...

CHINA’s GROOTSTE SPRONG VOORWAARTS

19 januari 2013, 10:49 | Robert Broncel | leestijd: 13 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Wat dic­ta­tor en grote roer­ganger” Mao Tse Tung niet ver­mocht, wordt door Deng’s gen­er­aties koort­sachtig bew­erk­stel­ligd. Weliswaar moest Chi­na van­wege een lagere export en een te veel opgelopen inflatie tussen­ti­jds even wat gas terugne­men. Echter, rede­nen voor twi­jfel over de lan­gere ter­mi­jn ontwik­kel­ing zullen blijken niet meer dan een mythe te zijn. Daar­voor moet je de inten­ties en impli­caties van de uit­gestip­pelde 5‑jaren plan­nen onder de loep nemen. Voor de twi­jfe­laars lijkt het vooral­snog onwezen­lijk dat het oude” Chi­na bin­nen een lut­tel aan­tal jaren de economis­che super­ma­cht van het thans in schulden wen­te­lende West­en zal hebben overgenomen.


In het licht van de wereldgeschiede­nis bezien niets nieuws want het land zou dan de oude macht­sposi­tie sinds mid­den 19e eeuw weer innemen. Die macht had het land van Con­fu­cius en Lao Tse daar­voor al voor vele eeuwen. Alleen interne verdeeld­heid, burg­eroor­log, west­erse dom­i­nantie, Japanse bezetting, com­mu­nisme en daarmee een verkre­gen enorme economis­che achter­stand had­den dit nog feo­dale land met het groot­ste inwon­er­aan­tal ter wereld tot aan de révolte op het Plein van de Hemelse Vrede in Bei­jing in 1989 gevan­gen gehouden. Dat is nog geen 25 jaar gele­den!

Teke­nen te over

Meerdere lan­den hebben intussen de macht van Chi­na aan den lijve onder­von­den:

- zo werd Japan vorig jaar op een soort alge­hele boy­cot getrak­teerd inza­ke een dis­pu­ut over een onbeteke­nend eilan­den­groep­je in de Zuid-Chi­nese Zee’ en wordt de mil­i­taire activiteit rond deze eilan­den in rap tem­po opgevo­erd, van­wege de aldaar veron­der­stelde olie- en gas­rijk­dom
- Noor­we­gen werd bestraft met vet­eri­naire inspec­ties op Noorse zalm met een dal­ing van 60% van de Noorse zalmim­port, van­wege de toeken­ning van de Nobel­pri­js voor de Vrede aan een Chi­nees dis­si­dent
- de Fil­ip­pi­j­nen werd gecon­fron­teerd met een export­blokkade op bana­nen die voor een groot deel naar Chi­na gaan, van­wege een dis­pu­ut over vis­recht­en eve­neens in de Zuid-Chi­nese Zee.
- de V.S. kreeg onder uit de zak na de importheffin­gen op Chi­nese zon­nepan­e­len met ste­vige heffin­gen tussen 20% en 30% op Amerikaanse auto­mo­bie­len alsmede op video- en audio appa­ratu­ur en ook Europa kan bij importre­stric­ties op ste­vige tegen­maa­trege­len rekenen.

Ondanks de economis­che terug­gang heeft Chi­na vorig jaar de tweede economis­che posi­tie ter wereld op Japan veroverd. Het land is ook uit­ge­groeid tot s werelds groot­ste fab­rikant en is boven­di­en bezig haar defen­sieap­pa­raat in de hoog­ste ver­snelling uit te bouwen alsmede haar dom­i­nantie in de ruimte­vaart met een eigen ruimtes­ta­tion. Hou in gedacht­en dat de Amerika­nen een dergelijk sta­tion met de nodi­ge tegen­zin met voor­ma­lig vijand Rus­land moeten delen. Dat impliceert dat het land ook over de mod­ern­ste raket­tech­nieken beschikt.
Al met al leggen deze activiteit­en een navenant beslag op s werelds grond­stof­fen­voorkomens (olie, kop­er kolen, ijz­er­erts, alu­mini­um, ura­ni­um maar ook rare earth’ met­al­en en last but not least’ op het edel­ste metaal, goud). Intussen heeft het land met een oplopende pro­duc­tie naar 400 ton per jaar Zuid-Afri­ka als groot­ste goud­pro­du­cent gepasseerd.



