...

Call girl kost Eliot Spitzer zijn job

11 maart 2008, 14:55 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Het zwakke vlees dom­i­neert heel dik­wi­jls de sterke wil. Klinkt iro­nisch en con­tra­dic­torisch, maar was ook dit­maal al te juist. Iemand die gold als een rots in de finan­ciële en poli­tieke brand­ing blijkt dien­sten tCall e hebben gebruikt van een pros­ti­tu­tienetwerk, een fenomeen dat hijzelf heeft bestre­den.

Call-girl kost Eliot Spitzer zijn job: als de boswachter strop­er wordt

Een pop­u­laire zegswi­jze is dat strop­ers de beste boswachters wor­den. Gis­teren bleek het omge­keerde te zijn gebeurd. Nie­mand min­der dan Hur­ri­cane’ Eliot Spitzer, die we u voorstelden op 26 okto­ber 2004, is nu in het nieuws gekomen met een toch wel merk­waardig bericht, in de media breed uitgesmeerd. 


Eliot Spitzer David A. Pater­son uu

Toen wij het genoemde artikel over hem schreven, was de nu 48-jarige Eliot Spitzer Attor­ney-Gen­er­al’ (pro­cureur-gen­er­aal) en één van de machtig­ste fig­uren van de VS
Hij had het als zijn lev­ens­doel gesteld, een einde te stellen aan fraude en was daar­door de schrik van eenieder die het met zijn boekhoud­ing of met smeergeld niet zo nauw nam. 
Door de opval­lende gelijke­nis tussen én de voor­na­men én de onkreuk­baarheid werd Eliot Spitzer dik­wi­jls vergeleken met Eliot Ness, de schrik van de gang­sters in de 1920’er jaren, in een tv-serie uit de 1960’er jaren ver­tolkt door acteur Robert Stack. 

Na het ambt van pro­cureur-gen­er­aal 8 jaar te hebben uit­geoe­fend, werd hij op 1 jan­u­ari 2007 beëdigd als gou­verneur van New York. In zijn inau­gu­rale toe­spraak beloofde hij ook grondig huis te houden in het poli­tieke land­schap en o.m. de oor­log te verk­laren aan de cor­rup­tie. Het liep al heel vlug gans anders, want hij lag dik­wi­jls over­hoop met de gou­verne­mentele raad, niet alleen met de repub­likeinen, zijn poli­tieke tegen­standers, maar ook met zijn democ­ra­tis­che partijgenoten. 

Vorige week waren poli­tie­di­en­sten in de weer om een pros­ti­tu­tienetwerk op te rollen, dat opereerde onder de gedis­tingeerde naam Emperor’s Club VIP, klanten heeft in o.a. Man­hat­tan, Mia­mi, Los Ange­les, Lon­den en Par­i­js. De rest van het ver­haal is bek­end: uit afge­tapte tele­foon­t­jes kwam naar voren, dat de heer Spitzer bij Emperor’s bek­end was als klant 9’ en dat hij voor een avond­je met een van de medew­erk­sters meer dan 4.000 USD neertelde.

Blijk­baar besef­fend dat er iets aan de knikker was is Spitzer vorige week enkele tijd van het toneel verd­we­nen om gis­teren maandag 10 maart 2008 tij­dens een korte pub­lieke verk­lar­ing tot beken­tenis­sen over te gaan. Aan zijn zijde stond mevrouw Spitzer, in nadenk­end stilzwi­j­gen gehuld. Spitzer sprak in vage bewo­ordin­gen en had het bij voor­beeld over daden die schade toe­bren­gen aan mijn ver­plichtin­gen tegen­over mijn fam­i­lie en tegen­over mijn eigen inzicht­en in wat juist of ver­keerd is’. Hij verontschuldigde zich tegen­over zijn fam­i­lie en het pub­liek. Er mocht­en door de aan­wezi­gen (vooral pers) geen vra­gen wor­den gesteld. 

In de media wordt ervan uit­ge­gaan, dat dit voor­val het einde betekent van Spitzers car­rière. En zijn ambities als kan­di­daat voor het pres­i­dentschap kan hij rustig ver­geten. Hillary Clin­ton, Spitzers par­ti­jgenote die zijn open­lijke ste­un genoot, heeft zich onthouden van commentaar.

Als mogelijke opvol­ger wordt David A. Pater­son getipt. Deze 54-jarige blind geboren advo­caat is als Lieu­tenant Gov­er­nor of New York’ een naaste medew­erk­er van Spitzer. Hij zal in alle geval ad inter­im Spitzers post bek­le­den, zodra deze ontslag neemt.

Hoewel gerucht­en cir­culeren, dat het voor­val door Wall Street op gejuich werd onthaald, vin­den we weinig van deze vreugde terug in het ver­loop van de DJIA, waar­van u hier­boven het ver­loop gis­teren maandag 11 maart 2008 ziet. 

Gis­teren was deze index teruggevallen naar het peil van okto­ber 2006. Hopelijk stevent de DJIA niet af op de dieptepun­ten van juni-juli 2006.

Miss­chien komt er een ken­ter­ing als geweten is of en vooral wan­neer Spitzer de deur van zijn kan­toor achter zich dicht­trekt en Pater­son plaats neemt in zijn stoel.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.