...

BRIC GAAT EIGEN WEG

29 oktober 2009, 14:44 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Beleg­gers ver­baas­den zich de afgelopen maan­den over de indruk­wekkende ral­ly op de beurzen. Zo steeg de AEX bijvoor­beeld met 26 % dit jaar. Deze ren­de­menten vallen echter in het niet bij wat er heeft plaats­gevon­den op de beurzen van de opkomende mark­ten. Even een rond­je langs de beurzen.


De Shang­hai Com­pos­ite in Chi­na steeg sinds de jaar­wis­sel­ing met 65 %. De beurs van India steeg met 69 %, Rus­land met 127 % en Brazil­ië met 140 %! En dan hebben we het nog niet over mark­ten als Turk­i­je, Indone­sië en Argen­tinië. De MSCI Emerg­ing Mar­kets steeg dit jaar reeds met 70 %. Waar beleggen in deze mark­ten op het dieptepunt van de kredi­et­cri­sis door velen werd afger­aden van­wege het – veron­der­stelde — hogere risi­co lijkt het tegen­overgestelde het geval.

Want ter­wi­jl bij ons de cri­sis nog hevig voort­woed­de zette bijvoor­beeld de beurs van Shang­hai eind okto­ber vorig jaar reeds zijn bodem. En andere emerg­ing mar­kets vol­gden. Nor­maal was het alti­jd zo dat wan­neer de beurzen in het west­en ste­gen de emerg­ing mar­kets nog hard­er opliepen. En wan­neer de beurzen bij ons zak­ten de emerg­ing mar­kets volledig instort­ten. Nu lijkt de sit­u­atie anders. De opkomende mark­ten zijn als eersten uit de cri­sis te voorschi­jn gekomen. En dat wordt ges­taafd door economis­che groe­ici­jfers. Zo groeit de economie van Chi­na inmid­dels weer met 8,9 % op jaar­ba­sis. Iets waar wij in Europa en in de VS slechts van kun­nen dromen. En de mon­e­taire autoriteit­en in Chi­na, maar ook in India en Brazil­ië trap­pen inmid­dels al weer op de rem om een overver­hit­ting voor te zijn. Zo ver zijn wij nog niet.

Deze out­per­for­mance komt niet zomaar uit de lucht vallen. Waar de west­erse economieën na de mas­sale over­hei­dsin­ter­ven­ties kam­p­en met grootschalige begrot­ing­steko­rten hebben de meeste opkomende economieën juist over­schot­ten op hun bal­ans. Daar komt bij dat de banken in bijvoor­beeld Chi­na allen staats­bez­it zijn. Wat dat betre­ft was men de VS reeds een stap voor. Een opdracht vanu­it Bei­jing om meer kredi­eten te ver­strekken lei­d­de ook daad­w­erke­lijk tot een spec­tac­u­laire groei van de kredi­etver­len­ing. Maar van groot belang is vooral waar al deze kredi­eten voor wor­den aangewend. Het Chi­nese stim­u­ler­ing­spro­gram­ma is bedoeld om de investerin­gen in de infra­struc­tu­ur – spoor­we­gen, metro en elec­triciteit­sop­wekking – op te voeren. Maar inmid­dels sti­j­gen ook de detail­han­delsverkopen in Chi­na explosief. De con­sument begint daar daad­w­erke­lijk te con­sumeren. De Chi­nese economie lijkt serieus bezig zich te trans­formeren van een export georiën­teerde naar een con­sump­tiege­dreven economie. De Azi­atis­che con­sument gaat een steeds belan­grijkere plaats innemen in de werelde­conomie naast de met schulden over­laden uit­ge­bluste west­erse consument.

De opkomende economieën blijken dus steeds beter in staat zich op eigen kracht – onafhanke­lijk van het wel­varen van het west­en – voort te bewe­gen. Daar komt nog bij dat de opkomende economieën geza­men­lijk de helft van de huidi­ge wereld­pro­duc­tie ver­zor­gen. Maar de mark­tkap­i­tal­isatie van deze economieën op de beurzen is slechts 10 %! Hier ligt nog een onwaarschi­jn­lijke kans voor lange ter­mi­jn beleg­gers in deze mark­ten. Tenslotte zullen de val­u­ta van deze economieën de komende jaren alleen maar in waarde toen­e­men ten opzichte van de dol­lar en de euro. De Chi­nese yuan voorop. Een leuke extra rug­wind voor beleggers.

De ontwik­kelin­gen van de laat­ste maan­den wijzen er opnieuw op dat deze mark­ten zich steeds meer gaan loskop­pe­len van het west­en. Zo bereik­te de beurs van Shang­hai reeds begin augus­tus zijn top om ver­vol­gens te cor­rigeren. Nu, ter­wi­jl de beurzen in Europa en de VS dalen, richt Chi­na zich al weer op. Beleg­gers doen er ver­standig aan de emerg­ing mar­kets een steeds zwaarder gewicht in hun porte­feuille te geven. Beleggen bli­jft inter­es­sant. Maar op de Europese beurzen zullen we steeds verder achterop rak­en. Wij zijn oud en gri­js en groeien nauwelijks meer. Sinds 2002 hebben de BRIC-lan­den ons reeds met 273 % outperformed.

Jan-willem Nijkamp
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.