Teneinde aan vol­doende grond­stof­fen te kun­nen bli­jven komen zijn en wor­den er al tal­rijke deals’ ges­loten met diverse lan­den in Cen­traal-Azië, Afri­ka, Lati­jns-Ameri­ka maar ook met Aus­tral­ië en Cana­da. Het gaat zow­el om de directe lev­er­ing van fysieke grond­stof­fen als wel om par­tic­i­patie in of de over­name van grond­stof­fen­pro­du­cen­ten. Het land speelt dat slim door hierover niet meer naar buiten te bren­gen (als het om niet beursgeno­teerde bedri­jven gaat) dan strikt noodza­ke­lijk is en bij voorkeur mid­dels inkopen via buiten­landse hand­langers. Van­daar dat in het West­en niet alle sta­tis­tis­che eind­jes aan elka­ar zijn te knopen. Boven­di­en wordt getra­cht zoveel mogelijk van het pri­js­mech­a­nisme in de markt gebruik te mak­en. Met de opbouw van reserves weet men zodoende voor enige tijd de pri­js scherp te houden.

Met het nieuwe als zeer com­pe­tent aange­duide bewind o.l.v. Xi Jin­ping en Li Keqiang staat het vizier weer op volle kracht vooruit, hoewel het groeiper­cent­age in de loop der jaren verder zal dalen maar anderz­i­jds in vol­ume (over­slag en opslag van goed­eren en pro­duc­tie) zal sti­j­gen. Op basis van uit­sprak­en in die richt­ing is het pro­du­cen­ten­vertrouwen in Duit­s­land en Aus­tral­ië weer geste­gen en zijn de koersen van de grond­stof­fen­pro­du­cen­ten eve­neens aangetrokken. Het zelfde beeld zag je op de Chi­nese beurzen die eve­neens met enige pro­cen­ten ste­gen. Over het gehele jaar steeg de Hang Seng met 23% tegen de S&P met 13% en de Dow met 7%.

Naar­mate de werkgele­gen­heid sti­jgt en de lonen aantrekken, verzwakt de con­cur­ren­tieposi­tie weliswaar maar daar tegen­over komt een groeiende bin­nen­landse con­sump­tie te staan. Die tran­si­tie is noodza­ke­lijk. Gezien de afvlakkende groei in Europa en ook in de V.S. zal het beleid van het nieuwe bewind steeds meer gericht zijn op stim­u­ler­ing van de bin­nen­landse con­sump­tie en afbouw van de nog steeds gigan­tis­che dol­lar­reserve van ca. $3,3 biljoen. Het is slechts een kwest­ie van tijd dat Chi­na de #1 posi­tie van de V.S. op alle fron­ten overneemt: BBP, onder­wi­js, paten­ten (inno­vatie), defen­sie, ruimte­vaartin­dus­trie en meest belan­grijk de over­name van de rol van de dol­lar als reservemunt.

Intussen zien we het economisch zwaartepunt steeds meer oost­waarts ver­schuiv­en. Onlangs ver­scheen het hier min­der bek­ende Brook­ings Insti­tute, onder­zoeksi­nat­i­tu­ut op mon­di­aal finan­cieel en economisch ter­rein, met een inter­ac­tieve wereld­kaart waarop de 300 groot­ste metro­pole regio’s zijn ingetek­end, geme­ten in 3 ver­schil­lende tijdspe­ri­odes van 19932007, van 20072011 en van 20112013. Het jaar 2007 werd als keer­punt van de West­erse neer­gang genomen toen de eerste banken­prob­le­men zich begonnen af te teke­nen. Deze kaart bekeek elk van de 300 regio’s op basis van het bru­to prod­uct en de werkgele­gen­heid. De donkerblauwe kleur geeft de sterk­ste groei aan ter­wi­jl rood de zwak­ste ontwik­kel­ing weergeeft. Op deze kaart valt duidelijk waar te nemen dat Noord-Ameri­ka maar vooral Europa en Japan het meest in oran­je en rood zijn gekleurd.



