...

CHINA: DELICATE DILEMMA

2 juli 2009, 14:11 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

In Reuters Invest­ment Out­look Sum­mit vorige week stelde de intussen veel geciteerde pro­fes­sor Roubi­ni dat the dol­lar will not be able to con­tin­ue its sta­tus as the glob­al reserve cur­ren­cy’. Gelet op mijn col­umn van 16 jan­u­ari j.l. Geen uitweg voor de dol­lar’ geen nieuw nieuws. Voorts stelde hij dat the dol­lar will loose its sta­tus because of the emerg­ing mar­kets that will cre­ate a fun­da­men­tal change” as they con­tin­ue to grow’.

CHINA’s DEL­I­CATE DILEMMA

In Reuters Invest­ment Out­look Sum­mit vorige week stelde de intussen veel geciteerde pro­fes­sor Roubi­ni dat the dol­lar will not be able to con­tin­ue its sta­tus as the glob­al reserve cur­ren­cy’. Gelet op mijn col­umn van 16 jan­u­ari j.l. Geen uitweg voor de dol­lar’ geen nieuw nieuws. Voorts stelde hij dat the dol­lar will loose its sta­tus because of the emerg­ing mar­kets that will cre­ate a fun­da­men­tal change” as they con­tin­ue to grow’. 

Deze ontwik­kel­ing wordt uit­er­aard ook door Chi­na onderk­end als een del­i­caat prob­leem. Voor de korte ter­mi­jn is er nog geen pasklaar alter­natief, daar de dol­lar bin­nen het cir­cuit van het inter­na­tionale finan­ciële ver­keer nog steeds een cru­ciale rol (ca. 70% van het ver­keer) vervult. Voor Chi­na ligt de pijn met name in de verwachte verdere afta­kel­ing van de waarde van de dol­lar als gevolg van de niet afla­tende quan­ta­tive eas­ing’ (papiergeld bij­drukken) als enige uitweg. Gegeven de yuan/​dollarrelatie en China’s export gedreven economie zal het land nog enige tijd simul­taan moeten oper­eren met een bankroet land zon­der hoop op betere vooruitzicht­en. De Chinezen realis­eren zich als geen ander dat de VS de schuld­posi­tie niet weg masseert door er nieuwe schuld op te stape­len, het­geen slechts kan lei­den tot verdere erosie van de valuta.

China’s stu­urkun­st
Met een eve­neens dikke 70% in dol­lars geno­teerde reserve ad bij­na 2.000 mil­jard zal Chi­na zich vooral­snog niet kun­nen dis­tan­tiëren van de dol­lar zon­der de eigen belan­gen te schaden. Op z’n Grieks heet dit varen tussen de Scyl­la en de Charib­dis, twee klip­pen die men tij­dens een storm dient te omzeilen.

Tij­dens de jaar­lijkse meet­ing van de CMRE (Com­mit­tee for Mon­e­tary Research and Edu­ca­tion) in New York schoof lat­er ook Nobel­pri­jswin­naar en econoom Robert Mundell aan. Als offi­cieel adviseur van de Chi­nese regering kri­jgt hij steev­ast een aan­dachtig gehoor. Hij stelde dat Chi­na met het enorme dol­lar­sur­plus grote belang­stelling heeft om dat belang af te dekken door goud te kopen. Hij zei er bij dat zulks niet zou plaats vin­den to dis­rupt the world eco­nom­ic order’. Wel had hij Chi­na aan­bev­olen elke door het IMF aangekondigde verkoop van goud direct op te nemen. Hier­mee wordt in feite een bodem onder de goud­pri­js gelegd. Opval­lend genoeg wordt hier­mee anderz­i­jds het gold sup­pres­sion scheme (goud­ma­nip­u­latie schema) geen stro­breed in de weg gelegd. Niet onl­o­gisch zo lang Chi­na nog niet in staat is de economis­che lak­ens kan uit­de­len, zoals Ameri­ka dat vreemd genoeg nog steeds wel kan.

Met een totale reserve van 2.000 mil­jard in dol­lars omgerek­end, waar­van ca. 1.400 mil­jard in harde’ dol­lars, is Chi­na in staat in one swoop’ de gehele bij het IMF door de leden­stat­en geac­cred­i­teerde’ goud­voor­raad ad 3.000 ton op te kopen. Dan houdt het nog een dol­lar­reserve van 1.308 mil­jard over. Daarmee zou Chi­na al op meer dan een derde van de Amerikaanse goud­voor­raad zit­ten voor zover deze daar al niet is verk­wanseld (gold leases). 

