CHINA GAAT VOOR GOUD!
Tijdens de olympische spelen hebben de Chinezen blijkbaar de smaak te pakken gekregen. Twee weken geleden maakte China bekend dat de goud reserves sinds 2003 ruim zijn verdubbeld naar dik 1000 ton. Dit is natuurlijk peanuts in verhouding tot hun dollar reserves, maar het signaal wat ermee afgegeven wordt is duidelijk. China zal de dollar (vooralsnog) blijven steunen maar gaat middels o.a. het inkopen van grondstoffen en edelmetalen wel wat aan risicospreiding doen.
Natuurlijk zal er nog wel een correctie op de explosieve stijging van “het vertrouwen” komen waardoor de beurzen, met Azië voorop, al weer enige tijd de vlag uithangen.
Helaas voor ons en de US is de stijging in China een stuk realistischer dan in het westen. Waar wij praten over vertraging van de krimp, praat men in China over stabilisatie van de groei. In China worden alle cijfers met betrekking tot dalingen uitgedrukt als daling van de groei. Er is namelijk nog steeds 6 tot 7% groei en dit zijn percentages waar wij in het westen alleen maar mogen dromen.
Ik word echt helemaal simpel van publicaties in de financiële media, waarin bijvoorbeeld wordt gemeld dat de uitverkopen in China gedurende 2008 zijn teruggelopen. Er zijn in China in 2008, dik 700.000 auto’s meer verkocht dan in 2007, een stijging die weliswaar voor het eerst in jaren onder de 10% uitkomt, maar nog altijd 6% bedraagt.
Krimp is pas krimp als er minder handel is. Een daling van de groei is een stuk minder ernstig dan de vertraging van de krimp. Natuurlijk staan er nu mensen op die zeggen dat het keerpunt voor de langere termijn belangrijker is dan de huidige situatie. Het dieptepunt passeren is voor de lange termijn ontwikkeling immers beter dan het passeren van de top. In de economie is het echter nog altijd zo dat iedere plus betekent dat er reserves kunnen worden opgebouwd, waar iedere min tot gevolg heeft dat er op de reserves moet worden ingeteerd. In de praktijk betekent dit dat economieën die groeien en discipline hebben, hun voorsprong ten opzichte van de verliezers alleen maar zien oplopen. Het is niet voor niets dat de US al 100 jaar een stevige greep op de wereld heeft. Zij hebben door hun enorme dadendrang (lees discipline) een geweldige welvaart gecreëerd Deze hebben zij kunnen handhaven door in kritieke situaties offers te brengen in de vorm van (vooral door henzelf gerechtvaardigde) oorlogvoering, zowel politiek als monetair. Dit heeft uiteindelijk geleidt tot de situatie waarin we nu zitten. De houdbaarheidsdatum van oneindige groei en het structureel “verdedigen” van de vrijheid op andere continenten is historisch gezien beperkt.
Aan alles komt een eind. Zoals Jim Rogers eerder op een seminar aangaf, was de 19e eeuw voor de UK, de 20e voor de US. De 21e eeuw geeft hij aan China, of dit inderdaad het geval wordt weet ik niet. De reserves, de discipline, de grote groep jonge mensen en de omvang van het land, lijken echter inderdaad die kant op te wijzen. China heeft op een gezonde democratie na, alles wat het nodig heeft om binnen 20 jaar de grootste economie en daarmee het machtigste land ter wereld te worden.
In Amerika is men blij dat er in april “slechts” een half miljoen nieuwe werkelozen zijn ingeschreven. Dit duidt blijkbaar op bodemvorming. Uiteraard is dit een daling van 25% ten opzichte van de eerste 3 maanden van het jaar. Maar het is natuurlijk geen 25% daling van de werkeloosheid. Ik wacht met spanning af of ik deze week nog een krantenkop kan vinden met de tekst “WERKELOOSHEID VS DAALT IN APRIL”
Laat ik vooropstellen dat ik niet anti-Amerikaans ben, ik ben dol op honkbal en vind dat de manier waarop zij sport bedrijven en beleven een groot voorbeeld voor het Europese voetbal zou moeten zijn. Genadeloos fanatiek maar met respect voor de tegenstanders en de supporters, waarbij de laatsten zich niet verlagen tot spreekkoren en hooligan gedrag.
Ik heb echter veel moeite met de manier waarop met name het bankwezen en daarmee de lobby in de politiek er zorg voor draagt dat de geloofwaardigheid van de beleidsmakers aan minstens zoveel inflatie onderhevig is als de dollar.
De extra kapitaalbehoefte voor een deel van de 19 “ge-stressteste” banken wordt met 75 miljard dollar, als “manageable” aan het grote publiek verkocht. Het is vergeleken met de bedragen die eerder al zijn vrijgemaakt inderdaad maar rimpel in de enorme dollarzee, maar ik noem het normvervaging.
In 1998 kwam het door nobelprijswinnaars opgezette hedgefund LTCM in acute problemen. Een systeem crises dreigde en een groep van 17 banken ging aan tafel om tot een oplossing te komen. (Er zijn wat fusies en overnames geweest maar vergelijk deze groep voor het gemak maar even met de groep van 19 banken die nu getest zijn.) Deze banken hebben uiteindelijk met 15 van de 17, geparticipeerd in een 4 miljard dollar steunfonds. Dit bedrag heeft de wereld slechts 10 jaar geleden nog gered van een mogelijke systeem crisis en er waren 15 banken nodig om het op te hoesten!
Saillant detail :
Lehman Brothers en Bear Stearns waren de 2 banken die afhaakte. Er zijn sterke vermoedens dat de snelle val van deze zakenbanken in 2008, mede is veroorzaakt als gevolg van een rekening die de LTCM participanten nog te vereffenen hadden.
In 10 jaar tijd is een bedrag van 4 miljard dollar gedegradeerd van het ultieme paardenmiddel tot een paracetamolletje. Een bedrag van 75 miljard dollar, bijna 20 keer zoveel (18,75 om precies te zijn, but who cares?), wordt anno 2009 als “manageable” beschouwd. Dit is als je het mij vraagt een normvervaging van 1775% in 10,5 jaar en dan rekening ik nog geen correctiefactor voor het feit dat de LTCM-redding in beginsel niet als “manageable” werd ervaren. Uiteindelijk zal de geldgroei en normvervaging tot moeilijk “manageable” inflatie leiden.
MANAGEABLE, is echt een prachtig woord. Het betekent immers niet dat je een probleem oplost maar dat je anderen het gevoel kan geven dat je het onder controle hebt. Als ik naar Bernanke en Geithner kijk, moet ik steeds vaker aan Buurman en Buurman denken. Die 2 Tsjechische poppetjes die van elk klusje een slagveld maken, maar nooit in paniek raken. Mijn kinderen raken hierdoor ook niet meer in paniek, ze lachen zich suf!
Ajeto!
Jan Maarten Knps
voor US Markets
CHINA GAAT VOOR GOUD!
11 mei 2009, 11:08
|
US Markets Redactie
| leestijd: 7 minuten
|
moeilijkheid: 10 / 12
|
Tijdens de olympische spelen hebben de Chinezen blijkbaar de smaak te pakken gekregen. Twee weken geleden maakte China bekend dat de goud reserves sinds 2003 ruim zijn verdubbeld naar dik 1000 ton.