Toshi Finance dat wereld­wi­jd direct toe­gang heeft tot de inkomens- en uit­gaven­pa­tro­nen zette haar bevin­din­gen eve­neens op kaart; zie hieronder:



Afgaande op deze cijfers blijkt dat we in Europa gemid­deld per kost­win­ner omgerek­end in dol­lars $2.062 ver­di­enen maar $2.396 per maand of ca. 16% van ons inkomen meer uit­geven.
In de V.S. doet men er nog een schep­je bovenop door op een gemid­deld inkomen van $1.871 per maand $2.290 uit te geven of een ver­schil van maar lief­st 22%. Japan is hierin niet meegenomen maar dit land zal ergens tussen Europa en de V.S. zweven.

Vooral op finan­cieel en mon­e­tair ter­rein kun­nen de Chinezen steeds meer hun tanden lat­en zien. Waar het West­en nog slechts met de drukpers in de hand het ene gat met het andere vult, zit Chi­na als geen ander land puis­sant rijk bij kas en geldt bijgevolg als een niet te onder­schat­ten part­ner”. Zon­der het opkopen van de Amerikaanse staatss­chuld was het met de V.S. al lang gedaan. Uit­er­aard, zon­der de export naar de V.S. zou Chi­na nooit zo snel hebben kun­nen groeien. Bei­de lan­den zijn tot dusver tot elka­ar vero­ordeeld maar bli­jft dat zo? Mid­dels deze vero­ordel­ing” is Chi­na in staat haar munt (yuan of ren­min­bi) relatief goed­koop te houden ten voordele van de export. Tegelijk­er­ti­jd kun je het land wel toedicht­en daar­door mede een wereld­spel­er te zijn gewor­den met steeds meer invloed op de grond­stof­fen- en vooral ook op de finan­ciële mark­ten. Mede als gevolg daar­van slaat de val­u­taoor­log de klok.

Het kan bijgevolg niet uit­bli­jven dat de rol van de Chi­nese munt op goed moment een weer­spiegeling kri­jgt van de economis­che macht van het land en dan is het met de reserverol van de dol­lar gedaan. Dat gold des­ti­jds ook voor het V.K. nadat de V.S. de rol van dit land als kolo­niale mogend­heid begon over te nemen. Voor de koop­kracht van de dol­lar en de euro zal dat fnuik­ende gevol­gen hebben. Echter, China’s export komt hier­mee op de tocht te staan. Juist daarom is het land thans doende om zgn. swap afsprak­en in yuan te mak­en met lan­den als Rus­land, Japan (afged­won­gen), Iran (van­wege de V.S. boy­cot), Verenigde Ara­bis­che Emi­rat­en en Sau­di-Ara­bië (alle van­wege de olielever­anties) maar ook met lan­den als Aus­tral­ië, Venezuela en Brazil­ië. In dat kad­er is het teke­nend dat de Lon­dense City zich al bereid verk­laard heeft om als hub’ te dienen voor trans­ac­ties in de Chi­nese munt. Dit zijn alle duidelijke indi­caties van de afne­mende rol van de (petro)dollar. Vergeet niet dat alle lan­den met dol­lar- en eurore­serves alleen al de laat­ste 10 jaar een slordi­ge 35% aan koop­kracht (omgerek­end in goud) hebben ver­loren. Dat is niet erg als het om een paar miljoen gaat maar anders wordt dit als het in de mil­jar­den loopt, zo niet biljoe­nen (Chi­na, Saudi-Arabië*).

* zodra Chi­na aan Sau­di-Ara­bië het zelfde defen­si­eschild biedt als de V.S. zou de rol van de petrodol­lar in principe direct uit­ge­speeld zijn met als gevolg dat daarop alle in dol­lars geno­teerde grond­stof­fen zullen vol­gen. Dat zou bijgevolg ook voor goud en zil­ver gelden. Hier wringt zich nog het gouden muilt­je” want daar­van heeft Chi­na nog lang niet genoeg, althans miss­chien wel in de bodem maar nog niet op het schap”. Maar zoals onder­staande chart laat zien, wordt hier­aan ook naarstig gew­erkt. Het land pro­duceert en impor­teert elk jaar beduidend meer voor zover daarop zicht is. Zwi­j­gen hierover is in dit geval ook goud”!