De Chi­nese regering heeft twee zak­en aan de orde gesteld:

1) dat men zich zeer grote zor­gen maakt over het voort­durende pro­ces van quan­ta­tive easing 
in de VS en daarmee doe­lend op de verdere verzwakking van de dollar
2) door aan te geven dat goud als fun­da­ment van haar mon­e­taire poli­tiek een belangrijkere 
rol zal gaan spelen. 

De rol van de PCOB
De Chi­nese cen­trale bank, de People’s Bank of Chi­na, her­haalde in haar jaar­lijkse Annu­al Finan­cial Sta­bil­i­ty Report even­wel de roep naar een nieuwe super sou­ver­eign cur­ren­cy die meren­deels de rol van de dol­lar zou moeten overne­men. De PBOC kan uit­er­aard wat vri­jer spreken dan de regering, maar ook deze uit­lat­ing accentueert de del­i­cate posi­tie waarin Chi­na zich bevin­dt. Zo is de PBOC ook doende een deel van de dol­lar­reserve in te zetten voor aan­vulling van de strate­gis­che’ grond­stof­fen­re­serves. Dergelijke acties kun­nen ook lijken op toen­e­mende economis­che activiteit in Chi­na zon­der dat dit zicht­baar is. Tevens kan er daar­door tijdelijk sprake zijn van fluc­tu­aties op de grondstoffenmarkten.

Washington’s laveerkun­st
Voor Wash­ing­ton is het belan­grijk het wankele even­wicht’ zo lang mogelijk in stand te houden in de hoop vol­doende orde op eigen zak­en’ te kun­nen stellen. Door de goud­pri­js onder druk te houden, wordt de kracht’ van de dol­lar nog niet zicht­baar uit­ge­hold en kan ook de rente nog even’op het huidi­ge his­torisch lage peil gehand­haafd bli­jven. Zo op het eerste gezicht lijken deze inspan­nin­gen suc­ces te hebben. 

Amerika’s schul­dop­bouw
Intussen wijst Peter Peter­son van pow­er­house Black­stone er op dat Oba­ma bezig is een ware schuld­ex­plosie te veroorza­k­en, nu de teko­rten oplopen richt­ing $ 2.000 mil­jard, waar­voor geen enkele andere dekking bestaat dan de bomen waar­van het papiergeld wordt gemaakt. Hij schat in dat de schuld­cre­atie over tien jaar ter hoogte van $ 20.000 mil­jard zal komen te liggen, niet eens meegerek­end de sterk oplopende kosten van de gezond­hei­d­szorg en andere sociale voorzienin­gen (als gevolg van de ver­gri­jz­ing) getax­eerd op $ 45.000 mil­jard bin­nen de komende 25 à 30 jaar! Deze druk moet coûte que coûte lei­den tot aanzien­lijk hogere rentes – de doo­d­steek voor een verzwak­te economie!

Schi­jn­rust op de finan­ciële markt
Niet­temin lijkt de rust op de finan­ciële mark­ten sinds het Lehman débâ­cle enigszins te zijn terugge­keerd. De hoop is nu geves­tigd op een her­s­tel van de ver­mo­gen­sposi­tie van de banken. Let wel, dit her­s­tel is een geleend’ her­s­tel gefa­cili­teerd door de cen­trale bank alsmede nieuw opge­haald mark­tkap­i­taal. Het is niet zo dat de banken weer als vanouds winst mak­en onder een veilig gewaande ver­mo­gen­sposi­tie. Immers, de ver­lies­posten zijn nog niet afgeschreven! 

Opval­lend genoeg blijkt het vertrouwen in de Amerikaanse cen­trale bank nog nauwelijks aange­tast en lijkt het alsof Ben Bernanke zoi­ets als de gouden stan­daard van dit insti­tu­ut verte­gen­wo­ordigt. Het enige wat hij goed’ doet, is de prob­le­men voor zich uit schuiv­en in de hoop dat hij er op goed moment niet door wordt ingehaald! 

Voorts wordt er van over­hei­dswege op slinkse wijze gegoocheld met de sta­tistieken, het­geen doet denken aan de economis­che poli­tiek van de voor­ma­lige Sov­jet-Unie. Op de zwarte markt ver­scheen er hierover des­ti­jds zelfs een boek­je met als titel How to lie with statistics’.
De reken­meth­od­es ten tijde van Clin­ton zijn goed­deels aangepast’ aan de noden van deze tijd. Iedere indi­ca­tor is trouwens een com­pro­mis tussen gehanteerde para­me­ters, snel­heid en betrouwbaarheid. 

