Ook in de huidige periode van economische malaise blijft China verder bouwen aan zijn status van toekomstige wereldmacht. De wereldwijde economische teruggang zou dit proces zelfs wel eens kunnen gaan versnellen.
Natuurlijk is de wereldwijde recessie ook voelbaar in China. De export van China is fors gekelderd, fabrieken moeten sluiten en de werkloosheid loopt op.
De economische groei van ca. 12% is teruggezakt naar het huidige niveau van ongeveer 6% . Vanwege de enorme trek van het platteland naar de stad, is dit groeiniveau eigenlijk te laag om alle mensen van een baan te voorzien. De Chinese regering zet dan ook in op een groei van ca. 8% .
Om de economie te stimuleren worden tal van infrastructurele werken opgezet. Bijkomend voordeel; het geld is er, China bezit namelijk de grootste valutaire reserve ter wereld.
Bovendien zijn hun reserves (noodgedwongen door koppeling Yuan/USD en door de ruime liquiditeit) vrij eenzijdig belegd in Amerikaanse Treasuries en dus ook in USD, iets waar de Chinese authoriteiten zich al een aantal keren zorgelijk over hebben uitgelaten.
Een deel van de toekomstige valutaire reserves kan derhalve best in de eigen economie worden gestoken.
Voor het bouwen aan de infrastructuur zijn grondstoffen nodig en we zien vooral de laatste weken veel metalen m.n. koper richting China verscheept worden.
Voor het bouwen aan de infrastructuur zijn grondstoffen nodig en we zien vooral de laatste weken veel metalen m.n. koper richting China verscheept worden.
De Chinezen zijn de laatste maanden ook duidelijk op overnamepad. De overnames zijn steevast te vinden in grondstofgerelateerde bedrijven.
In het verleden konden dergelijke overnames vaak rekenen op een veto van de desbetreffende landen maar door de huidige economische malaise zijn (Chinese) investeerders met geld wel welkom. De economische crisis speelt China wat dat aangaat juist in de kaart.
De grootste deal tot nu toe ($ 20 mrd) is die tussen Chinalco en Rio Tinto, waarbij Chinalco een minderheidsbelang zal krijgen in Rio Tinto.
Daarnaast zagen we recente overnames van het Australische Centrex Metals (Ijzererts) door Wuhan Iron & Steel en van OZ minerals (Zink) door China Minmetals.
Op energiegebied heeft China dit jaar een grote deal met Rusland gedaan in een Siberisch gasproject waarvan PetroChina en Sinopec sterk kunnen gaan profiteren.
En ook de grote vondst van olie voor de Braziliaanse kust door Petrobras kan op Chinese belangstelling rekenen; de Chinezen willen wel bijdragen in de kosten voor het diepzee project, uiteraard in ruil voor een deel van de opbrengst.
.
Door de wereldwijde valutaire onrust begint China de restricties op haar munt de Yuan (ook wel Renminbi) wat te versoepelen. Het kapitaalverkeer met een aantal Aziatische buurlanden mag nu in Yuans afgewikkeld worden en Yuans hoeven dus nu niet persé omgewisseld te worden in andere valuta. Bedrijven (en landen) zullen in dit kader nu vaker Yuans gaan aanhouden i.p.v. bijvoorbeeld USD, Euro of Yen. De Yuan wordt daarmee heel geleidelijk geïntroduceerd als een (nu nog kleine) nieuwe wereldmunt.
.
Kortom; de weg van China naar een toekomstige wereldmacht gaat onverminderd door. De economische crisis is eerder een versneller van dit proces dan een vertrager.
Rik Veldhuis
Rik Veldhuis
Columnist US Markets