...

BRIC-landen beter dan Wall Street?

2 mei 2009, 18:04 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De BRIC-lan­den, een de fac­to groeper­ing van vier groei­lan­den, hebben ook gedeeld in de klap­pen die de finan­ciële cri­sis uit­deelde het afgelopen jaar. Hoe is het hun voor­naam­ste beurzen ver­gaan en wat onderne­men ze om hun voortbestaan te garan­deren?
Doen BRIC-lan­den het beter dan Wall Street?

De BRIC-lan­den, een de fac­to groeper­ing van vier groei­lan­den, hebben ook gedeeld in de klap­pen die de finan­ciële cri­sis uit­deelde het afgelopen jaar. Hoe is het hun voor­naam­ste beurzen ver­gaan en wat onderne­men ze om hun voortbestaan te garanderen? 

We moeten er niet flauw over doen: voort­gaande op wat de experts nu weten, zullen over (miss­chien min­der dan) 40 jaar de economieën van de BRIC-lan­den (Brazil­ië, Rus­land, India en Chi­na) meer qua dol­lars in de pap te brokken hebben dan de G6 (Duit­s­land, Frankrijk, Ital­ië, Japan, het VK en de VS). Meer nog: nog veel eerder, tegen 2025, zullen ze al de helft van de mon­e­taire en economis­che macht van de G6 hebben bereikt. Tegen 2050 zouden enkel de VS en Japan nog behoren tot de 6 groot­ste economieën. 

In het kad­er van de toen nog te verwacht­en wereld­wi­jde recessie stelden we ons een dik jaar gele­den de vraag BRIC: houden beurzen stand? Toen (maart 2008) was de con­clusie dat de indices van de beurzen van deze vier groei­lan­den, nl. Brazil­ië, Rus­land, India en Chi­na, er globaal iets of wat beter voorston­den dan de geves­tigde waar­den, zoals de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA), de AEX en de Nikkei 225
In zijn mark­t­analyse van 2 april 2008 trok Edwin Van­damme gede­tailleerde conclusies. 

Onder­tussen heeft de wereld­wi­jde cri­sis flink huis­ge­houden en we waren benieuwd hoe de BRIC-lan­den het gedaan hebben, vergeleken met de DJIA

Maar laat ons eerst enkele belan­grijke indices bekijken: 



Zoals u uit­er­aard bek­end is, heeft de DJIA een op zijn zwakst uitge­drukt belab­berd jaar achter de rug. Een gestage teu­gloop tot begin maart 2009, gevol­gd door een door een aarze­lend her­s­tel tot het niveau van begin feb­ru­ari 2009. Zo meteen niet om over naar huis te schrijven. 



De AEX vol­gde in grote lij­nen de DJIA, maar bleef zo goed als voort­durend in de schaduw van de Amerikaanse grote broer.




De Japanse Nikkei 225 deed zijn best om de DJIA te schaduwen en dit luk­te tot de herf­st van 2008 zelfs nog iets beter, lag vanaf dan wat achterop maar slaagde erin om van begin maart 2009 tot op heden ongeveer gelijke tred te houden.

Laat ons nu de voor­naam­ste indices van de BRIC-lan­den vergelijken met de DJIA



Van mei tot eind juli 2008 hield de Brazil­i­aanse Boves­pa beter stand dan de DJIA, maar dan kon de index het tem­po van de DJIA niet vol­gen, tot hij in feb­ru­ari 2009 erin slaagde sneller uit het dal te begin­nen kruipen. 
De Brazil­i­aanse pres­i­dent Lula da Sil­va was er dan ook als de kip­pen bij om de state­ment te mak­en, dat zijn land de inter­na­tionale cri­sis op een buitenge­wone wijze’ zou over­win­nen. Hij voegde eraan toe, dat zijn landgenoten geen reden hebben om bang te zijn’ en dat wat Brazil­ië betre­ft, het erg­ste achter de rug is’. Vol­gens da Sil­va zou het economis­che her­s­tel zich echt goed gaan doorzetten rond de jaar­wis­sel­ing 2009 – 2010.



