...

China's financiële wapen

13 augustus 2007, 11:59 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Chi­na heeft met de grote dol­lar­reserve een finan­cieel wapen als de Verenigde Stat­en druk bli­jven uitoe­fe­nen om het Chi­nese han­delsover­schot terug te drin­gen via sanc­ties of een reval­u­atie van de Chi­nese val­u­ta, de ren­min­bi ofwel yuan genoemd. Vorige week ver­sch­enen er bericht­en dat Chi­na de dol­lar zou kun­nen breken mocht het zover komen. 

-
De bericht­en zijn spec­u­latief en alweer gesust maar het is een onder­w­erp waar wat gedacht­en bij ver­schi­j­nen. Chi­na bez­it voor ongeveer 1,3 biljoen dol­lar aan buiten­landse reserves en een groot deel hier­van is geïn­vesteerd in Amerikaanse staat­soblig­aties. Het zou hier­mee de momenteel al niet te sterke dol­lar in elka­ar kun­nen lat­en don­deren. Andere mogelijke gevol­gen zijn een sterk sti­j­gende lange rente en de finan­ciële mark­ten die het dan zwaar te ver­duren krijgen. 
De Chinezen zijn gebaat bij een lage koers van de yuan, een lage wis­selko­ers helpt bij het exporteren van pro­ducten naar het buiten­land en het creëren van een sterk han­delsover­schot. De Verenigde Stat­en vin­den dat de yuan te laag staat en willen de Chinezen dwin­gen om iets aan het han­delsover­schot te doen door mid­del van importheffin­gen. De Chinezen dreigen op hun beurt de grote berg aan staat­soblig­aties waarmee de Amerikaanse over­con­sump­tie is gefi­nancierd in te zetten voor poli­tieke motieven. 
Wan­neer de yuan in waarde zal sti­j­gen zullen Chi­nese pro­ducten duur­der wor­den en het is niet onwaarschi­jn­lijk dat bedri­jven op zoek gaan naar andere goed­kope Azi­atis­che lan­den voor hun arbei­d­skracht­en. Wan­neer Chi­na geen trek meer heeft in de Amerikaanse schatk­ist­pa­pieren moet de VS op zoek naar andere geld­schi­eters en dat kan ook voor moeil­ijkhe­den zor­gen, het wereld­wi­jde vertrouwen in het groene papi­er ebt weg.
Het is echter niet logisch dat Chi­na een finan­ciële atoom­bom in wil zetten, wie een dergelijke bom gooit kri­jgt ook een hoop nar­igheid terug. Wan­neer het een crash van de dol­lar veroorza­akt betekent dit dat er wereld­wi­jd schade van gevoeld zal wor­den en daar is Chi­na ook de dupe van. De Chi­nese groei wordt gro­ten­deels veroorza­akt door de sterke groei van investerin­gen en nog niet bepaald door de Chinezen zelf. Wan­neer het ineens min­der kan exporteren zal Chi­na met nog meer over­ca­paciteit te mak­en kri­j­gen door de over­in­vesterin­gen van de afgelopen jaren. Chi­na heeft daarom baat bij een gezonde werelde­conomie om haar pro­ducten te kun­nen bli­jven afzetten en zelf ook aan een cri­sis bespaard te bli­jven. Daar­naast zal Chi­na door het dumpen van bezit­tin­gen de waarde ervan zien dalen en daar lijkt het even­min bij gebaat. De laat­ste bericht­en die zondag vanu­it Chi­na ver­sch­enen bevat­ten sussende woor­den en onder­strepen het belang van haar dol­lar­reserves en sta­biliteit in het finan­ciële sys­teem. Reken er dus niet op dat Chi­na vreemde capri­olen uit gaat halen maar dat het onder huidi­ge omstandighe­den in een machtigere posi­tie komt mag duidelijk zijn.
Het hele ver­haal van groeiende afhanke­lijkheid en opkomende macht­sposi­ties doet me denken aan een mix van oud-economen genaamd Malthus en Ricar­do die in dezelfde peri­ode leef­den. Ik zal die gedachte hieron­der toelichten.
