...

Buffett krijgt een knauw

22 december 2007, 17:15 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Na decen­nia van suc­ces met zijn fonds Berk­shire Hath­away doe­men onweer­swolken op aan de hori­zon van War­ren Buf­fett. Barron’s vin­dt genoemd fonds te pri­jzig en boven­di­en is er een prob­leem bij de machtswis­sel wan­neer Buf­fett met pen­sioen gaat.

Buf­fett kri­jgt een knauw



De grafiek hier­boven toont u de uitschuiver die Berk­shire Hath­away (NYSE: BRK.A) gemaakt heeft de laat­ste dagen. Na vorige week te hebben gepiekt bij 151.650 USD (een bedrag­je waarmee iedereen rond­loopt in zijn achterzak) is het aan­deel 11,6% teruggevallen tot 134.000 USD

BRK.A heeft een vreemd jaar achter zich. Na 8 maan­den te hebben bli­jven hangen om en nabij 110.000 USD heeft het een steile klim ingezet naar de 151.000 dol­lar­re­gio­nen en nu lijkt de bal­lon leeg te lopen. 


In het recente verleden heeft BRK.A nog zulke rust­pe­ri­odes’ gek­end (eind 2005-begin 2006) en ook momenten van terug­val, maar zo erg als nu was het nog nooit.

In Hoe beleggen Buf­fett en Soros? had­den we het o.a. over de meest recente aan­de­len, die War­ren Buf­fett had toegevoegd aan zijn beleg­gingsve­hikel Berk­shire Hath­away. Meer info over Buf­fett zelf, de aan­groei van zijn for­tu­in en de achter­grond van Berk­shire Hath­away vin­dt u in Mogen we u voorstellen: War­ren Buf­fett.

Berk­shire Hath­away heeft in het verleden mooie returns opgeleverd in de groot­te­orde van 25% jaar­lijks en dit 25 jaar op rij. Waarom heeft dit élan de afgelopen maan­den een knauw gekregen? 

We moeten de oorza­ak hier­voor zoeken in een recent artikel in het geza­ghebbende finan­ciële mag­a­zine Barron’s. Daar werd de werke­lijke waarde van het aan­deel BRK.A ger­aamd op 130.000 USD. Het gezag van Barron’s blijkt uit de koers die prompt richt­ing 130.000 dook. En de indi­ca­toren zoals RSI en MACD liegen er niet om. 

Nu is Barron’s niet over één nacht ijs gegaan om tot zulke con­clusie te komen. Ze hebben er heel wat finan­ciële wiskunde op los­ge­lat­en, m.a.w. de fun­da­men­tals van Berk­shire Hath­away bekeken. 


Buf­fett zelf wou geen com­men­taar kwi­jt over het artikel in Barron’s. Wellicht was dat de meest wijze keuze, want het rom­melt aan de top van Berk­shire Hath­away. Buf­fett heeft immers besloten ermee te stop­pen vol­gend jaar. Dan zal hij 78 jaar zijn en dat beschouwt hij, terecht vin­den we, als wellet­jes. Maar er is een prob­leem, een serieus prob­leem zelfs. 

Hij vin­dt namelijk geen opvol­ger. Dat blijkt uit het feit dat bek­end is gewor­den, dat Buf­fett ern­stig op zoek is naar een ver­vanger buiten de rangen van Berk­shire Hath­away. Met andere woor­den: in zijn naaste omgev­ing acht hij nie­mand in staat om zijn beleid voort te zetten. Wie ook CEO van Berk­shire Hath­away wordt, het is te betwi­jfe­len hij of zij al dadelijk op dezelfde bril­jante manier keuzes zal kun­nen mak­en voor investeringen. 

Daarom verwacht­en we ons aan een mas­sale verkoop van BRK.A en ook het ongeveer 30x min­der dure BRK.B zodra Buf­fett opstapt. Alleen als zijn opvolger/​ster na ver­loop van tijd, en dat kan maan­den of jaren duren, blijk geeft van analoge inzicht­en kan het vertrouwen van de beleg­gers terugkeren. 

Het wor­den nog span­nende dagen voor heel wat kap­i­taalkrachtige beleg­gers in de VS en daar­buiten. Het nieuws rond War­ren Buf­fett is van nabij op te vol­gen, miss­chien met een stapelt­je dol­lars achter de hand om op het geschik­te moment in te stappen.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.