...

China's return ?

21 augustus 2008, 12:56 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Na de spec­tac­u­laire sti­jging in 2006 en 2007 is de Chi­nese beurs vanaf de top in okto­ber 2007 ruim 60% gedaald. Tijd om in te stap­pen ?
Zoals ik ook al in mijn eerdere col­umn over Viet­nam schreef hebben forse beurscor­rec­ties alti­jd mijn bij­zon­dere aandacht.
Chi­na is en bli­jft de komende jaren één van de snelst groeiende lan­den ter wereld. Chi­na heeft een bevolk­ing van ca. 1,3 mrd mensen waar­bij de laat­ste 10 jaar ca. 300 mln Chinezen van het plat­te­land vertrokken zijn naar de steden. 
De afgelopen jaren is de economie jaar­lijks met ruim 10% (tot zelfs 12%) gegroeid. Van­wege dreigende overver­hit­ting van de Chi­nese economie heeft de Chi­nese over­heid enkele keren de rente ver­hoogd en banken ver­plicht om hogere reserves aan te houden teneinde de kredi­etver­len­ing te temperen.
Door deze maa­trege­len en ook door de wereld­wi­jd inza­kkende economis­che groei lijkt overver­hit­ting nu afgewend en zal de groei waarschi­jn­lijk tot 8% a 9% terugvallen.
Door het in werk­ing stellen van deze maa­trege­len heeft de Chi­nese over­heid duidelijk een sig­naal afgegeven dat de economie te hard groeit en dat een lager groeit­em­po wenselijk is. De Chi­nese beurs was in 2007 echter gepri­jsd voor een jaren­lange aan­houdende hoge economis­che groei van boven de 10%. 
Op de vooruitzicht­en van wat lagere economis­che groei lag een beurscor­rec­tie logis­cher­wi­js in het verschiet.
Echter een cor­rec­tie van 60% is wel erg rig­oreus en zal deels ook wel op het con­to van de kredi­et­cri­sis te schri­jven zijn.
.
De vraag rijst nu of de beurs genoeg cor­rec­tie heeft gehad en of we mogelijk­er­wi­js weer in moeten stappen. 
Voor het beant­wo­or­den van die vraag is het belan­grijk om naar de vooruitzicht­en van de Chi­nese economie te kijken.
.
- In tegen­stelling tot het west­en hebben Chi­nese banken weinig last van de kredi­et­cri­sis. Chinezen hebben weinig schulden en sparen veel. M.a.w. de Chi­nese con­sument is voor­lop­ig zek­er nog niet uitgeconsumeerd.
.
- De trek van het plat­te­land naar de stad zal ook de komende 10 jaar door­gaan. Vol­gens schat­tin­gen zullen opnieuw ca. 300 mln Chinezen naar stedelijke gebieden ver­huizen. In infra­struc­tu­ur zal dus flink geïn­vesteerd moeten worden. 
.
- Ook in Chi­na speelt het prob­leem van oplopende inflatie. De inflatie is oplopen tot ca. 8% maar de laat­ste cijfers wijzen weer op een lichte dal­ing. De dal­ing van de grond­stof­fen­pri­jzen en de sti­j­gende Yuan kun­nen de komende maan­den gun­stig uit­pakken voor de inflatie in Chi­na waar­door de rente niet verder hoeft te stijgen.
.
- De Chi­nese val­utare­serves zijn nu meer dan $ 1.800 mrd . Aangezien de economis­che vooruitzicht­en voor Ameri­ka en Europa min­der zijn gewor­den is het heel goed mogelijk dat Chi­na deze reserves gro­ten­deels in de bin­nen­landse economie gaat investeren. Vooral aan infra­stru­cu­ur staan al grote pro­jecten gepland.
.
- De meest recente sig­nalen die de Chi­nese over­heid nu afgeeft wijzen er op dat de Chi­nese over­heid de beurs nu genoeg gedaald vind. In april is de beurs­be­last­ing al ver­laagd en deze week zijn mogelijke plan­nen voor een stim­u­ler­ingspakket uitgelekt. 
.
.
Kor­tom de economis­che vooruitzicht­en zien er nog steeds goed uit en de Chi­nese beurs is nu veel aantrekke­lijk­er gepri­jsd dan pak­weg een jaar geleden.
Tijd om eens naar het tech­nis­che plaat­je te kijken.
.
De trend is zon­der twi­jfel nog steeds dal­end . Wel zijn er in de onderliggende indi­ca­toren sig­nalen dat bodemvorm­ing in het ver­schi­et ligt (posi­tieve diver­gen­tie in de RSI, de MACD daalt nog mond­jes­maat, Sto­chas­tics oversold). 
.
Con­clusie: zolang de dal­ende trend nog in takt is hoeven we nog geen haast te mak­en met aankopen. Toch wordt het wel zaak om Chi­na op de watch­list’ te gaan zetten. 
.
Rik Veld­huis
Dagelijks mark­t­com­men­taar na 10.00 uur op www​.tau​ruz​.nl
.

Rik Veld­huis is ver­mo­gens­be­heerder bij Total Invest­ment Ser­vices BV, een zelf­s­tandi­ge en onafhanke­lijke ver­mo­gens­be­heerder met ver­gun­ning onder de Wft. Deze col­umn is geschreven op per­soon­lijke titel. De hier opgenomen opinies en menin­gen zijn uit­drukke­lijk niet bedoeld als per­soon­lijk beleg­gingsad­vies of als aan­bevel­ing tot het doen van bepaalde beleg­gin­gen. Iedere lez­er van dit artikel moet zijn of haar eigen adviseur raad­ple­gen om te over­leggen of het waarde­pa­pi­er dat aan bod komt voor hem of voor haar een passende invester­ing is en of de opinies en aan­bevelin­gen overeen­stem­men met zijn of haar risi­co­profiel en beleg­ging­shori­zon. De hier opgenomen infor­matie is niet bedoeld als ver­vang­ing van enig per­soon­lijk advies.

Het is niet uit­ges­loten dat door Rik of col­le­ga’s van Total Invest­ment Ser­vices zow­el privé als voor relaties in de deze col­umn beschreven fond­sen wor­den en zullen wor­den aangehouden. 
Meer info over Total Invest­ment Ser­vices op www​.invest​.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.