...

CHINA’S NIEUWE ROL

1 april 2015, 16:54 | Robert Broncel | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Het kon niet lang meer uit­bli­jven dat Chi­na haar nieuwe rol zou opeisen bin­nen de huidi­ge geves­tigde orde maar meer nog daar­buiten. Veel lan­den hebben dit sig­naal intussen opgepikt door lid te willen wor­den van de thans geïni­tieerde Asian Infra­struc­ture Devel­op­ment Bank (AIIB) ondanks tegen­sput­teren van de V.S. wier dom­i­nante rol voor het eerst een serieuze deuk oploopt. Hier zou wel eens de water­schei­d­ing van de toekomst kun­nen zijn gelegen.


Het gaat uitein­delijk om de inricht­ing van een nieuw inter­na­tion­aal finan­ciëel sys­teem met als cut­ting edge’ nieuwe dragers voor de Wereld­bank, IMF en de Asian Devel­op­ment bank die in toen­e­mende mate in een ver­molm­ing­spro­ces verzand zijn geraakt.

Opval­lend is de gretigheid waarmee diverse met name ook West­erse lan­den in zeer korte tijd hun inter­esse hebben getoond. Hoewel de bank pas eind van het jaar z’n beslag zal kri­j­gen, gaat de impact hier­van reeds de gehele wereld aan. Eén van de heikele pun­ten voor Chi­na gold de geringe invloed bin­nen het IMF met een stemver­houd­ing van slechts 4% tegen 17% van de V.S. Dat valt in het huidi­ge bestek niet meer uit te leggen. Voorts ver­keert de Wereld­bank in een soort exis­ten­tiële cri­sis zon­der nog tot veel nieuwe ini­ti­atieven te kun­nen komen. De crux van het ver­haal is dat Chi­na gezien de omvang van de economie mid­dels een mul­ti­lat­erale organ­isatie mon­di­ale legit­imiteit nastreeft.

Als belan­grijke bijkom­stigheid voor Chi­na geldt om ook zo veel mogelijk Europese naties, lees: Amerikaanse bondgenoten aan tafel te kri­j­gen, gericht op con­sen­sus en samen­werk­ing. Zoals Ams­ter­dam in de 17e eeuw het meeste geld op tafel bracht bin­nen onze roem­ruchte VOC en daarmee een belan­grijke stem in deze club’ verkreeg en de Repub­liek der Zeven Verenigde Ned­er­lan­den op de kaart zette, zo lijkt Chi­na dat met 49% van het inge­brachte kap­i­taal in dit nieuwe bank­in­sti­tu­ut dat kun­st­stuk­je te willen her­halen. Voorts gaat het er om welke best prac­tices’ de bank zal gaan voeren, waar­van er min­sten twee non-nego­tiable’ zullen blijken te zijn:

A: Er zal een raamw­erk voor duurzame schulden moeten wor­den opge­tu­igd om te voorkomen dat (ontwikkelings)landen te veel schuld op hun nek nemen
B: De per­cep­tie zal moeten wor­den ver­me­den dat de meeste financier­ingslenin­gen zijn bedoeld om de Chi­nese economie te faciliteren waar het immers het gehele Eurazi­atis­che con­ti­nent aangaat.

De uitdag­ing aan de V.S. is om met een beter alter­natief te komen en dat zal niet mee­vallen, ten­z­ij dat land met een soort­gelijk plan haar eigen hopeloos ver­oud­erde infra­struc­tu­ur zoals wegen, bruggen, tun­nels, rio­ler­ing, elek­triciteit­snetwerken etc. te lijf zou willen gaan maar vreemd genoeg stu­it dat op aller­lei voetan­gels en klem­men. Chi­na neemt nu een voor­sprong met het plan van de Mar­i­tieme Zijde Route ontwikkeld door de Nation­al Devel­op­ment and Reform Com­mis­sion ((NDRC), China’s cen­traal economisch plan­bu­reau dat een free flux’ van economis­che fac­toren voorstaat alsmede een effi­ciënte allo­catie van hulp­bron­nen en mark­t­in­te­gratie aangezet door de con­nec­tiviteit tussen Azië, Europa en Afri­ka. De verwacht­ing is dat dit plan het mon­di­ale poli­tieke en economis­che land­schap sterk zal doen veran­deren, waar­bij veel lan­den uitzien naar een daad­w­erke­lijke groei-impuls in plaats van het ein­de­loze gedraai aan de mon­e­taire knop­pen, zon­der soelaas.

