...

ChinADR

25 september 2007, 03:15 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De opmars van de Chi­nese effecten­beurzen van de laat­ste jaren kan nie­mand ont­gaan zijn. Dat de waarderin­gen in Shang­hai over het alge­meen een stuk hoger liggen dan in Hong Kong is ook bek­end.
De Hang Seng heeft een hoge vlucht genomen sinds bek­end werd dat Chi­nese vaste­land’ beleg­gers in de toekomst toe­gang tot aan­de­len in Hong Kong zouden kri­j­gen. In de dagen vol­gend op deze med­edel­ing steeg de Hang Seng bij­na 20 %, met als koplop­ers de aan­de­len die zow­el in Shang­hai als in Hong Kong geno­teerd staan. De ruim 40 aan­de­len met een dubbele noter­ing zijn over het alge­meen fors duur­der in Shang­hai dan exact het­zelfde aan­deel in Hong Kong.

Ter illus­tratie vol­gen 2 Chi­nese fond­sen met een dubbele noter­ing in Chi­na die ook ver­han­deld wor­den in New York.

  • Chart Chi­na Life

  • Chart Chal­co

Op bei­de grafieken is duidelijk de enorme impact van eerder genoemde aankondig­ing te zien. Dergelijke koersspron­gen van tien­tallen pro­cen­ten zie je niet vaak voor aan­de­len die, net als Chal­co en Chi­na Life, toch al een behoor­lijke rit achter de rug hebben.

Alcoa lachende derde

De koerssprong van Alu­min. Corp. of Chi­na, ofwel Chal­co, kwam Alcoa mooi uit. Het Amerikaanse bedri­jf was al investeerder in Chal­co vanaf de IPO en incasseerde onlangs 2 mil­jard dol­lar. Niet slecht als je bedenkt dat het belang in Chal­co 6 jaar gele­den door Alcoa voor een bedrag van tussen de 180 en 190 miljoen dol­lar werd aangekocht.

Shang­hai onbereik­baar of toch niet?

De diverse Chi­nese beleg­gings­fond­sen hebben het dit jaar tot nu toe uit­stek­end gedaan. De Beleg­gings­fond­sen verkri­jg­baar op de Ned­er­landse markt beleggen vee­lal in de Hong Kong stukken, met de bek­ende namen als Chi­na Mobile, Chi­na Life en Petrochi­na steev­ast als groot­ste beleggingen. 

Toch zijn er buiten de vaste­land’ Chinezen nog select aan­tal buiten­landse investeerders die in beperk­te mate toe­gang hebben tot de A’ Shares. Denk hier­bij aan par­ti­jen als UBS en Gold­man Sachs. Zo is er ook het MS Chi­na A Share Fund met als tick­er CAF. Het betre­ft hier een zoge­naamde (Closed-End) ETF (Exchange Trad­ed Fund) dat voor min­i­maal 80% in A‑shares van Chi­nese bedri­jven met een noter­ing in Shang­hai en Shen­zen belegt.

  • chart CAF

Het fonds bestaat nog geen jaar en noteert inmid­dels boven de $ 70, ter­wi­jl het bij de start vorig jaar voor $ 20 verkri­jg­baar was. Je zou maar zo gelukkig geweest zijn om op 18 april jl. voor $ 34.95 ingestapt te zijn……….. Inder­daad, een ver­dubbel­ing in min­der dan een half jaar. Desal­ni­et­temin kent het fonds al geruime tijd een kort­ing van 15 tot 20 pro­cent t.o.v. de NAV (Net Asset Val­ue), wat uit­er­aard impliceert dat beleg­gers huiv­erig zijn voor de fikse waarderin­gen van de A’ Shares in Shang­hai (en Shen­zen). De grote vraag lijkt dan ook niet te zijn óf, maar wan­neer het moment komt dat Shang­hai’ een flinke stap terug moet doen.

Men­no van Hoven
US Mar­kets

De infor­matie in deze bij­drage is niet bedoeld als pro­fes­sioneel beleg­gingsad­vies of als aan­bevel­ing tot het doen van bepaalde beleggingen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.