...

China bouwt verder

8 maart 2009, 15:05 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Ook in de huidi­ge peri­ode van economis­che malaise bli­jft Chi­na verder bouwen aan zijn sta­tus van toekom­stige wereld­macht. De wereld­wi­jde economis­che terug­gang zou dit pro­ces zelfs wel eens kun­nen gaan versnellen.


Natu­urlijk is de wereld­wi­jde recessie ook voel­baar in Chi­na. De export van Chi­na is fors gekelderd, fab­rieken moeten sluiten en de werk­loosheid loopt op. 
De economis­che groei van ca. 12% is teruggeza­kt naar het huidi­ge niveau van ongeveer 6% . Van­wege de enorme trek van het plat­te­land naar de stad, is dit groeiniveau eigen­lijk te laag om alle mensen van een baan te voorzien. De Chi­nese regering zet dan ook in op een groei van ca. 8% . 
Om de economie te stim­uleren wor­den tal van infra­struc­turele werken opgezet. Bijkomend voordeel; het geld is er, Chi­na bez­it namelijk de groot­ste val­u­taire reserve ter wereld.
Boven­di­en zijn hun reserves (noodged­won­gen door kop­pel­ing Yuan/​USD en door de ruime liq­uiditeit) vrij een­z­i­jdig belegd in Amerikaanse Trea­suries en dus ook in USD, iets waar de Chi­nese author­iteit­en zich al een aan­tal keren zorgelijk over hebben uitgelaten.
Een deel van de toekom­stige val­u­taire reserves kan der­halve best in de eigen economie wor­den gestoken.

Voor het bouwen aan de infra­struc­tu­ur zijn grond­stof­fen nodig en we zien vooral de laat­ste weken veel met­al­en m.n. kop­er richt­ing Chi­na ver­scheept worden.
De Chinezen zijn de laat­ste maan­den ook duidelijk op over­namepad. De over­names zijn steev­ast te vin­den in grond­stofgere­la­teerde bedrijven. 
In het verleden kon­den dergelijke over­names vaak reke­nen op een veto van de des­be­tr­e­f­fende lan­den maar door de huidi­ge economis­che malaise zijn (Chi­nese) investeerders met geld wel welkom. De economis­che cri­sis speelt Chi­na wat dat aan­gaat juist in de kaart. 
De groot­ste deal tot nu toe ($ 20 mrd) is die tussen Chi­nal­co en Rio Tin­to, waar­bij Chi­nal­co een min­der­hei­ds­be­lang zal kri­j­gen in Rio Tinto. 
Daar­naast zagen we recente over­names van het Aus­tralis­che Cen­trex Met­als (Ijz­er­erts) door Wuhan Iron & Steel en van OZ min­er­als (Zink) door Chi­na Minmetals.
Op energiege­bied heeft Chi­na dit jaar een grote deal met Rus­land gedaan in een Siberisch gaspro­ject waar­van PetroChi­na en Sinopec sterk kun­nen gaan profiteren.
En ook de grote vondst van olie voor de Brazil­i­aanse kust door Petro­bras kan op Chi­nese belang­stelling reke­nen; de Chinezen willen wel bij­dra­gen in de kosten voor het diepzee project, uit­er­aard in ruil voor een deel van de opbrengst.
.
Door de wereld­wi­jde val­u­taire onrust begint Chi­na de restric­ties op haar munt de Yuan (ook wel Ren­min­bi) wat te ver­soe­pe­len. Het kap­i­taalver­keer met een aan­tal Azi­atis­che buur­lan­den mag nu in Yuans afgewikkeld wor­den en Yuans hoeven dus nu niet per­sé omgewis­seld te wor­den in andere val­u­ta. Bedri­jven (en lan­den) zullen in dit kad­er nu vak­er Yuans gaan aan­houden i.p.v. bijvoor­beeld USD, Euro of Yen. De Yuan wordt daarmee heel gelei­delijk geïn­tro­duceerd als een (nu nog kleine) nieuwe wereldmunt.
.
Kor­tom; de weg van Chi­na naar een toekom­stige wereld­macht gaat onver­min­derd door. De economis­che cri­sis is eerder een ver­sneller van dit pro­ces dan een vertrager.

Rik Veld­huis
Colum­nist US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.