...

Borsato of bitterballen?

28 mei 2009, 17:27 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Vorig jaar kwam Mar­co Bor­sato nog zin­gen op ons per­son­eels­feest,” verzuchtte een direc­tielid van een grote Ned­er­landse onderne­m­ing onlangs tegen mij. Dat was net voor­dat de cri­sis echt begon. Toen wis­ten we nog niet dat het zó erg zou wor­den.” Maar nog voor­dat ik flauwe grap­pen kon mak­en over per­son­eel­savon­den met bit­ter­ballen in plaats van Bor­sato, zei de man: We mak­en nog steeds winst en we komen hier sterk­er uit. Er wordt enorm gesa­neerd. Wat overbli­jft, is een gezonde sector.” 

Vorig jaar kwam Mar­co Bor­sato nog zin­gen op ons per­son­eels­feest,” verzuchtte een direc­tielid van een grote Ned­er­landse onderne­m­ing onlangs tegen mij. Dat was net voor­dat de cri­sis echt begon. Toen wis­ten we nog niet dat het zó erg zou wor­den.” Maar nog voor­dat ik flauwe grap­pen kon mak­en over per­son­eel­savon­den met bit­ter­ballen in plaats van Bor­sato, zei de man: We mak­en nog steeds winst en we komen hier sterk­er uit. Er wordt enorm gesa­neerd. Wat overbli­jft, is een gezonde sector.” 

Met of zon­der Bor­sato: in het bedri­jf­sleven houdt men de moed erin. Hoop op betere tij­den lijkt ook het beleg­gerssen­ti­ment te domineren. De recente ral­ly op de aan­de­len­beurzen heeft aan ent­hou­si­asme inge­boet, maar een scherpe cor­rec­tie bleef tot dusver uit. Kijk­end naar Wall Street: vanaf de low van maart hebben de Dow Jones, de S&P500 en de Nas­daq een sterk sti­j­gende korte ter­mi­jn trend ingezet. De Dow en de S&P500 wis­ten de dal­ende trend­kanalen vanaf okto­ber te ver­lat­en. Hier­mee heeft het sombere beeld ten aanzien van de mid­del­lange ter­mi­jn plaats­ge­maakt voor een meer neu­traal plaat­je. De Nas­daq bevin­dt zich zelfs weer rond de hoog­ste stand van dit jaar. Hoewel deze drie indices recent één voor één uit oplopende wig­pa­tro­nen tuimelden, vor­m­den de neer­waartse uit­brak­en niet het start­sein voor een mas­sale verkoop­golf. De indices bli­jven goed liggen, zodat we nog alti­jd gematigd opti­mistisch mogen zijn ten aanzien van de korte termijn. 

Rente con­solideert in driehoekspatroon

Van­wege de huishoudende kredi­et­cri­sis liepen beleg­gers met een grote boog om aan­de­len en vlucht­ten zij mas­saal in staat­soblig­aties. In 2008 zette de rente dan ook weer de dal­ende trend in, vanaf een niveau rond 4,85%. De heersende inflatieangst sloeg het afgelopen jaar om in angst voor deflatie. Zow­el in Ameri­ka als in Europa zijn de con­sumenten- en pro­du­cen­ten­pri­jzen de afgelopen maan­den hard gedaald. De cijfers over maart wezen uit dat de VS voor het eerst sinds 1955 op jaar­ba­sis te mak­en had­den met deflatie. De bodem die de rente in jan­u­ari 2009 vor­mde (rond 3,5%), betekent een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. Aan de andere kant: de meer­jarige dal­ende trend is volledig intact. De com­bi­natie van een hogere bodem en lagere top­pen, duidt erop dat de rente zich in een driehoekspa­troon bevin­dt. In de afgelopen maan­den bewoog de rente vee­lal zijwaarts. In de afgelopen weken is de rente weer opgeveerd uit angst voor oplopende inflatie, van­wege de geld­persen die wereld­wi­jd op de hoog­ste toeren draaien. De rente lijkt daarmee op weg naar de boven­z­i­jde van de consolidatiedriehoek. 

Nikkei worstelt met weerstand

De Nikkei noteerde 20 jaar gele­den rond 40.000 pun­ten. De drama­tis­che koer­son­twik­kel­ing die daarop vol­gde, resul­teerde in een pijn­lijk ver­lies van cir­ca 80%. Hier­mee wordt duidelijk geïl­lus­treerd wat voor negatief resul­taat een buy and hold-strate­gie kan oplev­eren. Ondanks het sterke her­s­tel vanaf het dieptepunt in maart, bli­jft de lange ter­mi­jn dal­ende trend onver­min­derd intact. Toch is de recente mon­di­ale oplev­ing van de aan­de­lenindices zelfs niet aan Japan voor­bi­jge­gaan. De Nikkei wist eve­neens de weg naar boven opnieuw in te slaan. Het zou een teken van kracht zijn als de index er in slaagt de top van begin dit jaar defin­i­tief uit te nemen. De top van novem­ber 2008 bleek vooral­snog een brug te ver voor de Japanse index. De index doet even­wel zijn uiter­ste best om deze bar­rière te slecht­en. Bij een opwaartse door­braak van deze hor­i­zon­tale weer­stand gloort er ein­delijk hoop voor het land van de rijzende zon. Het afket­sen ervan zou opnieuw een neer­waartse impuls kun­nen geven aan de Nikkei.

DAX test 5000-puntengrens

Hoewel er van euforie geen sprake is, bli­jven de Europese beursindices, net als hun Amerikaanse tegen­hang­ers, goed liggen. Waar een cor­rec­tie niet ver­won­der­lijk zou zijn na de enorme oplev­ing vanaf begin maart ‑en gezien het feit dat de beurzen zich op lange ter­mi­jn in down­trends bevin­den- bleef een mas­sale verkoop­golf tot dusver uit. De CAC40, de EuroStoxx50 en de DAX weten nog alti­jd hogere bodems te vor­men. Met het vor­men van hogere top­pen hebben deze toon­aangevende indices echter veel meer moeite. De CAC40 vor­mde onlangs een lagere top ter­wi­jl de EuroStoxx50 met een dubbele top genoe­gen moest nemen. De DAX heeft de 5000-pun­ten­grens kort­stondig door­bro­ken maar niet defin­i­tief uitgenomen. Op dit moment heeft de Duitse index nog steeds de han­den vol aan deze belan­grijke psy­chol­o­gis­che bar­rière. Resumé: de Europese beurzen hebben even een adem­pauze genomen, maar voor de korte ter­mi­jn is er nog geen man over­bo­ord. Sterk­er nog: het is een pauze bin­nen de sti­j­gende trend vanaf maart.

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.