...

BRIC = kansen? Spotlight op Brazilië

11 juli 2008, 18:45 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

We gaan nad­er in op de voor­naam­ste karak­ter­istieken van het land van de sam­ba en meer bepaald wer­pen we een blik op de voor­naam­ste bedri­jven en hun aan­deel. Aan u om uw beleg­gingskansen in te schat­ten.

BRIC = kansen? Spot­light op Brazilië

In het artikel van maart 2008 vroe­gen we ons af, of de beurzen van de BRIC-lan­den, te weten Brazil­ië, Rus­land, India en Chi­na, zouden stand houden in het almaar slechter wor­dende beurskli­maat. In april heeft Eti­enne Van­damme zich verder verdiept in de evo­lu­tie van de voor­naam­ste beursindices van deze 4 landen. 

Brazil­ië is het land van het Car­naval van Rio, de sam­ba, de Ama­zoner­iv­i­er en de nog alti­jd uit­gestrek­te bossen. Het is ook het land van de enorme voor­raden grond­stof­fen: olie, min­eralen, steenkool, aardgas. Het beschikt over kolos­sale water­re­serves, o.m. geschikt voor hydro-elek­trische cen­trales. Het heeft een kun­st­matige’ hoofd­stad, Brasil­ia, opgetrokken mid­den in het oerwoud. 

In 2006 waren er 192 miljoen inwon­ers, ofwel vergeleken met Bel­gië en Ned­er­land zijn resp. ca 19 en 12 maal meer. De opper­vlak­te is 8,547 miljoen km², ofwel 280 en 206 maal grot­er dan resp. Bel­gië en Nederland. 

De bevolk­ing van dit reusachtige land is relatief jong: 69% is tussen 15 en 65 jaar en de lev­ensverwacht­ing is gemid­deld 72 à 73 jaar. In Ned­er­land en Bel­gië vin­den we ongeveer 66% van de bevolk­ing in deze cat­e­gorie en de lev­ensverwacht­ing is er rond 79 jaar. 

Hoewel Brazil­ië door­gaat voor een groei­land, zijn er toch aspecten die con­tra-pro­duc­tief zijn. Zo is de ambte­nar­ij opper­ma­chtig en speelt vriend­je­spoli­tiek een belan­grijke rol. Een voor­beeld: in Ned­er­land en Bel­gië kan je bin­nen de week een eigen zaak opricht­en zon­der al te veel romp­slomp. In Brazil­ië heb je er offi­cieel 152 dagen voor nodig! Daar­door belandt Brazil­ië wereld­wi­jd op de 122ste plaats van ondernemersvriendelijkheid. 

De grafiek hier­boven toont aan, hoe belan­grijk land­bouw is in Brazil­ië en tevens welke inhaal­be­weg­ing het land nog te mak­en heeft op het gebied van de indus­trie, tegen­over bij voor­beeld België. 

Een tre­f­fend voor­beeld van een bepaalde mate van achter­stand is de pen­e­tratiegraad van telecom:

In Bel­gië is er één vaste tele­foon per ca 2 inwon­ers, in Brazil­ië is dat 1 op 5. In Bel­gië heeft 90% van de bevolk­ing een gsm, in Brazil­ië is dat iets meer dan 50%. In Bel­gië heeft 45% van de inwon­ers Inter­net (wat o.i. voor ver­be­ter­ing vat­baar is), ter­wi­jl iets meer dan 1/​5de van de Brazil­ia­nen zelf­s­tandig kan sur­fen op het net.

De werk­looshei­ds­graad bedraagt ca 10% (9,8% in 2007). Ongeveer 1/​3de (31%) van de bevolk­ing leeft onder de armoede­grens. De con­trasten tussen arm en rijk zijn dan ook groot. 
De vijf rijk­ste Brazil­ia­nen hebben kap­i­tal­en tussen 6,3 en 3,6 mil­jard euro en zijn te te vin­den op de 77ste tot de 172ste plaat­sen van de rijk­ste mensen ter wereld. 