Aan het einde van de 18e eeuw beschreef de Engelse econoom Malthus dat er maatschap­pelijke ellende kon gaan ontstaan wan­neer de bevolk­ing (con­sump­tie) sneller zou groeien dan de economie. 
Malthus, voluit Thomas Robert Malthus, was een pes­simist en heeft zijn gedachte­goed tot op de dag van van­daag niet waarge­maakt. Malthus hield zich bezig met de demografie en zijn idee was dat over­bevolk­ing een gebrek aan grond en voed­sel zou veroorza­k­en. In zijn optiek was de groei van de bevolk­ing meetkundig en de groei van de voed­selvoorzien­ing rekenkundig. Hij hield hier­bij onvol­doende reken­ing met andere fac­toren zoals de groei van de productiviteit. 
Niet veel lat­er kwam een ander econoom David Ricar­do, wiens oud­ers voor zijn geboorte uit Ned­er­land waren geëmi­greerd naar Enge­land, met het com­para­tieve voordeel dat inspeelt op de voorde­len van de inter­na­tionale han­del. Als elk land zich richt op het prod­uct dat zij het meest effi­ciënt pro­duc­eren kan zou het wel­vaart­speil door mid­del van inter­na­tionale han­del moeten stijgen.
De mogelijkheid om voordeel uit inter­na­tionale han­del te halen zit in het feit dat kosten opwe­gen tegen de voorde­len die de han­del biedt. De inter­na­tionale han­del is tegen­wo­ordig een zeer belan­grijke fac­tor voor het wel­vaart­speil. Zo belan­grijk dat het ook een groeiende afhanke­lijkheid schept gezien een wel­varend land een groot deel van haar con­sump­tie haalt uit goed­kopere lan­den. Men zoekt naar even­wicht door oneven­wichtige han­del te bedri­jven. De rol van exporterende lan­den wordt daarmee belan­grijk­er en zorgt ervoor dat het aan­bod op de grote vraag aan kan bli­jven sluiten. 
Mede dankz­ij voorde­len van inter­na­tionale han­del kan de bevolk­ings­groei waar Malthus het over had, of beter gezegd de totale con­sump­tieve beste­din­gen (de con­sump­tie is waar het werke­lijk om gaat), bli­jven groeien zon­der dat er ellende in de samen­lev­ing ontstaat. Er kan echter een punt ontstaan waar­bij de totale vraag naar goed­eren en dien­sten onevenredig hoog wordt. De maatschap­pij leeft dan boven haar stand, het raakt ver­zot op goed­kope con­sump­tie en vergeet naar de dik­te van de porte­mon­nee te kijken. Een­maal gewend aan een bepaalde lev­enswi­jze is het moeil­ijk afs­tand te nemen. Het land waar­van wordt gekocht pro­duceert meer dan het zelf nodig heeft en zal met de behaalde inkom­sten meer macht kun­nen ontwikkelen.
Schulden­berg VS
De VS is nu op het punt beland dat het een groeiende berg van schulden aan het buiten­land heeft. Door­dat er steeds meer uit min­der ontwikkelde economieën en met name Chi­na wordt gehaald groeien de economieën en sti­j­gen de pri­jzen wereld­wi­jd. Als het ware wordt er deflatie geïm­por­teerd uit min­der ontwikkelde lan­den en schulden met inflatie geëx­por­teerd. Niet alleen wor­den grote economieën zo afhanke­lijk­er van min­der ontwikkelde economieën, het zorgt er ook voor dat die economieën zelf ook sterk­er wor­den. Deze toe­name kan voor wis­se­lende macht­sposi­ties zor­gen en uitein­delijk de kop gaan kosten aan het grote rijk, de VS in dit geval. Net als onevenredi­ge groei ieder machtig rijk in de his­to­rie heeft plat­gelegd. Er zijn in de geschiede­nis een hoop voor­beelden te noe­men van ver­loren groot­macht­en waar­van tegen­wo­ordig geen schi­jn meer over is. Is dit wat de VS op lange ter­mi­jn te wacht­en staat? Het zal er ooit van moeten komen dat de VS niet meer op num­mer 1 staat op economisch gebied, voor­spellin­gen gaan dat Chi­na rond 2040 de VS voor­bij zal gaan. Ten­z­ij de illu­mi­nati er anders over denken, maar daar geloof ik niet zo in.