Achter de schermen
Cen­trale banken staan in feite op ramko­ers met de saner­ing van ons huidi­ge finan­ciële bestel door op twee fron­ten een wan­hopige stri­jd te voeren:
< enerz­i­jds wordt er addi­tionele liq­uiditeit in de finan­ciële mark­ten gepompt om wanbetaling
van schulden zoveel mogelijk tegen te gaan
< anderz­i­jds sporen ze invester­ings­banken en andere mark­t­par­ti­jen aan te anticiperen op 
relatief lage com­modi­tiepri­jzen zodanig dat bench­marks als gevolg van marktmanipulatie
niet reëel zicht­baar zijn om de eroderende waarde van de dol­lar ade­quaat te kun­nen meten


Hier­mee wordt duidelijk in welke mate en in welke (grond)stoffen wordt gemanipuleerd.

Bij som­mige anal­is­ten geeft dat al met al toch het gevoel dat the Great Reces­sion’ nu wel voor­bij is. Naar­mate bij meer beleg­gers dit feel good’ gevoel sterk­er wordt, zullen de beurzen hogere uit­sla­gen kun­nen lat­en zien. Sterk­er, de suck­ers ral­ly van dit voor­jaar, die vooral voortk­wam uit de te diep geachte val gekop­peld aan nieuwe hoop, zou op grond hier­van dit najaar een ste­vig ver­volg kun­nen kri­j­gen. Per slot bli­jft het lastig van de goeie ouwe tijd’ zomaar afscheid te nemen en lijkt de schulden­hoogte te abstract om te bevatten. 

Nieuwe buien
Intussen zien de Chinezen nog een paar andere grote buien hangen. De ene is de bui van de Amerikaanse cred­it card­houd­ers met een schuld oplopend naar bij­na $ 1.000 mil­jard, waar­van de ver­liezen in de voor­bi­je maand mei al opliepen met meer dan 10%! Deze schulden zijn mee ver­pakt in al die fraaie schuld­pro­ducten die nog steeds als een molen­steen boven de finan­ciële markt hangen. Banken als Cit­i­group, Bank of Amer­i­ca, JP Mor­gan en Amer­i­can Express zullen dan wederom bij de staat aan­klop­pen om hulp. Naar­mate de werk­loosheid oploopt, lopen ook de cred­it card schulden op. 

De andere bui is die van de teko­rten van diverse Amerikaanse stat­en met Cal­i­fornië, Flori­da en New Jer­sey voorop. Hier is voor­lop­ig sprake van enige hon­der­den mil­jar­den dol­lars. Teko­rten die spoedig kun­nen oplopen naar een paar $ 1.000 mil­jard. Indi­en de regering niet te hulp schi­et, impliceert dat de afbouw van ambtenaren- en poli­tiecorpsen, uit­s­tel van infra­struc­turele pro­jecten alsmede de afbouw van zorg­pro­jecten. Zon­der snelle bij­s­tand van de cen­trale over­heid (bij­drukken van geld) lei­dt dit op korte ter­mi­jn tot nieuwe werkloosheid. 

Chi­nese repercussies
In Chi­na ver­taalt een en ander zich weer in nadruk op de eigen pro­ducten bin­nen de eigen markt, waarop het stim­u­ler­ing­spro­gram­ma van 4.000 mil­jard yuan (420 mil­jard euro) vooral is gericht. Tevens dat meer en meer buiten­landse bedri­jven van de Chi­nese markt zullen wor­den geweerd ten faveure van het eigen bedri­jf­sleven. Zo berei­dt Chi­na zich voor op een wellicht bli­jvend lagere export. De regering maakt zich terecht zor­gen om het snel sti­j­gende eigen leg­er van werk­lozen inclusief de meer dan een miljoen afges­tudeer­den. Men zal hemel en aarde bewe­gen om sociale onrust uit­mon­dend in een mogelijk tweede révolte op het Plein van de Hemelse Vrede te voorkomen. Dit is de aller­g­root­ste angst van de Chi­nese regering, des­ti­jds al door voor­ma­lig lei­der Deng ken­baar gemaakt bij zijn bezoek aan toen­ma­lig pres­i­dent Reagan.

Stilte voor de echte storm?
Gezien de in deze col­umn menig­maal geschilderde nog steeds ver­slechterende toe­s­tand van ons inter­na­tionale mon­e­taire bestel wordt er in som­mige krin­gen reeds gezin­speeld op een per­fect storm (implosie) die dan zou moeten samen­vallen met het einde van de Maya kalen­der eind 2012. Wel, ten tijde van onzek­er­heid zoekt men steev­ast naar een hou­vast maar dit lijkt mij nou niet zo’n sterk hou­vast! De tijd zal het even­wel leren.

Robert Bron­cel
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.