...

Buigen of knallen?

1 juni 2007, 09:52 | Guy Boscart | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De beurs is met een indruk­wekkende reeks bezig met voor veel indices die zich in een nieuwe omgev­ing bevin­den maar ook zijn er mark­ten bezig met het ontwikke­len van een bubbel. Andere regio‘s houden zich dan weer redelijk rustig en blijk­baar wacht men daar af op wat er komt … Een blik op de het vullen van een nieuwe lucht­bel …

Buigen of knallen

Wall Street

Waar Wall Street op dit moment mee bezig is bli­jft nogal vreemd, dat heb ik u al diverse keren aangegeven maar hoe meer ik naar de fun­da­menten kijk hoe hoger de beurs klimt. Een voor­beeld van hoog­moed kwam er don­derdag 31 mei weer, de defin­i­tieve groei over Q1 kwam niet uit op de eerder al tegen­val­lende 1,3% maar op 0,6%. Net geen recessie dus. In plaats dat men dit cijfer als zeer slecht beo­ordeeld waar­door er nor­maal een negatieve reac­tie zou moeten vol­gen op de beurzen op Wall Street zien we dat dit feit gewoon word genegeerd. Sterk­er nog, de eerste reac­tie was posi­tief omdat men hier­door denkt dat men de rente niet zal ver­hogen. Er zijn zelfs nog opti­mis­ten die denken dat de FED de rente zal verlagen.

De indices zetten nog steeds record na record neer, de S&P 500 stoomt op naar zijn hoog­ste stand ooit en sluit voor de 2e keer na elka­ar op het hoog­ste slot ooit. De Dow Jones zet al een lange tijd nieuwe records neer waar ook daar de nodi­ge vraagtekens bij kun­nen wor­den geplaatst. Het ziet er nog niet naar uit dat de reeks over is, elke cor­rec­tie van meer dan 0,5% wordt al aange­grepen om in te stap­pen omdat men denkt dat men de boot zal mis­sen. Sinds de grote dal­ing van meer dan 400 pnt eind feb­ru­ari begin maart hebben we niet 1 keer gezien dat de Dow Jones meer dan 1% omlaag moest, ook dat bli­jft een zeer vreemde zaak als u het mij vraagt. Als we de markt vanaf de enorme dal­ing die plaatsvond tussen pak­weg 2000 en 2003 bek­ijken dan valt het meteen op dat er sinds die draai al geen noe­menswaardi­ge cor­rec­ties plaatsvon­den. Wel werd er af en toe een deel van de winst ingeleverd maar meer dan enkele pro­cen­ten was dat niet, zek­er niet bij de Dow Jones en de S&P 500 index. 

Europa

Kijken we naar Europa dan valt hier vooral de DAX op, deze index staat bij­na weer rond de 8000 pnt ter­wi­jl die vanaf de 2100 pnt in maart 2003 komt. Een sti­jging die nu al 5800 pnt bedraagt, bij­na 3 keer die 2100 pnt erbij bin­nen iets meer dan 4 jaar. Ook hier kun­nen we de nodi­ge vraagtekens bij plaat­sen want dat is toch ongeveer 90% per jaar aan ren­de­ment. Bij de AEX is dat veel min­der, onze index sti­jgt vanaf de bodem met 320 pnt ofwel met 150% wat per jaar ongeveer 37% is. U ziet dat de DAX en de AEX behoor­lijk wat uit elka­ar lopen, het spreekt voor zich dat er heel wat meer lucht in de Duitse bal­lon zit momenteel en dat als er een dal­ing komt het deze index zal zijn die de grote klap­pen zal moeten incasseren. Maar dat zal pas vanaf de top plaatsvin­den en een top hebben we voor­lop­ig nog niet te pakken, zek­er niet nu de DAX zo dicht bij zijn ATH uitkomt, er kun­nen vrij makke­lijk nog 200 pnt bij om die top te gaan testen. Let dus vooral op de 8100 pnt bij de DAX. De AEX zal het zo gek niet mak­en denk ik, de index bli­jft vrij rustig gedurende het spek­takel bij de DAX en natu­urlijk ook Wall Street.


Azië

Het verre Oost­en is ook een regio waar we naar kijken en in het bij­zon­der nu naar Chi­na waar mogelijk een topvorm­ing gaande is. Eind mei moest de Sjang­hai Index fors inlev­eren waar­door in eerste instantie ook Europa een tik van mee kreeg, toch weet deze index zich te her­pakken maar min­der sterk dan tij­dens de vorige grote dal­ing. Het lijkt erop dat men zich nu bedenkt voor dat men er aan­de­len gaat kopen. In feite is dat niet zo moeil­ijk voor de Chi­nees, op inter­net kan men met gemak de grafieken bek­ijken van andere beurzen toen deze ook met een bubbel bezig was. Denk aan Japan in 1989 en de Nas­daq samen met Europa begin 2000 tot 2003 enz… Ik bli­jf dus benieuwd naar wat er komt lat­er dit jaar en hoe de sit­u­atie zich daar verder zal ontwikke­len. Komt er nog 100% bij wat alti­jd mogelijk is of staat de top er in de buurt van de 4000 pnt en kan de bal­lon uiteen spat­ten? We bli­jven het vol­gen op deze site voor u.

