...

BRIC: houden beurzen stand?

17 maart 2008, 22:29 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

In deze tijd van kom­mer en kwel in de beur­swereld von­den we dat het tijd was voor een update van de evo­lu­tie van de beurzen van de vier groei­lan­den, die samen de BRIC vor­men.

BRIC: houden beurzen stand?

Ter­wi­jl sinds de vorige herf­st de meeste beurzen wereld­wi­jd in het rood duiken omwille van economis­che en vooral Amerikaanse kredi­et­prob­le­men waren we nieuws­gierig naar het ver­loop van de beurzen van de vier lan­den, die bij­na 42% van de wereld­bevolk­ing verte­gen­wo­ordi­gen, nl. Brazil­ië, Rusland, India en China.

Over deze economieën schreven we op 8 sep­tem­ber 2007 een artikel, getiteld BRIC: lucratieve invester­ing? We haalden aan, dat deze lan­den twee per twee een com­ple­men­taire rol spe­len. Enerz­i­jds hebben we Brazil­ië en Rus­land als belan­grijke grond­stof­fen­lever­anciers en anderz­i­jds zijn er India en Chi­na, eerder gespe­cialiseerd in het lev­eren van eind­pro­ducten en diensten.

Gold­man Sachs, met in zijn kiel­zog een hele schaar econ­o­mis­ten en andere experts, is van oordeel dat de BRIC-groep zo rond het mid­den van deze eeuw de werelde­conomie zal beheersen. 

Wij vroe­gen ons dus af hoe de beurzen van dit vier­tal het doen in de huidi­ge economis­che en finan­ciële situatie.

Lat­en we eerst en vooral even kijken hoe de tot nad­er order lei­dende index Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA) het doet. Dit is de slot­grafiek van gis­teren 25 maart 2008:

Bij boven­staande chart hoort weinig com­men­taar: de DJIA is eerst teruggeza­kt naar het niveau van okto­ber 2006 en begint nu terug te vecht­en. Verdere info over het ver­loop van en de verwachtin­gen voor de DJIA leest u geregeld en uitvo­erig op deze site. 

Ter vergelijk­ing willen we u ook de AEX tonen: 



Ook hier moeten we geen tekeninget­je bij mak­en: de AEX is tot twee keer toe terugges­la­gen tot het koer­sniveau van juli 2006, dus nog meer achteruit dan de DJIA. Sinds 17 maart ll., toen de AEX voor de tweede keer tot op het niveau van okto­ber 2006 terugviel, biedt deze index wat weer­w­erk (van ca 416 naar ca 438 pun­ten, +5,3%). We bli­jven het beste hopen.

Verder is er de Nikkei-index, die er echt ram­pza­lig voorstaat. Zijn val lijkt voor­lop­ig niet te stu­iten en hij noteert nu rond het peil van augus­tus 2005.

En nu de grafieken van de BRIC







De Brazil­i­aanse index $BVSP behoudt zijn groeiende trend. De www​.rts​.ru/Rus­sis­che $RTSI heeft begin dit jaar wat van zijn pluimen ver­loren, maar anal­is­ten zullen vast­stellen dat de opwaarts lopende ste­un­li­jn nog niet echt door­bro­ken is.

Dat van die opwaarts lopende ste­un­li­jn geldt in zekere mate ook voor de Indi­ase $BSE.
Nochtans mogen we de toch wel forse terug­val van boven de 20.000 pun­ten begin jan­u­ari 2008 naar iets min­der dan 15.000 pun­ten op 17 maart ll. niet over het hoofd zien, want 
25% is toch wel een fameuze dip. Maar net als de AEX probeert de $BSE nu wat ter­rein terug te winnen.



Erg­er is het gesteld met de Chi­nese $SSEC. Sinds okto­ber 2007 don­derde deze index van ca 6.000 pun­ten naar ca 3.600 pun­ten, een klap van ‑40%! Hier is geen sprake van stand houdende ste­un­li­j­nen, maar van dal­ende ste­un­li­j­nen en ander griezelig nieuws. U kunt trouwens meer hierover lezen in Guy Bocarts recente artikel Chi­na valt diep

Wie wil beleggen in BRIC-lan­den, raden we aan zich te wen­den tot grote bank of invester­ings­maatschap­pij, waar BRIC-fond­sen aange­bo­den kun­nen wor­den. Verder bli­jven er de turbo’s, te vin­den bij voor­beeld via de zoek­term BRIC bij ABN Amro.

Eerst­daags geeft tech­nis­che anal­ist Edwin Van­damme zijn visie op de BRIC. We zien ernaar uit…

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.