Het ver­loop van de Rus­sis­che TS index laat een heel ander beeld zien. Van mei tot augus­tus 2008 deed de index het nog beter dan grote broer DJIA, maar vanaf dan werd het al kom­mer en kwel wat de klok sloeg (en nog slaat). 
De Rus­sis­che economie heeft het hard te ver­duren gekre­gen, zek­er omwille van de ver­min­derde vraag naar olie en aardgas. Nu is het nog alti­jd zo, dat het niet gemakke­lijk is om infor­matie te kri­j­gen over dit reusachtige land, bestu­urd door het duo Medvedev-Putin. De media ondervin­den per­ma­nente con­t­role. Enkel het Inter­net ondervind relatief weinig hin­der van over­hei­d­scon­t­role, zeg maar cen­su­ur, en dit heeft er alle mee te mak­en dat in Rus­land nog alti­jd relatief weinig gebruik­ers zijn ervan. 
Maar dat het slecht gaat, blijkt uit bericht­en van spon­tane stakin­gen hier en daar. Vele fab­riek­sar­bei­ders hebben al maan­den geen loon meer gezien en moeten zien rond te komen met klus­jes hier en daar en het zelf kweken van groen­ten op lap­jes grond, die dik­wi­jls nogal erg vervuild zijn.
De zonet geciteerde pres­i­dent Medvedev organ­iseert van 4 tot 6 juni 2009 in Sint-Peters­burg een inter­na­tion­aal economisch forum, met als hoofd­doel het for­muleren van maa­trege­len om de glob­ale finan­ciële cri­sis het hoofd te bieden. De onderliggende reden van dit ini­ti­atief is, dat Medvedev van Mosk­ou een inter­na­tion­aal finan­cieel cen­trum wil maken. 



De Indi­ase BSE 30 Sen­sex deed het van maart 2008 tot april 2009 (nog) slechter dan de DJIA. Het is enkel vanaf april 2009 dat de index zich sneller herstelt. 
De Indi­ase export is het afgelopen jaar gevoelig gedaald met miljoe­nen werk­lozen tot gevolg en ook de bin­nen­landse vraag kreeg rake klappen. 
Net als in Brazil­ië steekt nu het opti­misme de kop op en zijn vele economen ervan over­tu­igd, dat tegen eind 2009 de echte hero­plev­ing eraan komt. Posi­tieve teke­nen zijn de toen­e­mende bin­nen­landse vraag naar auto­bussen en vracht­wa­gens en de verkoop van ver­bruiks­goed­eren sti­jgt weer. Een teer punt bli­jft de export, die moet wacht­en op een inter­na­tionale ver­be­ter­ing van de economis­che sit­u­atie en daar­van zijn op dit ogen­blik weinig teke­nen te bespeuren.


De Chi­nese Shangai Com­pos­ite index hield een korte peri­ode (van mei tot juni 2008) beter stand dan de DJIA, maar ging dan onderuit tot feb­ru­ari 2009 om dan res­olu­ut de DJIA voor te steken.
Gedurende het afgelopen jaar lanceerde Chi­na een stim­u­la­tion plan’ om de slabakkende economie terug op de sporen te kri­j­gen. Dit plan kostte han­den­vol geld, ca 440 mil­jard euro, maar het begint nu zijn vrucht­en af te wer­pen. Zo zal er ook dit jaar geen inkrimp­ing komen van de Chi­nese economie en kon het land met Rus­land een inter­es­sante deal, voor een bedrag van ca 18 mil­jard euro, sluiten voor de lev­er­ing van 300 miljoen ton olie vanaf 2010 tot 2030. Hier­voor wordt een spe­ciale pij­pli­jn gebouwd en zo verzek­ert Chi­na zich voor een lange peri­ode van de aan­vo­er van een belan­grijke energiebron tegen een pri­js, lager dan de marktprijs. 

______ 

Van de vier BRIC-lan­den zijn er twee (Chi­na en Brazil­ië, in deze vol­go­rde) die o.i. een serieuze kans mak­en om de finan­ciële en economis­che perike­len snel achter zich te lat­en. Dan vol­gt India, waar ook een, nog voorzichtig, her­s­tel zich begint af te teke­nen. Rode lan­taarn is Rus­land, dat zich (ged­won­gen?) vastk­lampt aan zijn olie en aardgas om uit de cri­sis te ger­ak­en maar dat tevens (door Putin geïn­spireerde?) ambities heeft zich te pro­fil­eren als een nieuw finan­cieel machtscentrum. 

Kor­tom, Wall Street zal meer reken­ing moeten houden met de BRIC-lan­den, zoveel is zeker.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.