...

Bubble Trouble

2 september 2010, 13:13 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Na de voor­gaande bub­bles ineen te hebben zien zij­gen rest ons nog de Bond Bub­ble. Gezien het afne­mend vertrouwen in de economie, de beurs en het vast­goed zijn beleg­gers bereid tegen een bij­na 0‑opbrengst vooral in veilig” staatspa­pi­er te gaan zit­ten. Immers, de staat waakt!”


Deze ontwik­kel­ing kwam met name op gang na de décon­fi­tures van Bear Stearns en Lehman Bros in 2008. Langs de afgrond scherend moesten’ alle ver­mo­gen­sklassen inclusief de obli’s door het put­je”. Toen men weer bij zin­nen kwam, bleek de hang naar obli’s in dol­lars de veilig­ste optie” met edel­metaal als goede tweede. Zo wis­ten oblig­atie­fond­sen vol­gens het ICI (Invest­ment Com­pa­ny Insti­tute) de laat­ste 2½ jaar bij­na $660 mil­jard aan te trekken. In die zelfde peri­ode verd­ween er voor bij­na $210 mil­jard van het beur­splat­form. Maar zie ook de onder­staande chart van het Van­guard Welling­ton Bond Fund.


Ware hype
Dank zij de geld­ver­ruim­ing en de stim­u­ler­ings­maa­trege­len in maart vorig jaar kon de beurs onder valse groeivoor­wend­se­len” weliswaar bijtrekken, maar boven­staande grafiek liet niet­temin sinds 1997 (aan­vang bub­ble peri­ode) een opval­lende ontwik­kel­ing zien. Echter, nu de groei als gevolg van de ingetrokken sub­si­dies (auto’s, vast­goed) weer terugloopt, valt er op de beurs afgezien van over­names weinig meer te beleven en kiest men uit vei­ligheid” onverko­rt en bij voorkeur opnieuw voor schuld­pa­pi­er, dat thans tot een ware hype is verworden.

Met de kredi­et­func­tie van de banken prak­tisch op z’n gat werd en wordt er aanzien­lijk meer op deflatie dan op inflatie ingezet. De grote hoeveel­heid cash die in de afgelopen twee jaar in oblig­aties is geïn­vesteerd is nu grot­er dan de $490 mil­jard (het Chi­nese bez­it van ca. $900 mil­jard niet meegerek­end) die begin deze eeuw uitein­delijk de dot-com bub­ble inleidde.

Kri­tisch lage yields
Kijken we naar de yields (opbrengst) dan blijken die intussen naar een his­torisch dieptepunt te zijn gedaald. Zo bood de vorige week uit­ge­brachte 2‑jarige staat­slen­ing ad $37 mil­jard nog maar een yield van 0,4547%. De yield op de 10-jarige Trea­sury Note daalde vanaf april j.l. van 3,97% naar 2,49%. Als je daar­van de inflatie en de fis­cus aftrekt, zit je negatief. Aan de hand van deze ontwik­kel­ing kun je als het ware de mate aflezen, waarin de billen steeds meer wor­den samengeknepen. Dat daar­bij de koop­kracht in het ged­ing is, wordt gezien de immense geld­groei onder­schat of over het hoofd gezien. Hoewel er op deflatie wordt ingezet wenst Big” Ben koste wat het kost dit juist te ver­mi­j­den, ook al zou daarmee de huidi­ge nooit eerder ver­toonde giga geld­ho­eveel­heid (inflatiefac­tor) nog verder moeten wor­den opgeblazen.


De beurs reageerde vri­jdag j.l. posi­tief op Bernanke’s uit­latin­gen tij­dens de sessie van de bankpres­i­den­ten in Jack­son Hole, Wyoming. Dat kwam door zijn vertrouwen voor 2011 uit te spreken alsmede zijn uit­spraak dat the US econ­o­my remains vul­ner­a­ble and growth is less vig­or­ous than we expect­ed. As a result, the Fed will do all it can to sup­port the econ­o­my includ­ing pro­vide addi­tion­al mon­e­tary accom­mo­da­tion through uncon­ven­tion­al mea­sures if it’s proves nec­es­sary’ Ver­taald: het ziet er alle­maal nog niet zo best uit maar we zullen er alles aan doen om de economie te onder­s­te­unen, desnoods met oncon­ven­tionele mid­de­len” (niet anders dan de beproefde geld­kraan!). De beurs veerde weer op van het niveau rond 10.000 pun­ten dat wel als een kri­tis­che grens wordt beschouwd en ook als zodanig wordt bewaakt”. Zo dient de geld­pers meerdere doelein­den met als belan­grijk­ste doel­stelling” het vertrouwen er in te houden.


