BRIC: een turbootje waard?
Aanvang mei 2009 vroegen we ons af, of de BRIC-landen het beter deden dan Wall Street.
Toen stelden we vast, dat met uitzondering van Rusland de drie andere BRIC-landen (Brazilië, India en China) het iet of wat beter deden dan Wall Street.
Nu het jaar alweer zijn tweede helft heeft ingezet, leek het ons tijd voor een update.
En de BRIC-landen deden het helemaal niet slecht. Daar waar de Dow Jones Industrial Average (DJIA), vergeleken met 2 januari 2009, na een half jaar (stand 3 juli 2009) 8,4% lager staat, noteren de voornaamste indices in de BRIC-landen alle hoger:
- Brazilië ($BVSP): + 26,6%
— Rusland ($RTSI): + 50,4%
— India ($BSE): + 49,8%
— China ($SSEC): + 69,7%
Wie dus in deze landen beleggingen heeft gestart eind 2008-begin 2009 hoort nu de kassa rinkelen.
Nu wat details.
Als u bovenstaande chart bekijkt, dan is de huidige minus 8% van de DJIA nog relatief accepteerbaar, rekening houdend met de diepe kuil waarin de index belandde op 9 maart 2009: 6,547,05 punten ofwel 27,5% lager dan op 2 januari 2009.
Meer nieuws over het wel en (spijtig genoeg ook) het wee van de DJIA vindt u op deze site.
Nu een blitzbezoek aan de BRIC-landen.
Brazilië
Na vanaf het einde van het tweede kwartaal 2008 een diepe duik te hebben genomen, heeft de Bovespa zich hersteld tot het peil van de herfst 2008. Hierbij mogen we niet uit het oog verliezen, dat de index theoretisch nog ca 40% ruimte naar boven heeft vooraleer het eerder aangehaalde peil van de herfst 2008 te bereiken.
Daar waar deze index in het begin van 2009 duidelijk achterop lag tegenover de DJIA, begon hij aan een remonte eind maart en laat nu de DJIA met verve achter zich.
Het ziet ernaar uit, dat president da Silva gelijk zal krijgen wanneer hij beweert, dat zijn land de crisis zal overwinnen.
Rusland
Na een enorme terugval vanaf juni 2008 tot begin januari 2009 heeft deze Russische index zich hersteld tot het niveau van begin oktober 2008, om dan wat hoogtevrees te krijgen.
De achterstand van de RT Index tegenover de DJIA duurt nu al zeker een jaar en het ziet er niet naar uit, dat hierin vlug verbetering komt, ondanks de boude uitspraken van de ussisc he president Medvedev. Tijdens het internationale economische forum, dat plaatsvond in Sint-Petersburg van 4 tot en met 6 juni 2009, probeerde hij olie op de golven te gieten door te stellen, dat de ‘worst case’-scenario’s van de economische crisis niet zijn uitgekomen. Hij voegde er droogweg aan toe ‘nog even te wachten vooraleer de champagnekurken te laten knallen’. De Russische economie mag voor 2009 een economische krimp van zeker 6% verwachten.
India
Tussen midden oktober 2008 en eind maart 2009 heeft Indiase BSE 30 Sensex tot viertal toe ingebeukt op de steun rond ca 8.500 punten om dan in amper 2 maanden op te klimmen naar het peil van augustus 2008.
Net als Brazilië heeft India zich kunnen losmaken van het zuigende effect van de economische problematiek van de VS en Europa en verwacht dit jaar een groei van om en bij de 6%.
Beleggers die in maart 2009 instapten in deze index rond 8.500 punten staan nu op ca 75% winst. Maar te onthouden is, dat de BSE 30 Sensex nog een klim van 40% moet maken om terug op het niveau van begin 2008 te staan.
Bovenstaande grafiek illustreert op indrukwekkende wijze hoe deze index zich heeft losgemaakt van de DJIA sinds maart 2009
China
De Chinese Shangai Composite index begon in oktober 2008 van de helling te rollen om een steun rond 1.700 punten te bereiken in oktober 2008. Vanaf dan volgde een geleidelijk herstel van meer dan 76% tot het 3.000 puntenniveau van heden, begin juli 2009.
Net als India vaart China een onafhankelijke economische koers en verwacht voor 2009 een groei van 7,5 à 8%. China consolideert zijn positie als exportland en zag zijn uitvoer naar bij voorbeeld Europa in 2008 aangroeien naar 78 miljard euro, dat is drie keer meer dan in het jaar 2000.
Voor de chartists onder ons: om terug te geraken tot het peil van oktober 2008 is een verdubbeling van de waarde van deze index nodig…
Bovenstaande grafiek toont aan, dat de SSEC index het tot zowat februari 2009 (nog) slechter deed dan de DJIA, maar vanaf dan revanche nam.
Indien u zich geïnspireerd voelt om in de BRIC-landen een beleggingetje te wagen, zijn er een paar dingen waarvoor we u willen waarschuwen. Ten eerste zouden we u niet aanraden, in te stappen in individuele aandelen. Het motto ‘beleg niet in wat je niet kent’ indachtig geldt de bedenking dat het nieuws van lokale bedrijven niet altijd up-to-date en/of compleet is. Ten tweede moet u weten, dat het gaat om landen die een enorme groei kenden en nog kennen, maar waar verrassingen nooit uitgesloten zijn, denk aan de gevoeligheid voor grondstof (olie) prijzen en de afhankelijk van de export naar het Westen.
Concreet lijken ons turbo’s geschikte beleggingsinstrumenten in dit geval. Zonder réclame te willen maken, stellen we u voor te klikken op deze link.
Turbo’s, vergeleken met aandelen, hebben een grotere hefboom. Dat betekent mooie winstkansen, maar ook grotere risico’s voor verlies. Mits een degelijk advies en mits het strikt volgen van een verstandige strategie valt er wel wat winst te rapen met turbo’s in het algemeen en met deze van BRIC in het bijzonder. Klik op deze site maar op ‘resultaten’
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.