![](/images/legacy-userimages/userimages/2003_Guy_en_markt.gif)
Buigen of knallen
Wall Street
Waar Wall Street op dit moment mee bezig is blijft nogal vreemd, dat heb ik u al diverse keren aangegeven maar hoe meer ik naar de fundamenten kijk hoe hoger de beurs klimt. Een voorbeeld van hoogmoed kwam er donderdag 31 mei weer, de definitieve groei over Q1 kwam niet uit op de eerder al tegenvallende 1,3% maar op 0,6%. Net geen recessie dus. In plaats dat men dit cijfer als zeer slecht beoordeeld waardoor er normaal een negatieve reactie zou moeten volgen op de beurzen op Wall Street zien we dat dit feit gewoon word genegeerd. Sterker nog, de eerste reactie was positief omdat men hierdoor denkt dat men de rente niet zal verhogen. Er zijn zelfs nog optimisten die denken dat de FED de rente zal verlagen.
De indices zetten nog steeds record na record neer, de S&P 500 stoomt op naar zijn hoogste stand ooit en sluit voor de 2e keer na elkaar op het hoogste slot ooit. De Dow Jones zet al een lange tijd nieuwe records neer waar ook daar de nodige vraagtekens bij kunnen worden geplaatst. Het ziet er nog niet naar uit dat de reeks over is, elke correctie van meer dan 0,5% wordt al aangegrepen om in te stappen omdat men denkt dat men de boot zal missen. Sinds de grote daling van meer dan 400 pnt eind februari begin maart hebben we niet 1 keer gezien dat de Dow Jones meer dan 1% omlaag moest, ook dat blijft een zeer vreemde zaak als u het mij vraagt. Als we de markt vanaf de enorme daling die plaatsvond tussen pakweg 2000 en 2003 bekijken dan valt het meteen op dat er sinds die draai al geen noemenswaardige correcties plaatsvonden. Wel werd er af en toe een deel van de winst ingeleverd maar meer dan enkele procenten was dat niet, zeker niet bij de Dow Jones en de S&P 500 index.
Europa
Kijken we naar Europa dan valt hier vooral de DAX op, deze index staat bijna weer rond de 8000 pnt terwijl die vanaf de 2100 pnt in maart 2003 komt. Een stijging die nu al 5800 pnt bedraagt, bijna 3 keer die 2100 pnt erbij binnen iets meer dan 4 jaar. Ook hier kunnen we de nodige vraagtekens bij plaatsen want dat is toch ongeveer 90% per jaar aan rendement. Bij de AEX is dat veel minder, onze index stijgt vanaf de bodem met 320 pnt ofwel met 150% wat per jaar ongeveer 37% is. U ziet dat de DAX en de AEX behoorlijk wat uit elkaar lopen, het spreekt voor zich dat er heel wat meer lucht in de Duitse ballon zit momenteel en dat als er een daling komt het deze index zal zijn die de grote klappen zal moeten incasseren. Maar dat zal pas vanaf de top plaatsvinden en een top hebben we voorlopig nog niet te pakken, zeker niet nu de DAX zo dicht bij zijn ATH uitkomt, er kunnen vrij makkelijk nog 200 pnt bij om die top te gaan testen. Let dus vooral op de 8100 pnt bij de DAX. De AEX zal het zo gek niet maken denk ik, de index blijft vrij rustig gedurende het spektakel bij de DAX en natuurlijk ook Wall Street.
Azië
Het verre Oosten is ook een regio waar we naar kijken en in het bijzonder nu naar China waar mogelijk een topvorming gaande is. Eind mei moest de Sjanghai Index fors inleveren waardoor in eerste instantie ook Europa een tik van mee kreeg, toch weet deze index zich te herpakken maar minder sterk dan tijdens de vorige grote daling. Het lijkt erop dat men zich nu bedenkt voor dat men er aandelen gaat kopen. In feite is dat niet zo moeilijk voor de Chinees, op internet kan men met gemak de grafieken bekijken van andere beurzen toen deze ook met een bubbel bezig was. Denk aan Japan in 1989 en de Nasdaq samen met Europa begin 2000 tot 2003 enz… Ik blijf dus benieuwd naar wat er komt later dit jaar en hoe de situatie zich daar verder zal ontwikkelen. Komt er nog 100% bij wat altijd mogelijk is of staat de top er in de buurt van de 4000 pnt en kan de ballon uiteen spatten? We blijven het volgen op deze site voor u.
