...

Biografie: Michael Dell

26 juli 2006, 08:55 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Deze Amerikaans-Joodse entrepreneur heeft het gebracht van een weinig belovende student in de geneeskunde tot de oprichter van de nummer 1 op wereldvlak van de computerbedrijven. Aan de basis van zijn succes ligt een eenvoudige filosofie, die consequent wordt toegepast…

Mogen we u voorstellen: Michael Dell

Deze 41-jarige Texaan staat aan het hoofd van het grootste computerbedrijf ter wereld. Tijdens zijn jeugd en zijn studiejaren wees eigenlijk niets erop, dat hij het ook nog zou schoppen tot de benijdenswaardige positie van de 12de rijkste mens ter wereld. Dat blijkt uit de gegevens van Forbes. Zijn persoonlijk kapitaal wordt geraamd op minstens 17,1 miljard dollar (13.5 miljard euro) maar het kan ook 18 of 19 miljard dollar zijn...


Michael Dell
Bron: Forbes

Michael Saul Dell werd geboren in Houston, Texas op 23 februari 1965 als zoon van een orthodontist. Zoals zijn voornamen doen vermoeden, heeft hij Joodse roots.

Tijdens zijn teenagerjaren had hij (veel) meer belangstelling voor techniek dan voor zijn leerstof en zo kwam het, dat hij op 15-jarige leeftijd een Apple II-pc volledig uit elkaar nam om hem prompt terug in elkaar te steken, enkel en alleen om te weten of hij het kon. Hoe deze proef is afgelopen weten we niet, maar gezien zijn verdere carrière zal het resultaat niet ontmoedigend zijn geweest.

Zijn middelbare studies waren niet om over naar huis te schrijven. Soms waren zijn prestaties zo abominabel, dat een van zijn leraars niet kon nalaten hem te zeggen dat (en wij citeren) (hij het nooit ver zou schoppen in het leven.’ We zouden het (lange) gezicht van die leraar nu wel eens willen zien…

Na de middelbare school volgt voor iemand van Michael Dells komaf normalerwijze de universiteit. Na wat aarzelen besloot hij doktersstudies aan te vatten. Maar veel belangstelling voor anatomie en medicijnen had hij blijkbaar niet, want al gedurende het eerste jaar aan de universiteit startte hij een eigen computerbedrijfje, genaamd PC’s Limited. Maatschappelijke zetel: zijn studentenflatje.

Maar hij had succes met zijn zelf in elkaar gezette pc’tjes. Op amper 6 maanden tijd verkocht hij voor 80.000 dollar (in die tijd) computers. Het regende kritiek vanwege zijn professoren en zijn ouders, maar zijn grootouders geloofden in zijn kunnen, leenden hem een kapitaaltje en Michael zegde de univ vaarwel en lanceerde zich integraal op zijn business. Drie jaar later, in 1987, kreeg zijn bedrijf zijn definitieve naam: Dell Computer Corporation.

Nu begon een periode van gestage toename van omzetten en groeiend succes. Nochtans ging het niet altijd van een leien dakje. Concurrentie in het begin van de 1990’er jaren, laptops die spontaan vuur vatten om maar enkele tegenslagen op te noemen. Maar de firma Dell doorstond elke beproeving en bracht het tot de nummer 1 van de computerfabrikanten ter wereld.

Wat is het geheim van zijn succes? Zijn devies was en is “think small”. Daarmee bedoelt hij dat je niet in de eerste plaats nieuwe markten moet zien te veroveren of geweldig innovatief te zijn. Wat is dan volgens Dell essentieel? Enkele punten:

- werk met prompte en korte leveringstermijnen,
- minimaliseer je operationele kosten en
- hou de klantenservice in eigen handen.

Dat de Michael Dell-filosofie vandaag nog geldt, merken we aan het verkoopssysteem: je kunt een Dell-pc enkel rechtstreeks bij Dell kopen en de service verloopt via Dell-centra.


Als we even een blik werpen op de evolutie van het aandeel DELL dan zien we toch dat er wat wind uit de zeilen is genomen het laatste jaar. De concurrenten staan niet stil en zo komt het, dat marktaandeel van Dell in het eerste kwartaal van 2005 versus dit jaar is teruggelopen van 16,9 naar 16,5%. Daarmee blijft de firma nog altijd marktleider, maar voelt toch de hete adem van Hewelett Packard en consoorten in zijn nek.

Intussen is Michael Dell sinds 2004 geen CEO meer, hij liet die eer (nou ja, gezien de chart hierboven) over aan ene Kevin Rollins. Michael is nog actief als voorzitter van de raad van bestuur van Dell Inc.

Gedurende zijn loopbaan werd hij verschillende malen gelauwerd, o.m. als ‘ondernemer van het jaar’, ‘man van het jaar’, ‘top-CEO in de Amerikaanse zakenwereld’, ‘CEO van het jaar’ enz.

Michael Dell woont met zijn vrouw Susan en zijn vier kinderen in het fabelachtige huis (zie foto) in Austin, Texas. Het is een stulpje met een bebouwde oppervlakte van 3.000 m². Er zijn 8 slaapkamers en een veelvoud hiervan bad- en jacuzzikamers. Verder treft je er vergaderzalen, salons, eetkamers en zo meer aan. De keuken is er een voor een 5-sterrenrestaurant. Zwembaden, een fitnessruimte en alle mogelijke andere accommodaties mogen niet ontbreken.

Volledigheidshalve dient u te weten, dat Michael Dell een deel van zijn inkomsten besteedt aan caritatieve werken en onderricht. Hierbij is niet enkel gedacht aan computeronderwijs, maar ook aan gezondheidszorg, vooral voor kinderen.

Het leven van Michael Dell is de zoveelste illustratie van het succes van iemand die een eigen weg bewandelde, tegen de zin van zijn ouders en leraars in maar met een scherpomlijnd doel voor ogen. Maar in zulke gevallen heb je een (fameus) tikkeltje geluk nodig en mensen die je steunen. Misschien hadden we nooit gehoord van Michael Dell als zijn grootouders niets hadden gezien in hun ondernemend kleinkind…

Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
26 juli 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.
[email protected]



Reacties kunt u sturen naar:

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.