Beleggers verbaasden zich de afgelopen maanden over de indrukwekkende rally op de beurzen. Zo steeg de AEX bijvoorbeeld met 26 % dit jaar. Deze rendementen vallen echter in het niet bij wat er heeft plaatsgevonden op de beurzen van de opkomende markten. Even een rondje langs de beurzen.
De Shanghai Composite in China steeg sinds de jaarwisseling met 65 %. De beurs van India steeg met 69 %, Rusland met 127 % en Brazilië met 140 %! En dan hebben we het nog niet over markten als Turkije, Indonesië en Argentinië. De MSCI Emerging Markets steeg dit jaar reeds met 70 %. Waar beleggen in deze markten op het dieptepunt van de kredietcrisis door velen werd afgeraden vanwege het – veronderstelde — hogere risico lijkt het tegenovergestelde het geval.
Want terwijl bij ons de crisis nog hevig voortwoedde zette bijvoorbeeld de beurs van Shanghai eind oktober vorig jaar reeds zijn bodem. En andere emerging markets volgden. Normaal was het altijd zo dat wanneer de beurzen in het westen stegen de emerging markets nog harder opliepen. En wanneer de beurzen bij ons zakten de emerging markets volledig instortten. Nu lijkt de situatie anders. De opkomende markten zijn als eersten uit de crisis te voorschijn gekomen. En dat wordt gestaafd door economische groeicijfers. Zo groeit de economie van China inmiddels weer met 8,9 % op jaarbasis. Iets waar wij in Europa en in de VS slechts van kunnen dromen. En de monetaire autoriteiten in China, maar ook in India en Brazilië trappen inmiddels al weer op de rem om een oververhitting voor te zijn. Zo ver zijn wij nog niet.
Deze outperformance komt niet zomaar uit de lucht vallen. Waar de westerse economieën na de massale overheidsinterventies kampen met grootschalige begrotingstekorten hebben de meeste opkomende economieën juist overschotten op hun balans. Daar komt bij dat de banken in bijvoorbeeld China allen staatsbezit zijn. Wat dat betreft was men de VS reeds een stap voor. Een opdracht vanuit Beijing om meer kredieten te verstrekken leidde ook daadwerkelijk tot een spectaculaire groei van de kredietverlening. Maar van groot belang is vooral waar al deze kredieten voor worden aangewend. Het Chinese stimuleringsprogramma is bedoeld om de investeringen in de infrastructuur – spoorwegen, metro en electriciteitsopwekking – op te voeren. Maar inmiddels stijgen ook de detailhandelsverkopen in China explosief. De consument begint daar daadwerkelijk te consumeren. De Chinese economie lijkt serieus bezig zich te transformeren van een export georiënteerde naar een consumptiegedreven economie. De Aziatische consument gaat een steeds belangrijkere plaats innemen in de wereldeconomie naast de met schulden overladen uitgebluste westerse consument.
De opkomende economieën blijken dus steeds beter in staat zich op eigen kracht – onafhankelijk van het welvaren van het westen – voort te bewegen. Daar komt nog bij dat de opkomende economieën gezamenlijk de helft van de huidige wereldproductie verzorgen. Maar de marktkapitalisatie van deze economieën op de beurzen is slechts 10 %! Hier ligt nog een onwaarschijnlijke kans voor lange termijn beleggers in deze markten. Tenslotte zullen de valuta van deze economieën de komende jaren alleen maar in waarde toenemen ten opzichte van de dollar en de euro. De Chinese yuan voorop. Een leuke extra rugwind voor beleggers.
De ontwikkelingen van de laatste maanden wijzen er opnieuw op dat deze markten zich steeds meer gaan loskoppelen van het westen. Zo bereikte de beurs van Shanghai reeds begin augustus zijn top om vervolgens te corrigeren. Nu, terwijl de beurzen in Europa en de VS dalen, richt China zich al weer op. Beleggers doen er verstandig aan de emerging markets een steeds zwaarder gewicht in hun portefeuille te geven. Beleggen blijft interessant. Maar op de Europese beurzen zullen we steeds verder achterop raken. Wij zijn oud en grijs en groeien nauwelijks meer. Sinds 2002 hebben de BRIC-landen ons reeds met 273 % outperformed.
Jan-willem Nijkamp
voor US Markets