Nieuwe uitdag­ing
Intussen weet Bernanke ook dat 52% van de $1.400 mil­jard aan uit­staande lenin­gen in de com­mer­ciële vast­goed­sec­tor onder water staat”, m.a.w. de hypotheek is hoger dan de onderliggende vast­goed­waarde. Daar de meeste van dit soort lenin­gen non recourse’ (zon­der ver­haal­srecht) zijn, is het een kwest­ie van de sleu­tel aan de bank afgeven. Met name in de stat­en Cal­i­fornië en Flori­da blijkt dit intussen met soms gehalveerde mark­t­waar­den scher­ing en inslag te zijn. Een nieuwe uitdag­ing met bek­ende gevolgen!

Weinig nieuwe speelt­jes”
Uncle Ben heeft echter weinig andere speelt­jes” meer ter beschikking dan het opkopen van (Com­mer­cial) Mort­gage Backed Secu­ri­ties (half waarde­loze hypotheekpro­ducten) en/​of nieuwe staatss­chuld. Weliswaar hebben alle schul­dover­names, bailouts, garanties en stim­u­lerin­gen er toe geleid dat er (nog) sprake is van enige zij het weer afzwakkende groei. Anderz­i­jds zal nieuwe economis­che groei mid­dels het verder open­zetten van de geld­kraan (quan­ta­tive eas­ing) blijken even illu­soir te zijn als de zon om de aarde te zien draaien. Alleen heeft dat laat­ste eeuwen gekost voor­dat men daar achter was. De nog steeds niet her­stelde kredi­et­func­tie, de verder teruglopende vast­goed­markt, hoge werk­loosheid, de finan­cieel deplorabele staat van vele indi­vidu­ele stat­en (uit wan­hoop wordt getra­cht van de pen­sioen­fond­sen te lenen) en ingeza­k­te privéver­mo­gens hebben dat intussen wel aangetoond. 

Zware kri­tiek
Daar komt bij dat van onverwachte zijde n.l. van de voorzit­ter van de Joint Chiefs of Staff, de opper­bevel­heb­ber recht­streeks onder de pres­i­dent staande, zware kri­tiek op het huidi­ge beleid werd geleverd. Dit naar aan­lei­d­ing van de aangekondigde bezuinigin­gen op het ter­rein van de defen­sie. Hij zei let­ter­lijk dat de belast­ing­be­taler in 2012 ongeveer $600 mil­jard aan rente (op basis van de huidi­ge lage rentevoet!) moet ophoesten, even­veel als het huidi­ge jaar­lijkse defen­siebud­get. De staatsvei­ligheid zou hier­door in gevaar komen omdat geld­ver­slin­dende buiten­landse mil­i­taire avon­tu­urt­jes” aan ban­den zullen moeten wor­den gelegd. 

Tegelijk­er­ti­jd dreigt Bernanke met zijn niet afla­tende mon­e­taire poli­tiek de risée van de haute finance’ te wor­den. Hij heeft echter het voordeel dat hij in Micky Mouse land woont, waar de olifant met de grote snu­it ken­nelijk nog wel even op zich laat wachten.

Weinig hoop
Gezien de zil­lion’ schulden­berg zal geen enkele bankpres­i­dent ooit meer in staat zijn om bij her­fi­nancier­ing van de staatss­chuld een hogere rente te kun­nen betal­en op straffe van het huidi­ge beet­je groei de das om te doen. Der­halve wordt de lan­gere ter­mi­jn­schuld met korte lenin­gen gefi­nancierd. Je kan hopen dat de vast­goed­markt als gevolg van de lage rente ooit weer aantrekt. Dat zou nieuwe werkgele­gen­heid schep­pen en de con­sument voor ca. 2/​3e onderdeel van het Amerikaanse BBP, een zetje in de rug kun­nen geven. Zolang het kredi­etluik min of meer ges­loten bli­jft dan wel dat de hypotheekrente gezien het mark­trisi­co te hoog bli­jft, is er echter weinig posi­tief perspectief.

