BODEM IN AMERIKAANSE HUIZENMARKT?
In de VS bereikten de aandelen van de huizenbouwers – de S & P Homebuilders index (XHB) in 2005 hun top om vervolgens een enorme daling in te zetten. De huizenprijzen zouden hun daling pas een jaar later aanvangen. Aandelen lopen immers steevast vooruit op de reële economische ontwikkelingen. De Case/Shiller-index – die de prijzen van huizen in de 20 grootste steden van de VS meet – is inmiddels met 30 % gedaald sinds de top in 2006. Deze ongekende instorting van de Amerikaanse huizenmarkt bracht vervolgens het bankwezen zwaar in de problemen en lag ten grondslag aan de huidige financiële crisis. Huizenbezitters werden fors getroffen en dienden hun bestedingspatroon naar een minder ambitieus niveau bij te stellen. Zo sijpelden de gevolgen van de huizenmarkt door in de reële economie. Een herstel op de Amerikaanse huizenmarkt wordt wereldwijd dan ook met smart afgewacht. Recent gepubliceerde cijfers over de gestegen verkoop van bestaande huizen in februari gaven weer enige hoop. Ook de in de VS naar een historisch laag niveau gedaalde hypotheekrente geeft de consument weer enige lucht. Huizen zijn in tegenstelling tot andere vermogenscategorieën echter niet erg liquide. Een wijziging in de prijsontwikkeling kan zeer traag verlopen zodat er nog wel enige tijd nodig is om uit de vicieuze cirkel van werkloosheid, banenverlies, gestegen maandlasten, gedwongen huisverkoop en dalende prijzen te komen.
Een positieve ontwikkeling is het feit dat de Amerikaanse consument zich mede als gevolg van de gedaalde hypotheekrente weer meer kan veroorloven. Ook hiervoor hebben ze in de VS een index, de affordability index van de National Association of Realtors. Deze index meet de mate waarin een gemiddeld gezin in staat is een gemiddeld huis aan te schaffen. Dat wordt weergegeven door de verhouding tussen de prijs van een gemiddeld huis en de gemiddelde huur. Dat is zeg maar de Koers/Winstverhouding van de huizenmarkt. Een koers van 100 punten duidt op een normale situatie. Deze index is sinds de top van de markt in 2006 sterk verbeterd. Toen stond de index nog onder de 100 punten. Nu staat hij op 173 punten, de hoogste stand sinds 1971.
Bovendien lijken de maatregelen van de centrale bank effect te sorteren. Als gevolg van de renteverlagingen en het beleid om hypotheekleningen van banken op te kopen is de hypotheekrente gedaald naar een historisch laag niveau. Voor de tweede keer in geschiedenis is de rente beneden de 5 % gezakt. Iedere daling van 1 % heeft een daling van de maandlasten van de huizenbezitters met 10 % tot gevolg. De vorige keer – in 2003 – dat de hypotheekrente zo laag was bleek dat het startsein voor een fenomenale rally in de huizenmarkt. Bij een dergelijk lage hypotheekrente hoeven huizenprijzen overigens niet zo ver te zakken als in het verleden om ze weer koopwaardig te maken.
Recent volgde nog het bericht van de huizenbouwers zelf dat de sterkste daling van de huizenmarkt sinds tijden op zijn einde loopt. De NAHB (National Association of Homebuilders) huizenindex van Wells Fargo bleek 5 punten te zijn gestegen naar 14, de grootste toename sinds lange tijd. Het rapport geeft de verwachtingen van 360 bouwers over het hele land weer. In januari bereikte deze index nog een bodem van 8 punten. De huizenbouwers registreerden de afgelopen weken een opmerkelijk herstel in de verkoop van nieuwe huizen. Zo maakte KB Home – gelokaliseerd in het zwaar getroffen Californië – een toename bekend van zijn verkopen van nieuwe huizen van 26 % in het eerste kwartaal. De voorzitter van de huizenbouwers sprak van het meest gunstige koopmoment van een generatie. Uiteraard preekt deze man graag voor eigen parochie maar het geeft wel de huidige sentimentsomslag weer.
Een recent uitgevaardigd moratorium op gedwongen huizenverkoop door Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase en Wells Fargo – zij controleren gezamenlijk 70 % van alle hypotheken in de VS – wekt misschien ook enigszins de illusie van een stabiele markt en geeft daardoor een wat vertekend beeld van de markt. Maar aandelen wachten nooit op een daadwerkelijk herstel. Aandelen hebben slechts een glimp van een mogelijk naderend herstel nodig voor een rally. De geur van een herstel is reeds voldoende voor een forse koersstijging. Sinds de bodem is de Homebuilders-index dan ook reeds met 44 % gestegen. De aandelenmarkt is de minst slechte voorspeller van de economische toekomst en deze rally zou een voorbode kunnen zijn van een herstel in de huizenmarkt. En een herstel van de huizenmarkt in de VS is een absolute voorwaarde voor een herstel van de gehele economie.
Jan-willem Nijkamp
US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
BODEM IN AMERIKAANSE HUIZENMARKT?
21 april 2009, 00:30
|
US Markets Redactie
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 10 / 12
|
In de VS bereikten de aandelen van de huizenbouwers – de S & P Homebuilders index (XHB) in 2005 hun top om vervolgens een enorme daling in te zetten. De huizenprijzen zouden hun daling pas een jaar later aanvangen. Aandelen lopen immers steevast vooruit op de reële economische ontwikkelingen.