Ben Bernanke heeft in het begin van de lente 2009 de dollarkraan wijd opengezet. De gevolgen waren goed te merken, op korte termijn althans. Wat zal de Fed-voorzitter doen, nu gebleken is dat het aanvankelijk rooskleurige beursklimaat een grauw tintje begint te krijgen?
Bluft Bernanke?
Gedurende de maand maart 2009 gaf Fed-voorzitter Ben Bernanke het startschot voor ‘quantitative easing’, een eufemisme voor het in gang zetten van de geldpersen. Eigenlijk is dit beeld niet correct, want voor de drukkers, die toch al te lijden hebben onder de crisis, betekent het geen extra werk. Het enige wat de Fed doet, is het krediet op de eigen bankrekening verhogen. Er kwam dus in maart 2009 meer geld ter beschikking, maar dat was elektronisch geld. Spijtig voor de drukkers.
Er werd wel gereageerd op deze beslissing, maar dan van tussen de coulissen van de econo-financiële wereld. De golf van verontwaardiging bleef uit. En die golf had er moeten komen, want quantitative easing is zowat het laatste wat een centrale bank kan/mag doen. Zoiets als de laatste strohalm om je aan vast te klampen als een tsunami je optilt en meesleept.
Bovenstaande grafiek van de DJIA illustreert op treffende wijze wat gebeurde sinds maart 2009. Als een met bekwame hand voortgedreven kudden snelden de beleggers naar hun traders en kochten enthousiast aandelen…
… en ook goud. Aanvankelijk liep het wat aarzelend, maar dan ging het gegeerde metaal al langer hoe vlotter over de symbolische toonbank om de 1000 dollarregionen te bereiken. En dat is merkwaardig, want intussen kenden de aandelen een voortdurend succes. Gewoonlijk loopt het anders, het goud als veilige haven wanneer de aandelenmarkten slabakken, zoals u weet.
Wel begrijpelijk is het dalende succes van obligaties sinds maart 2009. Hoewel we vanaf juni 2009 in bovenstaande grafiek zien dat de koersen van waardepapier zich handhaven en een stijgende tendens vertonen, in weerwil van de verder stomende aandelenkoersen.
Zoals u hierboven ziet, kwam de USD in een neerwaarts kanaal terecht, waarvan het einde nog niet in zicht is. Beter nog dan de $USD index illustreert de eurokoers wat er gebeurde. Op 5 maart 2009 stond de greenback op zijn hoogste peil in 2009 tot nog toe: 0,7972 EUR/USD. Op 30 september 2009 was die koers met 14,4% gezakt tot 0,6828 EUR/USD. Het nieuws van de quantitative easing in maart 2009 betekende voor de traders dat er ogenblikkelijk miljarden dollars extra in omloop kwamen en dus dumpten ze hun dollarposities, overeenkomstig de bikkelharde wet van vraag en aanbod. Dat is de achtergrond van het succes van goud in dezelfde periode.
Hebben we in maart 2009 Ben Bernankes ware gelaat gezien? Heeft hij zijn bijnaam ‘helikopter Ben’ waargemaakt? In 2002 had hij het over de strijd tegen deflatie, de échte economische boeman. Om te zorgen dat de prijzen op een bepaald ogenblik niet zouden gaan dalen, wat een catastrofe kan betekenen, zou hij ervoor zorgen dat er voldoende geld zou zijn om het koopgedrag te stimuleren. ‘Desnoods,’ zo zei hij, ‘strooi ik het geld over de mensen vanuit een helikopter’. Meteen had hij zijn bijnaam en hadden de cartoonisten gefundenes fressen.
Tijdens de laatste meeting (24 jini 2009) handhaafde het FOMC (Federal Open Market Committee) de basisrente op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25%. Met andere woorden: lenen van geld van de centrale bank was nog nooit zo goedkoop. Kijk maar naar de 1980’er jaren om te merken dat het ooit gans anders is geweest. Wat zal hiervan het gevolg zijn? In de 1990’er jaren zagen we de rente snel dalen. Wat we ook beleefden, is de tech-bubbel die knalde in maart 2000. Dan volgde in 2007 – 2008 weer een spectaculaire daling van de rente en maakte de woningsector slagzij en liepen vele banken op de klippen.
Nu en we weten het, we vallen in herhaling, bereikt de rente een ongehoord laag peil. Is dit de voorbode van weer een zeepbel die in ons gezicht zal uiteenspatten? Zullen de inderhaast pijlsnel gestegen aandelenkoersen ineenzakken als een mislukt brood? Dondert het goud de helling af? Zal de val van US Treasury Bonds (staatsobligaties van de US) een eindkrak zijn?
Het allerergste zou zijn, dat de klappende zeepbel de Amerikaanse overheid zelf zou zijn. Hoezo, dat kan niet? Het overheidstekort van de VS rijst nu helemaal de pan uit. In april 2009, de maand dat de overheid het belastinggeld van de VS-burgers ziet binnenstromen, overtroffen de uitgaven de inkomsten. Als dat geen verontrustend nieuws is, dan weten we het ook niet meer.
Het vertrouwen in Amerikaanse staatsobligaties is zoek, zie bovenstaande $USB index. Ratingbureaus, waaronder de bekende Moody’s, lieten weten dat voor een VS-obligatie een triple‑A rating vooralsnog vergeten kan worden. China, een land dat op bergen dollars zit, eist steeds kortere afbetalingstermijnen op leningen, aangegaan in de VS. Slecht nieuws, want dat duidt op afbrokkelend vertrouwen.
Ben Bernanke heeft toegegeven, dat zijn maatregel van quantitative easing van maart 2009 niet de gewenste resultaten oplevert. Wat zal hij doen? Hij kan de stekker uit het stopcontact halen en als het ware de (elektronische) geldkraan dichtdraaien. Dat zal meer dan waarschijnlijk resulteren in een onmiddellijke stijging van de rente, nefast voor het zich heel voorzichtig herstellende bedrijfsleven. Om maar te zwijgen van de aandelenkoersen, die zullen kelderen.
Deze overwegingen doen ons besluiten, dat Bernanke nogmaals in zijn virtuele helikopter zal stappen en met milde hand de dollars zal laten neer dwarrelen. Zal hij daardoor blufpoker spelen?
Het zal in alle geval dansen op de (zeer) slappe koord worden. Niet alleen voor de Fed-baas, maar voor iedereen die van ver of van dichtbij betrokken is bij het wel en het wee van de VS-economie.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.