...

BRIC out, MIST in

9 augustus 2012, 12:43 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Deze titel is geen code voor inter­na­tionale spi­onnen en even­min is het de naam van een nieuw com­put­ergame. Het gaat over een mogelijke ver­schuiv­ing in de reeks lan­den met de meeste groeikansen.


Over het wel en het wee van de BRIC-lan­den houden we u geregeld op de hoogte en zo kon­den we op 7 april 2012 aankondi­gen dat het ernaar uitzag, dat deze informele lan­den­groep weer boven water leek te komen.

alt

Het idee om Brazil­ië, Rus­land, India en Chi­na onder te bren­gen in een informele lan­den­groep is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het is de Amerikaanse econ­o­mist Jim O’Neill die in 2001 het con­cept lanceerde. O’Neill (57 jaar) is voorzit­ter van Gold­man Sachs Asset Man­age­ment en heeft bek­end­heid ver­wor­ven door zijn accu­rate voor­spellin­gen van de evo­lu­tie van val­u­tako­ersen zoals deze van de euro en de yen. Niet de eerste de beste dus en daarom werd zijn BRIC-con­cept ern­stig genomen.

O’Neill heeft 10 jaar de sit­u­atie in de BRIC-lan­den opgevol­gd en het cliën­teel bij Gold­mans Sachs daarover invester­ingsad­vies gegeven. Nu vin­dt hij blijk­baar dat het tijd wordt om nieuwe invester­ing­shor­i­zon­ten te verken­nen. En zo lanceerde hij onlang het begrip MIST: Mex­i­co, Indone­sia, South Korea en Turkey. Voor de duidelijk houden we het in het Ned­er­lands bij het­zelfde acroniem MIST.

In feb­ru­ari 2012 heeft Gold­man Sachs een nieuw invester­ings­fonds in het lev­en geroepen, nl. het N‑11 Equi­ty Fund, dat belegt in wat O’Neill next eleven’ belan­grijk­ste groei­lan­den noemt. Sinds de start heeft dit fonds al 12% winst gegenereerd, tegen­over slechts 1,5% voor het op BRIC gebaseerd fonds. 

In een inter­view zegde O’Neill, dat de Next-11 lan­den (MIST + Bangladesh, Egypte, Fil­ip­i­j­nen, Iran, Nige­ria, Pak­istan en Viet­nam) geen nadelig effect ondervin­den van de economis­che teleurstellin­gen in de VS, in de EU en in de BRIC-landen’.

De bevolk­ing van de Next-11 is jonger dan deze van de VS en Europa, waar­door de economie een extra boost kan verwacht­en door de te verwacht­en hogere geboorte­ci­jfers, zo argu­menteert O’Neill. Hij voegt eraan toe, dat in de BRIC-lan­den de groei ver­traagt en dat de investeerders hun kap­i­taal begin­nen terug te trekken.

Uit de Next-11 heeft O’Neill de 4 lan­den met het meeste poten­tieel bijeenge­bracht in de MIST-groep. Daar is de economie de laat­ste 10 jaar meer dan ver­dubbeld en ze hebben samen een vol­ume, te vergelijken met dat van Duit­s­land. Ze verte­gen­wo­ordi­gen 73% van het geza­men­lijke bnp van de Next-11.

Om een idee te geven van de con­cur­ren­tiële posi­ties van de MIST ver­sus andere lan­den hebben we de 10 lan­den met de groot­ste com­pet­i­tiviteit in een tabel samenge­bracht met erbij de BRIC- en de MIST-landen. 

alt

Van de EU-lan­den behoren enkel Zwe­den en Duit­s­land tot de top-10. Ned­er­land is sinds 2011 gepro­moveerd van de 14de naar de 11de plaats, ter­wi­jl Bel­gië zak­te van 23 naar 25. Bij de BRIC-lan­den behoren Brazil­ië en Chi­na tot de dalers, ter­wi­jl India en Rus­land sti­j­gen als men 2012 vergelijkt met 2011. In de MIST-groep zien we dat Mex­i­co en Turk­i­je geste­gen zijn in de rank­ing, daar waar Zuid-Korea dezelfde posi­tie behoudt en Indone­sië 5 plaat­sen daalde. 

De MIST-lan­den lijken wel de moeite waard te zijn om in het oog te wor­den gehouden en daarom vol­gt er bin­nenko­rt een analyse van deze poten­tieel inter­es­sante groeiers.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl







http://​www​.usmar​kets​.nl/​c​o​l​u​m​n​s​/​158913​-​b​r​i​c​-​l​a​n​d​e​n​-​t​e​r​u​g​-​b​o​v​e​n​-​w​a​t​e​r​.html


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.