Andere beurzen in deze regio blijven ook sterk, denk aan de Hang Seng die bezig is met nieuwe hoogtepunten. Aan de andere kant lijkt het erop dat de Nikkei het veel moeilijker heeft de afgelopen periode, per saldo doet deze index vrij weinig maar Japan kende in 2006 wel een behoorlijke periode zoals u weet, er kan zich een consolidatie vormen in afwachting van de volgende beweging, die kan in beide richtingen zijn.
Valuta
Dan de valuta, de euro blijft sterk ofwel de dollar blijft zwak. Alleen de yen is de munt waar veel om draait, dat door de vele triljarden die via de “Carry Trade” elders tegen hogere rendementen worden belegd. Het enige waar voor moet worden gekeken is dat de yen op zijn plaats blijft tov de dollar en dat de rente tussen de VS en Japan niet naar elkaar toe groeien. Dus de rente in Japan mag niet omhoog terwijl de rente in de VS gelijkertijd omlaag gaat. Daar lijken de heren Bernanke en Paulson alles aan te doen om dit te voorkomen want als men deze verhoudingen stabiel kan houden dan blijven de financiële markten op hun plaats of stijgen die gewoon verder. Dat deze gedachte de juiste is hebben we eind februari begin maart kunnen merken, de yen werd in snel tempo veel sterker met als gevolg dat er heel snel werd geschoven op de financiële markten, hierdoor verloor de Dow Jones in 1 dag meer dan 400 pnt. De dag zelf en de dagen erna hebben we de heren Bernanke en Paulson die zelfs naar Azië toe ging vele keren zien spreken over de yen en de dollar om alles snel weer binnen de toelaatbare verhoudingen te brengen. Uiteraard werd er achter de schermen met man en macht gewerkt om de yen weer op zijn plek te krijgen wat ze zoals we weten ook is gelukt.
Het lijkt erop dat de financiële markten momenteel niets van een forse daling willen weten, het kan dan ook niet anders met deze manier van werken. Elke rimpel wordt glad gestreken door de grote mannen op deze aarde om de verhoudingen stabiel te houden, ook al kost dit handen vol geld om die verhoudingen stabiel te houden want met 1 miljard dollar krijgt men de yen echt niet weer uit een heftige storm. Ook kost het veel om de indices bij enige druk te weerhouden van een verdere glijvlucht omlaag. Toch lijkt het erop dat dit alles zeer belangrijk is voor de grote partijen omdat er bij een verschuiving van de huidige verhoudingen een financiële crisis komt die zijn gelijke niet kent. Veel erger dan die uit 1929, en wat er toen gebeurde weten we nog maar al te goed.
Waar ik op doel is natuurlijk het enorme netwerk van Hedge Funds die de afgelopen 4 jaar op die manier zo rijk zijn geworden dat ze met hun tentakels overal in zitten. Veel belangen werden er genomen in bedrijven waarvan de koersen reeds op extreem hoge niveaus stonden, splitsingen werden voorgesteld en vaak toegepast zodat sommige Hedgefunds delen van grote bedrijven in handen kregen. Dit allemaal rond de hoge koersen waar we nu mee te maken hebben.
Stelt u zich eens voor dat er een economische slowdown komt wereldwijd waardoor de koersen fors lager moeten omdat de winst per aandeel niet meer de huidige waarden kunnen aanhouden? Als bedrijf A 5 dollar per aandeel winst maakt nu en men betaald er 25 keer de winst voor dan staat de koers op ongeveer 125 dollar. Wanneer er een slow down komt die een tijdje aanhoud dan kan het dat bedrijf A maar 2 dollar winst maakt per aandeel en de koers winst bijvoorbeeld oploopt tot 30 keer de winst per aandeel. Dan zou de koers plots zakken van 125 dollar naar 60 dollar, dan ziet het er meteen heel anders uit en worden de deelnames door die Hedgefunds in een klap veel minder waard. Dan kan men maar hopen dat de yen op zijn plaats blijft want dan ziet het er ineens heel anders uit. Een domino-effect kan dan niet uitblijven. Voor dat scenario blijf ik zeer bang, en als ik het moet inschatten zit dit verloop er voor 2010 nog in.
Tot dan maar hopen dat alles op zijn plaats blijft en dat de bubbel absoluut niet gaat barsten.…
Guy Boscart
US Markets