0104robert2 59282

Op de 2015 Boao Forum for Asia in Hainan (te vergelijken met het World Eco­nom­ic Forum in Davos) waar ook onze pre­mier acte de présence gaf, benadruk­te Pres­i­dent Xi Jin­ping in dat opzicht dat het niet om een solorit” voor Chi­na gaat. In tegen­deel, de opzet is vooral bedoeld om een nieuwe kans te creëren ten faveure van alle deel­ne­mende lan­den”. Dit mas­ter­plan heet ver­taald: een gordel en een weg” dat naad­loos moet aansluiten op de Chi­nese ontwik­kel­ingsstrate­gie die his­torische han­del­sroutes zow­el over land via het aloude tra­ject van de zijder­oute door Cen­traal Azië als over zee in Zuidoost Azië nieuw lev­en moet inblazen. Immers, in vroeger eeuwen gold Chi­na getu­ige de aan­wezigheid van vele Chi­nese pop­u­laties in Zuidoost Azië ook als een zeer bloeiende natie en daaraan werd duidelijk geref­er­eerd. Zoals op het kaart­je te zien is, hecht men in Chi­na ook waarde aan de han­del­srol van Ams­ter­dam (pre­mier Rutte kon er dus niet omheen!). 

Wie thans in Chi­na toeft, ver­baast zich al niet meer over de grootschalige ontwik­kel­ing van (lucht)havens, hoge snel­hei­d­sli­j­nen en snel­we­gen die de belan­grijk­ste han­delsst­e­den met elka­ar verbinden. Echter, deze opbouw van infra­struc­tu­ur begint haar finan­ciële gren­zen te bereiken. Geschat wordt dat over 5 jaar voor de aan­leg, uit­brei­d­ing en ver­vang­ing van infra­struc­tu­ur op het Azi­atis­che con­ti­nent meer dan $700 mil­jard ben­odigd zal zijn, een bedrag dat de Wereld­bank met de Asian Devel­op­ment Bank samen niet kun­nen ophoesten. Pres­i­dent Xi voorzi­et voor de komende 10 jaar een han­delsvol­ume van maar lief­st $2.500 biljoen tussen zijn land en de zijder­oute” naties. Hierte­gen dient de verdere ontwik­kel­ing van Chi­na en het gehele Eurazi­atis­che con­ti­nent geplaatst te wor­den — een meester­lijk Mas­ter­plan! De argu­menten van de V.S. steken schril af als zou de AIIB niet transparant zijn, de te financieren pro­jecten geen oog hebben voor het milieu en de mensen­recht­en – kijk eens hoe men in de V.S. met deze ver­wor­ven­heden” omgaat – ter­wi­jl de vrees voor con­cur­ren­tie voor de door het West­en gedom­i­neerde Wereld­bank, IMF en Asian Devel­op­ment Bank angst­val­lig onder tafel bli­jft. Voorts doen er in de V.S. steeds meer ver­halen de ronde als zou Chi­na bezwijken onder haar eigen schulden­las­ten. Maar waar de Amerika­nen en ook wij schulden mak­en zon­der te weten hoe ze ooit te kun­nen terug­be­tal­en, wordt met dit plan een antwo­ord gegeven: reële groei die de schuld zal moeten financieren. Door hierop in te stap­pen, ont­loopt Europa hopelijk uitein­delijk nog het mon­e­taire moeras waarin we ons sinds 2008 bevinden.

