...

BLOND

23 augustus 2006, 00:05 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Jan­neke kreeg afgelopen week te mak­en met nogal wat kri­tiek op een stu­dio­gast en dat zorgde voor de nodi­ge opschud­ding … Een kri­tis­che noot moet kun­nen maar om de kleur van het haar daar­bij te betrekken gaat wel heel ver … Toch kijkt Jan­neke even kort hoe dat zit met die maan en de plan­eten en andere analy­ses.… Lees snel deze nieuwe col­umn …

Blond

De laat­ste keer dat Irma Schogt (Mar​ket​tim​ing​.nl) in mijn pro­gram­ma was, heeft voor heel wat opschud­ding gezorgd. Ons reac­tie-adres werd bedol­ven onder kri­tis­che mailt­jes, in de Koffiekamer van www​.iex​.nl werd een draad ges­tart die meer dan 3000 keer bekeken werd. Als u hier klikt, ziet u dat ik daarop heb gereageerd:

Ik kijk niet op van het feit dat Irma’s meth­ode reac­ties uit­lokt. Een groot deel van haar verwachtin­gen is gebaseerd op alge­meen geac­cepteerde tech­nis­che analyse en his­torisch onder­zoek. Maar voor het laat­ste deel kijkt ze naar de stand van de plan­eten. En het ver­band tussen de maan en de beurs is niet bewezen. Wél is het zo, dat eerder dit jaar uit weten­schap­pelijk onder­zoek bleek dat koersen vooral sti­j­gen bij nieuwe maan. (zie onder­staand artikel uit het Finan­cieele Dagblad).

Toe­spelin­gen op onze haarkleur – we zijn alle­bei blond – zijn natu­urlijk ook zo gemaakt. Geeft niet, ik heb er ook regel­matig voordeel van en ik wed Irma ook.

Wat me wél ver­baast is dat het lijkt alsof som­mige mensen op het forum ook blond zijn. Zelfs actieve, ervaren beleg­gers verwacht­en dat de visie die gegeven wordt in de Beurs­Brief­ing en BeursTips alti­jd uitkomt. Maar we hebben het hier over visies en verwachtin­gen die in het pro­gram­ma naar buiten wor­den gebracht. Ik voel me geroepen de beleg­gers onder u nog eens te waarschuwen.
Voor­dat u blind een tip van een beursken­ner vol­gt, is het wel belan­grijk u dit te realis­eren. Bek­ijkt u het als een analyse van Johan Cruyff voor de wed­stri­jd. Cruyff weet alles van het spel, maar de uit­slag staat pas vast als de wed­stri­jd gespeeld is.

Maanzieke beleg­ger boekt meer winst

FRITS CONIJN
Koersen sti­j­gen vooral bij nieuwe maan Recent onder­zoek inven­tariseert de mogelijke kansen.

AMS­TER­DAM — Slaap­prob­le­men, depressies en zelf­mo­ord­neigin­gen. Her­haaldelijk heeft de weten­schap een ver­band aange­toond tussen de stand van de maan en het menselijk gedrag. Zo blijkt de alco­hol­con­sump­tie en het aan­tal bezoeken aan de psy­choloog aan­merke­lijk hoger tij­dens de volle­maan­pe­ri­ode dan bij nieuwe maan .Ook op de finan­ciële mark­ten wordt de stem­ming deels bepaald door de maan . Dat zou blijken uit het onder­zoek Are Investors Moon­struck?’ van Kathy Yuan, Lu Zheng en Qiao­qiao Zhu van de Uni­ver­siteit van Michigan.

Een samen­vat­ting van deze studie ver­scheen onlangs in het tijd­schrift Jour­nal of Empir­i­cal Finance.Volgens de onder­zoek­ers han­de­len beleg­gers niet alleen ration­eel, maar lat­en zij zich bij hun beslissin­gen ook beïn­vloe­den door hun humeur. Daar­bij is de veron­der­stelling dat zij bij volle maan cha­gri­jnig zijn en weinig vertrouwen hebben in de toekomst. Eigen­doms­be­wi­jzen wor­den dan min­der gewaardeerd dan bij nieuwe maan .Deze hypothese werd getoetst door het ver­loop van 48 aan­de­lenindices van 1973 tot en met juli 2001 te bestud­eren. Voor de maangegevens maak­ten de onder­zoek­ers gebruik van gegevens van het Unit­ed States Naval Observatory.

De resul­tat­en van het onder­zoek zijn opmerke­lijk. Een strate­gie die tij­dens volle maan inspeelt op koers­dalin­gen en bij nieuwe maan speculeert op sti­jgin­gen, lev­ert per jaar een winst op van gemid­deld 4,8%. Ook na aftrek van de trans­ac­tiekosten resteert voor de beleg­ger een mooi rendement.Dit effect speelt vooral bij porte­feuilles waar­bij alle aan­de­len even zwaar wegen. Als enkel fond­sen met een grote mark­tkap­i­tal­isatie wor­den ges­e­lecteerd, heeft de stand van de maan een sig­nif­i­cante, maar toch min­der grote invloed. Niet vreemd’, aldus de onder­zoek­ers. Deze fond­sen hebben relatief meer insti­tu­tionele dan par­ti­c­uliere beleg­gers. Bij die eerste groep is het beleg­ging­spro­ces gevat in strik­te pro­ce­dures, zodat emoties min­der invloed hebben.’

Om de invloed van andere verk­larin­gen uit te sluiten, wer­den bijvoor­beeld de dagen waarop belan­grijke macro-economis­che cijfers ver­sch­enen uit de uit­sla­gen geschrapt. Ook de okto­ber­cri­sis uit 1987, de Gol­foor­log, de Mex­i­caanse pesocri­sis en de Rus­sis­che cri­sis speelden geen rol. De sluip­krach van na 2000 valt voor het groot­ste deel buiten de onderzoeksperiode.Daarmee is vol­gens de onder­zoek­ers bewezen dat de maan een grote invloed heeft op koer­suit­sla­gen. Hoev­er hun vertrouwen in de resul­tat­en strekt, is onduidelijk. Zo bli­jft onver­meld of zij in de toekomst een porte­feuille inricht­en op basis van de stand van de maan .

Copy­right © 2006 Het Finan­cieele Dagblad 

Jan­neke Willemse
Voor US Markets


Rea­geren op deze col­umn kan, zie onder­aan dit artikel. Schri­jf u dan wel eerst in als lid of gebruik uw inlog gegevens.….

Jan­neke Willemse pre­sen­teert de beursprogramma’s van FinanceTele­vi­sion. In haar columns gaat ze op zoek naar de beste beleg­ging en de meest ver­standi­ge manier om met geld om te gaan. Jan­neke Willemse heeft zelf (nog) ner­gens posi­tie in.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.