Een ander groeivoor­beeld wordt zicht­baar in de sterk geste­gen koper­im­port met een sti­jging van meer dan 50% sinds vorig jaar juni. Dit cijfer is te meer opval­lend daar tot voor kort werd aangenomen dat de kop­er­voor­raden als gevolg van de haperende economie vooral­snog geen aan­vulling behoef­den. Chi­na is met ruim 40% ver­reweg de groot­ste kop­er­afne­mer in de wereld. Gezien de tal van toepassin­gen van dit metaal in de bouw, infra­struc­tu­ur, auto­mo­bielin­dus­trie en high tech wordt kop­er wel beschouwd als het kwik” in de economis­che barom­e­ter. De kop­er­pro­du­cen­ten hebben zich echter nauwelijks lat­en lei­den door het aan­vanke­lijk ver­slechterende sen­ti­ment ten aanzien van de Chi­nese groei.

NB. de hoekige graph heeft vooral te mak­en met de Chi­nese tim­ing van de inkoop.

Maar niet alleen is Chi­na de groot­ste goud- en koper­im­por­teur, dat geldt ook voor ijz­er­erts met maar lief­st 60%, waarmee de staal­pro­duc­tie weer het groot­ste export­prod­uct is geworden.


Voorts con­sumeert het land inmid­dels ook 11% van s werelds oliepro­duc­tie. Naar­mate het autopark groeit, groeit dit per­cent­age mee. Met de pro­duc­tie van 250 miljoen voer­tu­igen per jaar zal Chi­na ook deze rol van de V.S. spoedig overnemen.


Daaren­boven is het land al sinds 2004 naarstig bezig gigan­tis­che oliere­serves aan te leggen met een doel­stelling van een mil­jard vat­en, aanzien­lijk meer dan de steeds wis­se­lende voor­raad in de V.S. van enige hon­der­den miljoe­nen vat­en.

Verder zor­gen kolen nog voor bij­na 80% van de elek­triciteit­spro­duc­tie en dat legt eve­neens een beslag van 38% op s werelds kolen­pro­duc­tie. Ook hier zie je de import sinds april vorig jaar weer met maar lief­st 500% sti­j­gen. Intussen vin­dt er bin­nen de elek­triciteit­spro­duc­tie een tran­si­tie plaats naar meer gas‑, nucle­aire, zon- en winden­ergie. Zojuist werd bek­end dat er voor dit jaar 10 GW in zonne-energie gep­land staat.



Maar hoe ver­houdt zich dan een toekom­stig trager beci­jferd groeiper­cent­age met de almaar uit­di­jende groei? Wel, dat laat zich maar op één manier uit­leggen. Vóór 1989 was er nauwelijks sprake van enige groei. Als we de economis­che omvang in die tijd op 100 stellen dan was de resul­tante met een groe­ici­jfer van 10% dus 110 in het jaar daarop. Intussen is de economie met een ruime mach 100’ gegroeid en dan is een 10% jaar­lijks accu­mulerende groei natu­urlijk ondenkbaar en MOET het groe­ici­jfer wel dalen ter­wi­jl niet­temin de vol­umes (inkoop, over­slag, pro­duc­tie etc.) in total­iteit bli­jven groeien. In het mid­den latend of de laat­ste groe­ici­jfers reëel waren/​zijn, laat het onver­let dat de 5‑jarenplannen alti­jd op dit al dan niet imag­i­naire cijfer waren en zijn gefix­eerd. Afwijkin­gen naar boven of bene­den wor­den dan tussen­ti­jds bijgesteld.

Veel geleerd hebbend uit het verleden maar ook van de cyclusec­onomie in het West­en behoeft het Polit Bureau in Bei­jing met haar strakke lei­d­ing zich nog maar weinig gele­gen te lat­en liggen om de lan­gere ter­mi­jn doel­stellin­gen in een vrij strak tem­po te bli­jven realiseren.

Het pad dat al door Deng na z’n bezoek op uitn­odig­ing van pres­i­dent Ronald Rea­gan in de jaren 80 werd uit­gezet is onweer­leg­baar onom­keer­baar. Dege­nen die deze ontwik­kel­ing veronachtza­men, veronachtza­men hoe dan ook hun toekom­stig eigen vermogen!

Robert Bron­cel
Voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.