![](/images/legacy-images/images/071222-jvb-+-buffett.gif)
Buffett krijgt een knauw
De grafiek hierboven toont u de uitschuiver die Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A) gemaakt heeft de laatste dagen. Na vorige week te hebben gepiekt bij 151.650 USD (een bedragje waarmee iedereen rondloopt in zijn achterzak) is het aandeel 11,6% teruggevallen tot 134.000 USD.
BRK.A heeft een vreemd jaar achter zich. Na 8 maanden te hebben blijven hangen om en nabij 110.000 USD heeft het een steile klim ingezet naar de 151.000 dollarregionen en nu lijkt de ballon leeg te lopen.
In het recente verleden heeft BRK.A nog zulke ‘rustperiodes’ gekend (eind 2005-begin 2006) en ook momenten van terugval, maar zo erg als nu was het nog nooit.
In Hoe beleggen Buffett en Soros? hadden we het o.a. over de meest recente aandelen, die Warren Buffett had toegevoegd aan zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway. Meer info over Buffett zelf, de aangroei van zijn fortuin en de achtergrond van Berkshire Hathaway vindt u in Mogen we u voorstellen: Warren Buffett.
Berkshire Hathaway heeft in het verleden mooie returns opgeleverd in de grootteorde van 25% jaarlijks en dit 25 jaar op rij. Waarom heeft dit élan de afgelopen maanden een knauw gekregen?
We moeten de oorzaak hiervoor zoeken in een recent artikel in het gezaghebbende financiële magazine Barron’s. Daar werd de werkelijke waarde van het aandeel BRK.A geraamd op 130.000 USD. Het gezag van Barron’s blijkt uit de koers die prompt richting 130.000 dook. En de indicatoren zoals RSI en MACD liegen er niet om.
Nu is Barron’s niet over één nacht ijs gegaan om tot zulke conclusie te komen. Ze hebben er heel wat financiële wiskunde op losgelaten, m.a.w. de fundamentals van Berkshire Hathaway bekeken.
Buffett zelf wou geen commentaar kwijt over het artikel in Barron’s. Wellicht was dat de meest wijze keuze, want het rommelt aan de top van Berkshire Hathaway. Buffett heeft immers besloten ermee te stoppen volgend jaar. Dan zal hij 78 jaar zijn en dat beschouwt hij, terecht vinden we, als welletjes. Maar er is een probleem, een serieus probleem zelfs.
Hij vindt namelijk geen opvolger. Dat blijkt uit het feit dat bekend is geworden, dat Buffett ernstig op zoek is naar een vervanger buiten de rangen van Berkshire Hathaway. Met andere woorden: in zijn naaste omgeving acht hij niemand in staat om zijn beleid voort te zetten. Wie ook CEO van Berkshire Hathaway wordt, het is te betwijfelen hij of zij al dadelijk op dezelfde briljante manier keuzes zal kunnen maken voor investeringen.
Daarom verwachten we ons aan een massale verkoop van BRK.A en ook het ongeveer 30x minder dure BRK.B zodra Buffett opstapt. Alleen als zijn opvolger/ster na verloop van tijd, en dat kan maanden of jaren duren, blijk geeft van analoge inzichten kan het vertrouwen van de beleggers terugkeren.
Het worden nog spannende dagen voor heel wat kapitaalkrachtige beleggers in de VS en daarbuiten. Het nieuws rond Warren Buffett is van nabij op te volgen, misschien met een stapeltje dollars achter de hand om op het geschikte moment in te stappen.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.