Bedenke­lijk is ook het bericht in de Wall Street Jour­nal van 20 maart j.l. onder de kop Chi­na trounces U.S. smart pow­er, but express­es sour grapes over the out­come: the AIIB is like­ly to enhance China’s influ­ence far more than it will help its sup­posed ben­e­fi­cia­ries, while pro­mot­ing a ver­sion of China’s state cap­i­tal­ism, not trans­par­ent mar­kets’ (Chi­na straft de Amerikaanse slimme kracht af maar oogst zure druiv­en op het resul­taat: de AIIB ver­g­root naar alle waarschi­jn­lijkheid China’s invloed veel meer dan het de veron­der­stelde begun­stig­den helpt ter­wi­jl het om de pro­motie van een ver­sie van China’s staatskap­i­tal­isme gaat zon­der transparante mark­ten). Dat staat nota bene te lezen in het lei­dende finan­ciële medi­um in een land waar intussen alle mark­ten van over­hei­dswege dagelijks op doorzichtige en ondoorzichtige wijze wor­den gema­nip­uleerd het­geen pas echt je rein­ste staatskap­i­tal­isme genoemd mag wor­den, een waar toon­beeld van hypocrisie!

De toezeg­gin­gen van grote Angel­sak­sis­che lan­den als het V.K. en Aus­tral­ië doen in de V.S. wellicht nog het meeste pijn. Ook pijn­lijk was de opmerk­ing van voor­ma­lig voorzit­ter Li Ruogu van China’s Export-Import Bank die opmerk­te dat de tand des tijds beduidend knaagde aan de post-war estab­lish­ments’ zoals de Wereld­bank en het IMF, waar­van de AIIB dan ook geen kloon zal wor­den. Naar mijn inschat­ting zullen uitein­delijk de V.S. en in het voet­spoor Japan geen andere uitweg vin­den dan ned­erig” toe te tre­den tot deze nieuwe wereldbank.

0104robert1 597f4

Bijkom­stigheid is dat Chi­na Tai­wan als 2e Chi­na ver­moedelijk zal weigeren en als gevolg daar­van dit stuk­je geclaimd eigen­dom ook een kniebuig­ing zal moeten mak­en. Daarmee is deze issue dan alsnog vreedza­am opgelost.

Voorts is de vraag in hoev­erre de V.S. vreed- of wreedza­am bereid zullen zijn hun hege­monie op te geven met als eind­punt de opgave van de reser­ves­ta­tus van de dol­lar en daarmee hun opge­bouwde netwerk van bases over de gehele wereld als onderdeel van hun func­tie van wereld­poli­tieagent”. Een andere vraag is of het Amerikaanse SWIFT als mon­di­aal betal­ingssys­teem zal bli­jven voortbestaan dat als uit­stot­ingsmid­del wordt gehanteerd om bijvoor­beeld een land als Rus­land weer in het gareel” te kri­j­gen. Rus­land bij monde van Medvedev heeft deze dreig­ing opgevat als een regel­rechte oor­logsverk­lar­ing waar­bij de inzet van nucle­aire wapens niet zal wor­den geschuwd. Een land als Chi­na is daar­van uit­er­aard op de hoogte en heeft intussen al een alter­natief sys­teem in de steigers staan.

Bli­jft natu­urlijk Amerika’s hitech voor­sprong – Microsoft, Apple, Google, Face­book etc. – maar ook op dit ter­rein is Chi­na hard doende de schade in te lopen en een bed­ding te creëren waarin dit soort bedri­jven zich verder zal kun­nen ontwikke­len met de cen­trale over­heid (uit­er­aard) over hun schoud­er meek­ijk­end zoals dat nu mid­dels de NSA ook wereld­wi­jd gebeurt. In elk geval begint het er steeds meer op te lijken dat Chi­na de 21e eeuw zal gaan inkleuren zoals de V.S. dat in de vorige eeuw heeft gedaan.

Robert Bron­cel


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.