...

BRIC: een turbootje waard?

8 juli 2009, 14:31 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Na tegen­over de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age de eerste helft van 2009 matig tot slecht te hebben gepresteerd, zijn drie van vier BRIC-lan­den uit de start­blokken geschoten.

BRIC: een tur­boot­je waard?

Aan­vang mei 2009 vroe­gen we ons af, of de BRIC-lan­den het beter deden dan Wall Street.

Toen stelden we vast, dat met uit­zon­der­ing van Rus­land de drie andere BRIC-lan­den (Brazil­ië, India en Chi­na) het iet of wat beter deden dan Wall Street. 

Nu het jaar alweer zijn tweede helft heeft ingezet, leek het ons tijd voor een update.

En de BRIC-lan­den deden het hele­maal niet slecht. Daar waar de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA), vergeleken met 2 jan­u­ari 2009, na een half jaar (stand 3 juli 2009) 8,4% lager staat, noteren de voor­naam­ste indices in de BRIC-lan­den alle hoger:

- Brazil­ië ($BVSP): + 26,6%
 — Rus­land ($RTSI): + 50,4%
 — India ($BSE): + 49,8%
 — Chi­na ($SSEC): + 69,7%

Wie dus in deze lan­den beleg­gin­gen heeft ges­tart eind 2008-begin 2009 hoort nu de kas­sa rinkelen. 

Nu wat details. 


Als u boven­staande chart bek­ijkt, dan is de huidi­ge minus 8% van de DJIA nog relatief accepteer­baar, reken­ing houdend met de diepe kuil waarin de index belandde op 9 maart 2009: 6,547,05 pun­ten ofwel 27,5% lager dan op 2 jan­u­ari 2009

Meer nieuws over het wel en (spi­jtig genoeg ook) het wee van de DJIA vin­dt u op deze site.


Nu een blitzbe­zoek aan de BRIC-landen. 

Brazil­ië




Na vanaf het einde van het tweede kwartaal 2008 een diepe duik te hebben genomen, heeft de Boves­pa zich her­steld tot het peil van de herf­st 2008. Hier­bij mogen we niet uit het oog ver­liezen, dat de index the­o­retisch nog ca 40% ruimte naar boven heeft vooraleer het eerder aange­haalde peil van de herf­st 2008 te bereiken. 


Daar waar deze index in het begin van 2009 duidelijk achterop lag tegen­over de DJIA, begon hij aan een remonte eind maart en laat nu de DJIA met verve achter zich. 

Het ziet ernaar uit, dat pres­i­dent da Sil­va gelijk zal kri­j­gen wan­neer hij beweert, dat zijn land de cri­sis zal overwinnen.

Rus­land



Na een enorme terug­val vanaf juni 2008 tot begin jan­u­ari 2009 heeft deze Rus­sis­che index zich her­steld tot het niveau van begin okto­ber 2008, om dan wat hoogtevrees te krijgen. 


De achter­stand van de RT Index tegen­over de DJIA duurt nu al zek­er een jaar en het ziet er niet naar uit, dat hierin vlug ver­be­ter­ing komt, ondanks de boude uit­sprak­en van de ussisc he pres­i­dent Medvedev. Tij­dens het inter­na­tionale economis­che forum, dat plaatsvond in Sint-Peters­burg van 4 tot en met 6 juni 2009, probeerde hij olie op de gol­ven te gieten door te stellen, dat de worst case’-scenario’s van de economis­che cri­sis niet zijn uit­gekomen. Hij voegde er droog­weg aan toe nog even te wacht­en vooraleer de cham­pag­nekurken te lat­en knallen’. De Rus­sis­che economie mag voor 2009 een economis­che krimp van zek­er 6% verwachten.

India



Tussen mid­den okto­ber 2008 en eind maart 2009 heeft Indi­ase BSE 30 Sen­sex tot vier­tal toe inge­beukt op de ste­un rond ca 8.500 pun­ten om dan in amper 2 maan­den op te klim­men naar het peil van augus­tus 2008.

Net als Brazil­ië heeft India zich kun­nen los­mak­en van het zuigende effect van de economis­che prob­lematiek van de VS en Europa en verwacht dit jaar een groei van om en bij de 6%. 

Beleg­gers die in maart 2009 instapten in deze index rond 8.500 pun­ten staan nu op ca 75% winst. Maar te onthouden is, dat de BSE 30 Sen­sex nog een klim van 40% moet mak­en om terug op het niveau van begin 2008 te staan. 

Boven­staande grafiek illus­treert op indruk­wekkende wijze hoe deze index zich heeft los­ge­maakt van de DJIA sinds maart 2009 

Chi­na



De Chi­nese Shangai Com­pos­ite index begon in okto­ber 2008 van de helling te rollen om een ste­un rond 1.700 pun­ten te bereiken in okto­ber 2008. Vanaf dan vol­gde een gelei­delijk her­s­tel van meer dan 76% tot het 3.000 pun­ten­niveau van heden, begin juli 2009

Net als India vaart Chi­na een onafhanke­lijke economis­che koers en verwacht voor 2009 een groei van 7,5 à 8%. Chi­na con­solideert zijn posi­tie als export­land en zag zijn uitvo­er naar bij voor­beeld Europa in 2008 aan­groeien naar 78 mil­jard euro, dat is drie keer meer dan in het jaar 2000.

Voor de chartists onder ons: om terug te ger­ak­en tot het peil van okto­ber 2008 is een ver­dubbel­ing van de waarde van deze index nodig… 

Boven­staande grafiek toont aan, dat de SSEC index het tot zowat feb­ru­ari 2009 (nog) slechter deed dan de DJIA, maar vanaf dan revanche nam. 
Indi­en u zich geïn­spireerd voelt om in de BRIC-lan­den een beleg­gin­get­je te wagen, zijn er een paar din­gen waar­voor we u willen waarschuwen. Ten eerste zouden we u niet aan­raden, in te stap­pen in indi­vidu­ele aan­de­len. Het mot­to beleg niet in wat je niet kent’ indachtig geldt de bedenk­ing dat het nieuws van lokale bedri­jven niet alti­jd up-to-date en/​of com­pleet is. Ten tweede moet u weten, dat het gaat om lan­den die een enorme groei kenden en nog ken­nen, maar waar ver­rassin­gen nooit uit­ges­loten zijn, denk aan de gevoe­ligheid voor grond­stof (olie) pri­jzen en de afhanke­lijk van de export naar het Westen.

Con­creet lijken ons turbo’s geschik­te beleg­gingsin­stru­menten in dit geval. Zon­der réclame te willen mak­en, stellen we u voor te klikken op deze link.

Turbo’s, vergeleken met aan­de­len, hebben een grotere hef­boom. Dat betekent mooie win­stkansen, maar ook grotere risico’s voor ver­lies. Mits een degelijk advies en mits het strikt vol­gen van een ver­standi­ge strate­gie valt er wel wat winst te rapen met turbo’s in het alge­meen en met deze van BRIC in het bij­zon­der. Klik op deze site maar op resul­tat­en’


Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.