...

CAPITALISM IN CRISIS

14 mei 2009, 00:18 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Na een week­je toeven in het New Yorkse bleek hoe opval­lend posi­tief de gelu­iden daar opnieuw waren. Tomor­row will always be bet­ter, even if it is worse today!

CAP­I­TAL­ISM IN CRI­SIS


Na een week­je toeven in het New Yorkse bleek hoe opval­lend posi­tief de gelu­iden daar opnieuw waren. Tomor­row will always be bet­ter, even if it is worse today!’ Deze grond­stem­ming tref je er steeds weer en staat mede mod­el voor de weer­baarheid en de veerkracht van de gemid­delde Amerikaan en de Amerikaanse anal­ist niet in de laat­ste plaats. Een motiver­ing bli­jft door­gaans achter­wege maar het geloof bli­jft, ter­wi­jl dat bij ons nog wel eens anders is. Vol­gens langer in de VS verbli­jvende Ned­er­lan­ders zou dat te mak­en hebben met de vee­lal laaghangende bewolk­ing hier te lande. 

Toch zijn er ook andere meer kri­tis­che gelu­iden, zoals van Richard Pos­ner, bek­end docent aan de Uni­ver­siteit van Chica­go en auteur van recente pub­li­caties als A fail­ure of Cap­i­tal­ism’ en The Cri­sis of 08 and the Descent into Depres­sion’, uit­gegeven door de Har­vard Uni­ver­si­ty Press. In een artikel van een halve pag­i­na in de Wall Street Jour­nal van 7 mei met als titel Cap­i­tal­ism in Cri­sis gaat hij uit­ge­breid in op de huidi­ge cri­sis so far eclyps­ing any­thing the Amer­i­can econ­o­my has under­gone since the Great Depres­sion’ (ern­stiger dan wat de Amerikaanse economie sinds de Grote Depressie heeft onder­gaan). Hij duidt vooral op de ruim 13.000 mil­jard dol­lars die reeds zijn vergeven aan het opkopen van de zgn. tox­ic assets, ver­strek­te lenin­gen en garanties in een poging om een her­hal­ing van de jaren 30 te voorkomen. Daar het einde van dit pro­ces nog lang niet in zicht is, schuilen vol­gens hem hierin de groot­ste gevaren: inflatie en sociale onrust.

De aard van het kapitalisme
Hij maakt zich vooral zor­gen over de gevol­gen van alle aange­gane ver­plichtin­gen in samen­hang met de grote bud­get­taire teko­rten, de sterk oplopende staatss­chuld en de tegelijk sterk teruglopende belastinginkom­sten. Deze samen­loop van omstandighe­den kan lei­den tot hoge inflatie en een sterk oplopende rentevoet als gevolg van de grote kap­i­taalvraag. De kap­i­tal­is­tis­che economie is enerz­i­jds immens dynamisch en pro­duc­tief maar tegelijk ook insta­biel. De insta­biliteit wordt in de hand gew­erkt door het hier­aan ten grond­slag liggend banksys­teem dat het lenen op (te) grote schaal bevordert. Bijgevolg valt en staat de economis­che bedri­jvigheid met een gezond banksys­teem. Wan­neer dat implodeert, zijn de gevol­gen direct desastreus’. 

Het wrin­gen van de schoen
Hij ver­vol­gt: Het uitle­nen van kap­i­taal – de essen­tie van de bank­ing – is op zich al risi­co­vol. Boven­di­en blijkt de risi­cop­er­cep­tie bij een dal­ende rentevoet nage­noeg navenant te dalen. Voor­ma­lig Fed pres­i­dent Greenspan valt wat dit betre­ft veel te ver­wi­jten. Een lage rente heeft direct effect op de vast­goed- en hypotheek­markt. Immers, bij een lage (vari­abele) rente sti­jgt de vraag en daar­door ook de pri­js. Door hypotheken te ver­strekken tegen veel te gun­stige voor­waar­den kon­den veel Amerika­nen een huis kopen die zich dat eigen­lijk niet kon­den per­mit­teren, zodat de pri­jzen bleven sti­j­gen. Toen de inflatie in 2005 begon op te lopen, moest ook de rente weer omhoog. Dat was het punt waar de schoen begon te wrin­gen. De bal­lon begon lucht te ver­liezen tot­dat deze met Lehman in sep­tem­ber vorig jaar uiteenspat­te. De hieruit voortvloeiende schok­gol­ven hebben het vertrouwen in de bankwezen wereld­wi­jd trau­ma­tisch geschaad’. 

Hoof­doorza­ak
Pos­ner is overi­gens van mening dat de dereg­u­ler­ing, die eigen­lijk al begonnen is met het loslat­en van de dollar/​goudkoppeling in juli 1971, de hoof­doorza­ak is van alle ellende. Immers, vóór die tijd behoef­den de banken geen rente te betal­en op oproep­bare deposito’s, zodat ze geld ver­di­en­den aan laag-risi­co, korte-ter­mi­jn lenin­gen. Boven­di­en was er nauwelijks of geen sprake van con­cur­ren­tie tussen banken onder­ling op basis van bepaalde zgn. bank char­ters, waar­bij banken elders geen branch-office kon­den ope­nen. De uitleen­ra­tio (eigen geld tegen uitleen­geld) lag ruwweg op 1 : 8. In die dagen beston­den er even­min non-bank finance com­pa­nies (invest­ment banks), mon­ey-mar­ket funds, pri­vate equi­ty par­ti­jen noch hedge funds, die zelfs maar sub­sti­tuten van gereg­uleerde bankpro­ducten op de markt brachten. 
Pos­ner schri­jft verder: die dagen zijn thans voor goed voor­bij! Zouden de vast­goed­pri­jzen niet zijn opge­dreven dan zou de schade lang niet zo groot zijn geweest. Nu de con­sument door ver­mo­gensver­lies armer is gewor­den en niet langer over kredi­et kan beschikken, kan hij ook min­der uitgeven’.

