![](/images/legacy-images/images/071119-jvb-+-logo-MER.gif)
Blunderen? De CEO’s krijgen zakken vold geld!
Het aandeel van Merrill Lynch heeft een wild parcours achter zich, dat is wel het minste wat we kunnnen zeggen bij het bekijken van onderstaande grafiek. Hierbij valt het op, dat nagenoeg de volledige koerswinst die het aandeel liet optekenen vanaf mei 2005 enkele dagen geleden verdampt was. Om exact te zijn: op 3 mei 2005 noteerde MER aan 52,80 USD en op 12 november ll. was dat 53,19 USD, een zucht dus van die 52,80 dollar.
Niemand bij Merrill Lynch zal vrolijk zijn geworden bij het opvolgen van de benjisprong van hun aandeel. Zeker de nu ex-CEO Stanley O’Neal (56) niet. Voor hem heeft het nu bijna afgelopen jaar de bijna de proporties aangenomen van een Griekse tragedie. Bijna. Want in genoemd soort tragedie loopt het steevast slecht af voor de held. Niet zo voor held O’Neal, zoals we verder zullen zien.
De opgang van het aandeel MER van 2005 tot begin dit jaar is een pluim die O’Neal op zijn hoed mag steken, eerlijk is eerlijk. Door een uitgekiend investeringssysteem heeft hij de wat in slaap gesukkelde onderneming een plek gegeven in het peloton van de koplopers. Dat is o.m. gebleken uit de winst van meer dan 7 miljard dollar (4,77 miljard euro) die Merrill Lynch vorig jaar kon boeken. Dit was een verdrievoudiging ten opzichte van de winst in 2002, het jaar dat O’Neal de positie van CEO mocht bekleden.
Maar het kan verkeren. Eind oktober ll. moest O’Neal een recordverlies op kwartaalbasis opbiechten: 2,2 miljard dollar (1,5 miljard euro) in het rood. Een fatale klap voor het aandeel, dat toen toch al drijfzand voelde. Want de afgelopen maanden kwamen berichten, dat Merrill Lynch de gevolgen van de hypotheekcrisis niet goed zou hebben ingeschat. Daardoor moet de zakenbank meer dan 8,4 miljard dollar (5,7 miljard euro) afschrijven, dat is bijna 3 miljard dollar meer dan wat men aanvankelijk al vreesde.
Alsof het nog niet mooi genoeg was, kwam het nieuws dat CEO O’Neal op zijn eentje gesprekken voor een fusie met bankholding Wachovia (NYSE: WB) was begonnen. Zijn collega’s van de board of directors konden er niet mee lachen.
Dat kon zo niet blijven duren. Waarschijnlijk na verhitte discussies achter gesloten deuren maakte O’Neal bekend met pensioen te zullen gaan. Hij was toch al sinds 1986 in dienst en dan ben je aan wat uitblazen toe.
Nu vertrekt iemand als CEO O’Neal niet graag met lege handen. Want als je, zoals in 2006, het moet stellen met een jaarsalaris van 46 miljoen dollar (31,3 miljoen euro), moet je toch zien rond te komen als je achteraf bij je kacheltje een pijpje zit te roken. Daarom ontvangt O’Neal van de firma een vertrekpremie van 161,5 miljoen dollar (110 miljoen euro) in de vorm van aandelen, opties en een bedrijfspensioen. Daarmee kan hij enkele jaren zijn potje koken en nu en dan gaan golfspelen, zijn geliefkoosde bezigheid.
Omdat hij zich toch niet al te zeer in de steek gelaten zou voelen, stelt Merrill Lynch hem de komende drie jaar kosteloos een privé-kantoor mét assistente ter beschikking. Al met al niet slecht voor een blunderende CEO. Daarom ook dat we hem op bovenstaande foto zien applaudisseren.
Als opvolger van O’Neal zal op 1 december ek. de 52-jarige John Thain aantreden, die sinds 4 jaar CEO is van de NYSE. Zijn carrière bij de NYSE begon analoog aan zijn nieuwe job bij Merrill Lynch. Bij NYSE moest hij de plaats innemen van de gedwongen vertrokken Richard Grasso. Thain is erin geslaagd in die 4 jaar het imago van NYSE op te krikken.
Bij Merrill Lynch verwacht men blijkbaar dat hij er dezelfde positiever transformatie zal doorvoeren.
Voor Thain de NYSE leidde, werkte hij bij Goldman Sachs. Hierdoor is hem het reilen en zeilen bij een zakenbank wellicht niet vreemd. Verder is hij ingenieur, waardoor hij problemen rustig en analytisch zal benaderen. Zijn loon al hem in alle geval rustig en analytisch inspireren: per jaar ontvangt hij 50 miljoen USD (34 miljoen euro).
Als we de evolutie van het aandeel MER de afgelopen 3 maanden bekijken, dan zien we geen tekenen van beterschap. Dat lijkt ons logisch, want eerst na 1 december ek. zal blijken welk vlees men bij Merrill Lynch in de kuip heeft met de nieuwe CEO John Thain.
Waarschijnlijk zal John Thain eerstdaags zijn voorganger gaan opzoeken in zijn kantoortje-met-assistente. Niet zozeer om te praten over het gezond maken van de firma, maar wel over welke kleine lettertjes er waar moeten staan in het contract, dat hij zal tekenen op 1 december. Want van kleine lettertjes, daarvan kent Stanley O’Neal genoeg om rijk te kunnen worden van blunders.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.