Chi­na is een kan­sheb­ber om de macht vroeg of laat over te nemen. Wel moet er reken­ing wor­den gehouden met het feit dat de Chi­nese economie niet bepaald vrij van risico’s is. De Chi­nese economie is overver­hit en kent over­ca­paciteit, het maakt vooral pro­ducten voor het buiten­land ter­wi­jl Chinezen zelf nog relatief weinig con­sumeren en vergeleken met de rest van de wereld per hoofd van de bevolk­ing nog vrij arm zijn. Op interne kracht is de economie nog niet sterk. Chi­na wordt gezien als de werk­plaats van de wereld. Pro­ducten zijn mede goed­koop door­dat bedri­jven arbei­ders nauwelijks sociale voorzienin­gen geven en zon­der tegen­presta­tie schade aan het milieu kun­nen toe­bren­gen. De kwaliteit van de maatschap­pij loopt nog vele jaren achter op die van de west­erse wereld. Verder zor­gen de werkgele­gen­heid en sociale (on)zekerheid voor een bron van onrust. De offi­cieuze werk­loosheid is betrekke­lijk hoog en Chi­na heeft amper een soci­aal vangnet. De economie moet met ongeveer 8% per jaar groeien om vol­doende banen te creëren. Het land kent daar­naast cor­rup­tie en het bankwezen is nog niet bepaald solide, er staat een groot aan­tal onin­bare lenin­gen uit. Chinezen staan bek­end als harde werk­ers met lage lonen, wan­neer het economisch min­der voor de wind gaat en fab­rieken leeg komen te staan kan er in de samen­lev­ing sociale onrust uit­breken. West­erse economieën zit­ten wat meer solide in elka­ar om dit op te van­gen, of er moeten echt gekke din­gen gebeuren. Ook al zou Chi­na over een x aan­tal jaar de Verenigde Stat­en als economis­che groot­macht inhalen, het is kwal­i­tatief nog ver ver­wi­jderd van het West­en. Een land waar de mensen op straat tuffen, in de prak­tijk zow­el links als rechts rij­den (schokkend maar waarhei­ds­getrouw film­p­je met ongevallen van het Chi­nese blik op de weg”), niet net­jes op hun beurt wacht­en of hon­den en kat­ten eten is nog veel te prim­i­tief en kan onmo­gelijk de func­tie van wereldlei­der bek­le­den, het heeft in dat opzicht nog een lange weg te gaan.
Chi­na kan de wereld in veel opzicht­en veran­deren. Het brengt onder andere milieuschade toe (waar wij ook aan meew­erken) en zorgt ervoor dat de vraag naar en pri­jzen van grond­stof­fen hard sti­j­gen. Uitein­delijk is het niet de groei van de economie maar de kwaliteit van het lev­en dat het zwaarste weegt en ik zie Chi­na daar nog niet te veel aan denken. Hoe dan ook heeft Chi­na als het kan bli­jven tim­meren aan de weg nog grote economis­che mogelijkheden. 
Hoe meer de Verenigde Stat­en van schulden afhanke­lijk zijn des te lastiger die posi­tie op den duur kan wor­den. Chi­na kan met haar over­schot druk uitoe­fe­nen en daar­bij in the­o­rie een val van de dol­lar regis­seren. De Chi­nese economie is kwets­baarder dan deze lijkt maar met haar grote inwon­er­saan­tal, het groeiend aan­tal aca­d­e­mi­ci en sterke con­cur­ren­tieposi­tie heeft het de poten­tie om verder uit te groeien als economis­che groot­macht. Het bouwt daar­bij een schat aan reserves op die als finan­cieel wapen gebruikt kun­nen wor­den. Het kan in het buiten­land over­names doen en hier­mee macht, ken­nis en tech­nolo­gie ver­w­er­ven. Toen Mar­co Polo terugk­wam uit Chi­na geloofde men niet wat hij had gezien, het zou zo maar eens kun­nen dat de komende eeuw een nieuwe opkomst van Chi­na gaat zijn, maar dan moet er nog wel het een en ander gebeuren …
-
Jan Kastelijns
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.