Bedri­jven kun­nen intussen na opschon­ing van hun bedri­jfsvo­er­ing lean and mean zijn – min­der kosten, min­der over­head etc. – maar verzek­ert ze vooral­snog niet van meer omzet, ten­z­ij het om export gaat. Het vlieg­wiel van het kredi­et zal echter eerst weer moeten func­tioneren alvorens er nieuwe pro­ductvraag ontstaat. Alleen hier­mee kan de economie echt op gang wor­den gebracht. Pacif­ic Invest­ment Man­age­ment Co (PIM­CO), het groot­ste oblig­atie­fonds ter wereld gelooft er niet in. In een inter­view met de Wash­ing­ton Post zei de CEO van dit fonds dat bonds are ral­ly­ing glob­al­ly as econ­o­mists trim their fore­casts’
(oblig­aties sti­j­gen wereld­wi­jd omdat economen hun groeiverwachtin­gen neer­waarts bijstellen)

Kud­dege­drag
Terugk­erend naar de aanzwellende bond bub­ble kan men vast­stellen dat er opnieuw in hoge mate sprake is van kud­dege­drag, in wezen de baar­moed­er aller bub­bles. Hieruit aflei­dend doemt dan opnieuw de vraag wan­neer iedereen weer door dezelfde deur naar buiten wil? Daarover kun je kort of lang deliber­eren maar dat heeft alles te mak­en met vertrouwen. Zolang de par­ti­c­uli­er, con­sument of beleg­ger niet in de gat­en heeft dat de cen­trale banken bij­na wereld­wi­jd druk doende zijn mid­dels hun onge­brei­delde geld­pers de koop­kracht te ontkracht­en, kan dit spel­let­je nog wel even aan­houden. Maar men bedenke echter wel dat vertrouwen te paard gaat!

Pop­u­laire han­del dreigt nu een­maal alti­jd te bezwijken onder het gewicht van haar pop­u­lar­iteit. Dat had­den we met de voor­gaande bub­bles al gezien. Men hoopt dat deze bond bub­ble niet­temin stand houdt omdat een ont­man­tel­ing van de huidi­ge groteske schul­dopeen­hop­ing ram­pza­lige gevol­gen heeft voor allen die met schuld­pa­pi­er achterbli­jven. Maar aangezien nie­mand dat wil zal er miss­chien nog een drukpers moeten wor­den bijgekocht. Kwest­ie van tijd.

Mon­e­taire economie zou bij wijze van spreken al vanaf de lagere school gedo­ceerd moeten wor­den om te voorkomen dat finan­ciële belei­ds­mak­ers in de toekomst opnieuw tot dit soort (Angel­sak­sis­che) lichtzin­nigheid wor­den ver­lokt. Het is over­duidelijk dat de the­o­rie van John May­nard Keynes (met aan­hang­er Bernanke) naar het land der fabe­len kan wor­den verwezen. 

Pen­sioen
Pen­sioen­fonds­man­agers zijn niet te beni­j­den daar deze allen zijn opge­groeid in de peri­ode van een ongek­ende na-oor­logse groei die voor de lan­gere ter­mi­jn nage­noeg vanzelf­sprek­end leek.

Nu zal men die groei in de opkomende wereld moeten zoeken die met grotere pieken en dalen gepaard gaat en nog niet los staat van de economie in het West­en. Dit in samen­hang met de ultra lage rentes, de aanstaande ver­gri­jz­ing en de aangescherpte regelt­jes zullen de pen­sioen­fond­sen met hun bal­ans aan bezit­tin­gen en ver­plichtin­gen regel­matig onder de dekkings­graad komen te liggen. Dat brengt onrust omdat de pen­sio­en­gerechtigde op ter­mi­jn steeds min­der uit­ge­keerd dreigt te kri­j­gen, zow­el in hoogte als in koop­kracht. Dat lev­ert een dubbel koop­krachtver­lies op. Ter voorkom­ing van aan­tast­ing van je lev­ens­stan­daard is dit euv­el tot speer­punt in mijn Strate­gis­che Porte­feuille (zie www​.robert​bron​cel​.com) ver­heven. Voor­bereid zijn op koop­krachtver­lies, zoals Con­gres­lid Ron Paul dat in een recent inter­view met Gold­seek Radio nog­maals benadruk­te, maakt je straks niet afhanke­lijk van de geschilderde vooruitzicht­en. Na het sprin­gen van de Bond Bub­ble is er geen enkel medici­jn meer voorhanden! 

Robert Bron­cel
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.