...

C-Chip: David contra Goliath

23 januari 2005, 18:01 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In deze col­umn komt Jan Van Besauw terug op C‑Chip Tech­nolo­gies, de aan­bieder van zg. M2M-sys­te­men voor beveilig­ing en con­t­role. Het con­cur­renten­land­schap wordt nad­er bekeken eve­nals de evo­lu­tie van het aan­deel. Zal deze David de Goliaths ver­slaan?
C‑Chip : David con­tra Goliath
In okto­ber van vorig jaar had­den we het in een col­umn over de fir­ma C‑Chip Tech­nol­o­gy die een gat in de tech­nolo­giemarkt denkt te hebben gevon­den door het aan­bieden van con­t­role- en beveilig­ingssys­te­men gebaseerd op machine to machine (M2M) com­mu­ni­catie door het inzt­ten van spe­ciale chips en soft­ware, al dan niet in com­bi­natie met GPS. Klik op deze link om de col­umn nog even na te lezen. 
Hoe staat het nu met de Canadese fir­ma in kwest­ie? In novem­ber 2004 pub­liceerde ze haar resul­tat­en en daaruit blijkt, dat de omzet in het eerste kwartaal 2004 (juli-augus­tus-sep­tem­ber) 640.000 $ bedroeg, tegen­over 0 $ in Q1/2003. Het ver­lies was ges­lonken tot 0,02 $/​aandeel tegen­over 0,06 $ in Q1/2003.
C‑Chip bli­jft dus bezig en heeft zijn per­son­eels­be­stand gevoelig uit­ge­breid: in okto­ber 2004 waren ze met z’n 20’en, nu zijn er al 85 medewerkers.
En hoe ziet de sec­tor eruit waarin C‑Chip actief is? We zocht­en naar firma’s die actief zijn in M2M en we kwa­men tot onder­staande lijst.

Deze tabel vergelijkt C‑Chip met drie (eigen­lijk twee, daar komen we op terug) recht­streekse aan­bieders van M2M-sys­te­men en 11 firma’s die M2M in zekere mate in porte­feuille hebben of zich eraan interesseren.
Van de eerste 3 (@Road, Aether en Trim­ble) kun­nen we Aether elimeren omdat deze fir­ma onlangs haar divisie die zich met M2M bezig hield, heeft verkocht. Van bei­de andere firma’s weten we, dat hun M2M-sys­te­men weliswaar com­pleter zijn dan deze van C‑Chip, maar daar­door veel duur­der. Nochtans onthouden we deze namen en houden we de firma’s scherp in het oog. 
Als je de groep van 11 bek­ijkt, is het duidelijk dat C‑Chip met zijn 85 per­son­eel­sle­den en zijn mark­t­waarde van 30 miljoen dol­lar een David is, omringd door Goliaths. Als je moet opbok­sen tegen reuzen zoals Siemens, heb je dan wel een kans?
Om op die vraag te kun­nen antwo­or­den, moet je het aan­bod van deze 11 wat nad­er bek­ijken. En dan blijkt dat enkel en BT Group, Siemens en Ver­i­zon in hun pro­duc­trange ver­wi­jzen naar sys­te­men die C‑Chip aan­biedt en dat Siemens beweert mark­tlei­der te zijn in M2M-mod­ules, zoals ze dat noemen. 
Wat natu­urlijk niet betekent, dat de anderen er niet zouden mee bezig zijn. Wellicht is M2M deel van hun research­pakket en zijn er groep­jes onder­zoek­ers bezig sys­te­men te ontwikkelen.
Intussen bli­jft David C‑Chip dap­per bezig. Lat­en we wat charts bekijken.

Bron: MedVed Quote­Track­er – CCHI 2 jaar (dag­ba­sis)
U merkt dat C‑Chip sinds juli-augus­tus 2003 hogere top­pen heeft gemaakt, om in het voor­jaar van 2004 driemaal aan te bot­sen tegen het 1,08 dol­larpla­fond. Dan vol­gde een terug­val en daar­na werd geflirt met het 0,85 dollarniveau.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.