Chi­na Shanghai

Andere beurzen in deze regio bli­jven ook sterk, denk aan de Hang Seng die bezig is met nieuwe hoogtepun­ten. Aan de andere kant lijkt het erop dat de Nikkei het veel moeil­ijk­er heeft de afgelopen peri­ode, per sal­do doet deze index vrij weinig maar Japan kende in 2006 wel een behoor­lijke peri­ode zoals u weet, er kan zich een con­sol­i­datie vor­men in afwacht­ing van de vol­gende beweg­ing, die kan in bei­de richtin­gen zijn.

Japan Nikkei

Val­u­ta

Dan de val­u­ta, de euro bli­jft sterk ofwel de dol­lar bli­jft zwak. Alleen de yen is de munt waar veel om draait, dat door de vele tril­jar­den die via de Car­ry Trade” elders tegen hogere ren­de­menten wor­den belegd. Het enige waar voor moet wor­den gekeken is dat de yen op zijn plaats bli­jft tov de dol­lar en dat de rente tussen de VS en Japan niet naar elka­ar toe groeien. Dus de rente in Japan mag niet omhoog ter­wi­jl de rente in de VS gelijk­er­ti­jd omlaag gaat. Daar lijken de heren Bernanke en Paul­son alles aan te doen om dit te voorkomen want als men deze ver­houdin­gen sta­biel kan houden dan bli­jven de finan­ciële mark­ten op hun plaats of sti­j­gen die gewoon verder. Dat deze gedachte de juiste is hebben we eind feb­ru­ari begin maart kun­nen merken, de yen werd in snel tem­po veel sterk­er met als gevolg dat er heel snel werd geschoven op de finan­ciële mark­ten, hier­door ver­loor de Dow Jones in 1 dag meer dan 400 pnt. De dag zelf en de dagen erna hebben we de heren Bernanke en Paul­son die zelfs naar Azië toe ging vele keren zien spreken over de yen en de dol­lar om alles snel weer bin­nen de toe­laat­bare ver­houdin­gen te bren­gen. Uit­er­aard werd er achter de scher­men met man en macht gew­erkt om de yen weer op zijn plek te kri­j­gen wat ze zoals we weten ook is gelukt.

Het lijkt erop dat de finan­ciële mark­ten momenteel niets van een forse dal­ing willen weten, het kan dan ook niet anders met deze manier van werken. Elke rimpel wordt glad gestreken door de grote man­nen op deze aarde om de ver­houdin­gen sta­biel te houden, ook al kost dit han­den vol geld om die ver­houdin­gen sta­biel te houden want met 1 mil­jard dol­lar kri­jgt men de yen echt niet weer uit een heftige storm. Ook kost het veel om de indices bij enige druk te weer­houden van een verdere gli­jvlucht omlaag. Toch lijkt het erop dat dit alles zeer belan­grijk is voor de grote par­ti­jen omdat er bij een ver­schuiv­ing van de huidi­ge ver­houdin­gen een finan­ciële cri­sis komt die zijn gelijke niet kent. Veel erg­er dan die uit 1929, en wat er toen gebeurde weten we nog maar al te goed.

Waar ik op doel is natu­urlijk het enorme netwerk van Hedge Funds die de afgelopen 4 jaar op die manier zo rijk zijn gewor­den dat ze met hun ten­takels over­al in zit­ten. Veel belan­gen wer­den er genomen in bedri­jven waar­van de koersen reeds op extreem hoge niveaus ston­den, splitsin­gen wer­den voorgesteld en vaak toegepast zodat som­mige Hedge­funds delen van grote bedri­jven in han­den kre­gen. Dit alle­maal rond de hoge koersen waar we nu mee te mak­en hebben. 

Stelt u zich eens voor dat er een economis­che slow­down komt wereld­wi­jd waar­door de koersen fors lager moeten omdat de winst per aan­deel niet meer de huidi­ge waar­den kun­nen aan­houden? Als bedri­jf A 5 dol­lar per aan­deel winst maakt nu en men betaald er 25 keer de winst voor dan staat de koers op ongeveer 125 dol­lar. Wan­neer er een slow down komt die een tijd­je aan­houd dan kan het dat bedri­jf A maar 2 dol­lar winst maakt per aan­deel en de koers winst bijvoor­beeld oploopt tot 30 keer de winst per aan­deel. Dan zou de koers plots zakken van 125 dol­lar naar 60 dol­lar, dan ziet het er meteen heel anders uit en wor­den de deel­names door die Hedge­funds in een klap veel min­der waard. Dan kan men maar hopen dat de yen op zijn plaats bli­jft want dan ziet het er ineens heel anders uit. Een domi­no-effect kan dan niet uit­bli­jven. Voor dat sce­nario bli­jf ik zeer bang, en als ik het moet inschat­ten zit dit ver­loop er voor 2010 nog in.

Tot dan maar hopen dat alles op zijn plaats bli­jft en dat de bubbel absolu­ut niet gaat barsten.…

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.