
Bye bye Bill
In juli van dit jaar, 33 jaar na de stichting van Microsoft Corporation, stapt Bill Gates op. Niet dat hij problemen heeft voor zover we weten, niet dat hij het beu is de rol te moeten spelen van de nerd die tegelijk de boeman is van Applebaas Steve Jobs. Maar hij wil zijn miljarden dollars grondig spenderen aan goede doelen.
Volgens Forbes heeft William Henry Gates III, de zoon van een advocaat en een onderwijzeres die in oktober van dit jaar 53 kaarsjes mag uitblazen, op zijn bankrekening het niet onaardige bedragje van iets minder dan 60 miljard dollar staan. Forbes blijft koppig volhouden dat Bill hierdoor de rijkste mens ter wereld is.
Al een tijdje houdt de Mexicaan Carlos Slim vol, dat hij de nummer een van de rijkste der rijken is met 67 miljard dollar. Forbes houdt de boot nog wat af en zal eerst na het aftreden van Gates een nieuw scoreblad van miljardairs bekendmaken. Kwestie van het diplomatisch aan te pakken.
Het aandeel MSFT heeft nog niet echt fel gereageerd op het nieuws dat grote baas Bill uit de running gaat verdwijnen. Na de serieuze dip in de zomer van 2006 is de koers geklommen van het 20- naar het 34-dollarniveau en kijkt nu de kat wat uit de boom. Waarschijnlijk zal dat wel veranderen als er meer bekend wordt over wie nu werkelijk de fakkel zal overnemen als toparchitect van software, want dat was Gates’ unieke positie. Al een tijdje circuleert de naam van Ray Ozzie (51), de ontwikkelaar van IBM’s Lotus Notes.
Ray zal dit jaar parallel met Bill werken tot deze laatste in juli van dit jaar de deur van zijn kantoor voor de laatste keer achter zich sluit. Hoe dan ook, de last die Ozzie op zijn schouders moet nemen is niet te onderschatten. Bill Gates’ naam heeft een bijna mythische klank. Hij isd e grondlegger van ’s werelds leidende besturingssysteem, waarop softwarepakketten draaien die met miljoenen stuks zijn verkocht. Buiten deze producten zijn er nog vele andere waarmee Microsoft jaar na jaar mooie omzetten maakt.
Nochtans had Gates niet zo heel veel nieuws aan te kondigen tijdens zijn laatste zg. keynote speech bij de opening van CES (Consumer Electronic Show) in Las Vegas op 6 januari ll.
Hij had het over de console Xbox360 waarvan er nu al 18 miljoen stuks verkocht zouden zijn en over de zg. Media Center Extender om pc’s te koppelen aan tv’s. Op dit gebied zou een navigator in ontwikkeling zijn, maar een lanceringsdatum is er nog niet. Verder had hij het nog over een Surface Computer, te gebruiken in de designsector. Maar ec ht nieuw is dit allemaal niet.
Het belangrijkste nieuws wat Gates te melden had, ging over deals met Disney en MGM om de eerder vermelde Xbox360 in te zetten in de fimsector. Ook zal Microsoft dit jaar een speciale site op poten zetten samen met tv-zender NBC waar men naar eigen keuze bepaalde sportdisciplines zal kunnen volgen.
Hij besloot met een blik in de toekomst. Binnenkort zal alle communicatie digitaal verlopen en zal alles en iedereen, mensen en voorwerpen, onderling verbonden zijn. Toetsenborden en muizen zullen verdwijnen om te worden vervangen door aanraakschermen en stemcontrole.
Zoals we al zegden, zal Ray Ozzie het niet onder de markt hebben. Hij zal met hetzelfde élan als Bill Gates jaar na jaar zaken moeten lanceren die niet alleen tot de verbeelding spreken, maar ook omzet creëren. En de concurrentie zal ook niet bij de pakken gaan zitten. Als Ozzie in juli de grote baas van Microsoft wordt, dan kan hij de eerstkomende tijd nog te rade gaan bij zijn voorganger, want Gates heeft al laten weten, dat hij aanvankelijk nog het een en ander wil blijven doen voor de firma. Zoals over Ozzie’s schouder meekijken, misschien?
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.