...

China 's werelds tweede economie?

18 augustus 2010, 15:32 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Japan geeft het niet graag toe, maar zijn dagen als werelde­conomie num­mer 2 zijn nu echt geteld. Chi­na komt aanzetten met een rot­vaart en we mogen ervan uit­gaan, dat tegen het einde van dit jaar Japan tevre­den moet zijn met brons.


Toen ook voor Japan de Tweede Werel­door­log voor­bij heeft er een merk­waardi­ge gedaan­tev­er­wis­sel­ing plaats­gevon­den. Van een ges­loten, rurale staat met strenge tra­di­ties ontwikkelde het land zich tot de economis­che wereld­macht num­mer 2.

Van­daag, na vele decen­nia, lijkt het einde van die tweede posi­tie slechts een kwest­ie van maan­den. Chi­na, de immer groeiende reus, maakt zich klaar om een zil­v­eren plak te verov­eren en het land van de Rijzende Zon te ver­drin­gen naar plaats 3.

Op maandag 16 augus­tus 2010 gaf Japan toe, dat zijn economie in Q2/2010 gevoelig is ver­traagd en dat althans voor deze peri­ode Chi­na de num­mer 2 was. Let op het werk­wo­ord was’, want Japan benadrukt dat het voor het ganse jaar 2010 de num­mer 2 zal blijven.

Lat­en we Japan het voordeel van de twi­jfel gun­nen en even de sit­u­atie evalueren.

De Chi­nese groei bli­jft indruk­wekkend, zek­er in een land­schap dat gehavend werd door de mon­di­ale economis­che cri­sis. In 2009 groei­de het Chi­nese bnp tegen­over 2008 met 8,7% en lag met zijn 4.980 mil­jard dol­lar amper 1,87% achter tegen­over Japan (bnp 2009: 5.073 mil­jard dollar).

Trouwens, in Chi­na leeft de over­tuig­ing van die 2de plaats. Op 1 augus­tus 2010 maak­te de State Admin­is­tra­tion of For­eign Trade (equiv­a­lent met min­is­terie van Buiten­landse Han­del) al bek­end, dat Chi­na de plaats van tweede werelde­conomie heeft veroverd’.

Op maandag 16 augus­tus 2010 ging Japan in de tege­naan­val door hun bnp voor de eerste semes­ter 2010 bek­end te mak­en, dat met zijn 2.578,1 mil­jard dol­lar iets meer dan 1,8% hoger was dan dat van Chi­na (2.532,5 mil­jard dol­lar) voor dezelfde periode.

Maar Japan heeft toch moeten toegeven, dat voor de tweede trimester 2010 zijn bnp 1.288,3 mil­jard dol­lar bedroeg, ter­wi­jl dat van Chi­na voor die peri­ode 1.336,9 mil­jard dol­lar was, ofwel bij­na 3,78% hoger. De trend is dus in het voordeel van China.

Als deze trend zich doorzet, is het inder­daad een kwest­ie van tijd vooraleer Chi­na qua bnp Japan achter zich laat. Want voor dit jaar 2010 plant Chi­na een groei van de bnp met zo maar even­t­jes 9,5% en Japan zal tevre­den moeten zijn met 0,4 à 0,5%, ver onder het oor­spronke­lijke (eind 2009) bek­end gemaak­te cijfer van 2,3%.

Japan zucht onder de sterk­te van zijn yen, die het hoog­ste peil tegen­over de dol­lar in meer dan 10 jaar heeft bereikt en bij voor­beeld op 17 augus­tus 2010 aan 85,5652 JPY/USD noteerde. Dit heeft een evi­dente weer­slag op de uitvo­er met alle prob­le­men van dien.

Er is even­wel een andere fac­tor, die we niet over het hoofd mogen zien. En die fac­tor is bnp pro capi­ta. In Chi­na lev­en ongeveer 10x meer mensen dan in Japan, waar­door bij vergelijk­bare bnp’s de Japan­ners ongeveer 10x meer koop­kracht hebben dan de Chinezen.

Dit ver­schil geeft Japan de gele­gen­heid om zijn infra­struc­tu­ur te bli­jven ver­beteren eve­nals de lev­en­som­standighe­den van zijn burg­ers. Daar­door kwam het land in feb­ru­ari 2010 op de 11de plaats te staan van de wereld­wi­jde Human Devel­op­ment Index (HDI), na Noor­we­gen, IJs­land, Aus­tral­ië, Cana­da, Lux­em­burg, Zwe­den, Zwit­ser­land, Ier­land, Bel­gië en de VS. À pro­pos, Ned­er­land deelt de 11de plaats met Japan. Chi­na behoort tot de mid­den­moot van het pelo­ton met een 92ste plaats. Voor­name para­me­ters bij het bereke­nen van deze index zijn gemid­delde lev­ensverwacht­ing bij de geboorte, ken­nis­niveau en lev­ens­stan­daard (bnp, koop­kracht pro capita).

Als Chi­na echt een sterke posi­tie wil bereiken en houden, zijn er o.i. andere en grotere inspan­nin­gen nodig dan alleen maar op het vlak van de economie.

Tenslotte een vergelijk­ing van de nationale indices:

alt

alt

De Shang­hai Com­pos­ite heeft blijk­baar zijn dal­ende trend van half april tot begin juli 2010 kun­nen ombuigen en begint, weliswaar moeiza­am, te klim­men.
De Nikkei zit sinds begin juli 2010 te beuken tegen de ste­un rond 9.000 pun­ten. Dit lijkt ons een niet mis te ver­staan signaal.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Markets

_______________________________________

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.