Doen BRIC-landen het beter dan Wall Street?
De BRIC-landen, een de facto groepering van vier groeilanden, hebben ook gedeeld in de klappen die de financiële crisis uitdeelde het afgelopen jaar. Hoe is het hun voornaamste beurzen vergaan en wat ondernemen ze om hun voortbestaan te garanderen?
We moeten er niet flauw over doen: voortgaande op wat de experts nu weten, zullen over (misschien minder dan) 40 jaar de economieën van de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) meer qua dollars in de pap te brokken hebben dan de G6 (Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het VK en de VS). Meer nog: nog veel eerder, tegen 2025, zullen ze al de helft van de monetaire en economische macht van de G6 hebben bereikt. Tegen 2050 zouden enkel de VS en Japan nog behoren tot de 6 grootste economieën.
In het kader van de toen nog te verwachten wereldwijde recessie stelden we ons een dik jaar geleden de vraag BRIC: houden beurzen stand? Toen (maart 2008) was de conclusie dat de indices van de beurzen van deze vier groeilanden, nl. Brazilië, Rusland, India en China, er globaal iets of wat beter voorstonden dan de gevestigde waarden, zoals de Dow Jones Industrial Average (DJIA), de AEX en de Nikkei 225.
In zijn marktanalyse van 2 april 2008 trok Edwin Vandamme gedetailleerde conclusies.
Ondertussen heeft de wereldwijde crisis flink huisgehouden en we waren benieuwd hoe de BRIC-landen het gedaan hebben, vergeleken met de DJIA.
Maar laat ons eerst enkele belangrijke indices bekijken:
![](/images/legacy-images/images/090429%20-%20274%20-%20%5EDJI.jpg)
Zoals u uiteraard bekend is, heeft de DJIA een op zijn zwakst uitgedrukt belabberd jaar achter de rug. Een gestage teugloop tot begin maart 2009, gevolgd door een door een aarzelend herstel tot het niveau van begin februari 2009. Zo meteen niet om over naar huis te schrijven.
![](/images/legacy-images/images/090429%20-%20274%20-%20%5EAEX.jpg)
De AEX volgde in grote lijnen de DJIA, maar bleef zo goed als voortdurend in de schaduw van de Amerikaanse grote broer.
![](/images/legacy-images/images/090429%20-%20274%20-%20%5EN225.jpg)
De Japanse Nikkei 225 deed zijn best om de DJIA te schaduwen en dit lukte tot de herfst van 2008 zelfs nog iets beter, lag vanaf dan wat achterop maar slaagde erin om van begin maart 2009 tot op heden ongeveer gelijke tred te houden.
Laat ons nu de voornaamste indices van de BRIC-landen vergelijken met de DJIA.
![](/images/legacy-images/images/090429%20-%20274%20-%20%5EBVSP.jpg)
Van mei tot eind juli 2008 hield de Braziliaanse Bovespa beter stand dan de DJIA, maar dan kon de index het tempo van de DJIA niet volgen, tot hij in februari 2009 erin slaagde sneller uit het dal te beginnen kruipen.
De Braziliaanse president Lula da Silva was er dan ook als de kippen bij om de statement te maken, dat zijn land de internationale crisis ‘op een buitengewone wijze’ zou overwinnen. Hij voegde eraan toe, dat zijn landgenoten ‘geen reden hebben om bang te zijn’ en dat ‘wat Brazilië betreft, het ergste achter de rug is’. Volgens da Silva zou het economische herstel zich echt goed gaan doorzetten rond de jaarwisseling 2009 – 2010.
![](/images/legacy-images/images/090429%20-%20274%20-%20RTS_RS.jpg)
Het verloop van de Russische TS index laat een heel ander beeld zien. Van mei tot augustus 2008 deed de index het nog beter dan grote broer DJIA, maar vanaf dan werd het al kommer en kwel wat de klok sloeg (en nog slaat).
De Russische economie heeft het hard te verduren gekregen, zeker omwille van de verminderde vraag naar olie en aardgas. Nu is het nog altijd zo, dat het niet gemakkelijk is om informatie te krijgen over dit reusachtige land, bestuurd door het duo Medvedev-Putin. De media ondervinden permanente controle. Enkel het Internet ondervind relatief weinig hinder van overheidscontrole, zeg maar censuur, en dit heeft er alle mee te maken dat in Rusland nog altijd relatief weinig gebruikers zijn ervan.
Maar dat het slecht gaat, blijkt uit berichten van spontane stakingen hier en daar. Vele fabrieksarbeiders hebben al maanden geen loon meer gezien en moeten zien rond te komen met klusjes hier en daar en het zelf kweken van groenten op lapjes grond, die dikwijls nogal erg vervuild zijn.
De zonet geciteerde president Medvedev organiseert van 4 tot 6 juni 2009 in Sint-Petersburg een internationaal economisch forum, met als hoofddoel het formuleren van maatregelen om de globale financiële crisis het hoofd te bieden. De onderliggende reden van dit initiatief is, dat Medvedev van Moskou een internationaal financieel centrum wil maken.
![](/images/legacy-images/images/090429%20-%20274%20-%20%5EBSESN.jpg)
De Indiase BSE 30 Sensex deed het van maart 2008 tot april 2009 (nog) slechter dan de DJIA. Het is enkel vanaf april 2009 dat de index zich sneller herstelt.
De Indiase export is het afgelopen jaar gevoelig gedaald met miljoenen werklozen tot gevolg en ook de binnenlandse vraag kreeg rake klappen.
Net als in Brazilië steekt nu het optimisme de kop op en zijn vele economen ervan overtuigd, dat tegen eind 2009 de echte heropleving eraan komt. Positieve tekenen zijn de toenemende binnenlandse vraag naar autobussen en vrachtwagens en de verkoop van verbruiksgoederen stijgt weer. Een teer punt blijft de export, die moet wachten op een internationale verbetering van de economische situatie en daarvan zijn op dit ogenblik weinig tekenen te bespeuren.
![](/images/legacy-images/images/090429%20-%20274%20-%20000001_SS.jpg)
De Chinese Shangai Composite index hield een korte periode (van mei tot juni 2008) beter stand dan de DJIA, maar ging dan onderuit tot februari 2009 om dan resoluut de DJIA voor te steken.
Gedurende het afgelopen jaar lanceerde China een ‘stimulation plan’ om de slabakkende economie terug op de sporen te krijgen. Dit plan kostte handenvol geld, ca 440 miljard euro, maar het begint nu zijn vruchten af te werpen. Zo zal er ook dit jaar geen inkrimping komen van de Chinese economie en kon het land met Rusland een interessante deal, voor een bedrag van ca 18 miljard euro, sluiten voor de levering van 300 miljoen ton olie vanaf 2010 tot 2030. Hiervoor wordt een speciale pijplijn gebouwd en zo verzekert China zich voor een lange periode van de aanvoer van een belangrijke energiebron tegen een prijs, lager dan de marktprijs.
______
Van de vier BRIC-landen zijn er twee (China en Brazilië, in deze volgorde) die o.i. een serieuze kans maken om de financiële en economische perikelen snel achter zich te laten. Dan volgt India, waar ook een, nog voorzichtig, herstel zich begint af te tekenen. Rode lantaarn is Rusland, dat zich (gedwongen?) vastklampt aan zijn olie en aardgas om uit de crisis te geraken maar dat tevens (door Putin geïnspireerde?) ambities heeft zich te profileren als een nieuw financieel machtscentrum.
Kortom, Wall Street zal meer rekening moeten houden met de BRIC-landen, zoveel is zeker.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.