overheid nu afgeeft wijzen er op dat de Chinese overheid de beurs nu genoeg gedaald vind. In april is de beursbelasting al verlaagd en deze week zijn mogelijke plannen voor een stimuleringspakket uitgelekt.
.
.
Kortom de economische vooruitzichten zien er nog steeds goed uit en de Chinese beurs is nu veel aantrekkelijker geprijsd dan pakweg een jaar geleden.
Tijd om eens naar het technische plaatje te kijken.
.
De trend is zonder twijfel nog steeds dalend . Wel zijn er in de onderliggende indicatoren signalen dat bodemvorming in het verschiet ligt (positieve divergentie in de RSI, de MACD daalt nog mondjesmaat, Stochastics oversold).
.
Conclusie: zolang de dalende trend nog in takt is hoeven we nog geen haast te maken met aankopen. Toch wordt het wel zaak om China op de ‘watchlist’ te gaan zetten.
.
Rik Veldhuis
.
Rik Veldhuis is vermogensbeheerder bij Total Investment Services BV, een zelfstandige en onafhankelijke vermogensbeheerder met vergunning onder de Wft. Deze column is geschreven op persoonlijke titel. De hier opgenomen opinies en meningen zijn uitdrukkelijk niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere lezer van dit artikel moet zijn of haar eigen adviseur raadplegen om te overleggen of het waardepapier dat aan bod komt voor hem of voor haar een passende investering is en of de opinies en aanbevelingen overeenstemmen met zijn of haar risicoprofiel en beleggingshorizon. De hier opgenomen informatie is niet bedoeld als vervanging van enig persoonlijk advies.
Het is niet uitgesloten dat door Rik of collega’s van Total Investment Services zowel privé als voor relaties in de deze column beschreven fondsen worden en zullen worden aangehouden.