Deze titel is geen code voor internationale spionnen en evenmin is het de naam van een nieuw computergame. Het gaat over een mogelijke verschuiving in de reeks landen met de meeste groeikansen.
Over het wel en het wee van de BRIC-landen houden we u geregeld op de hoogte en zo konden we op 7 april 2012 aankondigen dat het ernaar uitzag, dat deze informele landengroep weer boven water leek te komen.
Het idee om Brazilië, Rusland, India en China onder te brengen in een informele landengroep is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het is de Amerikaanse economist Jim O’Neill die in 2001 het concept lanceerde. O’Neill (57 jaar) is voorzitter van Goldman Sachs Asset Management en heeft bekendheid verworven door zijn accurate voorspellingen van de evolutie van valutakoersen zoals deze van de euro en de yen. Niet de eerste de beste dus en daarom werd zijn BRIC-concept ernstig genomen.
O’Neill heeft 10 jaar de situatie in de BRIC-landen opgevolgd en het cliënteel bij Goldmans Sachs daarover investeringsadvies gegeven. Nu vindt hij blijkbaar dat het tijd wordt om nieuwe investeringshorizonten te verkennen. En zo lanceerde hij onlang het begrip MIST: Mexico, Indonesia, South Korea en Turkey. Voor de duidelijk houden we het in het Nederlands bij hetzelfde acroniem MIST.
In februari 2012 heeft Goldman Sachs een nieuw investeringsfonds in het leven geroepen, nl. het N‑11 Equity Fund, dat belegt in wat O’Neill ‘next eleven’ belangrijkste groeilanden noemt. Sinds de start heeft dit fonds al 12% winst gegenereerd, tegenover slechts 1,5% voor het op BRIC gebaseerd fonds.
In een interview zegde O’Neill, dat de Next-11 landen (MIST + Bangladesh, Egypte, Filipijnen, Iran, Nigeria, Pakistan en Vietnam) geen nadelig effect ondervinden van de ‘economische teleurstellingen in de VS, in de EU en in de BRIC-landen’.
De bevolking van de Next-11 is jonger dan deze van de VS en Europa, waardoor de economie een extra boost kan verwachten door de te verwachten hogere geboortecijfers, zo argumenteert O’Neill. Hij voegt eraan toe, dat in de BRIC-landen de groei vertraagt en dat de investeerders hun kapitaal beginnen terug te trekken.
Uit de Next-11 heeft O’Neill de 4 landen met het meeste potentieel bijeengebracht in de MIST-groep. Daar is de economie de laatste 10 jaar meer dan verdubbeld en ze hebben samen een volume, te vergelijken met dat van Duitsland. Ze vertegenwoordigen 73% van het gezamenlijke bnp van de Next-11.
Om een idee te geven van de concurrentiële posities van de MIST versus andere landen hebben we de 10 landen met de grootste competitiviteit in een tabel samengebracht met erbij de BRIC- en de MIST-landen.
Van de EU-landen behoren enkel Zweden en Duitsland tot de top-10. Nederland is sinds 2011 gepromoveerd van de 14de naar de 11de plaats, terwijl België zakte van 23 naar 25. Bij de BRIC-landen behoren Brazilië en China tot de dalers, terwijl India en Rusland stijgen als men 2012 vergelijkt met 2011. In de MIST-groep zien we dat Mexico en Turkije gestegen zijn in de ranking, daar waar Zuid-Korea dezelfde positie behoudt en Indonesië 5 plaatsen daalde.
De MIST-landen lijken wel de moeite waard te zijn om in het oog te worden gehouden en daarom volgt er binnenkort een analyse van deze potentieel interessante groeiers.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets.nl