Lat­en we even kijken naar de groot­ste drie Brazil­i­aanse onderne­min­gen, nl. Petro­bras, Embraer en Votorantim.


Petro­bras, voluit Petroleo Brasileiro heeft zijn hoofd­kwarti­er in Rio de Janeiro. Het bedri­jf doet aan alle mogelijke manieren van olie- en gas­ex­ploitatie: klassieke’ ont­gin­ning op het land, borin­gen in de zee­bo­dem, het win­nen van olie uit oliezand of uit schaliën. 

Het stelt ongeveer 70.000 mensen tew­erk en het heeft een mark­tkap­i­tal­isatie (10 juli 2008) van ca 171 mil­jard euro. 

Daar waar de meeste grote tenoren van de olie-indus­trie bij her­hal­ing aankondi­gen, dat ze hun pro­duc­tie zullen moeten gaan terugschroeven, maak­te Petro­bras vorig jaar bek­end, de pro­duc­tie te zullen opdri­jven van 2,35 miljoen vat­en per dag in 2007 tot bij­na 3,5 miljoen vat­en per dag in 2012, dat is bij­na 49% meer!

Forbes kent het bedri­jf een plaats toe in de top-10 beste aan­de­len voor 2008. De chart hier­boven liegt er niet om.

In de stad Sao Jose dos Cam­pos, op 80 km van Sao Poa­lo, is het hoofd­kwarti­er van Embraer Air­craft, de derde groot­ste vlieg­con­struc­teur ter wereld, na Air­bus en Boe­ing. Er werken 24.000 mensen en de mark­tkap­i­tal­isatie (10 juli 2008) is 3,1 mil­jard euro. 
Er wor­den zow­el burg­er­lijke als mil­i­taire vlieg­tu­igen gebouwd. Embraer is bij­zon­der gek­end voor zijn exec­u­tive’ jets om gegoede zak­en­lui op zo lux­ueus mogelijke manier van de ene naar de andere afspraak te brengen. 

Het aan­deel heeft sinds mei ll. een fameuze duik gemaakt. Hier­aan is de vrees van de investeerders dat orders zouden terug­vallen omwille van de omhoog spur­tende oliepri­js zek­er niet vreemd. Nochtans gaan de zak­en bij Embraer niet slecht. De eerste 6 maan­den van dit jaar wer­den 97 vlieg­tu­igen geleverd, dat is 59% meer dan voor dezelfde peri­ode in 2007. En voor de rest van het jaar is het order­boek­je goed gevuld.

Als het aan­deel zou her­stellen tot de koers van pak­weg de herf­st 2007, dan betekent dat een klim van ca 70%.

Uitein­delijk belanden bij een con­glom­er­aat, dat zich met zowat alles bezighoudt behalve olie en vlieg­tu­igen. Een mooie afs­luiter van onze Brazil­i­aanse round-up, dus. Votoran­tim is geves­tigd in de miljoe­nen­stad Sao Poa­lo en stelt 60.000 per­so­n­en tew­erk. De mark­tkap­i­tal­isatie (10 juli 2008) is 3,3 mil­jard euro. 

Hier­boven ziet u de chart van één van de bedri­jven die deel uit­mak­en van dit con­glom­er­aat, de papi­er- en pulp­fab­rikant Votoran­tim Celu­lose e Papel. Maar dat is slechts één van de armen van deze indus­triële octo­pus. Andere activiteits­ge­bieden zijn: 

- land­bouw: o.m. oranjeappelsap,
 — cement: grond­stof­fen voor de bouw,
 — energie: hydro-elek­trische centrales,
 — finan­ciën: banken,
 — met­al­en: non-fer­ro met­al­en, o.a. aluminium, 
 — investerin­gen: ver­strekken van risi­cokap­i­taal aan begin­nende onderne­min­gen en 
 — chem­i­cal­iën: basis­grond­stof­fen voor ver­schil­lende industrietakken.


Tot daar ons kort bezoek aan het groot­ste land van Zuid-Ameri­ka. Een vol­gende keer zullen we het hebben over een andere poten­tiële groeipool: Rusland.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.