Stim­u­ler­ings­maa­trege­len
Pos­ner gaat verder: Door de con­sump­tie en de werkgele­gen­heid te stim­uleren, hoopt men de economie weer aan de praat te kri­j­gen. Dit hoopt men mede te bereiken door onder­meer belast­ingver­lagin­gen (behalve voor de hoog­ste inkomens­brack­ets), nieuwe infra­struc­tu­ur pro­jecten, nieuwe milieu-investerin­gen en natu­urlijk de relatief lage energiepri­js’ (voor hoe lang nog?).

Posner’s lessen voor de toekomst
Ten eerste: zak­en­mensen tra­cht­en hun win­sten te max­i­malis­eren bin­nen een framew­erk van voor­waar­den zoals dat door de over­heid is gecreëerd. In plaats van eigen win­stvooruitzicht­en voorop te stellen (korte ter­mi­jn), zou vooreerst beter gekeken moeten wor­den naar wat de con­sument werke­lijk wil om daarop het aan­bod af te stem­men (lan­gere ter­mi­jn). Dat geldt bijvoor­beeld sterk voor de auto­branche maar ook voor finan­ciële pro­ducten. Maar omdat risi­co en opbrengst in de finan­ciële wereld posi­tief zijn gecor­releerd, wordt het risi­co ver­g­root bin­nen een onvol­doende gereg­uleerde finan­ciële markt met de dreig­ing van een finan­ciële calamiteit. Een golf van bank­fail­lisse­menten kan de economie naar de afgrond lei­den. Gelet op de ver­w­even­heid van de bankin­dus­trie met de vast­goed­markt (hypotheken) had de Amerikaanse cen­trale bank veel beter moeten oplet­ten. Daar ligt het breekpunt’. 

Her­s­tel van het vertrouwen
Ten tweede: om te kun­nen her­stellen van de economis­che neer­gang (Pos­ner spreekt van depressie) zal in de eerste plaats het vertrouwen her­steld dienen te wor­den. Als daar­ente­gen de onzek­er­heid juist toe­neemt, zal dit lei­den tot uit­s­tel van investerin­gen, uit­s­tel van koopbeslissin­gen en het oppot­ten van geld’ (zie Japan).

De schuld­vraag
Opval­lend is dat Pos­ner de schuld­vraag niet legt bij de bankiers (die niet ver­ant­wo­ordelijk zijn voor het zek­er­stellen van de finan­ciële sta­biliteit en slechts’ gebruik hebben gemaakt van de door de over­heid gebo­den mogelijkhe­den) doch juist bij de cen­trale over­heid, wier toezicht volledig heeft gefaald. Even kwal­ijk vin­dt hij het ont­breken van een degelijk plan bij het ontstaan van een ramp van deze omvang. Ken­nelijk werd er absolu­ut geen reken­ing gehouden met een onhoud­bare huizen­markt in een oplopende rentek­li­maat. Het gevolg was dat de fed­erale over­heid met de cen­trale bank de cri­sis plots moest bestri­j­den met kram­pachtige impro­visaties (geld­in­jec­ties) die de onzek­er­heid en het wantrouwen juist ver­sterk­ten en daar­door het her­s­tel vertragen.
Tenslotte ver­wi­jt Pos­ner een aan­tal invloedrijke economen (zon­der deze met name te noe­men) er van uit te zijn gegaan dat een grote depressie zich nooit meer zou kun­nen voor­doen door een­voudig de rente te ver­la­gen en de banken met kap­i­taal te over­vo­eren – and flood the banks with mon­ey! Hij noemt dit een tragis­che vergissing. 

Wat mij betre­ft, mogen de licht­pun­t­jes (in Ameri­ka, reeds omge­doopt tot Miss Rosy Sce­nario) een posi­tieve rol bli­jven spe­len als ons hier­mee een grotere neer­gang bespaard zou bli­jven. Anderz­i­jds dienen we ons geen illusies te mak­en over een snelle oplev­ing van de economie, hoe ongeduldig beleg­gers ook mogen zijn. Nieuwe gol­ven van insta­biliteit en onzek­er­heid mak­en zich even­wel op: 

a) van­wege de immense kap­i­taal­be­hoefte zullen beleg­gers niet meer bereid zijn met 
zo weinig rente (ruwweg 3%) genoe­gen te nemen; lenin­gen met een lan­gere koop­ti­jd zijn
moeil­ijk te sli­jten gezien de grote kap­i­taalvraag en de dreigend oplopende rente, die een 
eventueel her­s­tel de das zou omdoen
b) om dit te voorkomen, wordt de staatss­chuld door de cen­trale banken opgekocht, waarmee 
de waardedal­ing van het geld op ter­mi­jn onver­mi­jdelijk tot (hyper)inflatie lei­dt; de
Chinezen hebben hier­toe reeds meerdere malen de vinger opgesto­ken; ze zijn niet langer
bereid de helpende hand uit te steken en zijn druk doende hun reserves te diversificeren
c) een tegen de dol­lar sti­j­gende euro vormt een dubbele hand­i­cap voor een her­s­tel in Europa.

Hoewel de finan­ciële belei­ds­mak­ers dat nooit zullen toegeven zijn er even­wel geen andere uitwe­gen meer dan bomen kap­pen en geld bij­drukken. Echter, hoe langer dit pro­ces voort­woek­ert, hoe meer onze kinderen onder deze immens gecreëerde schulden­last zullen lijden!

Robert Bron­cel
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.