![](/images/legacy-images/images/080317---jvb-+-BVSP.gif)
BRIC: houden beurzen stand?
Terwijl sinds de vorige herfst de meeste beurzen wereldwijd in het rood duiken omwille van economische en vooral Amerikaanse kredietproblemen waren we nieuwsgierig naar het verloop van de beurzen van de vier landen, die bijna 42% van de wereldbevolking vertegenwoordigen, nl. Brazilië, Rusland, India en China.
Over deze economieën schreven we op 8 september 2007 een artikel, getiteld BRIC: lucratieve investering? We haalden aan, dat deze landen twee per twee een complementaire rol spelen. Enerzijds hebben we Brazilië en Rusland als belangrijke grondstoffenleveranciers en anderzijds zijn er India en China, eerder gespecialiseerd in het leveren van eindproducten en diensten.
Goldman Sachs, met in zijn kielzog een hele schaar economisten en andere experts, is van oordeel dat de BRIC-groep zo rond het midden van deze eeuw de wereldeconomie zal beheersen.
Wij vroegen ons dus af hoe de beurzen van dit viertal het doen in de huidige economische en financiële situatie.
Laten we eerst en vooral even kijken hoe de tot nader order leidende index Dow Jones Industrial Average (DJIA) het doet. Dit is de slotgrafiek van gisteren 25 maart 2008:
Bij bovenstaande chart hoort weinig commentaar: de DJIA is eerst teruggezakt naar het niveau van oktober 2006 en begint nu terug te vechten. Verdere info over het verloop van en de verwachtingen voor de DJIA leest u geregeld en uitvoerig op deze site.
Ter vergelijking willen we u ook de AEX tonen:
Ook hier moeten we geen tekeningetje bij maken: de AEX is tot twee keer toe teruggeslagen tot het koersniveau van juli 2006, dus nog meer achteruit dan de DJIA. Sinds 17 maart ll., toen de AEX voor de tweede keer tot op het niveau van oktober 2006 terugviel, biedt deze index wat weerwerk (van ca 416 naar ca 438 punten, +5,3%). We blijven het beste hopen.
Verder is er de Nikkei-index, die er echt rampzalig voorstaat. Zijn val lijkt voorlopig niet te stuiten en hij noteert nu rond het peil van augustus 2005.
En nu de grafieken van de BRIC.
De Braziliaanse index $BVSP behoudt zijn groeiende trend. De www.rts.ru/Russische $RTSI heeft begin dit jaar wat van zijn pluimen verloren, maar analisten zullen vaststellen dat de opwaarts lopende steunlijn nog niet echt doorbroken is.
Dat van die opwaarts lopende steunlijn geldt in zekere mate ook voor de Indiase $BSE.
Nochtans mogen we de toch wel forse terugval van boven de 20.000 punten begin januari 2008 naar iets minder dan 15.000 punten op 17 maart ll. niet over het hoofd zien, want
‑25% is toch wel een fameuze dip. Maar net als de AEX probeert de $BSE nu wat terrein terug te winnen.
Erger is het gesteld met de Chinese $SSEC. Sinds oktober 2007 donderde deze index van ca 6.000 punten naar ca 3.600 punten, een klap van ‑40%! Hier is geen sprake van stand houdende steunlijnen, maar van dalende steunlijnen en ander griezelig nieuws. U kunt trouwens meer hierover lezen in Guy Bocarts recente artikel China valt diep
Wie wil beleggen in BRIC-landen, raden we aan zich te wenden tot grote bank of investeringsmaatschappij, waar BRIC-fondsen aangeboden kunnen worden. Verder blijven er de turbo’s, te vinden bij voorbeeld via de zoekterm BRIC bij ABN Amro.
Eerstdaags geeft technische analist Edwin Vandamme zijn visie op de BRIC. We zien ernaar uit…
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.